Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry wszystkim.
Mało ostatnio piszę w nocy, nie oznacza to, że nie wstajemy, ale odkąd śpimy razem Ania aż tak się nie rozbudza przy karmieniu i ja również nie właczam telefonu, żeby się nie rozbudzać. Pobudki 1-2 godzinne nadal się zdarzają, ale nie codziennie.
Pilik życzę dużo dużo zdrowia. Też bardzo się boję pierwszej choroby i opieki nad dzieckiem w takim stanie, bo podobnie jak Ty nie mam co liczyć na niczyją pomoc. Mam nadzieję, że Ninka choć dłuższą drzemkę dziś zaliczy a Ty razem z nią.
Rucola, Lewcio wygląda przeuroczoU nas główka nie jest jakaś bardzo duża, ale też nie ma co porównywać dziewczynek i chłopców.
Justyna, przykro mi, że tak przeżyłaś tę sytuację, ale w pełni rozumiem. A co do prezentu, to taki wspólny dla Ciebie i dla Aneczki, bo na pewno bedzie pomocny przy rozszerzaniu diety
Kaczorka, najchętniej z roczkiem zrobiłabym tak jak Wy, szczególnie że zaraz po roczku wracam do pracy i miło byłoby po prostu gdzieś pojechać we trójkę. Nie wiem tylko jak powiedzieć rodzinie, że nie robimy imprezy. U nas musiałaby być to znów impreza w knajpie, a to spory wydatekJa nie czuję się na siłach robić w domu spotkania na 20 osób.
Lunka, czekamy na dobre wieści
Luna1993 lubi tę wiadomość
-
Achia, tylko solą przemywać! Rada nr 2. Gotujemy jajko na mega twardo, obierasz i nim masujesz okolice kanalika! Przy takim maluszku czasem ciężko zrobić to palcem (zwłaszcza ze strachu, że mu wydlubiemy przypadkiem oko
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 11:38
Achia lubi tę wiadomość
-
Achia, my byliśmy z tym u polecanej okulistki, do której na prywatną wizytę czeka się 3 miesiące. Powiedziała, że w Polsce nadal często przetyka się zatkane kanaliki zanim dziecko skończy rok i dla niej to barbarzyństwo, bo to bardzo bolesny zabieg. Według niej 95% zatkanych kanalików odtyka się nim dziecko skończy rok (dzięki masażowi i temu, że to wszystko rośnie i się powiększa). Reszta to skomplikowane przypadki, gdy np. ten kanalik jest zakręcony. Pokazała, jak masować - naciskamy kącik oka dość mocno, masujemy kilka razy, a potem przesuwamy palec (też naciskając) po nosku w dół. Powiedziała, żeby robić to minimum 4 razy dziennie po 10 razy. Przemywać czymś delikatnym (nie kompresami, a np. płatkami kosmetycznymi) tylko solą fizjologiczną. Jak była ropa, to w ogóle był schemat: masaż, zalanie całego oka solą fizjologiczną, przyciśnięcie płatka, żeby odsączyć i wkropienie antybiotyku.
Wizyta bardzo mi się podobała, bo przy okazji zrobili jej badanie dna oka obu oczek - i to podobno tam standard przy nowym pacjencie
No i masujemy już piąty miesiąc (ale dopiero miesiąc tak często i zjeżdżając w dół noska, bo poprzednia okulistka pokazywała inaczej i mówiła o przetykaniu po 4m). Ja sobie nakładam odrobinę wazeliny przed masowaniem, żeby się łatwiej ślizgało w dół noska.
Fozzie, jajko!Ciekawy patent
Minnie, to wspaniale, że mały tak wcina!Początki są najtrudniejsze, potem też zdarzają się kryzysy, ale już łatwiej przez nie przebrnąć! Zosia w pewnym momencie (w okolicach 4m) zaczęła odrywać się z płaczem od piersi, musiałam ją karmić zaraz po obudzeniu, wtedy szło. Odbijanie, kołysanie, zmiany pozycji - nic nie pomagało. Potem to minęło.
U nas półrocznica za niecały tydzień
Zosia zawsze miała dużą główkę - na usg zawsze o 2 tyg starsza, niż reszta ciała, teraz główkę ma na 95 centylu, a wagę i wzrost na 12-25. I wygląda całkiem normalnie. Co dwa miesiące ma usg mózgu ze względu na torbiel i asymetrię i tam też wszystko jest w porządku.
No i teściowa zawsze się zachwyca, że jest taka kształtna i symetryczna
Jeśli chodzi o pobieranie krwi, miała pobieraną jakieś 15 razy. Raz ze stopy, raz z główki, kilka razy z dłoni (z górnej części), a resztę z paluszka.
Dziś śniło mi się, że chowałam się gdzieś z Zosią, i przyszedł do nas jakiś stary facet, który chciał mnie zgwałcić. Uciekłam, zostawiłam Zosię komuś, żeby była bezpieczna, a sama znalazłam męża. I cały czas powtarzałam, że musimy odebrać małą, a mąż, że tam jest bezpieczna i nie musimy się spieszyć. Obudziłam się, okazało się, że obejmuję Zośkę w pasie tak, że nadgarstek mi zdrętwiał z wykrzywieniaAchia, Rucola, Anna Stesia lubią tę wiadomość
DziewczynkaDwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Witam sie po kolejnej ciezkiej nocce, ale na szczęście Leos lepiej sie czuje wiec antybiotyku nie bedzie. Podziwiam Was dziewczyny jak tak nie sypiacie w nocy. Ja dopiero 5 noc i ledwo zyje, najwieksze zmęczenie dopada mnie popoludniu a tu starszak jeszcze chce sie bawic.
Co do rozmiarów ciuszków to wszystko zalezy od dziecka, Leos teraz nosi 80,choć w niektore 74 jeszcze sie miesci.
Starszak mial przetykany kanalik jak mial 8 miesiecy, ten jego krzyk byl okropny, z tym ze u nas sol nie pomagala, masowalam i co chwile antybiotyk do oka dostawal.
Pilik duz zdrowia, trzymaj się i kuruj.
Luna kciuki zacisniete
Justyna przykre ze mama nie docenia checi pomocy, dziewczyny juz wszystko napisaly, mam nadzieje ze zmieni zdanie i bez problemu przyjedzie.
A ja podjelam decyzje ze robie roczek Leosia w domu, akurat impreza wypadnie w wielkanoc wiec wszyscy beda na miejscu. A gosci wyjdzie ok 30 osob. Pewnie pozniej bede wyzwala bo roboty będzie, ale jakos tak mnie naszlo. Mam 2 miesiace na ogarnięcie tego co podam na stoly.
Jutro robie sobie babskie wyjście na plotki, nie wiem czy dziewczynom nie zasneRucola, Luna1993, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
GBS ujemny!
Jaram się jak pochodnia!
mi88, summer86, Achia, Karma88, Bajkaaa, pilik, Minnie89, moniśka..., Rucola, Aga9090, lamka, Luna1993, Jeżowa, Kaczorka, Patrycja20, malka, JustynaG, KateHawke, Anna Stesia, emi2016, Lunaris, Lena21, Siwulec lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnydzięki dzewczyny za porady! już się bałam,że to coś poważnego bardzo, a widzę że częsta przypadłość i niestety upierdliwa...ale szczepienia przez to nie odwołają rozumiem?
jutro oprócz crp robimy mu tsh i ft4 żeby zobaczyć,ćzy nie dostał po mnie w spadku problemów z tarczycą. 3majcie kciuki,żeby wyniki miał w normie.
ale to jutro. dziś kciuki za Lunę i Zuzę!Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 13:18
-
Moniśka super że najprawdopodobniej obejdzie się bez antybiotyku!!! a co do imprezy na roczek to podziwiam. My nie planujemy robić Małemu imprezy na roczek, ewentualnie jakis grill na działce ale to bardziej dla dorosłych
jak Młody będzie starszy to mamy bawialnię niedaleko domu i jak już będzie kumał to wynajmiemy tą bawialnię na kilka godzin ale to typowo dla dzieciaków. jestem kiepską organizatorką i bardzo mnie stresują takie imprezy więc odpuszczamy
U nas oczko ropiało przez około tydzien, przemywałam solą i mlekiem i masowałam kanalik. Było jakiś miesiąc temu na dzień dzisiejszy cisza i spokój... Nie wiem czy to chwilowa cisza czy się odetkał ten kanalik...
Minnie, super że Milan tak pięknie przyrasta. Ty Go karm ile chce i na wagę nie patrz. raz będa większe przyrosty, raz mniejsze a dziecko i tak urośnie tak jak ma tam zakodowaneWażne że pięknie je a to już Twoja zasługa!!!
Minnie89 lubi tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualnyKochane moje bardzo dziękujemy za wszystkie kciuki, muszą mieć moc! Jestem jakoś pozytywnie nastawiona, za dużo nas ostatnio spotkało złego. Zameldujemy się od razu po echo, mamy na 16.45. właśnie jadę po dzieciaki, bo byłam u dentysty. Same rozumieniecie mój strach, serce matki pęka jak dziecku coś dolega i musi iść do takiego specjalisty
przepraszam że się nie odniose dzisiaj, ale czytam i jestem!
już prawie rok mnie w tym wspieracie. Pamiętam jak płacząc pisałam Wam po badaniu połówkowym że lekarze rozłożyli ręce. Dzięki Wam (i Tobie Reset!
) znalazłam specjalistów którzy dobrze zbadali nasza córeczkę. Nasze forum ma wyjątkową moc. Moc przyjaźni
mi88, Patrycja20, Minnie89, KateHawke, Fozzie Bear, Anna Stesia, Bajkaaa, Achia, pilik, Nadzieja22, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Rucola, a może to nie zatkany kanalik po prostu? Przy zatkanym oczko łzawi, bo łzy nie mają gdzie odpłynąć. Infekcja swoją drogą - one są po prostu częstsze przy problemach z kanalikami
Rucola lubi tę wiadomość
DziewczynkaDwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
mi88 wrote:Rucola, a może to nie zatkany kanalik po prostu? Przy zatkanym oczko łzawi, bo łzy nie mają gdzie odpłynąć. Infekcja swoją drogą - one są po prostu częstsze przy problemach z kanalikami#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Dziewczyny zostawiam zainteresowanym linka do recenzji książki "Odstawieni.Ewolucja karmienia piersią". Przeczytałam ja i zamierzam zakupić książkę. Jak macie wolną chwilkę to polecam
haha zapomniałam linka wrzucić
http://mokoshka.pl/odstawieni-recenzja/Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 15:06
Synek 💚 31.08.2018r.
Summer - jeśli nie masz ochoty na imprezę roczkową, to po prostu o tym powiedz najbliższym. U nas mąż poinformował o decyzji swoją rodzinkę, ja swoją i myślę, że każdy z nich odetchnął :p
Rucola, summer86, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Rucola wrote:Moniśka super że najprawdopodobniej obejdzie się bez antybiotyku!!! a co do imprezy na roczek to podziwiam. My nie planujemy robić Małemu imprezy na roczek, ewentualnie jakis grill na działce ale to bardziej dla dorosłych
jak Młody będzie starszy to mamy bawialnię niedaleko domu i jak już będzie kumał to wynajmiemy tą bawialnię na kilka godzin ale to typowo dla dzieciaków. jestem kiepską organizatorką i bardzo mnie stresują takie imprezy więc odpuszczamy
Leonowi robie tylko dla rodziny roczek, troche nas najblizszych jest. A pozniej chlopaki beda mieli wspolne urodziny organizowane (przynajmniej dla naszych znajomych i ich dzieci) bo jeszcze troche pewnie zaczna sie urodziny dla dzieci w przedszkolu, a wtedy to do bawialni na 2 godz.,albo jakis animatorow zamowie i u nas na ogrodzie bede organizowala. Ale to mam nadzieje ze w dalszej przyszłości, poki co mlody nie marudzi ze chce zapraszać dzieci z przedszkolaRucola lubi tę wiadomość
-
Moniśka dlatego tak się ciesze ze dziecko mi sie na wakacjach urodziło
bo ani dzieci z przedszkola nie będziemy zapraszać a na imprezkę to grill załatwi sprawe
hahaha teraz tak gadam a jak przyjdzie co do czego to jeszcze będe organizowac wege przyjęcia dla dzieciaków
na razie to dla mnie abstrakcja ale mam nadzieję, ze im dzieci starsze tym bardziej człowiek jest się w stanie ogarnąć
moniśka... lubi tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Rucola wrote:Dziewczyny zostawiam zainteresowanym linka do recenzji książki "Odstawieni.Ewolucja karmienia piersią". Przeczytałam ja i zamierzam zakupić książkę. Jak macie wolną chwilkę to polecam
Rucola, summer86, Luna1993, Minnie89, Lunaris, mi88 lubią tę wiadomość
-
dziewczyny melduję ze zakupiłam pierwsze kieszonki do wielopielo
zainwestowałam 107zl bo wzięłam 4 kieszonki a do każdej dokładane są 2 wkłady. Nie sa jakieś specjalnie wyszukane ale mają pozytywną opinie instytutu matki i dziecka a już i tak mam trochę wyrzuty ze tak jajka grzeję Młodemu... Sami tyle się o Niego staraliśmy to moze jemu choć nie bedziemy utrudniać w posiadaniu potomstwa, bo pomóc to raczej nie pomożemy
zamówiłam takie, spróbujemy się zaprzyjaźnić a jak się uda to poszukamy czegos bardziej wyszukanego
https://allegro.pl/oferta/pieluszka-wielorazowa-kieszonka-2-wklady-blekitna-7186503487?snapshot=MjAxOS0wMi0xMlQxMzoyNDowOS4yOTRaO2J1eWVyO2IzZDI2M2Y0MWE1ZTllN2U1YzgxZTQ4NTFhOWY0ODcxNWFhMWZmODU5NmIyZGQ5YjZlZmQyYzU3NzU1NDYzNDA%3D
choć nie ukrywam, ze te czyste najbardziej mi się podobająmoniśka..., Anna Stesia, pilik, malka lubią tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021