Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Olik współczuję czerwonego cycka
Zinat to dobry antybiotyk -dziewczyny karmiące też polecały wcześniej. Mam nadzieję że szybko przejdzie!
Luna- dobrze, że po kontrolibez większych uszczerbków. Echo serca to takie jego USG. W ciąży robi się go dłużej bo trudniej znaleźć dziecko w brzuchu jak się kręci. Technicznie łatwiej je wykonać u dziecka niż EKG bo nie ma przyssawek tylko głowica. Jednak w zależności od lekarza może trwać różnie długo bo lekarz oceniać będzie przepływy w sercu, zastawki, kurczliwość komór i przedsionków. Musi zrobić pomiary, sprawdzić czy krew się nie cofa. Jeśli wprawiony lekarz to szybciutko się z tym ogarnie (ok 10 min.) ale może być i dłużej-zależy jaka będzie współpraca małego pacjenta i co będzie wychodziło w badaniu
Wiadomo że lekarzowi zależy żeby niczego nie pominąć więc jeśli się przedłuży to się nie stresuj. Z ta stópką może poradzicie sie fizjoterapeuty? podpowie co jeszcze można zrobić? ja po wizycie z Franiem uspokoiłam się bardzo i czekam na kolejną wizytę żeby poradzić się co możemy robić sami w domu.
Minie piękny brzuszek!też mi się z avatarkiem skojarzyło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 09:27
Minnie89, Luna1993 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPilik gdyby Dominik był Dominiką to brałabym to body, bo bardzo mi się podoba, piękne jest!
Staraniowa witamycieszę się, że się doczekałaś pięknej bety i trzymam kciuki.
Anna Stesia nie miałam jeszcze ktg. Pewnie bym się mniej martwiła, tylko AFI 20 miałam w 37tc, a podobno im później tym powinno być niższe. No nic, w sobotę wizyta, będę wypytywać.
Olik współczuję gorączki i zapalenia
Lunaris rozgryzłaś mnie, często słyszę, że za dużo od siebie wymagam.oby w piątek wszystko poszło po Twojej myśli.
Minnie śliczny brzuszek.
Dziękuję za odpowiedzi odnośnie tych wód i cenne rady nt. gadżetów przy rozszerzaniu diety.
My dzisiaj zaczynamy 39tcjuż tak bardzo niedużo zostało. Wczoraj mąż robił mi masaż krocza i nawet nie było tak źle jak się spodziewałam
Miłego dnia Kochane.pilik, Jeżowa, Minnie89, Patrycja20, Lunaris, Achia, Rucola, Luna1993, Nadzieja22, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Olik, trzymam kciuki byś poradziła sobie szybko z zastojem.
JuicyB już nie pierwszy raz rozwaliła system swoim przepięknym wpisemDo teraz mam zapisany wpis o podkręceniu laktacji!
A ja w domu nie mam podgrzewacza. Aneczka dostaje mleko w temperaturze pokojowej.
Luna, najważniejsze, że mała jest zdrowa. Wiem, że każda taka wizyta jest stresująca ale lepiej kontrolować sprawę jeśli jest obciążenie genetyczne.
Jeżowa, trudne pytanie. Aneczka w wieku 5 tygodni zjadała dziennie od 600 do 700ml. Agatka może wsunąć 60ml a może 140ml. trudno przewidziećJeżowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
A my troszkę sfrustrowani chodzimy bo nie mamy czasu dla siebie nawzajem. Aneczka jak na złość wczoraj dała się uśpić przed 22.
A jeszcze niedawno jak się ją położyło koło 19-20 to tak spała do 23.
No i 2 dni pod rząd grymasi mi w wozku. Wczoraj udało mi się być z nią 25 minut na spacerze. No masakra. -
Dziewczyny jesteście nieocenione
AnnaStesia po raz kolejny ratujesz mi tyłek
Lamka ostatnie chwile w dwupaku
Jeżowa przy dzieciach trochę większych ( Agatka jak MArcel) należy bardziej patrzeć na wagę dziecka.. nasz już w szpitalu jak miał mm jadł dużo więcej niż powinien.
Ale tak jak dziewczyny piszą trudno powiedzieć.
Postaraj się tak nie denerwować karmieniem Agatki. Mała tyje, siusia, robi kupki więc wszystko jest gites. W końcu w miesiąc przytyła 1kg to całkiem dużo.
P.S. u mnie co dziwne nie ma zastoju. Więc Marcel nie ma co odsysać. Mam po prostu cały bok piersi czerwony i tak jakby świecącą skórę plus ogromny ból i gorączka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 10:25
Jeżowa, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
olik321 wrote:Dziewczyny mama mi załatwiła receptę na zinat. Zostać przy tym czy postarać się o coś innego?
edit. doczytałam posta, AnnaStesia najprawdopodobniej ma rację, ja podaję tylko ksiązkowe informacjeWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 10:18
olik321 lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola nie zgodzę się- spektrum działania penicyliny jest zupełnie inne niż Zinatu. Jest to nowoczesny antybiotyk który nawet dzieciom podaje się w pierwszym rzucie.
Lamka- nawet wczoraj moja Dr zasugerowałaco by szybciej poszło przy zamkniętej szyjce i zachowanym czopie. Także nie krępujcie się
korzystajcie z
jogi dla ciężarnych
Olik jeśli skóra jest czerwona błyszcząca napięta i bolesna to znaczy że coś się tam zbiera- sprawdź czy nie ma grudki palpacyjnie (bo to może oznaczać ropień). Moim zdaniem jak najszybciej antybiotyk szczególnie ze dodatkowo jest gorączka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 10:27
olik321 lubi tę wiadomość
-
hmmm nie kłócę się, ze studiów pamiętam że cefalosporyny to na sam koniec
ale tak jak zaznaczyłam mogę nie miec racji, ale w wolnej chwili doczytam, bo lepiej wiedziec niż nie wiedzieć
edit. Ale jeśli mogę dodac coś sensownego to przypomnę o leku przeciwgrzybiczym przy antybiotykoterapiino i probiotyk rzecz jasna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 10:39
Synek 💚 31.08.2018r.
JustynaG wrote:A my troszkę sfrustrowani chodzimy bo nie mamy czasu dla siebie nawzajem. Aneczka jak na złość wczoraj dała się uśpić przed 22.
A jeszcze niedawno jak się ją położyło koło 19-20 to tak spała do 23.
No i 2 dni pod rząd grymasi mi w wozku. Wczoraj udało mi się być z nią 25 minut na spacerze. No masakra.
Justyna, rozumiem Cię niestety bardzo dobrze, tak bardzo, że do naszego słownika codziennego wszedł "seks na szybko", bo inaczej nadal byśmy w celibacie żyli. Myślałam, że im większe będą nasze niemowlaczki tym będzie łatwiej a tu idzie w inną stronę
Miejmy nadzieję, że po rozszerzeniu diety nasze maluszki będą lepiej w nocy spały i w końcu odzyskamy troszkę czasu dla siebie. Ja wtedy mam również zamiar więcej małą podrzucać do jednych i drugich dziadków. -
edit wróć, macie rację, miałam na myśli fluorochinolony, cefalosporyny są super. Olik przepraszam za zamieszanie!!!!
Na swoje usprawiedliwienie powiem, ze jestem już ponad 8 lat po studiach, mogłam zapomniećWiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 10:40
olik321, JustynaG, Jeżowa, Anna Stesia, pilik lubią tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
nick nieaktualny
-
Ja mam czyste ale jeszcze muszę odgruzować pokój brata bo tam nazwalałam swoje rzeczy a zapowiedział się przed świętami
do tego tak jak Nika podpowiada- podłogi u mnie wołają o pomstę do nieba!
Nie wiem tylko czy to wszystko pomoże skrócić szyjkęDo krocza to nie dosięgnę nawet
Wciągnęłam meeeega duże i pożywne śniadanko teraz udam się chyba na spoczynek bo mnie zaczyna łamaćdzień jaki lubię: na dworze szaro buro i ponuro a ja mam kocyk kota i święty spokój
-
nick nieaktualnyMy jesteśmy z kolei dziwni, bo nasze pożycie łóżkowe wreszcie odżyło po celibacie od stycznia, więc zmęczenie nam nie przeszkadza
gorzej wygląda przenoszenie małej z kokonu do łóżeczka. I nie powiem, bo przed ciążami nie wiedziałam co to orgazm, po się naprawiłam. Więc bywa i w tą lepszą stronę po porodzie, chociaż coś dobrego
Lunaris dziękuję że tak szczegółowo mi odpisałaśmam nadzieję że mała będzie współpracować, teraz nie ma po co jej stresować i robić echo jak nie będzie miarodajne, lepiej zrobić jak skończy 3 miesiące. Wczoraj zapomniałam lekarke zapytać, czy te niedomykalności zastawek by wyszły na ekg, czy to tylko na echo wyjdzie? A przewód bottala? Byłam tak zestresowana że nie pomyślałam żeby spytać. Stopa też lepiej do fizjo? Myślałam że ortopeda też coś na ten temat może powiedzieć przy okazji bioder. Jeśli tak to się dla spokoju umowie, bo nie chce przeoczyć momentu, w którym ta stópka może wrócić do normy, bardzo ją odgina do zewnątrz i do góry
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 listopada 2018, 11:06
lamka, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Jeżowa nie ma reguły. Są jakieśtam tabelki dot. tego ile zje dziecko dziennie, ale to kwestia indywidualna. Mój zjada dobowo od 700 do 900ml zazwyczaj, a wg jego wagi i tabelki powinien zjadać 1200ml. Nie wygląda na zagłodzonego
Mam wrażenie, że za bardzo się boisz tego czy mała je. Bardzo nie lubiłam takich rad na początku swojej drogi mamy karmiącej, ale muszę to napisać. Uważaj na butelkę. Jeśli mała je z piersi, to nie myśl o butelce. Jak najszybciej przeczytaj książkę "moje dziecko nie chce jeść". Najważniejsze rozdzialy dla Ciebie to 1-2 godzinki czytania a cały strach minie. Jeśli jednak bardzo chcesz prawdzić butelkę, to myślę, że takie porcje po 80-100ml pozwolą Ci ocenić jaki apetyt ma mała.
Dzięki za miłe słowa. Ja tak już mam z tymi wypracowaniami, bo sporo podsumowań i takich organizcacyjnych rozprawek mam w pracy do zrobienia i tak sobie brak tych moich pracowych notatek rekompensujęJeżowa lubi tę wiadomość