Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAchia moja Tosia często je z Luna na pół, np chrupki. Gryza sobie i gryza psu
(oczywiście jak widzę to reaguje
)
Wiadomo, że na początku jest ciężko z takim maluchem w domu, ba z większym takze, ale to zupełnie normalne że nie tryskamy matczyna energia 24/7, bo idealne życie na instagramie nie ma nic wspólnego z tym rzeczywistym
Też mi smutno, że dinusiom jest tak ciężko... Ale my tu będziemy na nie wytrwale czekać, każdemu przecież musi się w końcu udać. Dobrze, że mamy siebie i się tak wspieramy nawzajemWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 17:07
Bocianiątko lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, potrzebuje rad bo juz samA nie wiem. Polozne kazAly karmic co 3h a moja kruszynka zje 10ml i potrafi przespac 4h. Najpierw przystawiam do piersi a potem daje butelke. Ale ona w trakcie zasypia i nie je. Poki co wszystkie wyniki dobre. Wagowo ma 2900 wiec tez ok. No ale ile bedzie jutro? 2 razy zaplakala z glodu. Dzis probowalam podac piers przez nakladki na sutki. Mala ssala i zAsnela w trakcie ale naklAdka cZysta wiec watpue by siara poleciala... Dzis przez caly dzien wypila moze z 20-25ml
mm przy 4 probach. -
nick nieaktualny

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bac8f93b5fa.jpg
Yoselyn82, summer86, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Lunaris, Nadzieja22, olik321, ibishka, Amy333, Lena21, StaraczkaNika, Emiilka, pilik, Bajkaaa, JuicyB, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Rucola, Kaczorka, nick nieaktualny, Karma88, KateHawke, Lusesita, Bocianiątko lubią tę wiadomość
-
Ibishka ale mi smaka narobiłaś! Uwielbiam takie ciacho
wygląda bosko!
Bajka tak to jest z tymi emocjami. Ja dopiero od paru dni zaczynam się czuć pewniej i wydaje mi sie, że mniej więcej wiem o co chodzi mojemu dziecku. Dzisiaj jesteśmy same, bo emek do nocy w pracy i byłyśmy na wycieczce u babci, później pojechałyśmy do mojej kuzynki. Teraz wróciłyśmy do domu i się tylimy. Tzn Fela je, a ja ją tulę i się tym mega cieszę
wiadomo, że życie jest całkiem inne. Nie ma czasu dla siebie, dawne przyzwyczajenia poszły w kąt. Ale właśnie ostatnio z emkiem doszliśmy do tego, że musimy się starać robić wszytsko to co chcemy, tylko planować to tak, żeby Fela była z nami. Mieliśmy już kilka udanych wyjść. Dziecko w niczym nie przeszkadza, tylko trzeba sobie wszytsko dobrze zorganizować i żyć normalnie
ale to wszystko przychodzi z czasem. Fela ma dopiero 7tygodni, więc mam nadzieję, że będziemy ogarniać wszytsko co raz lepiej
i u Was też na pewno tak będzie!
ibishka, Lena21, Bajkaaa, JuicyB, Rucola, Karma88, Lusesita lubią tę wiadomość

-
Justyna, pojemność żołądka maluszka w pierwszej dobie to zaledwie 10 ml. Staraj się przystawiać jak najczęściej i wybudzać co te 3h. Do nas położne nawet w nocy przychodziły i pytały kiedy ostatnio dziecko jadło. Ja rodziłam w czwartek rano a dopiero w nocy z soboty na niedzielę pokazała się odrobina pokarmu, wcześniej wydawało mi się, że nic nie leci a jednak musiało coś lecieć, bo mała na wadze przybrała.
Trzymam kciuki! I postaraj się nie stresować, zobaczysz że mleko się pojawi. I tak jak dziewczyny pisały, też wspomagałam się Femaltikerem. Z nakładkami karmiłyśmy się prawie 2 miesiące, bo mi się dość mocno ponadrywały sutki i mała przyzwyczaiła się przez ten czas. -
Justyna, tak jak pisze Summer, mleka fizycznie nie widać, bo nie wypływa samo z piersi, ale dziecko sobie wyssie odpowiednią ilość. Jak nie spada z wagi za bardzo to znaczy, że coś tam leci. I może wisieć na cyckach cały czas. To normalne. Rozkręca laktację i ciągnie ile się da
ją zobaczyłam mleko dopiero w nocy w trzeciej dobie. Wczesniej wydawało mi się, że nic nie ma.

-
Justynka a moczy pieluchy? Nas w szkole uczyli że przez pierwsze 2 doby to taki maluch się dopiero rozkręca, ma jeszcze zapasy.
-
nick nieaktualny
-
A mi się podoba, że jest teraz dużo o opiece nad maleństwem i różnych problemach - poczytam jeszcze te 3 miesiące i potem nic mnie nie zaskoczy!
Mam pytania do mam karmiących piersią i korzystających z butelek sporadycznie (np jak wychodzą) - czy 2 butelki wystarczą na początek, jeśli generalnie chce się karmić bezpośrednio piersią?
EDIT: Achia - piona!
A ma ktoś monitorek respisense ditto?
Bo ja mam możliwość odkupić od znajomej za stówkę, tylko się zastanawiam czy to dobre jest. Ktoś coś wie? Generalnie wygląda na takiego prototypa snuzy.
I pytanie o pieluchy tetrowe - jak to jest - można czasem zrobić dziecku odmianę od pampera i zalożyć tetrę, żeby sobie pupina pooddychała, czy trzeba się trzymać jednego?
Ooo, i jeszcze jedno - są takie przedłużki do bodziaków - to się sprawdza? Warto dokupić... i ile?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 18:47
nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
Przedłużki -kocham! używałam 3 sztuki o różnej długości (aukcja WOŚP) polecam!
Butelki -jeśli jest KP to 1 lub 2 starczą a może nawet się nie przydadzą ale może niech jeszcze bieżące mamy karmiące coś powiedzą.
Tetrę można spokojnie stosować zamiennie
ja miałam i wielo- i jedno- razówki na zmianę.
Monitorka nie posiadam, nie pomogę.
StaraczkaNika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNika żeby pupa pooddychała to najlepiej bobas na brzuch i goła pupa się wietrzy
tak mówiła położna 
a te takie puzzle piankowe( też w SR była o nich mowa) że są świetne właśnie żeby położyć dziecko ale to chyba nie od urodzenia?
co to są przedłużki do bodziaków???? edit- wygooglowłam. matko nie wiedziałam że to istnieje :pWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 18:58
-
Achia, Nika, przy kp dwie butelki spokojnie mi wystarczają (odciągam 2-3 razy w tygodniu gdy gdzies idziemy a nie wiem jak w danym miejscu będzie z karmieniem piersią).
nick nieaktualny lubi tę wiadomość
-
Ja się dowiedziałam jak Franek miał 5 miesięcy a mógł bodziaki dłużej ponosić.
Dobrze że Nika o nich napisała.
Rucola lubi tę wiadomość
-
Achia, o takie coś mi chodzi:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ec5fcdbb853c.jpg
Lunaris, dzięki. Nie wiedziałam ze to jest w różnorakich rozmiarach... Serio, NIC nie możba kupić ot tak, pierwsze z brzegu, bez rozkmin
Rucola lubi tę wiadomość
-
Ja z aukcji miałam taki pakiecik 3 szt od jakichś 5cm długości do ok 10.
Rucola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCzyli jak upatrzyłam sobie zestaw z TT gdzie jest butelka 150 i 260 ml to mogę kupowaćsummer86 wrote:Achia, Nika, przy kp dwie butelki spokojnie mi wystarczają (odciągam 2-3 razy w tygodniu gdy gdzies idziemy a nie wiem jak w danym miejscu będzie z karmieniem piersią).

Przedłużki sobie daruje. Jak zobaczę że jest potrzeba to najwyżej wtedy będę kombinować
-
Mamusie, jaki preparat z DHA przyjmujecie przy karmieniu piersią?
Brałam Prenatal Duo tak jak w ciąży, ale chwilo u mnie nigdzie namierzyć nie mogę i w DOZ też nie ma, więc myślę nad czymś innym na szybko, bo mi się kończy. -
Summer tu sobie zerknij
http://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
Ja biorę doppelhertz mama premium, najkorzystniej cenowo z dobrym składem.
Nika tetrę możesz spokojnie raz za czasu. Polecam kupić ze dwa otulacze, najlepiej wełniane, no ale wtedy trzeba się liczyć z lanolinowaniem, ale wtedy nic nie przecieknie a pupka oddychaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 19:26
summer86, StaraczkaNika lubią tę wiadomość