X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • moniśka... Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Jest pod opieką logopedy? Zmiana r na j to dużo poważniejsza wada niz r na ł - można to korygować od 3 r.ż.
    P.S. wiem, bo sama się z taką męczyłam. Hmm, źle powiedziane - moja mama się męczyła. Ale w końcu mnie nauczyła tego rrr. Tylko że do tej pory zdarza mi się je ubezdźwięcznić :/
    Jeszcze nie, pediatra dala czas do konca roku, najlepsze ze jak zaczynal mowic to mowil r. U nas to rodzinne z obu stron wiec licze ze sie nauczy, chociaz sama robie z nim cwiczenia na język, w przedszkolu z dziecmi tez cwicza

• Kingulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malka o tych sutkach to i ja słyszałam. Dodatkowo możesz umyć wszystkie okna na szpitalnym korytarzu :P żarty żartami, ale z całych sił trzymam za Was kciuki, żeby udało się do jutra urodzić, żeby mąż mógł być z Tobą :*

ale dostałam powera na wieczór. Wymyłam lodówkę, 4 okna, poskładałam pranie, a do tego mam mega chcicę na mojego Gmana, ale jeszcze @ się sączy :/ dziewczyny, które brały clo - o ile przyspieszyło Wam owulację? Ja biorę od 2 dc przez 5 dni po 1 tab. W poniedziałek idę na podgląd, ale ciekawi mnie czy może coś będzie szybciej niż ten tradycyjny 18 -20 dc.

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    08.2016 - zaśniad całkowity
    05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
    03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
    07.2024 Invicta Wrocław
    22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
    ❄ 3.1.1 😇
    ❄3.2.2 ⏳
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    TSH- 1,4
    Kariotyp ✅
    Zespół antyfosfolipidowy ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
    28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium) 27.11 😇 💔😞
    28.04 ----> ❄ 3.2.2 (+ relanium, +neoparin) ⏳
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Kingulla, a nie chciałoby Ci się do mnie przyjechać posprzątać? :D

Kingulla, Rucola lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam powiedzieć, że też dostałam powera - wyszłam z łóżka wstawić mrożone frytki do piekarnika :D

Dziewczyny, a zamiana T na K? Wcześniej Stasiek ładnie mówił np tata, teraz tylko kaka i kaka.....

blue00, Kingulla, Phnappy, Aga9090, Lunaris, Amal, summer86, Lusesita, Emiilka, Jeżowa lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie spróbuj za każdym razem go poprawić tzn, żeby tak długo powtarzał ten wyraz aby w końcu powiedział poprawnie. Ja tak ćwiczyłam z młodą

• StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniśka... wrote:
    Jeszcze nie, pediatra dala czas do konca roku, najlepsze ze jak zaczynal mowic to mowil r. U nas to rodzinne z obu stron wiec licze ze sie nauczy, chociaz sama robie z nim cwiczenia na język, w przedszkolu z dziecmi tez cwicza
    To jak logopedka nie goniła żeby zaczął już ćwiczyć, to pewnie nie jest źle. Dzieci lubią zmieniać dźwięki z lenistwa - bo tak łatwiej - a nie dlatego że nie potrafią ;) Ale można już z nim ćwiczyć w domu. Moja matka mnie męczyła strasznie - pamiętam nasze sesje warczenia "rrrr!". Kurczaki, może nam tak zostało i dlatego do tej pory często na siebie warczymy... hmm, interesujące ;)

JustynaG, moniśka... lubią tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Kingulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja jeszcze mam mnóstwo u siebie, a jak skończe wszystko to zacznę od nowa :P w omu to zawsze jest jakaś robota :P

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    07.2024 Invicta Wrocław
    ❄ 3.1.1 😇
    ❄3.2.2 ⏳
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    TSH- 1,4
    Kariotyp ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętam jako dziecko, które całkiem ładnie mówiło - w pewnym momencie zaczęłam się pieścić i mówić "capka, salik, rękawicki". Najbardziej poprawiała mnie babcia... ale wiecie co? samo przyszło, samo minęło. I nigdy do logopedy nie chodziłam.
    Co prawda, dość długo nie mówiłam ładnie r. Nie potrafiłam zrobić "rrrrrrr". Ogólnie niby było to "r" ale jednak nie takie idealne. Ale nikt nigdy nie zwracał na to uwagi. Dopiero w liceum, moja polonistka mnie wymęczyła i jej za to dziękuję bo nauczyłam się. No ale będąc w kółku teatralnym trzeba było pracować nad dykcją :)

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingulla wrote:
    Aga ja jeszcze mam mnóstwo u siebie, a jak skończe wszystko to zacznę od nowa :P w omu to zawsze jest jakaś robota :P
    No właśnie mam ten problem, bo za dużą chałupę mam i nikomu się nie chce.. Chyba zatrudnię sprzątaczkę :)

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie Black wrote:
    Chciałam powiedzieć, że też dostałam powera - wyszłam z łóżka wstawić mrożone frytki do piekarnika :D

Dziewczyny, a zamiana T na K? Wcześniej Stasiek ładnie mówił np tata, teraz tylko kaka i kaka.....
    Bo t też jest trudne - eksplozywne, tzn uwalnia sie dużo powietrza, a k jest bezwysiłkowe. Kolejny leniuszek.
    Są takie zabawy na literkę t, że bierze się kawałek pergaminu czy inny cienki papier. Kładzie się go dziecku na dłoni na wysokości ust i daje zagadkę, czy uda się zdmuchnąć papier dźwiękiem - bez dmuchania. No i zastanaawiacie się jakie znacie dźwięki (aa.
    Beee, cee... i inne literki) i w końcu proponujesz t. No i hit! Wreszcie się udaje. A potem utrwalasz - a pamiętasz, ktora literka miała najwięcej siły? Itd.

Minie Black, Lusesita, Rucola lubią tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, próbuję od kilku miesięcy słyszę dalej tylko kaka.... Dałam sobie czas do końca wakacji (tymbardziej, że w zlobku jest logopeda 2 razy w tygodniu po 2 godz) i wtedy zaczniemy chyba konkretnie przygodę z logopedą. Mam wrażenie, że zaczął tak przeinaczac jak go odsmoczkowalam, ale z drugiej strony teraz ile on gada! Najlepiej załapał od mamusi z pełną ironią "no tak, tak - już" :D

Nika, boskie to jest! Jeśli kocha dmuchać pianę w wannie, to też powinien być u nas hit!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 22:03

Aga9090 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jak już ma zajęcia u logopedy to bardzo dobrze, mojej córce właśnie bardzo dużo to dało (tylko ona zaczęła w przedszkolu jako 3 latka) no i właśnie z nią tak ćwiczyłam. Np sylaby ta-ta, ta-czka, ta-bilet i za każdym razem powtarzała dopóki dobrze nie wymówiła

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. A ja mam pytanie z innej beczki- czy zdarzyło się Wam że dziecko dostało udaru od słońca? Siostra dzwonila, że młody ma 38,5 ale rozpalony nie jest ale przebudził się i krzyczał że ma coś w głowie, ma ma ich zabrać z jego głowy i zaczął się bić też po głowie.
    Był w przedszkolu i tam często wychodzą na dwór, czy miał czapkę to cholera wie( choć wie że ma nosić) i pewnie mało pił- a w Poznaniu dziś upał koszmarny ponoć był.
    Zrobiła mu kompres zimny, poda jakiś ibum czy coś.ale może macie jakieś doświadczenie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aicha bardzo możliwe.. Może ip?

• Kingulla Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś koleżanka dostała udaru na kolonii. Wymiotowała i mdlała, ale czy miała gorączke to nie pamiętam. Jednak wydaje mi się, że całkiem prawdopodobne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 22:13

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    07.2024 Invicta Wrocław
    ❄ 3.1.1 😇
    ❄3.2.2 ⏳
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    TSH- 1,4
    Kariotyp ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 😔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem jak z dzieckiem, ale ja się tak załatwiłam w Chorwacji kilka lat temu. Gorączka i halucynacje (chociaż mogło to być też od alkoholu?)
    Ja bym zadzwoniła na sor o podpytala choćby pielęgniarki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2018, 22:13

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia wrote:
    Hej. A ja mam pytanie z innej beczki- czy zdarzyło się Wam że dziecko dostało udaru od słońca? Siostra dzwonila, że młody ma 38,5 ale rozpalony nie jest ale przebudził się i krzyczał że ma coś w głowie, ma ma ich zabrać z jego głowy i zaczął się bić też po głowie.
    Był w przedszkolu i tam często wychodzą na dwór, czy miał czapkę to cholera wie( choć wie że ma nosić) i pewnie mało pił- a w Poznaniu dziś upał koszmarny ponoć był.
    Zrobiła mu kompres zimny, poda jakiś ibum czy coś.ale może macie jakieś doświadczenie?
    Ja tak kiedyś miałam! Robiłam cały dzień na działce i już od wieczora bylo mi słabo + dreszcze + potworny ból głowy. Lezałam z kompresem ma oczach po ciemku i dopiero po 24 h przeszło. Jeśli sis ma w domu elektrolity, to niech poda i jakiś paracetamol

[*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StaraczkaNika wrote:
    Ja tak kiedyś miałam! Robiłam cały dzień na działce i już od wieczora bylo mi słabo + dreszcze + potworny ból głowy. Lezałam z kompresem ma oczach po ciemku i dopiero po 24 h przeszło. Jeśli sis ma w domu elektrolity, to niech poda i jakiś paracetamol
    Właśnie zapodala :) póki co zasnął spokojnie
    Ale weźmie jutro wolne i posiedzi z nim w domu :)

StaraczkaNika lubi tę wiadomość

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malka wrote:
    Achia termin był na 24.06, więc dzisiaj już 10dni po terminie.

Malka ja urodzilam w 11 dniu po terminie. Mam nadzieje, ze jutro dolaczysz do mnie! :)

Ja po polowkowych. Wszystko w porządku, kamien z serca! Dzidzia wazy okolo 330 g. Badanie trwalo dlugo, nie udalo sie jednakzrobic ladnego zdjecia w 4d, bo twarzyczka zwrocona w stronę kregosupa, a nogi zarzucone na glowe niemalże :) Nie pomogl nawet krotki spacer miedzy badaniami ;) szyjka dluuuga na prawie 5cm.
    No i tym razem czekamy na córeczkę <3 :)

Nadzieja22, StaraczkaNika, Yoselyn82, JustynaG, Minie Black, Aga9090, Amal, Emiilka, Rucola, Jeżowa, Flowwer, Lunaris, blue00, Karma88, Luna1993, Phnappy, Bajkaaa, Siwulec, Kaczorka, Lena21, KateHawke, Achia, E_w_c_i_a, Amy333 lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia przy gorączce mogą być takie haluny. Pamiętam jak moja bratanica obudziła się i zaczęła płakać i pokazywać dłońmi że jej głowa jest wielka.
    Okazało się że gorączka spowodowaną była angina.

Co to r to muszę z moja starsza do logopedy wrócić. Kilka lat ćwiczeń i r dalej jest bezdzwieczne.
    Nie wypowie trrrrr hehe wychodzi jej coś bliżej nieokreślonego.

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
‹‹ 1082 1083 1084 1085 1086 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ