Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyAchia moja Tosia często je z Luna na pół, np chrupki. Gryza sobie i gryza psu
(oczywiście jak widzę to reaguje
)
Wiadomo, że na początku jest ciężko z takim maluchem w domu, ba z większym takze, ale to zupełnie normalne że nie tryskamy matczyna energia 24/7, bo idealne życie na instagramie nie ma nic wspólnego z tym rzeczywistym
Też mi smutno, że dinusiom jest tak ciężko... Ale my tu będziemy na nie wytrwale czekać, każdemu przecież musi się w końcu udać. Dobrze, że mamy siebie i się tak wspieramy nawzajemWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 17:07
Bocianiątko lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, potrzebuje rad bo juz samA nie wiem. Polozne kazAly karmic co 3h a moja kruszynka zje 10ml i potrafi przespac 4h. Najpierw przystawiam do piersi a potem daje butelke. Ale ona w trakcie zasypia i nie je. Poki co wszystkie wyniki dobre. Wagowo ma 2900 wiec tez ok. No ale ile bedzie jutro? 2 razy zaplakala z glodu. Dzis probowalam podac piers przez nakladki na sutki. Mala ssala i zAsnela w trakcie ale naklAdka cZysta wiec watpue by siara poleciala... Dzis przez caly dzien wypila moze z 20-25ml
mm przy 4 probach. -
nick nieaktualny
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bac8f93b5fa.jpgYoselyn82, summer86, Achia, lamka, Lunaris, Nadzieja22, olik321, ibishka, Amy333, Lena21, StaraczkaNika, Emiilka, pilik, Bajkaaa, JuicyB, Aga9090, Minie Black, Rucola, Kaczorka, Amal, Karma88, KateHawke, Lusesita, Bocianiątko lubią tę wiadomość
-
Ibishka ale mi smaka narobiłaś! Uwielbiam takie ciacho
wygląda bosko!
Bajka tak to jest z tymi emocjami. Ja dopiero od paru dni zaczynam się czuć pewniej i wydaje mi sie, że mniej więcej wiem o co chodzi mojemu dziecku. Dzisiaj jesteśmy same, bo emek do nocy w pracy i byłyśmy na wycieczce u babci, później pojechałyśmy do mojej kuzynki. Teraz wróciłyśmy do domu i się tylimy. Tzn Fela je, a ja ją tulę i się tym mega cieszęwiadomo, że życie jest całkiem inne. Nie ma czasu dla siebie, dawne przyzwyczajenia poszły w kąt. Ale właśnie ostatnio z emkiem doszliśmy do tego, że musimy się starać robić wszytsko to co chcemy, tylko planować to tak, żeby Fela była z nami. Mieliśmy już kilka udanych wyjść. Dziecko w niczym nie przeszkadza, tylko trzeba sobie wszytsko dobrze zorganizować i żyć normalnie
ale to wszystko przychodzi z czasem. Fela ma dopiero 7tygodni, więc mam nadzieję, że będziemy ogarniać wszytsko co raz lepiej
i u Was też na pewno tak będzie!
ibishka, Lena21, Bajkaaa, JuicyB, Rucola, Karma88, Lusesita lubią tę wiadomość
-
Justyna, pojemność żołądka maluszka w pierwszej dobie to zaledwie 10 ml. Staraj się przystawiać jak najczęściej i wybudzać co te 3h. Do nas położne nawet w nocy przychodziły i pytały kiedy ostatnio dziecko jadło. Ja rodziłam w czwartek rano a dopiero w nocy z soboty na niedzielę pokazała się odrobina pokarmu, wcześniej wydawało mi się, że nic nie leci a jednak musiało coś lecieć, bo mała na wadze przybrała.
Trzymam kciuki! I postaraj się nie stresować, zobaczysz że mleko się pojawi. I tak jak dziewczyny pisały, też wspomagałam się Femaltikerem. Z nakładkami karmiłyśmy się prawie 2 miesiące, bo mi się dość mocno ponadrywały sutki i mała przyzwyczaiła się przez ten czas. -
Justyna, tak jak pisze Summer, mleka fizycznie nie widać, bo nie wypływa samo z piersi, ale dziecko sobie wyssie odpowiednią ilość. Jak nie spada z wagi za bardzo to znaczy, że coś tam leci. I może wisieć na cyckach cały czas. To normalne. Rozkręca laktację i ciągnie ile się da
ją zobaczyłam mleko dopiero w nocy w trzeciej dobie. Wczesniej wydawało mi się, że nic nie ma.
-
Justynka a moczy pieluchy? Nas w szkole uczyli że przez pierwsze 2 doby to taki maluch się dopiero rozkręca, ma jeszcze zapasy.
-
nick nieaktualny
-
A mi się podoba, że jest teraz dużo o opiece nad maleństwem i różnych problemach - poczytam jeszcze te 3 miesiące i potem nic mnie nie zaskoczy!
Mam pytania do mam karmiących piersią i korzystających z butelek sporadycznie (np jak wychodzą) - czy 2 butelki wystarczą na początek, jeśli generalnie chce się karmić bezpośrednio piersią?
EDIT: Achia - piona!
A ma ktoś monitorek respisense ditto?
Bo ja mam możliwość odkupić od znajomej za stówkę, tylko się zastanawiam czy to dobre jest. Ktoś coś wie? Generalnie wygląda na takiego prototypa snuzy.
I pytanie o pieluchy tetrowe - jak to jest - można czasem zrobić dziecku odmianę od pampera i zalożyć tetrę, żeby sobie pupina pooddychała, czy trzeba się trzymać jednego?
Ooo, i jeszcze jedno - są takie przedłużki do bodziaków - to się sprawdza? Warto dokupić... i ile?Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 18:47
Achia, lamka lubią tę wiadomość
-
Przedłużki -kocham! używałam 3 sztuki o różnej długości (aukcja WOŚP) polecam!
Butelki -jeśli jest KP to 1 lub 2 starczą a może nawet się nie przydadzą ale może niech jeszcze bieżące mamy karmiące coś powiedzą.
Tetrę można spokojnie stosować zamiennieja miałam i wielo- i jedno- razówki na zmianę.
Monitorka nie posiadam, nie pomogę.StaraczkaNika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNika żeby pupa pooddychała to najlepiej bobas na brzuch i goła pupa się wietrzy
tak mówiła położna
a te takie puzzle piankowe( też w SR była o nich mowa) że są świetne właśnie żeby położyć dziecko ale to chyba nie od urodzenia?
co to są przedłużki do bodziaków???? edit- wygooglowłam. matko nie wiedziałam że to istnieje :pWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 18:58
-
Achia, Nika, przy kp dwie butelki spokojnie mi wystarczają (odciągam 2-3 razy w tygodniu gdy gdzies idziemy a nie wiem jak w danym miejscu będzie z karmieniem piersią).
Achia lubi tę wiadomość
-
Ja się dowiedziałam jak Franek miał 5 miesięcy a mógł bodziaki dłużej ponosić.
Dobrze że Nika o nich napisała.Rucola lubi tę wiadomość
-
Achia, o takie coś mi chodzi:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ec5fcdbb853c.jpg
Lunaris, dzięki. Nie wiedziałam ze to jest w różnorakich rozmiarach... Serio, NIC nie możba kupić ot tak, pierwsze z brzegu, bez rozkminRucola lubi tę wiadomość
-
Ja z aukcji miałam taki pakiecik 3 szt od jakichś 5cm długości do ok 10.
Rucola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysummer86 wrote:Achia, Nika, przy kp dwie butelki spokojnie mi wystarczają (odciągam 2-3 razy w tygodniu gdy gdzies idziemy a nie wiem jak w danym miejscu będzie z karmieniem piersią).
Przedłużki sobie daruje. Jak zobaczę że jest potrzeba to najwyżej wtedy będę kombinować -
Mamusie, jaki preparat z DHA przyjmujecie przy karmieniu piersią?
Brałam Prenatal Duo tak jak w ciąży, ale chwilo u mnie nigdzie namierzyć nie mogę i w DOZ też nie ma, więc myślę nad czymś innym na szybko, bo mi się kończy. -
Summer tu sobie zerknij
http://pantabletka.pl/jakie-witaminy-w-ciazy-opinia-analiza/
Ja biorę doppelhertz mama premium, najkorzystniej cenowo z dobrym składem.
Nika tetrę możesz spokojnie raz za czasu. Polecam kupić ze dwa otulacze, najlepiej wełniane, no ale wtedy trzeba się liczyć z lanolinowaniem, ale wtedy nic nie przecieknie a pupka oddychaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2018, 19:26
summer86, StaraczkaNika lubią tę wiadomość