Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySanka - zdjęcie pierwsza klasa!
Rucola - dobrze Cię widzieć - dosłownie!
Melduję, że zrobiłam ok 120 szt pielmieni do rosołu na obiadWiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 12:45
Sanka, malka, Rucola, Bajkaaa, Lunaris lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyYoselyn82 wrote:Sanka gratuluje wizyty i jakie cudne fotki!!
ciesze sie ze wszystko jest dobrze
Achia ja mialam dwa razy robiona spirometrie raz jak bylam na oddziale plucnym a drugi raz jak szlam do alergologa. Ciesze sie ze lepiej wyszlo badania niz poprzednio. A powiec mi cos sie dzieje ze masz takie badanie zlecone?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 12:52
-
Sanka świetne ujęcie
Lamka ooo dzięki za informacje! Szukam właśnie jakiś ładnych kołysanek
Jezowa jak śpiewam dla Okruszka to zawsze się wzruszam i mi się głos załamuje...
Minie szalona! Skąd Ty bierzesz siły?
Kaczorka dopóki nie odpieluchowaujesz malej brałabym kombinezon jednak. Nic się nie podwinie, śnieg nie wpadnie, nie zawieje. Jak dziecko już wiła sikać to spodnie jednak. A pod spod leginsy+skarpetki, a jak bardzo zimno to rajtuzki a na to leginsy. (Byłam nianią dzieci w rożnym wieku i te systemy nam się najlepiej spradzały)
Kaczorka, lamka, Rucola lubią tę wiadomość
-
Lamka ja mu to tak przedstawiam, jako super oszczędność, ale do niego jakieś dziwne argumenty tylko trafiają
Ale ja tam jestem Ci wdzięczna
Dziewczyny MAMY MODUŁ, PRZEPROWADZAMY SIĘ W WEEKEND!!! ale się cieszęMinie Black, Aga9090, Lusesita, Karma88, summer86, Kaczorka, Achia, Luna1993, Yoselyn82, lamka, Patrycja20, Sanka, malka, Rucola, Bajkaaa, KateHawke, JuicyB, Nadzieja22, StaraczkaNika, pilik, Amal, Angelika83, Lunaris, JustynaG, -Mamunia-, Bocianiątko, Lena21, Emiilka lubią tę wiadomość
-
Jezowa cieszymy się razem z Tobą!
Rucola znowu nie załapałam się na fote... buuu
Sanka zdjecie czaderskie
U nas dzis dzień na spokojnie i o wiele lepiej się czuję psychicznie gdy nic nie musimy załatwić.Jeżowa, Sanka, Rucola lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPilik, wczoraj zjadłam pół kg krówek, to musiałam odpokutowac dzisiaj
Olik, ja pamiętam, że byłam po porodzie z mężem w zusie, ale za cholere nie pamiętam po co?!Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 13:16
pilik lubi tę wiadomość
-
Minie Black wrote:Sanka - zdjęcie pierwsza klasa!
Rucola - dobrze Cię widzieć - dosłownie!
Melduję, że zrobiłam ok 120 szt pielmieni do rosołu na obiad
Minie, podrzucisz przepis?
-
olik321 wrote:Dziewczyny A trzeba coś zgłosić do zusu po porodzie? Czy tylko do pracy daje wniosek o urlop macierzyński?
Olik, trzeba jeszcze dziecko zgłosić do ubezpieczenia zdrowotnego, ale to też załatwiałam u siebie w pracy.olik321 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysummer86 wrote:Minie, podrzucisz przepis?
mąka 500 g (+ do podsypywania)
jajko 1 szt.
mleko 125 ml
woda przegotowana 100 ml
olej 1 łyżeczka
sól
rosół wołowy lub wołowo-drobiowy 1,5 - 2 litry do gotowania pielmieni
Z mąki, mleka, wody, jajka i oleju zagnieść ciasto.
Rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek. Należy pamiętać o podsypywaniu mąki, aby ciasto nie lepiło się do stolnicy/blatu i do wałka.
Położyć placek ciasta, lekko obsypany mąką, na pielmiennicę (forma lub wyciskac ręcznie kółeczka) i leciutko do niej docisnąć.
W każde "oczko" pielmiennicy nałożyć farsz.
Rozwałkować kolejny kawałek ciasta na cienki placek (podsypując mąką), posmarować wilgotnym pędzelkiem i położyć go na pielmiennicy, przykrywając placek z nałożonym farszem zwilżoną stroną.
Lekko docisnąć placek dłońmi, a potem wałkować silnie dociskając.
Zdjąć nadmiar ciasta z brzegów i wypchnąć pielmieni z pielmiennicy na blat.
Wrzucić pielmieni do wrzącego rosołu i gotować 5 min. od momentu wypłynięcia.
Podawać gorące na stół same lub w rosole, w którym się gotowały, z dodatkami zależnymi od rodzaju farszu.
Powtarzać punkty 2 - 8 aż do wyczerpania się ciasta.
SKŁADNIKI FARSZ
1 kg mielonej wolowiny
2/3 cebule
1 jajko
Sól, pieprz
Mieso połączyć z jajkiem i "nasaczyc" zimnym rosolem (tyle ile wypije 2/3 razy co 20 min), dodać drobno skrojona cebulę (podmasona na masle), doprawić do smaku (trzeba pamiętać, że rosół jest już przyprawiony!)Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 13:30
summer86, malka, pilik lubią tę wiadomość
-
Sanka wrote:Dziewczyny mam ogromny dylemat, bo nie wiem co w takich sytuacjach robić. Wiem że to może skrzywienie zawodowe i nie powinnam się wtrącać ale co robić w takich sytuacjach gdy widzę że ktoś obcy popełnia ewidentny błąd przy małym dziecku? Właśnie jadę metrem i wsiadł facet z maluszkim w nosidełku-wisiadełku Babybjorn, takim co dziecko jest zawieszone przodem do świata w totalnie niefizjologicznej pozycji. Do tego to dzieciątko jest maleńkie, na oko tak 5mc a do tego drobniutkie i chudziutkie, ledwo mu nos wystaje znad stelaża nosidła. Nie wygląda aby umiało samo stabilnie siedzieć więc nie powinno być jeszcze noszone w nosidełkach tyłem a tym bardziej w takim czymś...
I zawsze mam dylemat czy odwrócić wzrok i stwierdzić że to nie moja sprawa czy jednak porozmawiać z takim rodzicem? Bo może on po prostu nie jest świadomy...
No i w sumie to co się może stać? W najgorszym wypadku by facet powiedział żebyś pilowała swojego nosa (pff!), ale może by posłuchał i uratowałabyś ten mały kręgosłupekWarto spróbować.
Właśnie odebraliśmy przewijako-wanienkęPrzy okazji przejechałam się z mężem do Pruszcza... jak ja kocham wychodzić z domu! Muszę kupować więcej rzeczy nz olx to będziemy sobie tak częściej jeździć!
Achia, Sanka, Rucola, JustynaG lubią tę wiadomość
-
Jeżowa wrote:Dziewczyny MAMY MODUŁ, PRZEPROWADZAMY SIĘ W WEEKEND!!! ale się cieszę
suuuper, ciesze sie razem z toba!!!! wspaniale wiesci!Jeżowa lubi tę wiadomość
Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Minie Black wrote:Pilik, wczoraj zjadłam pół kg krówek, to musiałam odpokutowac dzisiaj
ty caly czas robisz mi smakanie dobra ty
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
nick nieaktualnyJak si dziś chwalimy dziećmi to ja też
niech ona już wraca do mnie
nie cytujcie proszę
[]Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia 2018, 15:28
Jeżowa, Karma88, Yoselyn82, Aga9090, ibishka, Sanka, StaraczkaNika, lamka, reset, summer86, Achia, Lusesita, Phnappy, malka, Rucola, Patrycja20, Kaczorka, Bajkaaa, KateHawke, JuicyB, Nadzieja22, pilik, Amal, olik321 lubią tę wiadomość
-
Luna jaka slicznotka
i piekne oczy!!
Luna1993 lubi tę wiadomość
❤️❤️❤️ -
nick nieaktualny