Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Achia wrote:AnnaStesia tak, rączka nie zwisa. Nie wiem nawet jak by to miało wyglądać, to zwisanie :p Karmię głownie w pozycji klasycznej ,tak mi najwygodniej. A w nocy tyle pobudek i podczas każdej z nich (oprócz jednej ) jadł z tej "niechętnej" piersi, więc nie jest źle
albo w nocy był zbyt senny by marudzić :p
Ale o tym kreczu szyi nie słyszałam..no ale dopiero co w sumie był u nas fizjo,nic złego nie widzial, więc mam nadzieję że to chwilowe .
Tak, pamietalam, że jesteście pod opieką fizjo i na pewno by to skorygowal, ale pomyślałam, ze tak czy owak warto o tym napisać, bo byłam zdziwiona, gdy czytałam jak często się ten kręcz zdarza. A tak - najprawdopodobniej skok, tak jak dziewczyny piszą.
Veritaserum, znam ból z teściową i współczuję. I faktycznie jeśli człowiek zawsze jest miły i uprzejmy to potem ciężko wyznaczyć granice. Ale powiem Ci, że z czasem uczysz sie tego robić, bo tu nie chodzi o Ciebie tylko o dziecko. Ja sama siebie nie poznaje, jak stanowczo ostatnio potrafiłam odpowiedzieć teściowej. Nie podobało jej się, że mały rozrzuca zabawki i zaczęła go pouczać, że ma tego nie robić. Zwróciłam uwagę, że to jest przecież jego główna forma zabawy, nie umie jeszcze inaczej sie bawić i proszę, żeby go w ten sposób nie ograniczać. Widziała, jak mały je i też go strofowala, że rozrzuca jedzenie, więc również szybko zaprotestowalam, ze ma prawo na tym etapie tak jeść. Myślę, że z czasem też będziesz musiała interweniować.
Summer, jeśli chodzi o jajecznicę to polecam wersję z pary. Wstawiam miseczkę do garnka, daje trochę masła, wbijam jaja i gotuję, raz na czas mieszając. Przyznam, że odkąd spróbowałam ten wersji nie jem już smazonej, bo jest po prostu pyszna. Mój synek też sie nią zajada.summer86, Achia, veritaserum lubią tę wiadomość
-
A w ogóle to kocham weekendy! Mamy dzisiaj dwudaniowy obiad i deser (zupa z boczniakow, tarta i tiramisu), wszystko zrobione ''tymi ręcyma''! W ciągu tygodnia jest sajgon, głód, nieogar, jęki, obolałe plecy, nerwówka i pospiech, ale na weekend odżywamy, nawet podłoga się nie lepi, sterty brudnych rzeczy do prania nie walaja się po łazience! Mam wrażenie, ze synek też jest spokojniejszy i radosniejszy, gdy ma dwójkę opiekunów do dyspozycji.
Achia, reset, KateHawke, summer86, pilik, JustynaG, veritaserum, Nadzieja22, Patrycja20, Aga9090, Lunaris, Bunia86 lubią tę wiadomość
-
Powiedzcie mi taką rzecz- te normy z laboratorium dla bety to liczą tydzień ciąży od daty ostatniej miesiączki czy od zapłodnienia?
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Anna Stesia wrote:Od daty miesiączki
To w takim razie, czy moja beta jednak nie jest za niska?Bo OM była 3.02, czyli dziś jakby nie patrzeć 5 tydzień... Ostatnie badanie robiłam w 4 +6 i wtedy beta 25, czyli ledwo powyżej norm. Nie sądzę, by jutro było pow. 200, a taka jest norma dla 5 tygodnia, który się zaczął.
3 tydz. 5,8-71,2
4 tydz. 9,5-750
5 tydz. 217-7138
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Reset, jak sama dobrze wiesz, beta zaczyna się produkować od momentu zagnieżdżenia - a kiedy ono następuje tego nie wiadomo. Naprawdę akurat przy becie nie patrzyłabym w ogóle na widełki, tylko na przyrost, bo sama wartość bety nic nie mówi - o czym również wiesz, ale wiem też, że w ciąży przejmuje się człowiek absolutnie wszystkim i we wszystkim szuka sobie zmartwienia... Wiem, byłam tam, rozumiem Cię, ale całym sercem radzę - akurat tym się nie przejmuj!
reset, sliweczka92, Anna Stesia, bazylkove, Rucola, Aga9090, Lunaris lubią tę wiadomość
-
reset wrote:To w takim razie, czy moja beta jednak nie jest za niska?
Bo OM była 3.02, czyli dziś jakby nie patrzeć 5 tydzień... Ostatnie badanie robiłam w 4 +6 i wtedy beta 25, czyli ledwo powyżej norm. Nie sądzę, by jutro było pow. 200, a taka jest norma dla 5 tygodnia, który się zaczął.
3 tydz. 5,8-71,2
4 tydz. 9,5-750
5 tydz. 217-7138
To pewnie zalezy od laboratorium, ale generalnie tygodnie ciazy licza sie tak, ze zawsze dodaje sie 2 tygodnie poprzedzajace owulacje. Bo czym innym jest tydzien ciazy, a czym innym wiek Embrożego (czyli embrionu). A beta nie jest za niska, bo tu nie chodzi nigdy o wartość sama w sobie, tylko o przyrost. A ten masz bombowyWiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 15:41
reset, pilik lubią tę wiadomość
-
Dobrze, już nie marudzę!
Idę sobie poczytać umowę, a nuż mnie wciągnie i przestanę panikować?Anna Stesia lubi tę wiadomość
Jeżowa wrote:Reset, jak sama dobrze wiesz, beta zaczyna się produkować od momentu zagnieżdżenia - a kiedy ono następuje tego nie wiadomo. Naprawdę akurat przy becie nie patrzyłabym w ogóle na widełki, tylko na przyrost, bo sama wartość bety nic nie mówi - o czym również wiesz, ale wiem też, że w ciąży przejmuje się człowiek absolutnie wszystkim i we wszystkim szuka sobie zmartwienia... Wiem, byłam tam, rozumiem Cię, ale całym sercem radzę - akurat tym się nie przejmuj!
Jezusowa dobrze prawi! U jednych dziewczyn zarodek zagniezdza się np.w 6 dniu po owulacji, a u niektórych w 12. I dopiero wtedy gonadotropina kosmowkowa wie, ze ma zacząć sie produkować. I te wartości dlatego tak sie różnią.Rucola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReset- cytat z mamyginekolog
"Na koniec pewna ważna informacja, HCG rośnie bardzo różnie u różnych kobiet i na podstawie poziomu hormonu nie da się ocenić wieku ciąży. Wiek ciąży ocenia się na podstawie wywiadu (ostatnia miesiączka) oraz obrazu USG"Anna Stesia, reset, ef36, Jeżowa, pilik, Aga9090 lubią tę wiadomość
-
Reset kochana dobrze ze juz dziewczyny juz napisaly, tak naprawdę wiek ciąży obliczy ci lekarz na.podstawie usg a nie beta, mam nadzieję że znajdziesz choc odrobinę spokoju w tym nerwowym czasie
Anna Stesia, reset, ef36 lubią tę wiadomość
-
reset wrote:Dobrze, już nie marudzę!
Idę sobie poczytać umowę, a nuż mnie wciągnie i przestanę panikować?
Tak, ta wciągająca fabuła i niespodziewane zwroty akcji! Lektura trzymająca w napięciu do ostatniej kropki!
Przepraszam, ale dobrze dziś pojadlam, mam wysmienity humor, synek drzemie przy piersi, i nawet kolejna nieprzespana noc mnie aż tak nie wykańczaCzyżbym sie przyzwyczaila?
Ps.Ostatnio pisze do mnie kumpela z 3-miesięcznym bobasem, że jest zmęczona, bo jej dziecko budzi sie raz w nocy! I że ona tak nie może, bo musi ciegiem spać przynajmniej 6 godzin. Przeczytalam te wiadomość, zarżalam szyderczo, choć smutno, i odpisałam, że współczuję i że faktycznie jest ciężko. Nie wspominałam jej nic o regresie snu, po co dziewczynę stresować?
reset, Kaczorka, Bajkaaa, Jeżowa, KateHawke, pilik, JustynaG, Rucola, Aga9090, Nadzieja22, Lunaris lubią tę wiadomość
-
Bajkaaa wrote:Reset kochana dobrze ze juz dziewczyny juz napisaly, tak naprawdę wiek ciąży obliczy ci lekarz na.podstawie usg a nie beta, mam nadzieję że znajdziesz choc odrobinę spokoju w tym nerwowym czasie
Tak! To liczenie z usg jest świetne! Np.u mnie na początku okazywało sie, że ciąża jest starsza o 2 tygodnieDo tego w sumie też trzeba podchodzić z przymrużeniem oka, bo część dzieci zalicza w pierwszym trymestrze szalony wzrost i czasem z tego wynika, ze poczęly sie wcześniej niż to faktycznie nastąpiło. Co przy podejrzliwych emkach może rodzic szereg śmiesznych sytuacji (a więc zaszłas w ciążę gdy byłem w delegacji itp.)
Rucola, Aga9090 lubią tę wiadomość
-
reset wrote:To w takim razie, czy moja beta jednak nie jest za niska?
Bo OM była 3.02, czyli dziś jakby nie patrzeć 5 tydzień... Ostatnie badanie robiłam w 4 +6 i wtedy beta 25, czyli ledwo powyżej norm. Nie sądzę, by jutro było pow. 200, a taka jest norma dla 5 tygodnia, który się zaczął.
3 tydz. 5,8-71,2
4 tydz. 9,5-750
5 tydz. 217-7138
Gratulacje! Przy becie liczy się przyrost, a nie sama wartość bety. Pamietaj, że normy to tylko statystyka. I tak jak dziewczyny piszą zarodek może być leniuszkiem
Trzymam kciuki za przyrost!
1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
ef36 wrote:Gratulacje! Przy becie liczy się przyrost, a nie sama wartość bety. Pamietaj, że normy to tylko statystyka. I tak jak dziewczyny piszą zarodek może być leniuszkiem
Trzymam kciuki za przyrost!
Jak się wda w ojca to będzie leniuch nad leniuchy!
ef36, Jeżowa, Rucola, Anna Stesia lubią tę wiadomość
Anna Stesia hehe ah,ta biedna koleżanka
ja nie jestem taka fajna jak ty i co chwile siostrze mowie ze,moja,Zosia tez na tym etapie co jej córka ładnie spała ale sie skończyło
Kurcze Zosia jutro kończy 7 miesięcyjednak czas leci szybko
KateHawke, summer86, JustynaG, Anna Stesia, Rucola, Aga9090 lubią tę wiadomość
-
Mąż mnie pyta, czy przypadkiem miałam nie mieć odwyku od neta. To piszę, że chciałam odpisać koleżance na forum, bo martwi się na początku ciąży. A on "no Ty to się świetnie nadajesz do uspokajania, nie ma co". Chyba pamięta, jak codziennie ze stresu płakałam... Dobrze, że nie wie, że potajemnie chodziłam na kilka nadprogramowych USG w pierwszym trymestrze, żeby się uspokoić
Anna Stesia ojj to koleżanka źle trafiła z tym narzekaniem... Ja bym na Twoim miejscu ją uświadomiła, że może być ZNACZNIE gorzej i -przepraszam - niech kur*a nie marudzi. Ale Ty to złota kobieta jesteś!
Ef a kiedy wizyta serduszkowa?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 16:26
reset, sliweczka92, pilik, Karma88, Rucola, Anna Stesia lubią tę wiadomość
-
Jeżowa, uśmiałam się do łez z tekstu M.
Przekaż mu, że koleżanka BARDZO dziękuje za uspokojenie i wisi mu czekoladki!
btw. chyba faktycznie jestem w ciąży, bo mój M. sam z siebie ogarnął kuchnię po obiedzie, powiedział, że potem ściągnie pranie i zapytał, czy nie skoczyć mi do Maca po McFlurry.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 16:32
sliweczka92, Bajkaaa, summer86, pilik, Achia, Karma88, KateHawke, JustynaG, Lena21, Kaczorka, Anna Stesia, Rucola, Jeżowa, Aga9090, blue00, Nadzieja22, Flowwer, Lunaris, Morusek lubią tę wiadomość
Reset, dziewczyny juž napisały wszystko odnośnie norm bety. Najważniejszy jest przyrost, a gdy Pączuś będzie już widoczny na USG, wówczas obraz na USG.
A Twóje emek będzie Cię cudownie rozpieszczał przez najbliższe ponad 8 m-cy
Też zaraz siadam do umówreset lubi tę wiadomość