Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Nenusia, przy jednym dziecku jest łatwiej niż przy czwórce (a to Ameryke odkryłam!). Choć też przyznam, że czasami mam wrażenie, że tylko składam, rozwieszam, składam, rozwieszam
Luna, trzymam kciuki!
Nadzieja, gratuluje donoszonej ciąży. Mikołaj może w każdej chwili opuścić swoje przytulne lokum!
Rucola, Lewko wyglada przerozkosznie! Bardzo jest do Ciebie podobny, prawda? A u nas pod koniec stycznia głowa miała obwód 46 cm, i też żadne czapki już nie pasują! Jak tak dalej pójdzie niedługo będzie chodził w moich czapkach.Luna1993, Nadzieja22, Rucola, Jeżowa, Aga9090 lubią tę wiadomość
-
Witam z nocnej sesji... ściągania gila
Jednak Franio zaraził Stasia
Jak ja się cieszę że zamówiłam ten aspirator! Nic nie idzie sopelkiem.
Justyna dziewczyny już wszystko napisały w kwestii mamy- nie wiem czemu nasi rodzice mają czasem takie dziwne pomysły.
Aga służę pomocą jak coś- nie wiem czemu ja mam taką perwersyjną przyjemność w wieszaniu/ściąganiu prania i prasowaniu. Autentycznie mnie to odpręża. Uwielbiam swoje sobotnie sesje z żelazkiem i serialem (Ciastek ma wtedy dzieci a ja kawę i prasowanko). Może to dlatego że nic innego z obowiązków domowych mi nie podchodzi
Rucola super ta czapka, na głowach się nie znam ale LEwko ślicznie rośnieWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 05:01
StaraczkaNika, Rucola, Aga9090, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDobry
.Jak Wojtuś miał żółtaczkę położna kazała przepajać glukozą i dużo karmić piersią.Myślę,że przez to przepajanie maluch zrezygnował z piersi.Teraz gdybym mogła cofnąć czas to owszem,przepajałabym tą glukozą,ale nie z butelki tylko ze strzykawki.Żółtaczka utrzymywała się ponad miesiąc.
-
Mam nadzieję ostatnie łapanie moczyku w tej ciąży za mną! W ogóle jakaś zaspana byłam i zaczęłam łapać pierwszy strumień... Jakoś udało mi się wstrzymać, polecieć po drugi pojemnik, trochę odsikać i złapać
Zaraz jeszcze się ogarne na podwójne pobieranie krwi (w czwartek ostatni raz hematolog przed porodem).
Siwulec, masz tu ekstra porady laktacyjne! Położna te swoje teorie to ma z dupy, za przeproszeniemZagryź zęby, posłuchaj dziewczyn i będzie dobrze bez odstawiania od cyca.
Justyna, ale super teściowie się zachowali, za to mama pięknie wymyśla... Wcale nie wymagasz za wiele, chrzciny robisz tam, gdzie Wam pasuje i tyle.
Mi88 nam też położna mówiła o zmianach u dzieci spowodowanych hormonami mamy. U chłopców to była chyba tylko powiększona moszna, ale już nie pamiętam czy dobrze mówię.
Rucola, Lewko ma idealną głowę do swojego ciałaNie martw się rozmiarem, bo wygląda zdrowo.
Luna jeszcze raz - kciuki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 07:15
Rucola, lamka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyI my się witamy po względnie dobrej nocy. Jako że się położyłam o 21 to jestem wyspana
Anna Stesia dzięki za ten post o pieluszkach ! Naprawdę sprawił że poczułam lekkie wyrzuty sumienia że jeszcze tego nie robię heh. U mnie jeszcze dochodzi taki minus ( trochę martwię się na zapas to fakt ) że w żłobku do którego chcemy dać Anię jak się dostaniemy wielo nie są akceptowanei mam duży chaos w głowie ale te wszystkie zależy które wymieniłeś są niepodważalne
Siwulcu dziewczyny Ci już wszystko napisały z czym się zgadzam w 100 %. Przystawiaj i karm.
Justyna zachowanie mamy niepoważne. Moja też lubi takie akcje...
Rucola Lewciu wygląda po prostu przeuroczo. Ania ma teraz czapkę zimowa 43/44 a jej głową też jakoś mega szybko rośnie . Też powoli wchodzimy w niektóre rzeczy 74 chociaż rozmiarowki są tak nierówne że szok. Q
Rucola, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
mi88 wrote:
Justyna, od jakiegoś czasu myślę o Banku Mleka, ale nie wiem, czy będę w stanie to ogarnąć przy kp i Zośce, skoro ubikacja i jedzenie jest wyzwaniem... Jak bardzo jest potrzebne mleko? Oni mają niedobory i problem z dawczyniami? Czy są raczej dobre zapasy? Musisz trzymać jakąś dietę? Widziałam na stronie informaację o zakazie picia herbaty i kawy i to mnie trochę zniechęciło.
W banku mleka byłam raz. Byłam umówiona na konkretną godzinę, wypełniłam kwestionariusz, miałam pobraną krew i pobraną próbkę mleka na posiew. Wtedy też dostałam naklejki i butelki. Kilka dni później otrzymałam informację, że wszystkie badania są ok.
Nie wymagają ode mnie żadnej diety (no wiadomo, że alkohol i inne tego typu używki zabronione), nie wymagają żadnych ilości.Po prostu dzwonię po kuriera gdy mam zapełnione butelki albo brak miejsca w zamrażarce. Zawsze dostosowują się do mnie.
Nie muszę sterylizować laktatora. I o ile dla Ani - nie myję go po każdym użyciu,to dla banku mleka tego bardzo pilnuję.
Dla mnie, jako mamy KPI - nie jest to uciążliwe.
Nie wiem ile potrzeba mleka i ile jest dawczyń. Nie jest to jednak popularne i z tego co mi mówiła położna to mleka brakuje.
Nie wiem czy jest tu jakaś dziewczyna, która współpracowała z bankiem z drugiej strony - jako biorca... ale wiem jedno, gdy urodzi się wcześniaka i walczy się z laktatorem o każdą krople to nie jest lekko. I często mamom tego mleczka brakuje.
Najlepiej zadzwoń do banku mleka i zapytaj o szczegóły.
Luna trzymam kciuki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 08:11
summer86, StaraczkaNika, Rucola, Jeżowa, veritaserum, Anna Stesia, mi88 lubią tę wiadomość
-
Witam się po niezbyt dobrej nocy. Felka miała zatkany nos i pobudki były dość często
Justyna, powiedz mamie, że to jej decyzja. Ma jeszcze opcję przyjechać z teściami, a wrócić autobusem/pociągiem.
Aga przy infekcji nie powinno się badać żelaza. Przy infekcjach i stanach zapalnych poziom żelaza mocno obniża się w surowicy. Jest to mechanizm obronny przed bakteriami, które potrzebują żelaza do wzrostu. Organizm ogranicza im do niego dostęp. Poninfrkcji poziom żelaza powinien się podnieść.summer86, Rucola, Aga9090, Anna Stesia, mi88 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKateHawke wrote:Mi88 u nas też hormony spowodowały, że Nat miała obrzęknięte piersiątka. Położna mówiła że są dwie szkoły - jedna mówi żeby nic z tym nie robić a druga żeby odciskać mleczko. Ale kazała odciskać i altacetem okładać bo gorszą opcją byłoby zapalenie tam gdzie za dużo mleczka się zbierze. Fajnie jej to zeszło. No i trądzik niemowlęcy też miała. Kazała tylko wodą przemywać ale zeszło dopiero po Emolium. No i na dokładkę zatkany kanalik miała - a to zeszło dopiero tydzień temu. Także u nas też pełen serwis.
podałam sól i zrobiłam masaż w kąciku oka.a on tak wymachuje rękoma, czasem sobie przyłoży jeszcze w oko i klops. Jutro i tak lekarz bo szczepienie to zerknie.
A jak pobierają krew u takich maluchów? Też nas jutro czeka..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 08:18
-
nick nieaktualny
-
Achia krew pobierają albo z główki albo z rączki albo z paluszka.
Luna kciuki zaciskam!
A ja dzisiaj zdołowana bo miałam iść poznać fajne mamy z okolicy z chustowego forum i co? W nocy miałam jakiś napad drgawek, eMek już chciał po karetkę dzwonić, minęło na szczęście ale wstałam z 39 stopni gorączkiledwo wstaje na nogi a fu się dzieckiem zająć trzeba...
-
Pikik, mam nadzieję, że szybko Ci minie... no bo to co opisujesz słabo brzmi.
-
Pilik, o mamo... Zdrowiej szybko bo choroba matki to straszna męczarnia. Mam nadzieję że uda ci się bez leków dojść do zdrowia. A wiadomo z czego taka gorączka?
Luna trzymam kciuki żeby to była ostatnia wizyta już. &&&
Mi88, Achia nie mam pojęcia jak to zeszło. Męczyłam się z tym oczkiem od drugiego tygodnia. Najpierw przemywałam świetlikiem i solą fizjologiczną - tak się bujałam do świąt. A po świętach obejrzałam na YT filmik jak masować kanalik (dziewczyna mówiła żeby od kanalika w dół nosa naciskać żeby ciśnienie odetkało kanalik) no i masowałam 3x dziennie. Już chciałam się wybierać do lekarza bo niby mniej tej epoki było ale nadal się pojawiała - i nagle na następny dzień nie było nictak po prostu, i to trwa już prawie dwa tygodnie
Nadzieja ogarnęłam że wczoraj ci nic nie napisałam! Gratuluję donoszonej ciąży!To teraz czekamy na ten Wielki dzień
Rucola wnoszę o więcej zdjęć Lewkajaki on słooodki
i właśnie sprawdziłam - Nat ma już rozmiar główki 40cm. Czapki się kurczą jak wełna w praniu
Anna Stesia podziwiam za wielopielo! U mnie zwycięża mój wewnętrzny leń. I ja w ogóle jestem mało ogarnięta życiowo i organizacyjnie... Dobrze zetmoja Żyrafka ma pupę ze skóry nosorożcaRucola, Anna Stesia, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry Dziewczyny!!
Pilik kurcze nie fajniejedziesz do lekarza? Masz taką opcję? Jak się czujesz?
Justyna nie zadręczaj się... Wiem że łatwo napisać póki się nie jest na Twoim miejscu. Mamy nie zmienisz ale nie masz obowiązku siebie zmieniać... Daj znać jak rozwiazaliscie tą kłopotliwą sytuację...
AnnaStesia ja tak samo jak Veritaserum poczułam wyrzuty sumienia że jeszcze nie używam tych pieluchgłównie punkt o możliwych problemach z płodnością... Tym bardziej że pampersy to wymysł ostatnich lat i jeszcze nie ma dużej grupy badawczej żeby sprawdzić jak to jest naprawdę. Najwyżej będzie wielopielo ma zmianę z pampersami. Dziś zamawiam zestaw na próbę....
Anna Stesia lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualny
-
I bardzo dziękuję za komplementy w imieniu Lewka
Pewnie tak jak każda mama jestem zakochana w swoim dziecku, tym bardziej że faktycznie jest do mnie podobny :p Niech żyje skromność!!!
veritaserum, KateHawke, JustynaG, Anna Stesia, emi2016 lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualnyDziewczyny czy rozmiar 74 jest już rozmiarem w którym dziecko dłużej pochodzi ? Generalnie Ania nawet w 62 długo chodziła i jeszcze w niektóre ja wciskam ;p 68 cm mam wrażenie że jakoś przeskoczyła teraz teoretycznie go nosi ale już niektóre ubieram 74.