X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Patrycja20 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna mojego dałam miał 2,5 i miałam takie same obawy co Ty ... tym bardziej, że niestety ale nauczyłam go wygody i sam jeść nawet nie chciał .. ale poradził sobie super ! Dzieci w grupie funkcjonują inaczej ! Wiadomo początek jest trudny ale później będziesz dumna jak będzie wracała do domu mówiła wierszyki, śpiewała piosenki itp :)
    Wysyłam zaproszenie :)

Luna1993, Rucola lubią tę wiadomość

Olivierek 27.01.2015🥰❤
    201901205364.png
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, decyzja z przedszkolem jest DOBRA! Tosia to duża, mądra dziewczyna, a kontakt z innymi dziećmi i wspólna nauka wyjdzie jej tylko na dobre, Tobie zresztą też! Najgorsze są pierwsze dni - kiedy zostawiasz płaczącej dziecko i nie wiesz co zrobić - oczywiście że sobą, bo płacz dziecka kończy się po minucie! :)
    Dopytam, bo poruszałas ten temat, jak ze szczepieniami w tym przez was wybranym?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 08:16

Luna1993 lubi tę wiadomość

• StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, nie martw się tak. Co prawda karierę przedszkolną zakończyłam po 4 latach, ale wyniosłam taką obserwację - jak tylko za rodzicem zamykają się drzwi, dziecko dostaje +100 do samodzielności. Serio, rodzice sami nie podejrzewają jak świetnie sobie radzą ich dzieci, które rzekomo nie potrafią w domu same się ubrać czy podetrzeć.
    No i druga rzecz - w prywatnych przedszkolach są dużo mniejsze grupy i dzieci są naprawdę dobrze zaopiekowane (czyt. jest ich na tyle mało że n-l ogarnia je wszystkie wzrokiem).
    Tosi będzie dobrze w przedszkolu

Luna1993, pilik lubią tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    Północ Polski melduje ze noc była dobra.A mały dziec jeszcze śpi.

Lamka myślami jestem z Tobą <3

Aga trzymam kciuki żeby wszystko ułożyło się po Twojej myśli. Melduj się kochana.

Luna nawet nie wiesz, jak bardzo Cię rozumiem z tą 3 ciąża.
    Pierwsza była w miarę spokojna, bo byłam nieświadoma wielu rzeczy.
    27tc szyjka się mocno wróciła, zaczęłam krwawi i od tamtej pory spokojny tryb życia.
    Później cholestaza, zatrucie ciążowe ale na szczęście urodziłam drobinke 2 dni po trafieniu do szpitala.
    Druga ciaza (choc tak na prawde trzecia)- same wiecie. Miliony planów i oczekiwań a tu 3/4 osiadł tryb życia. I jeszcze cc :-/
    Chciała bym jeszcze raz sprobiwac, ale musze troche odczekać. Tylko wtedy to już będę stara...

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusesita to razem odczekamy i razem powalczymy o naszą trzecia ciążę :) ja się strasznie boje, bo nie przebadałam nic po stratach, bo nagle zaskoczyło z Zuza. Więc u nas najpierw i tak będzie jakaś diagnostyka żeby wiedzieć, czy np heparyna nie była by dobrym rozwiązaniem. Już teraz mam styrana psychikę a jeśli znów stracę ciążę to nigdy więcej nie sprobuje. Ale próbuje myśleć pozytywnie i tego się trzymajmy

Dziękuję dziewczyny :) ja wiem że ona będzie się świetnie bawić a ja jak matka wariatka stać w oknie i patrzyć czy na czapkę, szalik, czy się bawi itp :D. Fozzie niestety nie wymagają szczepień, nie znalazłam nawet prywatnego przedszkola które by wymagało. Więc wybrałam polecane przez sąsiadów, z wieloma zajęciami z zakresu sztuki i dosyć drogie z nadzieją, że jak ludzi stać na przedszkole to nie będą patologia która nie szczepi :( z resztą jest tuż pod domem. Wypytalam panią w sekretariacie która wpuszcza rodziców i dzieci czy były jakieś poważniejsze zachorowania i na szczęście nie i jakby co to informują wszystkich rodziców

Patrycja zaraz zaakceptuje ;*

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga szerokiej drogi i wygodnego łóżka!

Luna potwierdzam przedszkolne obserwacje Nikt i dziewczyn. Franek płakał przez 20 sekund a od drzwi przedszkola do domu ja :) moje dziecko choć nie zawsze chciało iść to potem nigdy nie chciało wyjść. Dużo się nauczyło i stało bardziej samodzielne. Świetnie się na to patrzy a Ty będziesz mieć więcej czasu dla Zuzy i siebie. Franio też w prywatnym, co prawda grupa ma tyle samo osób co w państwowym (20). Ale jest dużo więcej zajęć i rodzice którzy mają porównanie mówią że opieka niebo a ziemia. Dobra decyzja!

Luna1993 lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna tylko mnie już trochę wiek dyskwalifikuje :-(

Taki oto tekst dzisiaj znalazłam. Fajnie się czyta.
    https://tabayka.pl/mumlife/karmie-bozia-dala-mi-cycki/?fbclid=IwAR0vMTeJ0mEehQwdXNl7cw4_9pYQhOP1SIE5If_t7BjPkgt5x4ypL3ky7HM#

blue00, Rucola, JustynaG lubią tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • reset Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna- ja tam moje przedszkole wspominam chyba jako najpiękniejszy z okresów edukacji! :) Będzie dobrze!
    I nawet jak przydybiesz Tośkę bez szalika, to myślę, że rozbieganej, rozochoconej zabawą to nie zaszkodzi. Się dziewczyna zahartuje najwyżej ;) My kiedyś w przedszkolu w tajemnicy za górką saneczkową ściągnęliśmy buty i chodziliśmy boso po śniegu. Wszyscy żyjemy, nikt nawet wtedy się nie pochorował.
    Aż mi się łza w oku zakręciła do tych wspomnień. Teraz znów mieszkam i pracuję w pobliżu mojego przedszkola (zwykłe, osiedlowe, państwowe), więc mijam je, ilekroć idę np. na pocztę. I choć sporo się zmieniło (np. dość mocno obsadzili ogrodzenie czymś a la żywopłot - podejrzewam, że bardziej dla ochrony przed pedofilami i innymi typami niż dla ochrony przed smogiem, bo przedszkole jest wśród domków jednorodzinnych i obok szkoły, więc autem da się podjechać z jednej strony tylko), to chętnie bym tam kiedyś własne dzieci* posłała.

* Ja to jednak jestem niepoprawną optymistką. Zaraz 33 lata, ciąży brak, a ja tu o dzieciach w liczbie mnogiej ;)

Luna1993, StaraczkaNika lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusesita a ile masz latek jeśli to nie tajemnica?

Reset! no co Ty opowiadasz :D przypominam że ja zaszłam z Frankiem w wieku 32 i dobiłam do pary przed 40 ;) a chętnie jeszcze rozważyłabym trzecie... :P

reset, Rucola lubią tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Jeżowa Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny :)

Aga powodzenia w Krakowie - stres, obawy, odległość od domu - ale wszystko to pokonasz, przytulisz Ernesta i nim się obejrzysz będziecie razem w domu całą rodziną!

Lamka dobrze, że się odezwałaś, codziennie o Tobie myślałam. Podjęłaś trudną, ale słuszną decyzję, tata na pewno by nie chciał, żebyś podejmowała ryzyko. Jesteś super mamą <3 dalej czekamy na przyjście na świat Domisia!

Luna ja oczywiście bez doświadczenia w posyłaniu dziecka do przedszkola, ale generalnie uważam, że kontakt z rówieśnikami i rozwój dziecka w większej grupie ma na niego zbawienny wpływ. Ty też na pewno szybko dostrzeżesz plusy :) początki są trudne (zakładam, że zazwyczaj przede wszystkim dla rodziców), ale potem to będzie po prostu element codzienności dla Was wszystkich. Ja uwielbiałam przedszkole :D i fajnie, że macie bliziutko... Bardzo lubię nasze mieszkanie, ale pomimo tego, że jest w centrum to akurat do żłobka/przedszkola mamy daleko. Ale do 10 różnych biurowców rzut kamieniem :P

Nie wiem co mi nagle odbiło, ale przez Was i przez te rozmowy o rodzeństwach załączyło mi się totalne baby fever :D to na pewno dlatego, że NIE MOGĘ się starać kiedy chcę, zakazany owoc smakuje najlepiej :P no, ale... w domu 6-tygodniowy niemowlak, a ja już snuję plany o kolejnym/kolejnych. Przypomniało mi się wczoraj, że kiedyś chciałam mieć czwórkę (?!) w konfiguracji 2+2, czyli dwoje blisko siebie, trochę przerwy i kolejna para. Zobaczymy jak się życie ułoży, głównie to zawodowo-finansowe, bo jednak chcielibyśmy zapewnić dzieciom lepszy start w przyszłość niż mogli sobie na to pozwolić nasi rodzice.

EDIT: Reset 33 lata to jeszcze kupa czasu na dzieci w liczbie mnogiej! Niech przykład Lunaris będzie Ci o tym przypominał w chwilach zwątpienia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 09:13

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

age.png
  • Lusesita Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris 34 :-)
    Ze 2 musiałabym odczekać...

Lunaris lubi tę wiadomość

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna, a tak z ciekawości, jak u was się cenią prywatne przedszkola?
    W moim w grupie jest 12 dzieci, 2 wychowawczynie i kasują wyżywieniem niecałe 600 zł za pełny miesiąc

Swoją drogą ostatnio ruszyłam temat do męża "a jak za kilka lat 4/5 zdecydujemy się na 3 dziecko?" Nie skomentował nawet tylko zrobił sobie drinka. Więc cóż - raczej to ostatni raz dane jest mi nosić "małe" pod sercem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 09:20

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy tu o przedszkolach, a ja jestem przerażona wizją oddania roczniaka do żłobka :(
    A przez rozmowy o bólu @- śniło mi się że mi odszedł czop a ja gadałam ze jeszcze nie chce rodzić :p
    Ale, ale- witam się w 38 TC! Tzn że ciąża donoszona!
    Ale Oskar niech czeka jeszcze, bo 6.12 umowilam się do kosmetyczki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2018, 11:55

Bobisia, Lunaris, Yoselyn82, blue00, Minnie89, summer86, KateKum, olik321, Lusesita, pilik, lamka, Lena21, Jeżowa, JustynaG, KateHawke, Patrycja20, Kaczorka, Nadzieja22, StaraczkaNika lubią tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry Dziewczyny!!!
    Lamka to była bardzo rozsądna decyzja z twojej strony. Nie możesz narażać Dominika w tak długiej trasie a tata i tak jest przy Was, czuwa nad Wami. Dbaj o siebie i dawaj znać jak się czujesz :)
    Malka no te plamy średnio wyglądają, zaraz będę przebierać lewka ze śpiochów to będę Go oglądać. Wczoraj posmarowałam medidermem, dziś idę po emulsję do kąpieli.
    Lunka niestety w moim otoczeniu to właśnie Ci "z wyższych sfer" nie szczepią dzieci. Chcą być oryginalni czy nie wiem o co chodzi. Co do prywatnego przedszkola to na pewno daje się tam duży nacisk na rozwój i to jest super. Sama planuje posłać Małego do prywatnego przedszkola językowego ale z tego co wiem, tak nauka jest typowo przez zabawę więc nie będę mieć gula że cisną mojego Synka od maleńkości.
    Jeżowa ten preparat to mucovagin.
    Podziwiam Wasze plany o powiększeniu rodziny :) Ja chcę ale nie tak szybko. teraz mam Lewka a do pracy wrócić muszę.Emek nic nie wspomina o kolejnym dziecku, więc chyba oboje na razie jestesmy zgodni. Ale nowe mieszkanie przewidziane jest na minimum dwójke ;)
    Reset ja też jestem 86. jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to o drugie dzieci będziemy się starać razem ;)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do poduszek motylków, Bajka Ty używasz, Zosia nie ma przez to spłaszczonej głowy z tyłu? Ja przez te 3 miesiące używałam poduszeczki babymoov a teraz jak jest zimno to dałam zwykła minky bo jak lewko ma czapkę i kombinezon to cięzko było mi Go wygodnie ułożyć na babymoov ale On i tak główkę zawsze trzyma lekko na bok, jeden albo drugi :)

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusesita to jeszcze spooookojnie możesz odczekać ;) u mnie na liczniku za 2 miesiące 38 :D i tak jak pisałam Reset- wyrobiłam z dwójką mimo masakrycznie długich starań. Może i trójeczka nam jeszcze wszystkim wpadnie ;)

Achia gratulacje donoszonej ciąży :) ślicznie wyglądasz <3

Rucola u nas w przedszkolu w programie angielski i hiszpański przez zabawę.Dzieci w ogóle tego nie odczuwają a chłoną :) wiele rodziców jeszcze dodatkowo zapisuje dzieci na języki poza przedszkolem mimo to. Ja zapisałam Frania na piłkę nożną -niech się chłopak porusza, wyładuje energię... po pierwszym roku znudziło mu się :P i powiedział że woli karate i robotykę (tak! dzieci w przedszkolu uczą się konstrukcji i budowania ruchomych robotów wow... a my mieliśmy zabawy pustymi opakowaniami po kosmetykach). Mamy jeszcze basen także ale już z doskoku żeby jeszcze został jakiś czas na dzieciństwo ;)

Rucola lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • JuicyB Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malka zaprosiłam do przyjaciółek - wyślij proszę fotki tych plam, bo przegapiłam. Mój mały miał już chyba wszystko na skórze, chętnie zobacze, może coś pomogę, bo ostatnio po zataku plam alergicznych (po jajku) wydaje mi się, że wiem jak odróżnić plamy alergiczne od tych hormonalnych (AZS, ŁZS).

Reset - w sprawie przedszkola przypomniałaś mi jedno. Ja swoje przedszkole też wspominam jako cudowny czas. Mieliśmy ogromny ogród do zabawy. Naprawdę wielki, niezbadany, wielie lasy, polany, i tylllle czaderskich huśtawek, domów. Tak przynajmniej mi się wydawało dopóki już jako dorosła osoba nie przechodziłam obok i nie okazało się, że to taki placyk wielkości boiska do koszykówki z kilkoma drzewkami. Myślałam może, że coś tam zabudowali, ale mnie mama uświadomiła, że tak było od zawsze ;)

malka lubi tę wiadomość

age.png
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lamka, podjęłaś dorosłą i rozsądną decyzję. Tak było najlepiej dla Ciebie i dla Domina, a wiem że myślami i modlitwą i tak jesteś z tatą..

Co do kolejnych dzieci, Melevis rozpoczęła drugą turę na ex-testerkach, ciekawe kto będzie następny :)
    Mój M. jest nieugięty i zdania nie zmienia.. nasze relacje też aktualnie są różne, tzn. jest dobrze, kochamy się i możemy na siebie liczyć, ale zmęczenie i brak czasu dla siebie sprawia, że się kłócimy cześciej niż kiedyś. W takiej sytuacji pewnie wrócimy do tematu za jakieś 2,5-3 lata. Ja w miedzyczasie albo zmienię pracę albo jeśli zostanę w dotychczasowej, pójdę na studia podyplomowe, może jakiś MBA.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Minnie89 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny! Nie wiem kiedy ostatni raz tak późno to pisałam...

Lamka - wiem że nie możemy pomóc za bardzo, ale wspieramy myślami. Trzymaj się Kochana, może Domiś się zbierze niedługo na ten świat, tego co życzę :*

Achia - serdeczne gratulacje! Już tuż tuż, chociaż pewnie teraz to Oskar poczeka z 3 tygodnie a my będziemy dzień w dzień wyczekiwać jak wariatki :D

Reset - uwielbiam Cię za ten optymizm! Naprawdę, każda z nas mogłaby się tego uczyć od Ciebie!

Lunaris - a Ty jak się czujesz Kochana, synek grzecznie czeka do Mikołajek? :)

dqprhdge2q9dik3m.png
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2018, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Minie dzięki -u mnie cisza i spokój. Jak to mówi Nika - nawet czopa nie udało mi się do tej pory urodzić także nie spodziewam się żeby się Stasi zebrał do samodzielnego wyjścia. Zostało 7 dni i będą wydobędziny :D
    Tymczasem dopadło mnie wczoraj jakieś przeziębienie i walczę ostro żeby się nie rozkręciło :/

Idę odsypiać noc bo czuję się dziś jak zwłoki a po południu mamy kolejną sesję z fizjoterapeutą u Franka.
    Miłego dnia dziewczyny!

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
‹‹ 2415 2416 2417 2418 2419 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ