X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Siwulec Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Moja siostra rodziła 3 bez znieczulenia, moja mama 4 bez znieczulenia, koleżanka 2 bez znieczulenia i wiadomo bolało ale do przeżycia

Po pierwszym porodzie stwierdzialam ze kobiety które maja więcej niż jedno dziecko to masochistki :D ale o tym bólu szybko się zapomina a dzieciaczek szybko wynagradza cierpienie ;)

Aga9090, Lunaris lubią tę wiadomość

relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • 91Ewela09 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też wychodzę z założenia,że całą ciążę przeszłam bez "wspomagaczy" to i może poród dam radę przeżyć.
    W razie co podpisałam zgodę na podanie zzo,ale w trakcie porodu mogę odmówić.
    Trafiłam na fajnego lekarza,który wszystko mi wytłumaczył. Twierdzi że zzo pomaga (dosłownie pomaga) tylko 15% rodzacym, na pozostałe działa psychika.
    Na koniec powiedział że jestem twarda babka i dam radę sama urodzić :)

Nasze najważniejsze i największe szczęście ❤❤❤
    klz9io4pgd9tnf0d.png
    nzjdgzu3oxwel88w.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na razie w zawieszeniu pod kolejnym ktg...
    Nic mi nie robili bo lekarze do 14 pracują. Więc jutro dopiero będę ogarniana.
    A co do skurczy się nie wypowiadam. Oni widzą co innego i ja dlatego obieram chyba strategię 'nie czuję'.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam :) tylko nie umiem zdjęcia odwrócić na zapodaj

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9a882e7bd549.jpg

Siwulec, Achia, 91Ewela09, lamka, Aga9090, Kaczorka, Amal, Nadzieja22, Bajkaaa, Lunaris, olik321, KateHawke, Rucola, moniśka..., Yoselyn82, pilik, Czrna 81 lubią tę wiadomość

• 91Ewela09 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę rodziła w Niepubliczny Zakładzie Opieki Zdrowotnej, który w ramach działania prowadzi poradnię ginekologiczna i oddział ginekologiczno położniczy. Tam jest wszystko poczynając od ginekologa, przez szkołę rodzenia, kończąc na opiece nad noworodkami. W dodatku moją położną jest główna przełożona oddziału.

Zaczynam sie stresować.

klz9io4pgd9tnf0d.png
    nzjdgzu3oxwel88w.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Położna na szkole rodzenia tłumaczyła, że lepiej rodzić bez zzo bo wtedy kobieta prze instynktownie. Po prostu to czuje. A w przypadku znieczulenia - musi bardzo współpracować z położną i jest trudniej.
    Poza tym, w jakimś stopniu może to mieć wpływ na dziecko.

A jeśli chodzi o podanie znieczulenia, to czasami kobiety zgłaszają, że chcą za późno. Może tak było Achia w przypadku Twojej koleżanki. Jeśli akcja jest zaawansowana, to nawet jakby podali to zanim zzo zaczęłoby działać - ona już by urodziła bądź spowolniłoby to całą akcję porodową.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna nie zawsze tak jest, że przy zzo mniej sie czuje skurcze parte . Nie chodziłam do szkoły rodzenia, mialam zzo a mimo to czulam kiedy był skurcz i musiałam przec. Po 3 partych urodzilam, położna nie musiała mówić kiedy przec. To zależy od kobiety jak to odczuwa, nie przewidzi sie

Rucola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwulec wrote:
    Po pierwszym porodzie stwierdzialam ze kobiety które maja więcej niż jedno dziecko to masochistki :D ale o tym bólu szybko się zapomina a dzieciaczek szybko wynagradza cierpienie ;)
    I tu się zgodzę, zapomina się :)

Edit, ja teraz sobie przypomniałam jak będzie po cesarce i stanowczo będę chciała znieczulenie w kręgosłup, nie chce aby mnie uśpiono. Chociaż wiem, że wrażenia przy cesarce nie są super (lepiej byłoby spać) ale chce aby maluszka mi położyli na brzuszku i chcę słyszeć pierwszy płacz

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2018, 21:14

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, ale machina... :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna- wlasnie nie. To był jej drugi poród. Od początku mówiła że chce rodzic że znieczuleniem. Po prostu ją olali.

• 91Ewela09 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna, dokładnie to samo mówiła mi położna.
    A dodatkowo w "moim" szpitalu jeśli rodzaca od 5cm rozwarcia w ciągu 5godzin nie urodzi robią cc.
    Ja chyba wolę obecność męża i położnej i poród bez zzo. Mąż będzie moim znieczuleniem.

klz9io4pgd9tnf0d.png
    nzjdgzu3oxwel88w.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też tak czytałam, że często czuć normalnie kiedy są skurcze mimo zzo. A z tymi 15% też mi się wydaje ściema. Jestem w grupie Halo Wrocław gdzie rodzić? i tam niejedna dziewczyna opisywała swój poród z zzo, większość sobie chwaliła.

• Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się co najwyżej mogę o CC wypowiedzieć ;) że nie taki diabeł straszny :)
    I mimo, że czasami może żałuję, że nie dane mi było urodzić SN, to jestem szczęśliwa, że jest coś takiego jak CC, bo przynajmniej obie z Aluśką żyjemy :)

Luna - bujaczek jak nówka :)

Aga9090, Luna1993 lubią tę wiadomość

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Też tak czytałam, że często czuć normalnie kiedy są skurcze mimo zzo. A z tymi 15% też mi się wydaje ściema. Jestem w grupie Halo Wrocław gdzie rodzić? i tam niejedna dziewczyna opisywała swój poród z zzo, większość sobie chwaliła.

Każdy ma swoje poglądy na ten temat. Jak chcesz skorzystać to ja naprawdę polecam, bo wszystko czułam, kiedy przec mimo że było to bezbolesne. Rodzilam jako 22 latka bez zadnego przygotowania i to 4 tygidnie za szybko, woec w ogole nie bylam gotowa. Porod naście godzin, a parte 3 skurcze, więc nie wpłynęło to na długość parcia. Z dzieckiem też wszystko ok. Jednak tak jak pisałam, na bóle krzyżowe nie działa. Przy długim porodzie znieczulenie pozwala chwilę odpocząć i zebrać siły potrzebne na końcówkę

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna1993 wrote:
    Justyna nie zawsze tak jest, że przy zzo mniej sie czuje skurcze parte . Nie chodziłam do szkoły rodzenia, mialam zzo a mimo to czulam kiedy był skurcz i musiałam przec. Po 3 partych urodzilam, położna nie musiała mówić kiedy przec. To zależy od kobiety jak to odczuwa, nie przewidzi sie

Luna, ja tylko powtórzyłam to co mówiła położna na szkole rodzenia. Oczywiście nie każdy tak samo odczuwa...

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    I tu się zgodzę, zapomina się :)

Edit, ja teraz sobie przypomniałam jak będzie po cesarce i stanowczo będę chciała znieczulenie w kręgosłup, nie chce aby mnie uśpiono. Chociaż wiem, że wrażenia przy cesarce nie są super (lepiej byłoby spać) ale chce aby maluszka mi położyli na brzuszku i chcę słyszeć pierwszy płacz

Aga, a Ty do tej pory miałaś CC w uśpieniu?
    Poza koszmarną zgagą było całkiem fajnie ;) nawet śmiesznie! Ale pierwszy krzyk cudo :D pamiętam! I to jak mi Alutkę pokazali zaraz po wyjęciu z brzucha. I pierwsze buziaki jeszcze na stole operacyjnym.. oczywiście się popłakałam :p

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustynaG wrote:
    Luna, ja tylko powtórzyłam to co mówiła położna na szkole rodzenia. Oczywiście nie każdy tak samo odczuwa...
    Jasne, ja tylko pisze jak to było u mnie :) nic złego nie miałam na myśli, nie ma się co zniechęcać do porodu bez i z zzo, bo nie da się przewidzieć jak się zachowa nasze ciało przy pierwszym porodzie. A położne nie powinny zniechęcać i starszyc powiklaniami dla dzieci, tylko powinny pokazywać obie strony medalu, takie jest moje zdanie :)

Bajkaaa, Siwulec lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Aga, a Ty do tej pory miałaś CC w uśpieniu?
    Poza koszmarną zgagą było całkiem fajnie ;) nawet śmiesznie! Ale pierwszy krzyk cudo :D pamiętam! I to jak mi Alutkę pokazali zaraz po wyjęciu z brzucha. I pierwsze buziaki jeszcze na stole operacyjnym.. oczywiście się popłakałam :p
    Nie tylko przy pierwszej mnie uśpiono, późniejsze już w kręgosłup, ja pamiętam przed podaniem znieczulenia to było mi zimno, trzeslam się jak galaretka, ciśnienie było niskie (80/40) ale chce znowu w kręgosłup aby właśnie słyszeć płacz i mieć małego chwilę na brzuchu :) po ogólnym dziecka tak szybko się nie zobaczy..

• 91Ewela09 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi więcej informacji za niz przeciw przekazali,ale pomimo to wolę (na razie) rodzic bez.

Aga9090, Luna1993 lubią tę wiadomość

klz9io4pgd9tnf0d.png
    nzjdgzu3oxwel88w.png
  • Melevis Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się wypowiem jako rodząca i cc i sn - nie da się porównać tych dwóch porodów, ale o każdym szybko się zapomina. Albo inaczej. Zapomina się o bólu, ja wciąż mam ciarki jak sobie przypomnę, kiedy spojrzałam pierwszy raz na Stasia i Lenę. Coś niesamowitego... po partych, jak położyli mi małą to po prostu w sekundzie zapomniałam o bólu, aż niemożliwe jak teraz o tym pomyślę (wcześniej jakoś nad tym się nie zastanawiałam), ale mimo, że na sali było ze mną 8 osób (w tym nawet kobietka, która m.in. sprząta i roznosi obiady pacjentkom), to widziałam tylko małą
    A po cc wiadomo, ból dopiero po puszczeniu znieczulenia, ale ta mała istotka też już jest z nami i też ma się w dupie ten ból.

Luna miałam ten leżaczek, ale dla noworodzia nie polecam. Tak naprawdę gdzieś po 3-4 miesiącu, bo pozycja dziecka jest w nim niefajna, wykrzywia odcinek szyjny. Możesz wyłożyć kocykiem złożonym na kilka razy, żeby było ułożenie jak najbardziej płaskie. Tak sobie radziłam w kryzysowych sytuacjach :)

JustynaG, Rucola lubią tę wiadomość

l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
‹‹ 1138 1139 1140 1141 1142 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ