X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś trafiłam na taki artykuł: https://www.wymagajace.pl/siatki-centylowe-dla-zoltodziobow/?fbclid=IwAR1s-7D6FfDI0PwLl-XB1vLLRAZFijPZdZ83T1BQ0dASII1Ex_e4-Ku3gNE

Pilik, jeśli nie czytałaś to warto byś się zapoznała :) Świetnie opisuje jak to nie ma nic złego w tym, że dziecko jest np. na 3 centylu. :)

pilik lubi tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, napiszę o co chodzi, ale jeśli ktoś nie lubi smutnych historii to przewincie proszę dalej, nie chcę by ktoś się niepotrzebnie denerwował.

To ogólnie jakiś taki czas dla mnie kiedy mam melancholijny nastrój, dwa lata temu w wypadku samochodowym w pracy zginęła moja koleżanka z zespołu, ciężko to było zaakceptować, bo to była przepiękna i wartościowa dziewczyna, która miała 26 lat - w dniu rocznicy jej śmierci zdarzył się kolejny wypadek, zginęło w nim młode małżeństwo, które mieszkało kilka domów obok mnie, jechali prawidłowo, zabił ich pijany kierowa, który miał 1,3 promila - osierocili 2 dzieci, jedno z nich ma tylko rok. Tak mnie to strasznie dotknęło, zmiotło z nóg, płakałam za każdym razem jak spojrzałam na Frania i myślałam o tym maleństwie :( i od kilku dni jakoś to we mnie siedzi... wiem, że wypadki się zdarzają, trzeba zyc dalej, ale kiedy są tak blisko lub dotyczą kogoś kogo znamy to człowiek jakoś tak trudniej

Tym bardziej doceniam każda sekundę z moimi bliskimi i jeszcze mocniej kocham tą moją kruszynkę

• summer86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z tym liczeniem ruchów to jest chyba tak, że 10 powinno się pojawić w godzinę, ale sprawdza się to raz dziennie. Dziecko nie jest całą dobę aktywne, czasem też śpi ;)

Z naszej Ani w brzuszku był podobny leniuszek jak z Aluśki, ciężko było naliczyć te 10 i mocno panikowałam, szczególnie pod koniec. Gdy już miała mniej miejsca i były upały to potrafiła ruszać się tylko rano i wieczorem. Kilka razy brałam dodatkową wizytę z tego względu.
    Największą aktywność nasza młoda miała między 3 a 5 rano.. i teraz też na karmienie najczęściej budzi się o 3 i lubi sobie pogadać godzinkę ;)
    Ważne aby znać rytm swojego maluszka i jeśli będzie coś nietypowego dopiero wtedy reagować.

Karma, bardzo się cieszę z dobrych wieści!

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako ze mam dwa bobasy to sie wypowiem odnośnie ruchów - w porze spoczynku nie doszukam sie 10 ruchow, w aktywności u chlopaka 10 mam po minucie, księżniczka tylko leniwie się przeciaga i jak zaczyna być mocno aktywna od razu zwracam uwagę. U niej rzadko brzuch sie wygina, u chlopaka jakby mieszkał jakiś obcy tak mi momentami brzuch skacze - różnica miedzy nimi jest kolosalna!! Najważniejsze to chyba rozpoznać ze jest "inaczej" i wtedy sru na IP!!

PS.
    Na wypisie ostatnim mam taką pieczatke:
    - liczymy 3x dziennie po posiłku
    - mniej niż 4 - IP
    - 4 - liczymy następna godzinę
    - 5-10 norma

Achia, pilik, Malwas lubią tę wiadomość

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena, takie obawy są chyba naturalnymi odczuciami wielu matek.. gdy słyszymy, że stało się coś złego, szczególnie w naszym otoczeniu, obawiamy się, że może się to przytrafić nam lub naszym najbliższym.
    Też należę do osób, które dużo myślą i analizują co może się stać i jaka będzie przyszłość. Ania budzi się teraz wieczorami 30-40 minut po zaśnięciu i płacze tak jakby brakowało jej naszej bliskości, wczoraj tuląc ją pomyślałam, co by było gdyby mnie zabrakło, że nikt nie będzie jej tak tulił, kochał i troszczył się jak matka i popłynęły mi łzy. Wiem, że muszę zrobić wszystko by być jak najdłużej w jej życiu i troszczyć się o nią, ale nie na wszystko mam wpływ i to mnie przeraża. Ale wlaśnie dlatego, że nie wszystko możemy w życiu przewidzieć, trzeba cieszyć się każdym dniem i każdą chwilą z naszymi najbliższymi.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Phnappy Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jak zaczynalam trochę się denerwowac ze cos mniej czuje to wtedy patrzylam na brzuch i widziałam ruchy, które były dla mnie nieodczuwalne.

ckai43r8zmly7il4.png

staramy się już ponad 2 lata :( - udało się!!
    aktualnie 2 cykl z CLO (pierwszy bez owu) - szczęśliwy podwójnie <3
    Maj 2017 - 13tc (8tc) poronienie zatrzymane :(
  • pilik Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna znam artykuł, ale dziękuje. On mnie też poniekąd uspokaja, ale właśnie... Ninka jest za 1,5-2 centylu od miesiaca (wcześniej przez miesiąc 3-4) dlatego jednak sprawdzam wszystko. Wydaje mi się ze ma albo skaze albo alergie (wyeliminowałam nabiał, jajka, kako, mango i pomidory - produkty po których widocznie miała problemy z brzuszkiem, kilka razy nitki krwi i dużo śluzu w kupie), ale mimo eliminacji zdarzają się problemy brzuszkowe i powychodziły Jej suche plamki w kilku miejscach. Wole wszystko jednak sprawdzić niż potem sobie pluç w brodę, że czegoś nie dopatrzyłam...

Lena strasznie mi przykro :(
    Czasami sobie myśle jakie to wszystko niesprawiedliwe... a odkąd jest Ninka jeszcze bardziej się wielu rzeczy boje...
    przytulam mocno wirtualnie...

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Izape_91 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2020, 20:09

Rucola lubi tę wiadomość

Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Kaczorka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena - znam ten rodzaj lęku. Dopóki nie wyszła mi prawidłowa cytologia ciągle miałam w głowie myśli o raku szyjki macicy. Bałam się jak cholera. Wiele razy płakałam, gdy patrzyłam na Aluśkę (taką małą i nieporadną) i myślałam, że mogłoby mnie zabraknąć w jej życiu.
    Teraz niby jest ok, ale jakieś wewnętrzne lęki w głowie siedzą.
    Po tym wypadku, gdzie gałąź w parku spadła na matkę z dzieckiem, mam lęk przed chodzeniem wśród drzew. Po tym naszym "wypadku" w autobusie niechętnie wsiadam z wózkiem do komunikacji miejskiej.
    No ale tak już chyba matki mają :) a przynajmniej część.

Alicja <3
    eec7d99fbc.png
    Oleńka <3
    dbdedccc68.png
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Owszem przy anemii możesz mieś słabe włosy -kruche łamliwe oraz paznokcie, cera też na tym cierpi (sucha blada szara). Ja sie tak bujam od 16 roku życia -po prostu biorę te leki jak muszę bo źle je toleruje. Zawsze biorę jak sie zaczyna @ przez tydzień a jak mi mocno spada to zastrzyki (je dobrze znoszę). Zdarzyło mi się już wylądować z zapaścią z tego powodu na intensywnej dlatego zrobiono wszystkie badania bo anemia ma wiele twarzy i dobrze znać przyczynę. Zrob próbę obciążenia żelazem, sprawdź komórki okładzinowe. Generalnie powinien pomóc lekarz rodzinny (nie chodziłam do specjalisty poza gastrologiem) ale jeśli Twój nie widzi problemu to może lepiej się przejść do gastrologa lub hematologa. Zależy jakie masz wyniki -czy samo żelazo leci czy też hemoglobina.

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena ja też rozumiem co czujesz. Wiele razy bałam się że coś mi się stanie a Franio mały i nikt nawet nie będzie wiedział że on sam w domu bo mama leży na podłodze. Ciągle się trzęsłam i nawet prosiłam koleżanki żeby dzwoniły jeśli ja sama się nie odezwę w ciągu dnia bo moja rodzina niestety nie rozumiała moich obaw.

W ciąży boimy się że coś stanie się dziecku. Potem że to dziecko zostanie bezbronne, bez mamy. Teraz znowu zaczynam mieć takie obawy. Od 2 dni mam na przykład takie myśli co będzie jeśli mi się coś stanie: chłopcy mają różnych ojców i będą się wychowywać osobno :( staram się odsuwać od siebie złe myśli bo nie chcę się niepotrzebnie zamartwiać. Jednak to naturalne że te małe istoty- całkowicie od nas zależne, są naszymi pępkami świata i bardzo przeżywamy takie historie. Rozumiem i trzymam za łapkę <3

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karma bardzo się cieszę, że takie dobre wieści z wizyty :)

Lena, przykro mi, że takie smutne sytuacje zdarzają się wśród Twoich znajomych. Trzymaj się :*

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2018, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik jeszcze nie zadzwoniłam... A jutro już środa. Nie wiem w co ręce włożyć jak jestem z nim sama a jak przyjdą rodzice to sprzątam jak opętana po całym dniu. Dzisiaj mama była to udało mi się chwilę dłużej posiedzieć w wannie i umyć włosy.

Od dwóch dni jest istny armagedon przez zęby i nie wiem jak to sama wytrzymam. Dzisiaj nie dał mi nawet zjeść śniadania. A o 16 jak się dorwalam do obiadu, to tak wmiotlam jakbym miesiąc nic nie jadła...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 listopada 2018, 21:39

• Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka a jaka opinie słyszałaś o Zdrojach ???

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania nie dziwie się... i współczuje bardzo że jesteś sama, dobrze że rodzice tacy pomocni

ds022el.png

u4uGp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 listopada 2018, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Ania nie dziwie się... i współczuje bardzo że jesteś sama, dobrze że rodzice tacy pomocni

Może ktoś stwierdzić że jestem nieporadna. Mi ciężko nawet wyjść z nim na spacer. Dzisiaj wylądował na 30min na balkonie. Idziemy spać o 23/24. Ale co z tego że nie ma pobudek w nocy jak odsypiamy oboje do 9/9:30 . I najpierw jego nakarmić, przebrać i robi się już 10/10:30 a o 11 idzie na drzemkę 30min. I ja tyle co się ubrać, załatwić, uczesac. Jestem cicho jak mysz pod miotłą, bo wystarczy oddech i oczy jak 5zł. Więc więcej zrobić (szczególnie w kuchni) się nie da. A mamy 34m2 i nie jestem w stanie zapewnić mu idealnych warunków. Albo będzie spać i ja wtedy nic nie robię albo ja ogarniam ale jemu spać nie daję.

Korzystam z pomocy codziennie ile się da. Obiadu nie mam jak ugotować to przynosi mi mama.
    On jest za bardzo absorbujacy żeby robić 2 rzeczy w jednym czasie. Sam się ostatnio nie potrafi sobą zająć. A teraz kataklizm nastał i nasiliły się zęby, to już całkiem ma jednego wielkiego nerwa jak się go odkłada.

A ja zanim się obrócę, to robi się z 10 21 i kąpanie trzeba szykować.

Brakuje tej drugiej osoby. Szczególnie wieczorem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 00:11

• Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 00:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu, nie jesteś nieporadna. Masz malusieńkie dziecko, naprawdę nie wiem, czy jest osoba, która zupełnie w pojedynkę byłaby w stanie się nim zająć. Dobrze, że masz choć trochę wsparcia bliskich, bo przecież samemu dzień w dzień użerać się z nieodkładalnym dzieckiem to orka na ugorze. U mnie synek dopiero po skończeniu 5 miesięcy przekonał się do chusty i ona trochę pomaga - można przynajmniej na pół godziny odzyskać ręce i np. zjeść jakąś kanapkę kiedy zostaję sama w nim na cały dzień, albo przynajmniej na chwilkę pospacerować wokół bloku bez groźby ryku przez cały czas. Może i u Ciebie z czasem wypracujecie jakieś rozwiązania, żebyś nie musiała tyle tyrać. Ja mam tak, że kiedy wiem, że mąż wychodzi na calutki dzień i wróci bardzo późno to aż mi słabo, bo wiem, że np. mogę się nie mieć jak wysikać, że o zjedzeniu czegoś nie wspomne. Tak to już jest z tymi naszymi troszkę bardziej wymagającymi dziećmi. A Ty po calych dniach a zwłaszcza nocach sama. Dużo sił Ci życzę!

Lena, nie dziwię się, że jesteś wstrząśnięta! Też myślę teraz o tych osieroconych dzieciątkach i łzy same cisną się do oczu. Trzeba naprawdę doceniać każdy dzień z naszymi maluszkami,bo to prawdziwe blogosławieństwo!

Kaczorka - sesja petarda!

Ania1003, Kaczorka lubią tę wiadomość

• Lusesita Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 02:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bardzo dziękuję za życzenia dla mojej -nie wierzę że to już!- nastolatki :-)
    Czas leci zdecydowanie zbyt szybko.

Kaczorka świetną sesja. Aluśka wymiata <3

Kaczorka lubi tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "4 nad ranem...może sen przyjdzie?" widzę ulubiona pora mojego dziecka młodszego :P

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 05:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczora piekna sesja! Aluska taka radosna:)

Lena rozumiem Twoje emocje. Od kad jest Marcel nie potrafię oglądać filmów w których cos zlego dzieje się dzieciom. Od razu płacze... choć to czasami naprawdę głupstwa są.

Dziewczyny czy to możliwe że mały przestał się najadać samym cyrklem?
    W dzień ostatnio częściej sięga i w nocy są 4pobudki zamiast 2. Pije długo bo czasami nawet blisko 20 minut. A po 2h budzi się z mocnym placzem i od razu musi być cyc
    Zastanawiam się czy się najada...A jeśli nie to czy nie podawać w nocy mm przy którymś karmieniu
    Many już 7kg

Kaczorka lubi tę wiadomość

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
‹‹ 2258 2259 2260 2261 2262 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ