X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola super Lewciu! Siedzi jak prezes haha...

Rucola lubi tę wiadomość

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sliweczka92 wrote:
    Tak odnosnie inhalatorow, to smoczki nie są polecane, bo dziecko zamiast wdychac lek, to go polyka. Pisała o tym mamapediatra.pl.
    http://mamapediatra.pl/2018/09/20/mamapediatra-o-inhalatorach-mala-sciaga-dla-rodzicow/
    Pisze jeszcze raz bo przeczytałam cały artykuł i teraz zastanawiam się czy smoczki są złe, gdy są stosowane do uspokojenia dzieci czy są złe z założenia? bo jeśli dziecko krzyczy to czy będzie mieć smoczek czy maseczkę to i tak bedzie lek po części połykać, więc inhalacja jak sama autorka potem stwierdza powinna być wykonana na spokojnie, jeśli dziecko nie lubi to podczas snu. Ale skoro moje dziecko siedzi spokojnie, cumluje smoka i wdycha lek (tu akurat sól) to też mamy podciągnąć pod połykanie leku??? Zgłupiałam. Pod spodem zachęca do inhalatora siateczkowego, ale jeśli będzie używany "na siłę" to dziecko też bedzie połykać lek. czy ja to źle rozumiem?? Wytłumaczcie prosze, bo już sama nie wiem czy głupotą było kupowanie takiego zwykłego inhalatora? na tej stronie wyczytałam, ze lepiej żeby maseczka nie miała otworów, na innej że musi miec... Ktoś się na tym zna?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 16:52

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sliweczka92 wrote:
    Tak odnosnie inhalatorow, to smoczki nie są polecane, bo dziecko zamiast wdychac lek, to go polyka. Pisała o tym mamapediatra.pl.
    http://mamapediatra.pl/2018/09/20/mamapediatra-o-inhalatorach-mala-sciaga-dla-rodzicow/
    Najlepsza maseczka :D
    Rucola maseczka z otworami. Dzieć ma wdychac ustami a wypuszczać nosem. O takie, mój zestaw ma już 5 lat więc trochę po przejściach ale działa :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c44fa8a63c31.jpg

EMek jak miał zapalenie płuc to też takie maseczki mieli w szpitalu.

Edit ja kupiłam ten inhalator w Lidlu za zwrotne 99 zł

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 17:01

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypowiem się odnośnie masek z dziurkami, bo smoczki mnie nie interesowały, lepiej mi było zainwestować w dobry inhalator od razu. Wdychając rozpylany w maseczce lek nie wydostaje się on przez dziurki na zewnątrz, to zaobserwowałam w moim. Biorę wdech i wszystko leci do płuc. Przy wydechu to co zbędne wylatuje przez te dziurki. Nawet gdy wstrzymałam powietrze celem obserwacji ile leku "ucieknie" przez dziurki, to były to śladowe ilości. A bez dziurek gdzie trafi powietrze przez nas wydychane? Skoro maseczka ma w miarę szczelnie otulać twarz. Zostanie w maseczce. Może to kwestia dobrze skonstruowanego inhalatora, ale z mojego nic przez dziurki nie ucieka. 150 zł to nie majątek, a przy zapaleniu górnych dróg oddechowych przyda się całej rodzinie. Najlepiej spytać lekarza, w internecie każdy pisze co chce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 16:54

Aga9090 lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam, ze mam taki inhalator :
    https://www.aptekagemini.pl/inhalator-sanity-baby-1szt.html
    Chyba nie ja jedna go kupiłam, bo kiedyś dyskutowałyśmy na ten temat.... Jakie macie doświadczenia?
    Cały czas odwołuję się do artykułu który podrzuciła sliweczka i zastanawia mnie kwestia maseczki bez dziurek (?) bo skoro ma być dopasowana to gdzie ma uciekać wydychane powietrze i kwestia smoczka używanego przy inhalacjacji sola (nie specjalistycznymi lekami) w przypadku kiedy dziecko jest spokojne...
    jestem skłonna kupić nowy inhalator jesli lewko będzie wymagał leczniczych inhalacji, tylko teraz pytanie JAKI TO JEST IDEALNY INHALATOR bo po przeczytaniu tego artykułu zgłupiałam....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Najlepsza maseczka :D
    Rucola maseczka z otworami. Dzieć ma wdychac ustami a wypuszczać nosem. O takie, mój zestaw ma już 5 lat więc trochę po przejściach ale działa :)
    No autorka artykułu pisze że u dzieci do lat 3 maseczka dobrze dopasowana bez otworów a powyżej 3 lat ustnik....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola może nie zauważyłaś ale odpowiedziałam coś na temat dziurek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, eMek będąc w szpitalu miał inhalacje taka maseczka.
    Ja będąc z Wiktorem w szpitalu to dzieci takie malutkie były inhalowane takimi maseczkami z dziurką i aby wydychane powietrze gdzies "ulecialo". Dzieci nie zawsze nosem wypuszczaja i myślę, że te z dziurką i są bezpieczniejsze, bo w powietrzu wydychanym przecież też jest dwutlenek węgla

Luna1993 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na chłopski rozum myślę o tych dziurach. Zgadzam się z Luna lek nie ucieka przez te dziurki (inhaluje Borysa od tygodnia)

Luna1993 lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie Dziewczyny, dlatego zastanawia mnie dlaczego autorka artykułu poleca bez dziurek !!! I jesli będe chciała kupić nowy inhalator to nie wiem teraz jaki ;/

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, a w tym twoim nie ma maseczki? Ja dokupywalam w aptece, bo orginalne się zużyły

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wrzucałam tu mój inhalator, który zaproponował mi lekarz, który prowadzi moją astmę. Chcąc nie chcąc miałam styczność z wieloma przez 20 lat choroby.

Co do smoczka to za zdrowy rozsądek, przecież skoro się ssa to więcej leku trafi do żołądka bo łyka co chwilę ślinę i opary z inhalatora (chyba tak to działa). Mając maseczkę nawet jak nie oddycha nosem, nawet jak krzyczy, płacze, to i tak wdycha tego więcej, bo nie połyka śliny co chwilę. A inhalacja na śpiocha to najlepsze rozwiązanie gdy dziecko "nie lubi". Mimo wszystko wystarczy zabawić dziecko i będzie oddychać przez maseczkę.

Aga9090 lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Rucola, a w tym twoim nie ma maseczki? Ja dokupywalam w aptece, bo orginalne się zużyły
    jest, ale za duża :( inhalator jest niby dla dzieci od 1go miesiąca życia a maseczka jest zdecydowanie za duża i do tego ma dziurki :P

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ta maseczkę z zdjęcia kupiłam w aptece i jest taka akurat dla Borysa. W zestawie była też duża.
    Edit zrobię zdjęcie jak wstanie i będę robić mu inhalacje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 17:33

• Rucola Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sliweczka92 wrote:
    Śliweczka a Wy jaki macie inhalator? pytam bo szukam na necie tego idealnego ;)

Synek 💚 31.08.2018r.
  • KateHawke Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wieczór :)

Ibishka przykro mi, że operacja się nie odbyła. Mam nadzieję że lek spowoduje zmniejszenie zmiany. Nie wiem czy cię pocieszę ale moja babcia niedawno miała zmianę nowotworową w piersi. Ze względu na tętniak w głowie i rozrusznik nie chcieli operować więc dali babci lek. Okazuje się że guz się wchłonął. Życzę Twojemu tacie tak samo dobrych wieści.

Ja też mam problem z wyborem inhalatora... Luna ten który wtedy polecałaś to jest ultradźwiękowy? Bo czytam i czytam i wszędzie piszą że ich się nie poleca przy dawaniu leków. A skoro on taki fajny mały to dlaczego wszyscy kupują te tłokowe?

Edit: aaa i zapomniałabym - Agatka zgłaszam wniosek formalny o częstsze uśmiechanie się do aparatu! Jesteś jeszcze piękniejsza <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 17:47

08.05.2020 - II na teście 💕
    f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
    27 Styczeń 2018 - 18cs - ET
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kate mój inhalator jest tej nowej generacji MESH, to nie ultradźwiękowy ani pneumatyczny:

https://oddechzycia.pl/technologia/rodzaje-inhalatorow-czym-sie-roznia-pneumatyczne-ultradzwiekowe-mesh-oraz-proszkowe/

KateHawke, summer86 lubią tę wiadomość

• summer86 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, ja tam do mamapediatra mam lekki dystans, bo z tego co pamiętam były jakieś nieścisłości w jej artykule o szczepieniach. Nie pamiętam już dokładnie, ale błąd był dla mnie dość znaczący, wytknięto jej to w komentarzach.

Edit: tu art od Pana Tabletki:

https://pantabletka.pl/jak-wybrac-nebulizator-czym-sie-inhalowac/

P oniżej wklejam fragment o dziurkach ;) Nasz ma dziurki.

"Czy wszystkie nebulizatory odpowiednio podają lek? Czy maska dla 2 latka powinna nie mieć otworów po bokach?

Nie, nie wszystkie podają go tak samo. Nebulizator musi mieć pewne konkretne parametry techniczne (opisałem to w ramce wyżej). Dlatego bardzo ważne jest żeby wybrać dobre urządzenie.

Co do maski – jeśli nebulizujesz roztwór soli fizjologicznej, albo coś neutralnego – to nie ma większego znaczenia jaką masz maskę. Jeśli chodzi o podanie leku – to trudno powiedzieć. Z pewnością otwory w masce zmniejszają skuteczność nebulizacji – bo część leku ucieka na boki zamiast trafiać do płuc. Dużo zależy czy lekarz zapisał dawkę sterydu z naddatkiem."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 18:12

Rucola lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola z dedykacją dla Ciebie :D

Dzieć protestował i Kinga musiała skakać i robić z siebie wariata aby usiedział, bo skubany nauczył się rączkami odpychać inhalator..
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2019, 22:39

blue00, Yoselyn82, Rucola lubią tę wiadomość

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2019, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taki
    https://allegro.pl/oferta/microlife-inhalator-neb-100b-nebulizator-7274560552?utm_source=google&utm_medium=cpc&gclsrc=aw.ds&ev_campaign=_UZSD_pla_zdrowie_urządzenia_medyczne&ev_adgr=Urządzenia+medyczne&gclid=CjwKCAiAy-_iBRAaEiwAYhSlAzDGxS5ERR-OmbtL__yEKIGFjmUUVlNj5FtPkNN60u5qqqm0Y0OaDxoC3boQAvD_BwE

Od ponad 4 lat działa bez zarzuty. Maseczka jest z otworami i tak jak dziewczyny pisaly praktycznie nic sie przez nie nie wydobywa. Co do smoczkow to one nadaja sie na inhalacje w przypadku np zapalenia oskrzeli bo na katar do noska nic nie dotrze. A maseczka, nawet jesli nie jest szczelna to zawsze cos tam dziecko wciagnie. Leon strasznie sie krecil przy inhalacji ale super pomogla.

A dziewczyny pytanie, jaki termometr bezdotykowy, zeby podawal dobra temperaturę. Mielismy microlife nc100 ale odmowil juz posuszenstwa, zreszta od dluzszego czasu pokazywal zanizona temp. (wymiana baterii nic nie dala) przy starszaku uzywalam termometra owulacyjnego elektronicznego ale Leon nawet chwili nie wytrzyma zeby mu zmierzyc.

Rucola lubi tę wiadomość

‹‹ 2877 2878 2879 2880 2881 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ