Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi88, cieszę się, że spotkanie z kolegą tak pozytywnie Cię nastroiło
Dziecko mi się zbuntowało.. 22 i nadal nie śpi, po czwartym usypianiu na 5 minut zwyczajnie się poddaliśmy.mi88 lubi tę wiadomość
-
Mi88 piszesz coś o maśle a wcześniej nie widzę żadnych wpisów??? a jeśli chodzi o tłuszcze w diecie dziecka to masło ponoć nie jest najlepszym pomysłem
edit.Mi88 wsłałam zaproszenieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 22:11
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola wrote:Mi88 piszesz coś o maśle a wcześniej nie widzę żadnych wpisów??? a jeśli chodzi o tłuszcze w diecie dziecka to masło ponoć nie jest najlepszym pomysłem
edit.Mi88 wsłałam zaproszenie
Rucola, dziewczyny pisały o maśle:
summer86 wrote:mi88, do kaszek te co wymieniłaś lub dobre masło(...) Choć ja osobiście chyba dodałabym kilka kropel oliwy lub odrobinę masła.
pilik wrote:Mi ja bym pewnie nie dodała oleju (zważywszy że to pierwsza kaszka to fajnie zobaczyć jak reaguje na samą), a potem pewnie bym dodawała masło.
Ja nie daje specjalnych olejów. Masło zwykle jak już. I awokado wcina dużo :p
Myślałam pod prysznicem o tym oleju dla dzieci - i ja chyba postawię na nie mieszane, bo jednak rzepakowy wytrzymuje dwa razy wyższą temperaturę, niż słonecznikowy, więc będę mogła go dodawać choćby do pieczenia
DziewczynkaDwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Rucola, możesz uzasadnić opinię o maśle?
Wielu specjalistów nie widzi przeciwskazań do stosowania w diecie niemowląt.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 22:16
-
Moje dzieciątko jest cudooooowne, wiecie?
Mała chyba dziś skumała, że jesteśmy w czarnym lesie, a przecież chcemy być perfect przed teściową. Najpierw zasnęła dobrą godzinkę wcześnoej niż zwykle i mogłyśmy iść na spacer. Dała mi zrobić duże zakupy. Po południu też dużo spała, albo zajmowała się nową karuzelką, także dałam radę zrobić sernik i mięso na kanapki. Trochę też ogarnęłam mieszkanie - na jutro zostały tylko ostatnie szlify.
A teraz jesteśmy po kąpieli i jedzeniu, mała znowu śpi, a ja mam okazję nadrobić
1) Lena, nie załapałam się na foty ;(
2) Nadzieja, trzymam kciuki za szybki i gładki poród!
3) Jezusowa... i wszystko jasne - już wiemy, dlaczego Agatka jest taka boska
Btw, nie korci Cię teraz urządzić zgadywanie, kim z zawodu jest Rucola? Czy ciągle intryguje Cię tylko Anna Stesia? Mnie tam zaciekawiło skąd taka wiedza o uzębieniu
4) Rucola, jak nie chcesz żebyśmy tu urządzały zabawę w zgadywanki i inwestigejszyn odnośnie Twojego zawodu to zgłoś! Wniosek zostanie uwzględniony
5) Sarna, 100 lat dla Adaśka i 100 buziaków od e-ciotek
6) Achia, a którego pajaca wzięłaś? Ja kupiłam dziś w lidelku to polarowe coś do nosidełkaDorwałam ostatnie szare
summer86, JustynaG, Jeżowa, Anna Stesia, Nadzieja22, Bajkaaa, Achia lubią tę wiadomość
-
summer86 wrote:Rucola, możesz uzasadnić opinię o maśle?
Wielu specjalistów nie widzi przeciwskazań do stosowania w diecie niemowląt.i nie żebym była jakaś stronnicza bo sama jem masło
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 22:25
summer86 lubi tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Rucola, czytałam że po 3 roku życia dobrze zmniejszać ilość tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, ale male ilości masła w diecie nienowląt są ok. Ważne żeby to było prawdziwe masło min. 82% tłuszczu.
-
Summer trochę to trwało ale sobie przypomniałam
https://www.hafija.pl/2012/01/tluszcz-w-diecie-niemowlecia.html
szukałam jaki olej zamówić i się natknęłam na to
edit. nie wiem na ile to wiarygodne, ale ja zamierzam podawać te oleje z OliniWiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 22:37
Synek 💚 31.08.2018r.
Nika już wcześniej mnie interesowało kim jest z zawodu Rucola i kilka miesięcy temu dopięłam swego i dostałam odpowiedź na priv
ale myślę, że po Jej dzisiejszych/wczorajszych wpisach łatwo dodać dwa do dwóch
cieszę się, że Łusia taka grzeczniutka! Przed teściową zawsze perfekcyjnie musi być, ja też tak robię, żeby było jej głupio, że ja ogarniam chałupę z małym dzieckiem, a ona ma bałagan
Nadzieja no no no! 100 brzmi poważnieale no jak to mówią dziewczyny - ktg to jednak, a poród to drugie. Nie miałam okazji doświadczyć. Mam tylko nadzieję, że pójdzie szybko i bez komplikacji, obojętnie kiedy się nie zacznie
Mi nie słyszałam wcześniej o tym blogu, ale weszłam i chyba zgubię się tam na dłużej!Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 22:42
Rucola, mi88, Anna Stesia, Nadzieja22, StaraczkaNika lubią tę wiadomość
-
Lena zgrzytanie zębów w okresie ząbkowania i wzrostu szczęki jest pomoc normalne. Fela od dwóch dni też zgrzyta (bo ma w końcu czym
)
Dziewczyny widzę, że Wy dogłębnie analizujecie co mogą jeść Wasze dzieciaczki. Ja ograniczyłam się do wiedzy czego kategorycznie nie może Felka jeść. Te kilka produktów łatwo zapamiętać. A tak to trzymam się zasady, że ma być zdrowo, bez soli i cukru. Więc Felka je wszystko
Anna Stesia nam też dentysta kazał myć zęby Feli tylko samą wodą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 22:42
Lena21, summer86, pilik, Rucola, Anna Stesia, Bajkaaa, Kaczorka, Aga9090 lubią tę wiadomość
-
malka wrote:
Dziewczyny widzę, że Wy dogłębnie analizujecie co mogą jeść Wasze dzieciaczki. Ja ograniczyłam się do wiedzy czego kategorycznie nie może Felka jeść. Te kilka produktów łatwo zapamiętać. A tak to trzymam się zasady, że ma być zdrowo, bez soli i cukru. Więc Felka je wszystko
.
summer86 lubi tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Rucola wrote:Summer trochę to trwało ale sobie przypomniałam
https://www.hafija.pl/2012/01/tluszcz-w-diecie-niemowlecia.html
szukałam jaki olej zamówić i się natknęłam na to
edit. nie wiem na ile to wiarygodne, ale ja zamierzam podawać te oleje z Olini
Rucola, albo bycie na nogach od 7 do 11 daje znać albo mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem, ale tam nie ma nic złego nt. masła.
Malka, stosuję podobną zasadę -
Malka lubię, bo mam podobną zasadę co do jedzenia Franulka - podchodzę do tego bardzo intuicyjnie z zachowaniem takich właśnie ogólnie zdrowych zasad - wyczytałam to na alaantkowym blw i bardzo mi pasuje takie podejście - co nie zmienia faktu, że naprawdę podziwiam kiedy dziewczyny tutaj mają taką wiedzę
Nadzieja powodzenia, oby szyjka ładnie zareagowała na skurcze a poród był bezproblemowy i w miarę możliwości bezbolesny
Nika tutaj coś dziś nie do końca działa ze zdjęciami, bo jeszcze nie usuwałam
Nadzieja22 lubi tę wiadomość
-
Chciałabym jeszcze na moment wrócić do tematu harmonogramu dnia. Pamiętam, że jak sama chciałam jakoś bardziej uporządkować dzień, to wiele z Was mówiło, że dziecko samo się dostosuje, że dopiero po skoku z 12 tygodnia dziecko rozumie schematy, etc. Wtedy byłam jednak uparta i zdesperowana, aby odzyskać kontrolę nad własnym życiem. I przez około dwa miesiące system jedzenie-zabawa-spanie działał bardzo dobrze, cykl trwał około 2 godziny. Teraz jednak jest to absolutnie nierealne, ponieważ karmię Agatkę zdecydowanie częściej niż ona śpi. Od wielu tygodni wsłuchuję się wyłącznie w jej potrzeby, zgodnie z Waszymi wcześniejszymi radami, pozwalam jej sterować naszym dniem, a jak trzeba zrobić coś o konkretnej godzinie (lekarz, uczelnia, znajomi) to zawsze jakoś się udaje to ładnie ogarnąć. Kąpanie w okolicach 18 u nas wynika z faktu, że im wcześniej zacznie się afera przy usypianiu (a w 8/10 przypadków jest afera, płacz i krzyki) tym więcej mam siły, by ją znosić jak najlepiej. Oczywiście, że zdarza nam się kąpać ją o 19 lub nie kąpać wcale. Zdecydowanie nie jestem niewolnikiem zegarka. Myślę że niektóre dzieci świetnie działają "pod zegarek" (np. mój bratanek, on po prostu musiał mieć wszystko o tych samych porach, bo inaczej był nie do życia) a inne lepiej działają jak podąża się za nimi (w zasadzie każde dziecko tak działa, niektóre po prostu nieświadomie działają bardziej regularnie).
Generalnie odkąd karmienie piersią przestało być bolesne i nie wywołuje u mnie stanów lękowych to zdecydowanie łatwiej mi się żyje i odpowiada na potrzeby Agatki. Wcześniej oczywiście też karmiłam na żądanie, ale zdarzało mi się ją przetrzymywać, byleby odwlec moment przystawienia. A teraz z Agatki z dnia na dzień robi się jeszcze większy cycoholik, a ja z dnia na dzień utwierdzam się w przekonaniu, że chcę karmić ją bardzo długo. A po "Odstawionych" to obecnie mam zajawkę na karmienie w tandemie - jak będzie kogo do tego tandemu dodać
Spacer jeszcze jest stałym elementem dnia! Ale to mój sposób na zachowanie równowagi psychicznej, a pora spaceru jest odpowiedzią na to, jak bardzo już nie mam siły na Agatkę w domuwypada zazwyczaj koło południa, ale zdarzało mi się wychodzić o 10 i po 14. Albo wcale i tylko wystawić ją na balkon (skubana jak czuje zimne powietrze na nosie to śpi jak zabita... ) Dzisiaj po uśpieniu na pierwsza drzemkę, co swoją drogą trwało 1,5 godziny i 6 cycków, otworzyłam jej okno w pokoju z nadzieją, że pośpi dłużej jak będzie słyszeć auta i czuć chłodniejsze powietrze. Poskutkowało, spala 2 godziny - normalnie max 30 minut drzemki.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2019, 23:10
Rucola, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
summer86 wrote:Rucola, albo bycie na nogach od 7 do 11 daje znać albo mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem, ale tam nie ma nic złego nt. masła.
Synek 💚 31.08.2018r.
Swoją drogą w temacie rozszerzania diety ja się też nie chce za dużo wypowiadać, bo moje rozszerzanie będzie nieco inne niż Wasze i może stad moja potrzeba doczytywania i zbierania informacji. Dużo czasu poświecam temu tematowi, bo chce tą dietę jak najlepiej zbilansować. My z emkiem jemy dość dobrze, ale jak się okazuje nie dośc dobrze dla niemowlaka, dlatego zmiany beda dotyczyc całej naszej trójki a temat kręci się wokół żelaza, którego zapasy u dziecka się kończą. My nie podamy Małemu mięsa i musimy tak zbilansować diete, zeby żelazo mu dostarczyć. Stąd moja dociekliwość w temacie, ale bardzo dobrze rozumiem Wasze podejscie
Anna Stesia, JustynaG, malka lubią tę wiadomość
Synek 💚 31.08.2018r.
Rucola, ok teraz rozumiej, myślałam, że masz na myśli, że nie jest polecane. Co do artykułu, skupiłam się na części M. Jackowskiej, która sama maslo wymienia w proponowanych.
Lena, ja aż tak się nie znam i nie analizuje, ale gdy przymierzałam się do rozszerzania, sporo czytałam. I jak to w życiu bywa, teoria swoje a w praktyce wyszło trochę inaczej
Rucola lubi tę wiadomość
-
Ja jak przyjdzie co do czego to pewnie będę improwizować przy rozszerzaniu diety, ale jestem typem osoby, która uwielbia przeczytać WSZYSTKO co się da na dany temat i się "nauczyć" wcześniej - głównie po to, by się rozczarować, że nic nie jest takie samo w praktyce, jak wydawało się w teorii
taka ze mnie masochistka. Ja ogólnie jestem trochę niewolnikiem mojego wyidealizowanego poglądu na wiele spraw, ale życie zawsze te ideały skrupulatnie weryfikuje. A Agatka to już w ogóle weryfikuje nawet częstotliwości korzystania z toalety, więc...
Rucola lubi tę wiadomość
-
summer86 wrote:Rucola, ok teraz rozumiej, myślałam, że masz na myśli, że nie jest polecane. Co do artykułu, skupiłam się na części M. Jackowskiej, która sama maslo wymienia w proponowanych.
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021