Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Olik, proszę:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3b9aa1866bfb.png
Anna Stesia pisała też o jakimś konkretnym, ale nie pamiętam, za to pamiętam, że pisała, żeby nie godzić się na duomox bo lekarze lubią go przepisywać, a nie działa.
Dobrze, że mama może przyjechać, byś mogła iść do lekarza. Ja o dziwo piersi zaczerwienionej nie miałam. Naprawdę mam nadzieję, że nie będziesz się długo męczyła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 08:07
olik321, pilik, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Olik - najlepiej poradź się lekarza i razem podczas wizyty sprawdźcie na tej stronie wszystkie substancje jakie wchodzą w skład antybiotyku:
http://www.kobiety.med.pl/leki/search.php
Na komórce możesz skorzystać z wyszukiwarki.
Tutaj info co oznacza każde L:
L1 „safest”
This group consists of medications that were taken by a large number of mothers during lactation period without any adverse effect in infants. There were clinical trials performed on breastfeeding mothers with use of drugs form this group, that showed neither risk for infants nor possibility of remote adverse effects. This group includes also medicinal products orally unavailable for children.
L2 „safer”
This group includes medications that were taken by a limited number of breastfeeding mothers that showed no adverse effects in their infants. It consists also of drugs which have very little possibility to show adverse effects on breastfed children.
L3 „probably safe”
There are no controlled trials on breastfeeding mothers concerning this medications, however, the risk of adverse effects in breastfed children is possible. It concerns also those drugs, for which control trials revealed only minimal unthreatening adverse effects. Medications from this group should be administered only if possible benefits outweighs the risk for breastfeed children. Moreover, all new medications without certain controlled trials are included into this group automatically, which is irrespective of how safe they may be for breastfed children.
L4 „probably hazardous”
For medications included into this group are available proves on their hazardous effect on breastfed children or mother’s milk, however benefits of their use in breastfeeding mothers may be acceptable despite existing risk for children (e.g. if drug is administered in life threatening situation or if there is a risk of serious disease, in situation, when there is no possibility to use other, safer medication, or it is ineffective).
L5 „hazardous”
There were clinical trials on group of breastfeeding mothers that showed significant and documented risk for children based on experiences on humans. This group is also consisted of medications of high risk of adverse effects in children. The risk of use of this drugs in breastfeeding mothers significantly outweighs any possible benefit of breastfeeding. This medications are contraindicated in breastfeeding mothers.olik321, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
A ja dziś zaczynam 32 tydzień! To może brzuszek, bo chyba się jeszcze nie chwaliłam
później usunę.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 21:11
Jeżowa, olik321, Achia, JustynaG, Luna1993, JuicyB, Lusesita, summer86, Rucola, pilik, Patrycja20, Kaczorka, StaraczkaNika, Lunaris, Aga9090, Bajkaaa, lamka, -Mamunia-, KateHawke, Yoselyn82, Nadzieja22, Anna Stesia, Lena21, Amal, MamaFabianka, Morusek lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMinie śliczny brzuszek
Olik współczuję kolejnych nerwów i tego, że jesteś akurat sama z synkiem, dobrze że mama podjedzieojojojojojoj ;* mam nadzieję że mały ssak ściągnie zastój i antybiotyk nie będzie potrzebny
Wybaczcie że wczoraj już nie napisałam, ale po badaniu wróciliśmy po 21, kąpiel, szybko mleko, a mała zrobiła awanturę stulecia, badanie ją zestresowało. Dzisiaj też od rana marudzi. Pani kardiolog była trochę zdziwiona że kazano nam przyjść po miesiącu od urodzenia, bo część zmian w sercu "domyka" się po porodzie jak np przewód bottala (ja miałam przetrwaly przez ponad rok) więc wiadomo że idealnie czysto nie będzie. Zrobiła ekg i żadne duże zmiany nie wyszly- więc to bardzo dobra wiadomość
jednak to nie koniec, co mnie bardzo wczoraj zasmuciło, wiadomo że chciałabym tak jak większość ludzi nie ciągać dziecka po lekarzach, tym bardziej po kardiologach. Mała ma obciążony kardiologicznie wywiad- ja, mój dziadek (on miał chore zastawki i był operowany, a wada postępowała wraz z wiekiem) musimy zrobić echo serca w styczniu, umówiłam na 29.01. więc nie ukrywam że się za bardzo nie uspokoiłam. Dziewczyny na fb ojojały, przemówiły mi do rozsądku (za co kolejny raz dziękuję ;*) i wiem, że narazie nie mam się czym martwić, choc to silniejsze ode mnie
. Czekamy więc kolejne dwa miesiące. A z tym, że czekają nas kontrolę i badania niestety muszę się pogodzić. Inaczej było jak to mnie badano w ciąży, robili echo przez brzuch. Teraz to przeżywam, bo robią to mojej kruszynce a dla niej to niemały stres jak się okazało. Ale jesteśmy chyba w dobrych rękach, w razie gdybym miała wątpliwości co do diagnozy echo u siebie mam jeszcze Łódź i to mnie uspokaja. Ale wiem że nie będzie takiej potrzeby. Ale się rozpisałam... Dziękuję za wsparcie i że się martwicie, mam nadzieję że się na mnie nie gniewacie :*
Dzisiaj mamy usg bioder- spytam od razu o stopę Zuzy- mówiłam chyba kiedyś, że ma krzywa, a w szpitalu powiedzieli że dzięki masażom w parę tygodni wróci do normy, ale nie wrocila. Także będzie mnie też mniej, ale zdam relacje od razu po wizycie jeśli Zuza pozwoli.
Miłego dnia ;* -
Olik, bardzo wspólczuję zastoju kochana. Dziewczyny już tu dużo doraziły, więc mam nadzieję, że szybko sobie z nim poradzisz. Dobrze, że mama przyjeżdża.
JuicyB, rozwaliłaś system tym postem o akcesoriach do karmienia
U nas znów kiepska noc, między 20 a 22 dwie pobudki i od 22 do rana kolejne cztery, w tym jedna godzinnaMam nadzieję, że jeszcze troszkę i to minie, bo zaczynam rozważać koniec kp po 6 m-cu z powodu tego spania.
JuicyB lubi tę wiadomość
-
Luna najważniejsze że jest Ok
Zuzia jest teraz na takim etapie, że takie badanie jest dla niej nieprzyjemne (rozbieranie, żel do usg taki chłodny).
Moja Starsza corka miała echo jak miała równy miesiąc i darla sie niemiłosiernie.
Za 2.5 miesiąca Zuzia już będzie się interesowała wszystkim i może być już zupełnie inaczej. Nie stresuj się kochana. Jest okWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 08:41
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Juicy!! dziękujęza bardzo przydatny post, rzecz jasna będe na nim bazować przy przygotowaniach
Minnie, to samo miałam napisac, wyglądasz prawie jak w avatarku
My jutro idziemy na szczepienie, emek wział urlop bo sama nie chciałam iśc z Małym... emek Go będzie trzymał a ja będe do Niego mówić, taki jest plan...
a co z tego wyjdzie to zobaczymy, bo po pierwsze coś więcej kóz odciągam Mu z noska, w zielonkawej kupie śluz.... zobaczymy co pediatra powie, tak naprawdę to jeszcze nie wiem na co jutro bedziemy sie szczepić, tzn na pewno HEXACIMA a co do reszty to zdamy się na porade lekarki, jest bardzo szanowana specjalistką w naszym otoczeniu. I chciałam zapytać, w które miejsca szczepione były wasze Maluszki? ide dziś do apteki, zapytam o Emle i w 3 miesiącu żucia mogę nakleić 2 plasterki, tylko nie wiem gdzie mam je przykleić ;/Minnie89 lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola, takim maluszkom podaje się szczepienie w uda, więc jeśli coś więcej niż 6w1 planujecie to będziesz musiała Lewciowi na oba udka nakleić.
Jak wpiszesz w google "uda niemowlę szczepienie" to jest sporo grafik z zaznaczonym miejscem podania.
U nas też jutro szczepienie, aż się boję na samą myśl, bo ostatnio był okropny paniczny płacz przez dobre 5 minut po wkłuciu.Rucola lubi tę wiadomość
-
Rucola nasz miał 3 szczepienia do tej pory i wszystko w uda. Ostatnio kupowałam Hexacimę w aptece, bo zadzwonili z przychodni, że nie ma u nich już.
Lepiej jak tata trzyma przy szczepieniu, bo potrzebna silna troskliwa ręka, aby dobrze przytrzymać, a potem jak płacz to już mama. Chociaż u mnie ostatnio tata tak pięknie przytulał do samego końca, że mały zapiszczał tylko lekko i było ok.
Co do karmienia stałymi posiłkami, to ja szykuję jeszcze dla kolezanki takie zebrane swoje doświadczenia, bo jak już same zauważyłyście to tych "zasad" rozszerzania diety jest milion i wszystko się wyklucza. A prawda taka, że zasady twarde sa może 2-3 a reszta według Waszego uznania. Jak skończę to się chętnie podzielę.summer86, pilik, JustynaG, Rucola, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Luna !!!! Najważniejsze, że jest dobrze i tak już zostanie !!! Proszę myśleć pozytywnie
bo inaczej lanie
Dziewczyny wspolczuje Wam ogromnie tych cyckowych spraw, ja Oliviera karmiłam pół roku i raz tylko miałam chyba zastój pomogła mi moja mama która mi rozmasowala...
Minie super wyglądaszMinnie89 lubi tę wiadomość
-
Luna - dzielna mamo
Podziwiam bardzo. Ja tu się martwię, że mi dziecko przesikuje pieluchy w nocy, a u Was prawdziwe troski. Wierzę, że z dzidzi serduszkiem jest wszystko ok, tylko szkoda, że musicie przez to przechodzić.
Ocho książe się budzi, koniec laby! -
To u nas szczepienia były i w uda i w ramiona (przy 3-4 wkłuciach). Ostatnio były 2 i dostała tylko w ramię (jedno i drugie).
No i niestety mój mąż jest za miękki i ja zawsze trzymam Aluśkę. Później od razu mogę ją przytulić
Minie - piękny brzuszekMinnie89 lubi tę wiadomość