Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Luna masz trudną decyzję teraz do podjęcia. Twoje problemy są bardzo ważne. Każda jakieś ma, jedne są mniejsze, drugie większe, ważne jakie są dla nas na dany moment i jak możemy sobie z nimi poradzić.
Możesz się tu zawsze wygadać, na tyle na ile chcesz. Kompletnie nie wiem jak bym się zachowała na Twoim miejscu. Mój mąż i ja jesteśmy nerwusami i często działamy pod wpływem emocji i przez to jakie mamy charaktery nasze kłótnie idą na ostro, ale na krótko. Ile razy chcieliśmy się wyprowadzać przez te 12 lat wspólnego mieszkania. Musisz przemyśleć to co jest, czy chcesz pozwolić sobie na wspólną drogę czy rozejście. Czas ciąży to też czas ogromnej huśtawki nastroju i bardzo ciężko jest podjąć jakąś decyzję.Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
Rucola- z tego, co wiem, możesz dane potwierdzić w każdym z urzędów, więc ja bym szła do ZUS i przy okazji w informacji podpytała o zasiłek. Dwie pieczenie przy jednym ogniu
Rucola lubi tę wiadomość
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
nick nieaktualny
-
Widziałam, że sporo z Was przyjmuje Tardyferon? Jakie macie zalecenia co do przyjmowania?
Bo ze względu na niski poziom ferrytyny, endo mi zaleciła przyjmować ten lek.
No i koło 4 w nocy łykam Euthyrox, następnie po minimum 4 godzinach przerwy (ale na czczo nadal) mogę łyknąć Tardyferon. A śniadanie jakieś 20-30min. później.
AniaStesia , współczuję problemów zdrowotnych. Miejmy nadzieję, że niedługo wszystko dzięki rehabilitacji się unormuje.
Luna Ma prawo być Ci smutno gdy dookoła wszyscy nawalają. Ale pomyśl o tej Kruszynce w Twoim brzuszku. Dla niej jesteś wszystkim. I jeszcze troszkę i będziesz ją tulić.
W końcu, nawet jak wszyscy nawalają - jest Tosia, która spojrzy i powie "Kocham Cię Mamo"
A z eMkiem łatwo nie jest. Jakąkolwiek decyzję podejmiesz, staraj się podjąć ją na spokojnie (wiem, że to strasznie trudne).
Jesteśmy z Tobą!
Melevis Widać, że rodzeństwo dobrze się bawi
Lunaris Trzymamy kciuki o 12. Będzie dobrze. W końcu to ON jest na przegranej pozycji... bo to ON nie wywiązał się z wcześniejszej umowy. A Ty chcesz tylko dobra dziecka, by nikt nie robił mu wody z mózgu bo po 1,5 roku ktoś przyjdzie i powie, że jest jego tatusiem.
Nika Uważaj na siebie. Już w tej ciąży zemdlałam. Na szczęście podświadomie upadłam na plecy a nie brzuchi szczerze mówiąc nie wiem jak to zrobiłam ale eMka porządnie wystraszyłam.
Po wizycie na IP i konsultacji z ginem, najprawdopodobniej przyczyną było niskie ciśnienie. W ciąży mogą się zdarzać zawroty głowy. Częściej mi duszno. Ale teraz, jak coś się zaczyna dziać to od razu siadam.
I nie myśl teraz, że nie będziesz mogła mieć kolejnych dzieci.
Na wrześniówkach była dziewczyna, która miała 2 córeczki i teraz 3 ciąża. Na samym początku pojawił się uraz kręgosłupa wymagający operacji na cito. Ale ze względu na ciążę nie można było go zrobić w 1 trymestrze. Na wizytę do ginekologa musiała mieć wzywaną karetkę bo nie można było jej transportować autem. Dzielna dziewczyna.
Oczywiście było jej strasznie ciężko. Dużo było na głowie jej eMka ale przy pomocy rodziny dali radę.Anna Stesia, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Przepraszam, że tak smęcę o czysto teoretycznej i abstrakcyjnej kolejnej ciąży. Poprostu przez chwilę miałam taką nadzieję, że mogę rodzić dzieci i będę mieć rodzinę o jakiej zawsze marzyłam. A teraz się okazuje, ze mam niewydolną szyjkę - i to się już nie zmieni ani w tej ani w kolejnej ciąży. No i ja nie mam naturalnych owu - nie ma mowy o wpadce. Kolejne starania to by musiała być znowu świadoma decyzja i walka z udziałem kliniki leczenia niepłodności. I chyba musiałabym być złą matką, żeby się z premedytacją decydować na kolejną ciążę w łóżku, wiedząc że nikt mi w opiece nad dzieckiem nie pomoże. Miałabym powiedzieć córeczce - sorry, mała, od dzisiaj koniec z obiadami i spacerami, radźcie sobie z tatą sami, bo ja chcę nowego dzidziusia? I tak mi teraz minimalnie smutno, bo sobie głupio narobiłam nadziei.
Luna, dokop dupkowi! Jakoś go musisz wychować. Wierzę, że w końcu się ogarnie i nauczy nado końca życia i jakoś to sobie ułożycie. Jesteś twardą babką, ogarniesz i to. Przykro mi, że ciąża nie jest dla Ciebie czasem spokoju i sielanki, ale warto się teraz przemęczyć, żeby wypracować lepsze wspólne życie i mocniejszą rodzinę dla Twoich córeczek. -
JustynaG wrote:Widziałam, że sporo z Was przyjmuje Tardyferon? Jakie macie zalecenia co do przyjmowania?
Bo ze względu na niski poziom ferrytyny, endo mi zaleciła przyjmować ten lek.
No i koło 4 w nocy łykam Euthyrox, następnie po minimum 4 godzinach przerwy (ale na czczo nadal) mogę łyknąć Tardyferon. A śniadanie jakieś 20-30min. później.
Ja biorę 2x dziennie. Biorę o 5 rano Tardyferon na czczo, potem po 2 godzinach jem śniadanie i biorę resztę porannych leków: Encorton, witaminy prenatalne, Duphaston, Magnez.
Potem Tardyferon biorę na noc około 21, a 2 godziny wcześniej znowu magnez, duphaston, acard.
Generalnie żelazo biorę oddzielnie od wszystkiego i na czczo.
Nika ja też chciałam mieć więcej dzieciaczków w domu, a życie skorygowało nasze plany i nie wiem jak będzie w kolejnej ciąży, czy będzie kolejna. Fakt byłoby super idealnie, ale to są bardzo odległe plany, najważniejsze donosić teraz to Maleństwo.
Może jakoś Wam sie w życiu pozmienia, inaczej poukłada, że da się zajść w kolejną ciążę i jakoś ją donosić. I to nigdy nie będzie myslenie w kategoriach złej matki dla obecnego dziecka. Puknij się w glowę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 11:36
Emilka
Od 09.2013:02.2014-5t6dc07.2015-12tc
MTHFR A1298C+C667T+PAI-1 4G-hetero, immunologia -
Justyna ja Tardyferon dostałam, bo w morfologii hemoglobina, czerwone krwinki i hematokryt(?) poniżej normy. Mi lekarz powiedział, że albo rano na czczo albo minimum 2 godziny po posiłku. W wyniku tego łykam 2 godziny po kolacji, przed pójściem spać. No i kazał mi popijać rozpuszczoną witaminą C, co by się lepiej wchłaniało, więc tak też robię
-
U mnie hemoglobina oscylowała na poziomie 10,5 ale ferrytyna była na poziomie 30tu..... aktualnie Hb mam blisko 12tu a ferrytyny jeszcze nie badałam
Tardyferon biorę kiedy sobie przypomnę, ale miedzy posiłkami i popijam sokiem pomarańczowym
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola jestem z Warszawy ale teraz jesteśmy z córeczką i moją mamą na wakacjach na Mazurach, między Olsztynem i Szczytnem. Wczoraj wieczorem jeszcze trochę padało ale dziś piękne słońce i bardzo ciepło
Luna bardzo mi przykro że tyle przykrych rzeczy Cię ostatnio spotyka. Mam tylko nadzieję że wkrótce wszystko się unormuje i będziecie się wspólnie cieszyć waszą większą rodziną -
nick nieaktualnyLuna, tule Cię mocno i tylko mogę się domyślać co ten twój chłop narobił...
Nie wiem, chyba nie ma idealnych małżeństw, byłoby zbyt pięknie.
U nas też się potrafimy mocno pokłucić o różne rzeczy od błachych po poważne. Ale zawsze się wspieramy (no może za dużo powiedziane, bo eMek z takich co za bardzo uczuć nie pokazują i nie mówi, że będzie dobrze) ja już się przyzwyczaiłam do tego i wiem, że on też się martwi, poprostu to widzę. Już nie raz krzyczeliśmy po sobie, że będzie rozwód itp. Ale po krzykach jakoś nie potrafimy bez siebie żyć.
Była jedna sytuacja gdzie ja się spakowałam z dziećmi (było to 4 lata temu) i pojechałam do babci, tylko on chyba nie wytrzymał i tego samego dnia po nas przyjechałWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2018, 11:45
-
Cześć wszystkim
Ponoć zaczynam dzisiaj 9 tydzieńMój suwak i awatar idealnie opisują ostatnie dni.
Bajka ja też przez pogodę jestem dobita, zdecydowanie wolę już upały.
Melevis dzieciaki słodziaki
Lunaris powodzenia w sądzie. Trzymam kciuki za dowalenie Exiorowi!
Nika, eee a może właśnie w następnej ciąży nie będziesz musiała leżeć? Nigdy nie można przewidzieć jak zachowa się nasz organizm w kolejnej ciąży.
Lena, moja przyjaciółka około 2 miesiące miała krwawienie na przemian z plamieniem i gin sprawdzał po 6 tyg i było wszystko ok. Mówił, że czasem tak się organizm długo oczyszcza. Tylko ona sn rodziła, nie wiem jak to przy cc jest.
Anna Stesia oby wszystko wróciło do normy, tym bardziej, że jesteś pod właściwą opieką.
Reset, nie dość, że Młoda śliczna to jeszcze mądra. Idealnie
Ja też konto w ZUS założyłam za pomocą banku, nie musiałam nigdzie iść, po prostu na maila mi wszystko przyszło.
Luna, przykro mi, że masz taki kiepski czas ostatnio. Trzymaj się :*Anna Stesia, Lunaris lubią tę wiadomość
-
A ja też założyłam teraz przez stronę banku ING ale nic ie mogę sprawdzić
albo taka głupia jestem albo nie wiem o co chodzi a z mile chęcią zobaczyła bym co tam mi w zusie napisali i może co miałam robione w swoim życiu jaka mam historie
a tu dupa
-
nick nieaktualny
-
Bajka- bo ePuap służy do składania wniosków/ kontaktu, ale chyba nie umożliwia dostępu do całej historii zusu itp. Za to Zosię zarejestrujesz sobie z domu
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
reset wrote:Bajka- bo ePuap służy do składania wniosków/ kontaktu, ale chyba nie umożliwia dostępu do całej historii zusu itp. Za to Zosię zarejestrujesz sobie z domu
myślałam że może chociaż nie będę musiała dzwonić za każdym razem kiedy będę miała kasę z zusu ale trudno jeszcze tylko chwila i będą regularnie płacić
bo teraz z tymi wstecznymi l4 mam problemy
Aga trzymam kciuki by poszło po twojej myśli -
To ePuap to co innego niż PUE? Ja mam to PUE i np mogę sobie podejrzeć moje zwolnienia, zasiłki itp.
Aga trzymam kciuki! -
nick nieaktualny
-
Rucola wrote:U mnie hemoglobina oscylowała na poziomie 10,5 ale ferrytyna była na poziomie 30tu..... aktualnie Hb mam blisko 12tu a ferrytyny jeszcze nie badałam
Tardyferon biorę kiedy sobie przypomnę, ale miedzy posiłkami i popijam sokiem pomarańczowym
No u mnie hemoglobina ponad 12 ale ferrytyna 8,5 i endo zaleciła.
Też mówiła, że lepiej się wchłania z witaminą C ale znów wszędzie czytałam, że nie powinno się przyjmować za dużo witaminy C w ciąży. A jem dużo owoców i nie chciałabym "przedawkować".
Ale podoba mi się Twój pomysł z sokiem pomarańczowym
Pytanie czy nie będzie powodował zgagi... -
Aga9090 wrote:Dziewczyny trochę mi głupio mówić ale moge poprosić o kciuki na 13, bo idę z synem do psychiatry potwierdzić ADHD aby łatwiej mu było w 4 klasie, bardzo się stresuje..
-
nick nieaktualnyStaraczkaNika wrote:Nie martw się i nie stresuj. To wszystko jest oceniane na zasadzie takiej niby zabawy z dzieckiem - ono praktycznie zapomina, że jest teraz badane i oceniane. ADHD jest coraz powszechniejsze, niestety, ale są też sposoby, żeby to opanować tak, żeby dziecku było się łatwiej skupić i uczyć. W poradni powiedzą Wam co i jak.