SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • admiralka Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia wrote:
    no wiadomo ! :D
    czy u Was też zrobiło się jakoś znow bardzo ciepło?

U mnie tak! Ale to super, jeszcze trochę lata :)

My ciuszków mamy w zasadzie po kilka sztuk w każdym rozmiarze, ale nie jakoś dużo :)

atdc9vvjhr7v1l6t.png

h84f9vvj1bgblfir.png

03.08.2017 - Nasze cuda 8tc [*]
    16.12.2017 - Marysia 15tc [*]
  • Sanka Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cud jakiś! Kupiłam sobie właśnie dwoe pary jeansów ciążowych! Już myślałam że przy moim wzroście będzie to niemożliwe a tu takie pozytywne zaskoczenie :D
    Za to niestety chciałam kupić jakąś sukienkę ale wszystko za krótkie, a w miniówkach to ja chodzić nie będę. Jutro mamy plenerowy piknik rodzinny z Emka pracy, ale na szczęście będzie ciepło to po prostu założę swoją letnią sukienkę. Pokażę wam to powiecie czy mogę tak iść :)

16udrjjgntojuwbl.png
    7cs - szczęśliwy! 14dpo-202,3 16dpo-607,4
    25.11.2017 - 6tc [*]
    Córeczka - 08.2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prasowałam do 2 miesiaca i teraz na pewno nie będę tego robić, zamachać się można ;) może będzie mi się chciało z tydzień, dwa

Mam z kolei pytanie o laktator, bo koleżanka mnie nastraszyła. Nie planuję kp, jak już to jedynie w szpitalu, ale mam uszykowane mm (wiadomo, jak mała będzie potrzebowała mojego pokarmu to karmić będę, ale chodzi mi o sytuację, jak się urodzi w terminie i mając te 2,5 kg). Czy powinnam jakby co kupić ręczny laktator gdybym miała nawał? Dla mojego zdrowia psychicznego wolę w takiej sytuacji odciagnac, widzieć ile tego w piersi jest, żeby wiedzieć ile mm muszę ewentualnie dołożyć (by nie powtórzyła się sytuacja z Tosia). Czy jeśli nie będę podejmować próby kp to nawał i tak może się pojawić ? Nie wiem co zrobić, gdy ten pokarm jakimś cudem będzie i żeby nie doprowadzić do zapalenia piersi. Proszę nie linczujcie mnie za to, że taka podjęłam decyzję o kp, już się wystarczająco nasłuchałam od życzliwych ;) a w szpitalu nie powiem przecież, dajcie mi coś żeby pokarmu nie było

• Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny przepraszam ze malo sie odzywam ale jestem tak zafascynowana widokami, i tym klimatem ktory mi sluzy ze jak wracam do pokoju to padam itp, chyba od namiaru powietrza i slonca :D Czuje sie dobrze, chociaz brzuch troche czuje i leze duzo na lezaczku, staram sie oszczedzac :)

Lena ale Franio sliczny i sliczna czapusia a oczka piekne! :)

Achia, KateHawke, Lusesita, Emiilka lubią tę wiadomość

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Sarna Adaś cudowny :-)

Szczerze, to nie mam żadnych ciuszków na 50cm, najwyżej dokupię jak będzie potrzeba. ;-)
    U mnie do prania płyn ekos, płukam w softlanie dzidziusiowym (swoje rzeczy), więc Dominik chyba będzie miał taki sam zestaw.

Tata we wtorek wychodzi (mama mi napisała), ale nie mogę się dopytać jeszcze o diagnozę. edit: pobrano wycinek z płuca i po nim dopiero będzie coś wiadomo.

Summer i po ilu h w szpitalu urodziłaś? Jakie miałaś rozwarcie po dojechaniu do szpitala? Wiem, że pewnie każda z nas ma inaczej, ale wolę zbierać doświadczenia.

W szpitalu byliśmy jakoś koło 7:30, ale formalności na IP i tak dalej.. jakoś do 8:20 miałam ktg na którym się nic nie pisało i myślałam, że mnie odeślą, ale przy badaniu przez "moją" położną było rozwarcie 3 cm i zaraz po badaniu odeszły wody, więc zabrali mnie prosto na porodówkę. O 12:15 Ania była na świecie. W trakcie porodu dostawałam oxy i jakiś lek rozluźniający, pisałam o nim jakiś czas temu, ale wypadła mi teraz nazwa z głowy. Znieczulenia nie miałam. Minusem szybkiego porodu było to, że prawdopodobnie antybiotyk na GBS nie zadziałał w pełni i trzeba było Anię dłużej obserwować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 13:07

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veritaserum- a widzisz, moc życzeń ;) no to oby się rozkręcalo od 18 najwcześniej!;)

Luna- ja co do nawału nie pomogę,ale może macie wypożyczalnie laktatorow? Choć ręczne modele nie są jakieś drogie. Albo może koleżanka ma pożyczyc? Bo skoro nie planujesz karmić piersią to w sumie zbędny wydatek po prostu. Tak mi się przynajmniej wydaje.

• Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, piątka :) kup, tylko najzwyklejszy ręczny i dasz radę!

Luna1993 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunka a może sobie już w szpitalu po porodzie zacznij pić szałwię? Najtańsze ręczne laktatory chyba tak koło 25-30zł są więc weź sobie dla spokoju.

Co do prasowania to tylko teraz jak będę prała to uprasuję, później nie planuję. ;-)

Summer dziękuję za odpowiedź.

Yosel baw się i odpoczywaj!

Luna jeszcze mi się przypomniało, co mówiła u nas położna na szkole rodzenia -> że dziewczyny jak potrzebowały laktatora na raz, a nie miały to kupowały dużą strzykawkę w aptece, odcinały końcówkę, przekładały tłok w drugą stronę i tym sobie odciągały pokarm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 13:12

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Tosia przy nawale odciągałam ok 1ml na elektrycznym w szpitalu, także w ogóle nie odczułam że mogę sobie zrobić krzywdę jak nie odciągnę.

Właśnie patrzę w ręczne są za 30 zł około, zastanawia mnie po prostu czy jak w ogóle nie podejmę próby to organizm i tak może sam zaczac produkować tyle, że laktator będzie konieczny

Lamka szałwia prowadzi do zatrzymania laktacji? Pewnie bez sensu rozkminiam i będę miała Saharę w cyckach ale wolę bez paniki w razie w

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 13:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna a może w razie co po porodzie po prostu kupisz jakiś ręczny i już? A nuz się okaże nie ma potrzeby. Choć niby 30zl to nie dużo, no ale potem tak będzie stać?

"Sahara w cyckach"-padlam , choć może to nie jest zabawne tak do końca ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 13:18

• JuicyB Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna - możesz też kupić używany ręczny na olx. Ściągać potem tylko do uczucia ulgi (naprawdę krótko na jedną sesję). Szałwia hamuje laktację, ale to zioła, więc to nie jest tak, że nagle mleka nie będzie :)

age.png
  • JuicyB Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna a ja mam z kolei pytanie do Ciebie (a także do innych mam, które karmią mm).
    Powoli kończę przygodę z laktatorem i jak mleka zabraknie przejdę na mm.

Jakie mm polecasz? Próbowałaś tych na bazie mleka koziego np. capricare?

Jak to jest z podawaniem mleka w nocy. U mnie Hub budzi się już niemal z płaczem i mam kilka sekund na reakcję zanim włączy syrenę. Teraz problemu nie ma, bo mleko czeka gotowe obok łóżka, ale obawiam się nieco tego robienia mleka mm w nocy.
    Wiem, że jest opcja z gorącą wodą w termosie, ale jakoś mnie to nie przekonuje. Może dlatego, że ja bardzo długo się wybudzam i opcja z odmierzaniem proszku, wlewaniem gorącej i ciepłej wody, gdy nie jestem w stanie otworzyć oczu mnie nieco przerasta. Teraz moje jedyne zadanie to trafić smokiem w paszczę malucha :D
    Masz jakieś patenty na to nocne karmienie?

age.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicy, moja znajoma poleca trzymanie w podgrzewaczu wody na 40 stopni i przygotowanie odmierzonej porcji mleka do rozpuszczenia, wtedy mówi że minutka i mleczko gotowe nawet na pół śpiąco w nocy.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • reset Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przeglądarka bije mi po oczach reklamą i pomyślałam, że którejś z Was może się to przydać (za zapisanie do newslettera dają jakiś darmowy zestaw dla przyszłej mamy, ale nie mam czasu wczytywać się, ile to warte).

https://www.bebiprogram.pl/rejestracja?gclid=EAIaIQobChMI9cDLyOSo3QIVhMZRCh2uVwmlEAEYASAAEgJiavD_BwE

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Melevis Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juicy ja wieczorem wkładam butelke z odmierzoną ilością wody do podgrzewacza (mam z Tomee Tippee, na „1” trzyma idealną temperaturę), a do tego mam pojemniczki na mleko, w których mam określoną liczbę miarek. Przygotowanie butelki zajmuje mi 20 sekund :)

l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:

Jeszcze pytanie otwarte ode mnie - przy skurczach co ile minut pojechałyście do szpitala? Niby położna na szkole rodzenia mówiła, że mniej więcej do 8-10min, ale jednak wolałabym jak najdłużej być w domu. Z drugiej strony mam szpital 1,5h od domu, a chciałabym jeszcze się załapać na znieczulenie i tym sposobem mam dylemat...
    ja skurcze co 10-9 minut miałam w czwartek od 14 a urodziłam w piątek o 5.30
    Mi położna mówiła o skurczach co 4 minuty trwających przez minutę, czyli cały cykl 5 minut. Takie cykle miałam od 22 czyli 6,5 godziny przed porodem ;)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za rady kochane ;* zobaczę ile kosztuje ręczny stacjonarnie (a raczej emek zerknie żeby jakby co szybko mógł kupić i przywieźć do szpitala), jeśli sporo to zamawiam za te 25 zł i już, najwyżej komuś oddam :)

Juicy moja była od początku na Nan (ja i moja siostra tak samo, stąd ten wybór). Do ok 4 tygodnia życia była karmiona raz w nocy, bo tak się budziła (ok 23, wtedy koło 3 i nad ranem). Po tym 4 tygodniu spala od 23 do 6/7 więc nie znam tego bólu karmienia po nocach. Ale na początku przy tym nocnym karmieniu nic nie sprawdzało się lepiej, niż przegotowaną woda w czajniku, która lekko podgrzewalismy i szybko mleko było gotowe. Albo wieczorem zagotowywalam wodę w rondelku i podgrzewalismy na to jedno karmienie. Był też podgrzewacz, ale jakoś szybciej mi szło na kuchence

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2018, 13:44

• StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 7 września 2018, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W jakim wieku dziecko przestaje potrzebować nocnego karmienia?

Tak tylko pytam z przerażeniem...

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i wydaje mi się że moja tak ładnie spala w nocy bo a) miałam farta, b) mm jest bardzo sycące (tak gdzieś słyszałam)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola no właśnie czyli generalnie ciężko wyczuć, Melevis co 7min i rodzi, Summer jeszcze inaczej, a u Ciebie jeszcze inaczej.

Chyba będę musiała zaufać intuicji. :-P

‹‹ 1774 1775 1776 1777 1778 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ