Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny jeśli chodzi o imiona, to w naszej rodzinie jest przewaga chłopców, więc wstępnie myslimy o imieniu męskim i tak kiedyś pół żartem pół serio przy teściowej, która uwielbia sugerowac imiona dla przyszłych dzieci (jej lista to Kacper, Antoś itp czyli imiona kompletnie nie w naszym guście) mój emek powiedział, ze nasz syn będzie miał na imię Lew. zaczęła lamentować, ze tak nie można, co to za imię na co my ( z uwagi, ze jest bardzo świątobliwa) powiedzieliśmy, ze mamy drugi typ i z uwagi na szacunek dla niej pozwolimy jej wybrać jedno imię z dwóch a tym drugim imieniem jest Jezus. Od tamtej pory nie ma tematu imion, pytania kiedy dziecko... Pięknie to rozegraliśmy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 07:29
aiwlys, pilik, Jadranka, Karolina90, Lusesita, Sarna84, malka lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualnyHahaha Rucola z samego rana mnie nieźle rozbawiłaś! Może ja też wypróbuję te metodę! Hahaha
Wczoraj rozmawiałam o imionach z koleżanka, która kazała mi nie przejmować się mama tylko wybrać to które mi się podoba. Jednocześnie wysłała mi listę imion dla swojego przyszłego dziecka (które dopiero jest w planach), fajne imiona i zarazem oryginalne. I sądzę, że gdyby moja mama zobaczyła jej listę to cieszylaby się, że ja nie mam takich pomysłów.
A z racji tego, że ojciec dziecka ma zupełnie inny gust jak ja to też wybieram imię sama NA PRZEKÓR WSZYSTKIM!
Agniechaaaa, pilik, Jadranka, Anna Stesia, Sarna84, olik321 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzy wy też patrzycie takimi kategoriami ?
Ja zwracam uwagę, żeby dziecko nie miał o zbyt popularnego imienia.
2. Żeby pasowało do nazwiska. (Biorąc pod uwagę nazwisko dwuczlonowe)
3. Żeby pasowało do 2 imienia (W grę wchodzi tylko Mikołaj lub Andrzej, po dziadku)
4. Żeby pasowało do imienia brata, w sensie Brajan i Antoni do siebie nie pasują.
5. Nie patrzę w ogóle na imiona typu Jan, Stanisław itd.
6. Jednocześnie nie patrzę na Kevinow, Colinow itd.
7. Patrzę też czy dane imię nie kojarzy mi się źle..
A mimo tyłu kryterii nie moge się zdecydować. :p -
Anna Stesia wez troszkę wolnego, należy Ci się odpoczynek!
Teraz tak myślę, że ja mam na tyle rzadkie i "dziwne" imię, że pewnie dlatego nikt by mi w drogę nie wchodził, Haha.
Agniecha i super że myślicie o sobie! Ja mam problem z moim bo on nie chce jak ja nie mogę itd. Na szczęście lekarz powiedział że póki co przeszkód nie ma, a mój dalej ma opory i obawy... chociaż dużo mniejsze niż na początku
Co do prenatalnego, mi gin powiedziała że będzie raczejnprzez brzuch, ale właśnie, czasami dzieciaczek się jakoś poobracać że łatwiej coś dowcipnie sprawdzić plus ocena szyjki. Więc trzeba być na obie opcje przygotowanym
Dziewczyna na instagramie sprzedaje piękny, czyściutki, zadbany i mało używany kosz Mojżesza w rozsądnej cenie... obiecałam sobie nie robić zakupów do połówkowych, ale chyba się nie powstrzymam i kupię...! Kiedy robiłyście pierwsze zakupy dla dzieciaczków?Anna Stesia lubi tę wiadomość
-
Aiwlys może za dużo sobie właśnie kryteriów ustaliłaś i każde imię, które wymyślisz "wchodzi" do jakiegoś podpunktu? serduchem myśl, coś Ci wpadnie na pewno! A jak nie to miej trzy takie naj i jak zobaczysz małego to zobaczysz co do niego pasuje Twoim zdaniem
Ja zamierzałam jakieś bardziej wyszukane imię znaleźć (co by do mojego pasowało :p), a mi jedno wpadło w ucho i tak siedzi i już nawet na inne nie patrzę... chociaż właśnie nie do końca jest takie jakie zakładałam (ze znaczeniem odpowiednim i takie tam) -
pilik wrote:Kiedy robiłyście pierwsze zakupy dla dzieciaczków?
Ja coś kupiłam jak zobaczyłam serduszko tylko nie pamiętam co to było, pamięć mnie ostatnio zawodzi pewnie któryś bodziak
pilik lubi tę wiadomość
-
aiwlys wrote:Czy wy też patrzycie takimi kategoriami ?
Ja zwracam uwagę, żeby dziecko nie miał o zbyt popularnego imienia.
2. Żeby pasowało do nazwiska. (Biorąc pod uwagę nazwisko dwuczlonowe)
3. Żeby pasowało do 2 imienia (W grę wchodzi tylko Mikołaj lub Andrzej, po dziadku)
4. Żeby pasowało do imienia brata, w sensie Brajan i Antoni do siebie nie pasują.
5. Nie patrzę w ogóle na imiona typu Jan, Stanisław itd.
6. Jednocześnie nie patrzę na Kevinow, Colinow itd.
7. Patrzę też czy dane imię nie kojarzy mi się źle..
A mimo tyłu kryterii nie moge się zdecydować. :p
Te wszystkie punkty wydają mi się być wręcz oczywiste przy wyborze imionWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 08:10
-
aiwlys - nasze kryteria w niektórych punktach się pokrywają z Twoimi. To chyba właśnie ich ilość najbardziej przeszkadza w wyborze.
- najlepiej śląskie, ale jednocześnie rozpoznawane za granicą
- z "naszego" pokolenia, czyli ani nie starodawne jak Stanisław, Edmund ani nie nowoczesno-spolszczane jak Xavier, Alan czy Brajan
- pasujące do nazwiska
- forma oficjalna i krótka np. Aleksandra/Ola, Magdalena/Magda (ale to bardziej dla dziewczynki, co już dla nas nie aktualne)
- bez złych skojarzeń (o to było najtrudniej )
- no i najbardziej ogólne, ale i najtrudniejsze - musi się nam podobać
- nic z pierwszej 10, a może nawet 20 najpopularniejszych imion. Sama miałam 6 dziewczyn w klasie o tym samym imieniu i zawsze mi to przeszkadzało.
Tak jak kiedyś wcześniej pisałam, po takich kryteriach zostało jedno męskie imię na liście
U mnie rodzice w ogóle się w to nie wtrącali (na szczęście w nic się nie wtrącają od baaardzo wielu lat). "Teściowie" też po prostu zostali powiadomieni o wyborze. -
nick nieaktualnypilik wrote:Aiwlys może za dużo sobie właśnie kryteriów ustaliłaś i każde imię, które wymyślisz "wchodzi" do jakiegoś podpunktu? serduchem myśl, coś Ci wpadnie na pewno! A jak nie to miej trzy takie naj i jak zobaczysz małego to zobaczysz co do niego pasuje Twoim zdaniem
Ja zamierzałam jakieś bardziej wyszukane imię znaleźć (co by do mojego pasowało :p), a mi jedno wpadło w ucho i tak siedzi i już nawet na inne nie patrzę... chociaż właśnie nie do końca jest takie jakie zakładałam (ze znaczeniem odpowiednim i takie tam) -
Pilik - ja się wstrzymałam z zakupami do 22-23 tygodnia chyba, ale też miałam już wcześniej "zarezerwowane" łóżeczko i dwa inne sprzęty, które odsprzedawała znajoma, więc plany były nieco wcześniej.
Z okazjami jest tak, że warto z nich korzystać. U Ciebie zaraz 5 miesiąc, więc nie jesteś na starcie -
A i jeszcze mi się przypomniało coś odnośnie badania prenatalnego (11-13 tydz.).
Jak szłam na pappę, to po wstępnej gadce z lekarzem zaprosił mnie na łóżko i USG. Więc ja dziarsko i dynamiczne kiecka do góry, rajstopy i majty w dół i już miałam ściągać je dalej, ale lekarz odwrócony do mnie tyłem (coś już ustawiał na USG) mówi "nooo to chyba pierwsze pani badanie przez brzuch?). Nigdy tak szybko nie ubierałam się z powrotem
Nie wiem czy coś zauważył, ale buraka spaliłam niezłegoAnna Stesia, olik321, Bocianiątko lubią tę wiadomość
-
Zobaczę.. spytałam póki co czy do wtorku może mi zarezerwować, we wtorek mam wizytę i jak znowu wszystko ok będzie to bym zamówiła ...
A imię... moja anonimowość troszkę odpłynie, bo mało tu takich ale na chwilę macie - Pia.
Dla córki długo mi się podobało Mia, ale za podobne i odpuściłam szybko . Ja znowu nie chce pospolitego, ale nie chce super dziwnego jak moje teraz je lubię, ale za dzieciaka miałam trochę nieprzyjemnościLusesita, aiwlys, Sarna84, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Juicy haha dobre
A znacie kawał jak baba wybierała do ginekologa po pracy?
Gada- nie zdążę się wykąpać..i szuka dezodoranty do części intymnych. U ginekologa siada zadowolona na fotel..a ten do niej
-ale się dziś Pani wystroiła..
Baba zagląda...a zamiast dezodorantem psiknęła sobie brokatem hahaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2018, 08:26
aiwlys, Bajkaaa, olik321 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJuicyB wrote:- nic z pierwszej 10, a może nawet 20 najpopularniejszych imion. Sama miałam 6 dziewczyn w klasie o tym samym imieniu i zawsze mi to przeszkadzało.
http://www.dziennikzachodni.pl/strona-kobiet/a/najpopularniejsze-imiona-w-2017-wykaz-imion-julek-i-antosiow-mamy-najwiecej,12607066/
Tu podsyłam Wam stronkę, gdyby któraś chciała zerknąć. -
nick nieaktualnyNadawane w Polsce imiona męskie w I półroczu 2017 w liczbach:
ANTONI 5015
JAKUB 4505
JAN 4165
SZYMON 4089
FRANCISZEK 3447
FILIP 3447
ALEKSANDER 3290
WOJCIECH 3145
KACPER 3042
MIKOŁAJ 3025