Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny dziękuję za kolejne informacje dot. szczepień Pilik, Veritaserum :* i Malka!!
Jestem na bieżąco ale sił mi brak na wnikliwą analizę bo u nas jakiś skok rozwojowy w pełni... Lewcio dziś zaczął 11 tydzień. Od wczoraj "zjada" sobie rączki, płacze rzewnymi łzami i to bardzo często i do tego wszystkiego mało śpi jak na Niego. Aktualnie leży z nami w salonie, w tle leci ww. Ogólnie jest aktualnie miło i przyjemnie ale jaka będzie noc... tego nie wie nikt.
Dzieciaczki piękne, załapałam się na Anastazję i Gabi. Malwas świetnie wyglądasz!!! Pilik współczujęz Ciebie taka dobra Dusza, szkoda że rodzeństwo się tak zachowuje:(
Edit. Natalkę też widziałam przecież!! Ale ma dużo włosków, sliczna Niunia :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 21:10
KateHawke, Malwas lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Malka na moje oko to bym spróbowała z maścią witaminową. Wygląda na suchą zmianę na zdjęciu. Suche i plackowate to bardziej jak AZS. Łojotokowe mają więcej grudek/ krostek.
Dziś widziałam się z koleżanką która ma 1,5 roczną córkę -właśnie potwierdziło jej się AZS mimo że dermatolog ją wyśmiał jak to zasugerowała a bujają się z tym od pół roku. Generalnie warto zasięgnąc kilku opinii moim zdaniem.
KateHawkeNatalka
cudnie śpi, tylko ja oprawić w świąteczną ramkę i wysyłać życzenia do rodziny!
KateHawke lubi tę wiadomość
-
Hej mamuśki, padam na twarz... jednak zęby nie są takie super
serce mi się dziś kroiło jak widziałam te oczka zapłakane, które patrzą na mnie i pytają co się dzieje mamo. Bidulek miał takie fale raz się śmiał i był pogodny a za chwile płakał tak mocno lub marudził wiec wiem, że to te zęby na bank bo wkładał do buźki wszystko co tylko złapał. Kupiłam jakiś żel, ale chyba niewiele pomógł, teraz zasnął i zobaczymy co będzie w nocy
Summer jeśli chodzi o karmienie to jeszcze nie poczułam różnicy na szczęście
Rucola refundowane szczepionki 5w1 i 6w1 są dla wcześniaków i dzieci z wagą urodzeniową poniżej 2kg, a te „lepsze” pneumokoki są dla wcześniaków urodzonych przed 27 tygodniem ciąży i dzieci z „grup ryzyka” - nasza pediatra powiedziała, że np. wg niej Franio powinien się załapać pod kategorię „schorzenia immunologiczno-hematologiczne”, ale zdecyduje sanepid.
http://szczepimy.com.pl/pneumokoki/grupy-ryzyka/
-
Malka a na meningo już szczepilas? Ja zamierzam, ale po pół roku. Wtedy chyba dwie dawki się szczepi jeśli nic nie pokręciłam.
Rucola mam nadzieje, że Lewcio będzie spokojnie spał! Bardzo możliwe że skoku nas - odpukać... - właśnie się skończył ten dluuugi. Od dwóch dni jest jakby lepiej. Dużo marudzi i narzeka, ale nie płacze! (Poza samochodem oczywiście
)
Wiecie, co do rodzeństwa to z jednej strony rozumiem - mają swoje dzieci i rodziny, ja wtedy chodziłam do szkoły/studiowałam, ale jednak przykro troche... a i tak najlepiej się rodzice spisują... jak byłam w strasznym kryzysie,
Tata przyjechał żeby ze mną pojechać do lekarza z Ninką, byłam wyczerpana do tego stopnia ze pediatra wyszła na korytarz do mojego ojca powiedzieć że muszą mi zorganizować pomoc bo długo nie pociągnę - dwa tygodnie byli bardziej zainteresowani (mam pisała i pytała jak się czuje i raz przyjechali). No... to by było na tyle z pomocy. Trzeba sobie radzić samemu i tyle.
A u nas dzisiaj wielki dzień! Ninka wazy 5kg!JustynaG, Luna1993, malka, Rucola, Emiilka, ibishka, Aga9090, KateHawke, Nadzieja22, olik321, Kaczorka, lamka, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Pilik gratuluję Nince piątki z przodu na wadze! Też czekam na dzień aż znowu zobaczę piątkę na wadzę na początku
przykre zachowanie rodzeństwa, a "pomoc" ze strony rodziców, kiedy nawet LEKARZ ZASUGEROWAŁ konieczności pomocy... Przykre podwójnie. Świetnie sobie radzisz, cały czas Cię podziwiam.
Lena biedny Franiooby noc była dla Was łaskawa!
My dzisiaj zaczęliśmy trening łóżeczkowy, ale coś czuję, że wkrótce się poddamy i kolejną noc Agatka spędzi z nami w łóżku. Teraz mąż nosi, tuli i próbuje uśpić, ale słyszę, że córa wciąż nie śpi. A przy potencjalnym odłożeniu pewnie i tak się znowu wybudzi (jak to dotąd bywało). Ale naprawdę chciałabym, żeby spała w łóżeczku -
nick nieaktualnyMalka ja bym to posmarowała medidermem- tani, nie zaszkodzi, nawilży jak nic innego bez recepty. A czy to AZS to już do dematologa, u nas zwczyna się inaczej- skóra w newralgicznych miejscach zaczyna po prostu swędzieć (dłonie, zgięcia, nogi, twarz pod oczami, poliki), drapiemy i robi się czerwony suchy plac. Błędne koło się zamyka bo drapiemy dalej, nieświadomie przez sen, tak swędzi. Tośka czasem w rękawiczkach śpi. Jeszcze polecam olejek do mycia ciała i twarzy z biodermy, Zuze i Tosie tym myje, skóra gładka, nie potrzebuje nawet balsamów
Pilik serdeczne gratulacje dla Ninki! Jesteśmy dumneWiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 21:25
malka lubi tę wiadomość
-
Pilik, gratulacje dla Ninki za zdobycie 5tki
hehe jakby nie patrzeć - nie ważne czy nasze 5kg ma 11 tygodni czy 4 miesiące to jednak 5kg
Dlatego ja na spacery wybieram wózek a eMek woli chustę.
Dziewczyny, co polecacie z Ali. Może macie coś upatrzonego> Szukam inspiracji na 11.11 wyprzedażepilik lubi tę wiadomość
-
http://mamapediatra.pl/2017/06/08/moje-wybory-szczepionkowe-cz-2-meningokoki/
Ja jak był czas na wybieranie szczepionek to troche nie ogarnęłam tematu. Wzięłam nimenrix myśląc, że tam są też meningokoki z gr b. Na początku grudnia mamy kolejne szczepienie i wezmę dodatkowo baxsero. Eh... Ci lekarze też nic nie powiedzą, samemu trzeba wszystkiego się dowiedzieć a jak się ma 6tygodniowe dziecko to nie koniecznie się ma czas i siły szukać info na necie.
JucyB, Lunaris dzięki. Aktualnie smaruję jej to tylko bpanteneminnych kosmetyków do ciała, oprócz zelu do mycia nie używam. Spróbuję ja wykąpać w krochmalu. Właśnie tak się zastanawiam jednak nad tym łojotokowym zapaleniem skóry, bo ona ma na główce sporo takich krostek, takie chropowate ma czółko. A ta zmiana taka dziwna, niby sucha, bo skóra taka naciągnięta jest na tym, ale w dotyku nie jest sucha (tzn nie taka jak przesuszona skóra). Pediatra nic na to nie powiedziała... Tzn oczywiście mam odstawić orzechy, czekoladę, mleko, jabłka i nie pamiętam co jeszcze... myślę, że gdyby to była reakcja na te rzeczy to wyglądałaby dużo gorzej, albo byłyby też inne problemy, bo wszytsko to jem w dużych ilościach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 listopada 2018, 21:51
-
Justyna ja planuje kupić video nianie z Ali
i pewnie jeszcze coś do koszyka w padnie
, ale raczej drobiazgi. Ciuszki podobno będą super tanie.
I dokładnie, kiedy nie było 5kg wazy tyle samo
[url=Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 09:06
malka, Luna1993, Ania1003, Aga9090, JustynaG, Nadzieja22, Bajkaaa, -Mamunia-, olik321, Patrycja20, Kaczorka, Yoselyn82 lubią tę wiadomość
-
Justyna mi mężu upatrzyl robota sprzątającego żeby mnie odciążyć w odkurzaniu 200m domu hehe
Pilik gratulacje dla Ninki:*
Jezowa kochana daj jej i Wam czas. Gabi pierwsze tygodnie spała z nami a dopiero potem stopniowo lądowała w łóżeczku. Najpierw na pół nocy potem na całą. Zobaczysz z czasem będzie lepiej:)pilik, Jeżowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPilik ja nie wiem czego ci lekarze chcą. Widać nawet po zdjęciu że przybrała.
Co prawda u nas było do tej pory 1kg w 3tyg. ale teraz chyba coś przystopował. Kupiłam specjalnie wagę i jak się okazało z 8kg zrobiło się ostatnio 6,5kg...
A wagę kupiłam przez różnicę właśnie 2kg ważąc go na naszych rękach i w wanience na wadze łazienkowej. Przez te 8kg bałam się iść teraz na szczepienie... Znowu bym usłyszała że za dużo je... -
nick nieaktualny
-
Malka, ze zmianami skornymi nie pomogę, ale dziewczyny już dużo doradziły.
Co do meningo, my też planujemy szczepić, ale po Nowym Roku albo na wiosnę. Nasza pediatra właśnie zalecała rozpoczac od Bexero a później coś na typ C. Z Bexero na typ B pewnie nie wszyscy lekarze sa na czasie, bo jednak malo ludzi na to szczepi, ale jednak lekarz powinie wiedziec, że u maluszków jest większe zagrożenie typem B.
Anna Stesia, pisałas że u Was też problem z wieczornym wybudzanie, u nas w ostatnich dniach doszła druga pobudka, jedna po 40 minutach od zaśnięcia a druga o 22. Dziś za to udało się i nie było żadnej. Mała nie chciała usnąć, usypiałam ją 40 minut, bo wszystko ją ciekawiło, więc w desperacji wyłączyłam małą lampkę przy której śpimy w nocy. Nie wiem czy to pomogło, ale zasnąć zasnęła i pobudki wieczornej nie było. Sprawdzę czy dziś uda się powtórzyć.
Do nas dziś przychodzi rodzina eMka, budzik na 6, bo muszę coś przygotować i chate ogarnąć.. marzę żeby już była 20 i ten dzień się skończył
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 04:54
Anna Stesia lubi tę wiadomość
-
veritaserum wrote:Malka a mogłabyś coś więcej napisać ? Ile to jest dawek ,jaka cena mniej więcej i do kiedy trzeba podać 1 dawkę ?
Tak wiem idę na łatwiznę, nie chce mi sie szukać po necie
Na typ B jest chyba tylko jeden rodzaj, ta Bexsero i ona kosztuje tylko co rota, ok.340 zł. Na typ C jest vkilka preparatów, ale polecają najtańszy czyli Nimenrix za ok. 180 zł.
Po 3 miesiącu Beksero szczepi się chyba w schemacie 2+1, czyli 2 dawki plus pózniej jedna przypominająca.
O Nimenrixsie na typ C jeszcze się nie dowiadywałam, bo ja planujemy w drugiej kolejności.
Edit: nie ma chyba górnego ograniczenia co do podania pierwszej dawki. Tylko jesli szczepi się przed 3 miesiacem (tu nie dam ręki sobie uciac czy chodzilo o 3 czy 5-6) to wtedy jest 3+1, czyli jedna dawka więcej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 04:52
-
nick nieaktualny
-
Witam się z 5 pobudki w dniu dzisiejszym. Padam na twarz. Pod powiekami czuję jakby piasek... Całe szczęście, że jest weekend i eMek bedzie mogł zająć się trochę małą.
A było od dłuższego czasu tak pięknie. Zasypia koło 19 i pobudka o 23, 3, 6.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 05:40
-
To ja też witam z karmienia, to nasze trzecie dzisiaj.
Justyna 5 pobudek wykańcza, mamy takie pojedyncze noce i wtedy naprawdę niewiele zostaje na sen. Ale tak jak sama piszesz - na szczęście jest weekend i mąż będzie w domu, żeby odciążyć.
Summer to życzę Ci, by dzień szybko minął i była już ta wymarzona godzina
Ja natomiast muszę pochwalić córeczkę - koło 22 usnęła i spała w łóżeczku do 5:30. Po karmieniach udawało się ją odkładać! Mąż przejął w tym temacie pałeczkę i jak widać działaale teraz zostawię Małą z nami, bo liczę, że pośpimy jeszcze do 7:30.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 listopada 2018, 06:03
Achia, lamka, Anna Stesia lubią tę wiadomość