X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Nadzieja22 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

Przykro mi, że sporo z Was miało kiepską noc, oby jak najmniej takich.

My zaraz zbieramy się na zakupy budowlane, już mi się nie chce :P Ale mąż przekupił mnie obiadem (no i deserem :D ).

W ogóle przegapiłam swoją studniówkę, od dzisiaj już odliczamy dwucyfrowo - 99 <3

Miłego dnia! Mam nadzieję, że u Was też taka ładna pogoda :)

Patrycja20, pilik, Rucola, Lusesita lubią tę wiadomość

HrQwp1.png
    21.06 hcg 14,3, 23.06 hcg 92,07, 25.06 hcg 307, 27.06 hcg 803
    ♡♡♡
    MTHFR 677 homo; niedoczynność tarczycy, ANA+++, NK 17%, kiepskie cytokiny
    W drodze do macierzyństwa od 05.2017
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer takie nocne pobudki wykańczają, potem jesteś cały dzień na nogach z dzieckiem. Masz prawo marudzić ile wlezie! :* Jesteś świetną mamą! <3

Reset dzięki za info -można wykorzystać choć mało kto decyduje się kłócić o swoje prawa :( Dzięki że jesteś z nami, nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda do nas poza Tobą i Izą <3

W sumie to miałam tego nie pisać bo to informacje z drugiej ręki ale skoro sama uwierzyłam i zastosowałam to przekażę i Wam, każdy zrobi co chce. Jak rodziłam Frania to znajomy mojej koleżanki ją ostrzegł- pracuje w Gerberze na produkcji i powiedział żeby nie kupować tych słoiczków. Warzywa pozostawiają wiele do życzenia i on by tym nie karmił dziecka. Przeraził nas trochę że nie można w sumie nikomu zaufać- ani firmom z atestami, ani sprzedawcom "bio" czy straganiarzom :( ale czymś te dzieci trzeba karmić przecież!

Pilik, Olik, Blue nie to że mam jakieś zboczenia w głowie ale zastanawiam się jak tam Wasze cycuchy? doszły do normy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 10:36

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • reset Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris wrote:
    Reset dzięki za info -można wykorzystać choć mało kto decyduje się kłócić o swoje prawa :( Dzięki że jesteś z nami, nie wiem czy ktoś jeszcze zagląda do nas poza Tobą i Izą <3

Lunaris, ja teraz w szpitalu dostałam przed przyjęciem kartę praw pacjenta do zapoznania się :) I co więcej, ona była nie tylko przestrzegana, ale przestrzegana w 200%. Dziękowałam wszystkim (nawet na bloku się ze mnie śmiali, że półprzytomna, a taka grzeczna:)), bo podejście do pacjenta niesamowite. Tylko dzięki podejściu personelu wszystko to, co niełatwe, było naprawdę do przejścia. Nawet głupia lewatywa, która mnie stresowała jak mało co, była zrobiona tak, że śmiałam i żartowałam w trakcie wykonywania.
    Jak mnie zabrano na salę to np. pielęgniarki i położne kazały mi się położyć na stole, mówiąc, że cewnik itp. pozakładają jak zasnę, by mnie nie stresować. Jak byłam przytomna podpięli jeszcze ekg i też pielęgniarka mówi: "już tu panią zakrywam tą koszulką, wystarczy pewnie dla pani, że cały dół będzie nagi, po co ma pani jeszcze topless leżeć".
    Złote kobiety <3

Zresztą zamierzam w przyszłym tygodniu na ręce kierownika oddziału wysłać podziękowania dla całego personelu, bo dawno się z taką życzliwością nie spotkałam. Także prawa pacjenta to jedno, a podejście ludzi to drugie.

Lunaris, Kaczorka, Achia, JustynaG, pilik, Rucola, Lusesita lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim :)

Summer i Pilik współczuję ciężkich nocy. W ciężkiej nocy najtrudniejsze według mnie jest to, że potem przychodzi dzień, na który trzeba mieć siłę - a tych sił przecież brak. I ta wizja, że kolejna noc wcale może nie być lepsza...

Summer śpicie z mężem osobno? Nie moglibyście się podzielić jakoś bardziej sprawiedliwie tą nocną opieką, kiedy Ania jest taka marudna? Czy Ania po prostu akceptuje w nocy tylko Ciebie (tak, jak Ninka u Pilik)?

lLamka udanej zabawy na chrzcinach :) a kawałek czopa sprawia, że z jeszcze większą ekscytacją czekam na Wasz wielki dzień :)

U nas dzisiaj 4 pobudki, ale nie będę narzekać, bo Agatka od razu szła z powrotem spać. Natomiast zgadzam się z tym, co wrzuciła Justyna - mąż obok, a jakby był głuchy...

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset - zdradzisz, który szpital taki dobry u nas? Dawno się nie spotkałam z takimi zachwytami nad służbą zdrowia ;)

dqprhdge2q9dik3m.png
  • reset Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minnie89 wrote:
    Reset - zdradzisz, który szpital taki dobry u nas? Dawno się nie spotkałam z takimi zachwytami nad służbą zdrowia ;)

Leżałam na endokrynologii ginekologicznej na Kopernika. I do tego oddział po remoncie, więc ślicznie, pachnąco. Nawet jeden posiłek, który było mi dane zjeść był zadziwiająco smaczny (i to przed narkozą, więc nie wynika to z faktu przegłodzenia;)). Łazienka przy pokoju (tzn. wejście do niej było z dwóch stron, więc była jedna na dwie dwójki).
    I w ogóle nawet na pooperacyjnej jakoś tak życzliwie i radośnie.
    Jak to porównam z operacją sprzed 3 lat na ortopedii w Narutowiczu i stwierdzeniach "boli, bo widocznie ma boleć. Było ręki nie łamać" to przepaść!

Minnie89 lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżowa, od lat śpimy osobno, tzn. wieczorem leżymy razem, czasem nawet zasypiamy, ale kilka lat temu doszlismy do wniosku, że razem się nie wysypiamy. Mąż chrapie, ja się kręcę, o innych porach wstawaliśmy do pracy. Kiedys bym nie uwierzyła, że małżensteo możr spać osobno, a sami wybraliśmy takie rozwiązanie ;) Jedynie w weekendy zdarzało nam sie spac razem.
    Przy małej to już w ogóle bez sensu, żeby obie osoby codziennie się nie wysypiały, ale też nie może byc tak że nocki są na głowoe tylko jednej. Przy takiej pobudce 3 godzinnej mała je 3 lub 4 razy.. więc przy dziecku ktore nie akceptuje butelki cieżko to rozsądnie rozwiazać.. a ja niestety niebpotrafię karmić na śpiocha, mam lekki sen i szybko się wybudzam.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris no widzisz, to coś w tym jest. Dopytałam koleżanki- dietetyk powiedział jej siostrze ( która jeździła z dzieckiem do poradni mukowiscydozy) żeby gerbera omijać. HiPP ponoć najlepszy. Ale to chyba trzeba patrzeć na skład jak pisze Lamka- żeby było bez soli itp :)

• summer86 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dyskusja o słoiczkach bardzo rzeczowa i cieszę się, że zawsze można liczyć na Wasze rady <3 bardzo dużo się dzięki Wam dowiedziałam o rozszerzaniu diety.

Miseczkę zamówiłam polecaną przez Juicy, a kubek przez Kaczorkę. Nawiedzę jeszcze Rossmanna i dokupię łyżeczki. W zależności czy malej podpasują te rzeczy, będziemy później dokupowac większe ilości.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • olik321 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris dziekuje ze pytasz. U mnie cycek już całkiem ok.
    Czytam Was i też myślę że u nas będzie tryb mieszany- domowe papki plus słoiczki.

Lenimy sie dzis bardzo i dobrze nam tak :)

KateHawke, Rucola, Lusesita, Lunaris lubią tę wiadomość

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer, jako mama dziecka, które od 3 miechow budzi się w nocy co godzinę powiem Ci jak to jest u nas, co sprawia, że jeszcze nie oszalalam, choć niekiedy nie wiem, dlaczego w ogóle funkcjonuje.

Gdy mały zaczął się budzić co godzinę zaczęłam z nim spać w jednym łóżku. Po pierwsze, odpada wtedy konieczność podnoszenia się przeze mnie, po drugie, mogę zareagować bardzo szybko i synek czasem nie zdąży się dobrze obudzić czy zakwilic, a już ma pierś w buzi. Widzę, że bardzo go to uspokaja, spokojniej je i nie zawsze muszę wstawać do odbicia.

Wspolspanie sprawia też, że mały nie śpi tak nerwowo - nie odkłada się po pysiu rączkami, a nawet jak próbuje to kładę na nim rękę i trochę się wycisza. Czytałam też, że podobno dla dzieci dobrze jest, kiedy wdychaja trochę tego powietrza, którym oddycha mama, bo też to je koi. Więc już się nie martwię, że dwutlenek węgla itp.

Jednej nocy mały rozbudzil się o 3 i uznał, że wystarczy snu. Miałam inne plany, skakanie na piłce z sutkiem w jego buzi i monotonne dźwięki nie dawały rady, a ja byłam już wykończona. Wzięłam go do łóżka, ułożyłam na łyżeczkę plecami do mojego brzucha, mocno przycisnelam, ciągle robiłam 'szszsz' i w końcu się wyciszyl i zasnął. I spał ponad półtorej godziny!

Czasem widzę też w nocy, jak się do mnie sam garnie- leży przecież i tak blisko, ale gdy wypuści pierś z buzi to po jakimś czasie potrafi poszukać jej łapka albo co jeszcze bardziej rozczulajace- przysunac policzek i położyć go na piersi jak na poduszce.

To nie jest tak, że wspolspanie sprawia, że tych pobudek jest mniej, ale są mniej uciążliwe. Weekendami zresztą obowiązkowo rano mąż zabiera małego do pokoju dziennego a ja jeszcze godzinę dosypiam. I ponieważ drzemki dzienne synek uskutecznia tylko z piersią w buzi, staram się w tym czasie drzemac z nim (chyba że tak jak teraz pisze na forum).

Wspolspania trzeba się nauczyć. Ja np.nie umiem spać w momencie, kiedy aktywnie ssie sutka, ale gdy już tylko sobie ciumka to drzemie, po prostu ekstremalne zmęczenie mnie do tego zmusiło.

• pilik Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris dziękuje za troskę ;) u mnie już wróciło do normy chociaż wpadłam w jakąś paranoje i co wyczuje jakieś zgrubienie to wpadam w panikę.

Summer łącze się w bólu :( też śpię sama z Ninką. Próbowaliśmy razem, ale wiercenie męża, nasze różne pory zasypiania, jego budzik z rana plus jego totalna bezużyteczność w nocy sprawiły że śpi na kanapie. Niby ma znowu przyjść do nas spróbować spać, ale coś się zebrać nie umie a ja nie naciskam bo już mam jakiś system w łóżku jak jesteśmy w nim same...

Jezowa i masz racje. W kiepskiej nocy najbardziej dobija wizja całego dnia z dzieckiem którym trzeba się zająć. O ogarnięciu siebie już nie wspomnę ;)

AnnaStesia widzę że praktykujemy w nocy to samo ;). Inaczej bym w ogóle chyba nie spała...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 12:21

Anna Stesia lubi tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z okazji rozpoczętego 32 tc daje zdjęcie :) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f0dc3ba10208.jpg

Co do nocnego wstawania to u nas zawsze było na zmianę .. mam nadzieje ze i tym razem tak będzie ;)
    Edit/ przez pół roku odciagalam mleko na noc żeby właśnie chociaż trochę się wyspać i żeby emek mógł mnie wyręczać :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 12:31

blue00, Karma88, KateHawke, Jeżowa, Achia, Rucola, Yoselyn82, Kaczorka, Aga9090, Bajkaaa, olik321, Minnie89, JustynaG, Lusesita, Morusek, Siwulec, Anna Stesia, Lena21, Lunaris, malka, Nadzieja22, lamka lubią tę wiadomość

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe Lunaris,i u mnie cycuchy doszły do siebie.Wciąż są wrażliwe,ale już nie bolesne.
    Naświetlanie i kroplówki mamy z głowy.Skóra wraca do swojego koloru.Czekamy jeszcze na wynik posiewu,ale to zapewne jutro się dowiem.Mam nadzieję,że nas wypiszą wtedy.

pilik, Aga9090, Minnie89, Lusesita, Lunaris, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

• KateHawke Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olik lubię za poprawę stanu cycuszka. Wiem jak to potrafi dobijać. Ja w końcu po miesiącu męczarni pierwszy raz podaję prawą pierś z uśmiechem - kapturki to zbawienie, mogłam wcześniej spróbować ponownie przystawić ją z kapturkiem (na początku nie chciała i zrezygnowałam).

Pilik u ciebie też widzę lepiej <3

Summer absolutnie nie myśl że nie masz prawa narzekać. Jakbym miała takcjakcty to bym już płakała z wyczerpania. Jesteś mega silna. U mnie to tylko jedna nocka taka tragiczna a ty już permanentnie zmęczona jesteś. Szkoda że te nasze cycki tylko do nas są przytwierdzone... I wierzę że zakładasz że skoro ty i tak nie możesz przez to pójść spać to po co budzić eMka jeszcze. Ale nie miej wyrzutów jak jest weekend a Smerfetka nie chce spać. Budź eMka i mów że nie masz siły - bo oni potem myślą że nic się nie dzieje, imcto łopatologicznie trzeba tłumaczyć.

08.05.2020 - II na teście 💕
    f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
    27 Styczeń 2018 - 18cs - ET
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się, że z Waszymi cycuchami już w porządku dziewczyny :) ja natomiast cały czas coś wyczuwam w jednej z piersi (tej, gdzie był zastój), dobrze, że idę do ginekologa w środę to mu każę mnie "obmacać", bo nie podoba mi się to zgrubienie. Ale przyznaję się - nigdy nie badałam sobie sama piersi, więc nie wiem czy to coś nowego, czy tak po prostu mam... USG piersi mam co pół roku ze względu na liczne torbiele, ostatnio nic oprócz nich nie było widać.

Anna Stesia - właśnie dzisiaj myślałam ponownie o tym, że Twój synek budzi się co godzinę i zastanawiałam się, jak Ty funkcjonujesz, bo graniczy to z cudem, jak dla mnie. I jeszcze jak piszesz, że w dzień też śpi tylko z cycem... A właśnie - to jak jesteś teraz w pracy to synek po prostu nie śpi? Przysięgam, że jak czytam takie opisy to podziwiam na maksa, ale i trochę jestem wdzięczna, że Agatka nie jest aż tak wymagająca... przepraszam za samolubność :(

Pilik Tobie też kochana współczuję, zwłaszcza, że także mąż nie ma jak Ci pomóc. Rozumiem, że podejmowane były wszelkie próby, ale może co jakiś czas warto próbować ponownie? Kto wie czy Nince się nie odwidzi i nie zaakceptuje jednak taty. No i to, co sama widzę po nas - ja i mąż mamy kompletnie inne metody uspokajania płaczącej Agatki. Ja robię wszystko "klasycznie", czyli noszę, śpiewam, szuszam do uszka, a mąż "wydziwia" - chodzi z wózkiem pod okapem albo wkłada Małą do fotelika samochodowego i ustawia na piłce i ją tak buja, w dzień czasem siedzi z nią przed pralką, jak akurat leci pranie, etc.

Blue cieszę się, że widać u Wojtusia poprawę :) oby Was puścili jutro do domciu :)

Kate Twoja noc ciężka podwójnie, bo sama też nie czujesz się na 100%. Ale liczmy na to, że to jednorazowy wybryk Nat :)

Patrycja śliczny brzuszek u ślicznej kobiety <3 ile Ty masz lat? wyglądasz bardzo młodziutko :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 12:36

Patrycja20, Anna Stesia lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!!!!
    Kaczorka dziękuję za opis Waszego rozszerzenia diety. Masz super podejście do wychowywania Alusi :)
    Reset bardzo dziękuję za porady prawne i żywieniowe :) jak zawsze bardzo pomocne!!
    My dziś przy kolejnej PRÓBIE chustowania odkryliśmy symetryczne suche plamki na ramionach tak z 2-3 cm nad łokciami w kolorze lekko czerwonym. Macie może pomysł co to może być? Smarować czymś? 5go grudnia idziemy do lekarza bo mamy bexero to pokaże te plamki...
    Dziewczyny mam pytanie, gdzie kupowałyscie takie organizery do szuflad? Bo bardzo mi się przydadzą tylko chciałabym jakieś sprawdzone.
    Idę dalej walczyć z Małym i chustą. Kieszonka nam kompletnie nie idzie także zostajemy przy kangurku :)

reset, Kaczorka lubią tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezowa dziękuje <3 25 :)

Jeżowa lubi tę wiadomość

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja20 wrote:
    Jezowa dziękuje <3 25 :)

ach no to po prostu jesteś młodziutka :D choć w moim odczuciu wyglądasz na jeszcze młodszą! :)

Rucola ja do szuflad mam organizery z Ikei, o takie:
    https://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60192633/
    i polecam :) korzystałam z nich także w akademiku do mebli nieikeowskich i też pasowały, teraz akurat niechcący się złożyło, że mam tę komodę malm w mieszkaniu brata.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2018, 12:42

Rucola lubi tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To dla mnie komplement :) czasem jak kupowałam w sklepie alko. To pytano mnie o dowód :D
    Jezowa a Ty ile masz lat ? Bo myślałam ze jestes w moim wieku :)

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
‹‹ 2390 2391 2392 2393 2394 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ