X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylciu gratulacje! czekam na foteczki! nooo i pochwal się coś kupiła! ;)

Długie kp-aaaah chciałam bardzo karmić tandem! BARDZO! ale niestety musiałam odstawić Tymka ze względu na plamienia :( szczerze to bardziej ja to przeżywałam niż on. Po porodzie jak karmiłam Florka to chciałam i Tysiulowi dać, ale patrzył na mnie jak na wariatkę, no i nie było opcji... Szkoda.. W mojej rodzinie tylko bratowa kp, ale jej wiedza była ze średniowiecza. I tutaj dzięki Ci Najwyższy za Internet, w dobrą porę trafiłam na dobre grupy na fb, "poznałam" masę super dziewczyn, cdl, więc zanim urodziłam wiedziałam więcej niż moja położna, gdyby nie to na bank bym piersią nie karmiła. W miejscach publicznych JA wstydzę się karmić, bo raz mi pani zwróciła uwagę,że sieje zgorszenie i ona sobie nie życzy, żeby jej 3 letnie dziecko patrzyło na "takie coś". Sytuacja miała miejsce w parku(byłam w odwiedzinach w Wawie u brata), Karmiłam na ławce na obrzeżach parku, tyłem do znajdujacego się po środku placu zabaw. Był środek lata, upał, pierś przerzuciłam pieluchą bambusową, ale dla pani i tak było mało, bo powinnam była schować się w domu, a ponad to " jak dziecko ma zęby to już się cycka mu nie wpycha tylko daje normalne jedzenie".... a drugi raz zwrócono mi uwagę jak karmiłam w aucie na parkingu. Tu też pani zapukała mi do okna i zaczęła swój wywód jak to mi jest nie wstyd tak gorszyć dziecko. Przecież on już chodzi to nie powinien dostawać piersi! szkoda gadać normalnie... Dla mnie 4 czy 5 latek JEDZĄCY mleko to nie jest nic dziwnego. Ale szanuję mamy, które odstawiają wcześniej, wcale nie karmią piersią itp. To powinna być decyzja mamy i tyle, a społeczeństwu nic do tego. Ja nikomu nie narzucam,że ma zjeść na obiad kotleta z kurczaka a nie mielonego, to czemu ktoś chce narzucać mi,że mam nie karmić mlekiem dziecka, które ma zęby, chodzi, mówi etc.
    Smutne jedynie jest to,że wiele mam karmiących mm nie karmi piersią nie z wyboru, a z braku odpowiedniej wiedzy i pomocy w szpitalu, czy później w domu.

A jeszcze tylko dodam,że nie raz spotkałam się twierdzeniem,że matki kp to są sknery, bo szkoda im pieniędzy na mleko dla dziecka... także ten!

Ludzie uwielbiają oceniać i najlepiej im idzie wychowywanie cudzych dzieci! U mnie w rodzinie część uważa,że zaburzenia SI mojego starszaka wynikają z tego,że nie potrafię go wychować/nosiłam go w chuście/ nie załatwiłam sobie cc/ byłam na każde zawołanie/ karmiłam cycem chociaż płakał i NA BANK chciał pić z butelki NORMALNE mleko. * niepotrzebne skreślić. Bądź co bądź to moja wina, ewentualnie mój wymysł i "zakamuflowanie" w ładnych słowach braku wychowania.

Już się nauczyłam, że niektóre wypowiedzi należy wpuszczać jednym uchem a wypuszczać drugim.

Reset zalajkowałam, bo nie zrozumiałam ani słowa :D :D :D aż mnie to rozśmieszyło! zupełnie jakbym czytała wypowiedź w innym języku :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 13:43

Anna Stesia lubi tę wiadomość

• reset Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    frezyjciada wrote:
    Reset zalajkowałam, bo nie zrozumiałam ani słowa :D :D :D aż mnie to rozśmieszyło! zupełnie jakbym czytała wypowiedź w innym języku :P

Cholera, no... ja tak mam, że jeśli udzielam jakichś porad to jednak staram się to robić z powołaniem na przepisy itp. Zwłaszcza w formie pisemnej, bo w rozmowie z klientem często tłumaczę coś łopatologicznie.
    Inna sprawa, że niezbyt często ostatnio coś tłumaczę - klientami są spółki i przedsiębiorcy i prezesi czy inne ważne osoby mi na tyle ufają, że jak coś napiszę to wierzą :P No chyba, że nie chcą się przyznać, że nic nie zrozumieli ;)

P.S. Mój mózg jeszcze nie jest totalnym kalafiorem, skoro dobrze skojarzyłam pytanie i nicka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 14:02

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję reset. Przeczytałam to 6 razy ale zrozumiałam. A powiedz mi jeszcze coś takiego. Generalnie na umowie mam podstawę plus dodatki to wynagrodzenia stałe . Miałam tak płacone prawie cały czas jak w ciąży byłam do lipca. W lipcu nagle dodatków nie dostałam zadzwoniłam a kadrowa powiedziała że dodatki zostały włączone w podstawę no ale nie mi bo jestem na zwolnieniu i dopiero to " zobaczę " jak wrócę do.pracu. i teraz macierzyński mam wyliczony tylko z tej podstawy . Czy to jest w porządku ? Nie wiem czy jasno opisałam problem

• staraczka1111 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frezyjciada to bardzo przykre jakie sytuacje odnośnie kp cię spotkały niestety są baby co wszędzie wcisną swój nos.

Do tej pory spotkałam bardzo życzliwe osoby kiedys w parku jedna starsza pani mnie upomniała że mam nie nakrywac się tak tą pieluszką bo to najpiekniejszy widok matka karmiąca swoje dziecko i coraz rzadziej już go spotyka. Nie pogadałysmy długo bo spieszyła się na autobus.

summer86, Rucola, blue00 lubią tę wiadomość

f2wl3e5e75ssm4p5.png
    bHCG 7dpt - 14.7 , 9dpt-64, 13dpt-542, 20dpt-11534 <3
    25.07.2017 - transfer dwóch ⛄ ⛄
    26.08.2019 transfer dwóch 🐣🐣 7 dpt hcg 1,9 10dpt hcg 6 11dpt hcg 9,4 12dpt 14,3 hcg 15 dpt hcg 14,5 :( *
  • reset Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    Dziękuję reset. Przeczytałam to 6 razy ale zrozumiałam. A powiedz mi jeszcze coś takiego. Generalnie na umowie mam podstawę plus dodatki to wynagrodzenia stałe . Miałam tak płacone prawie cały czas jak w ciąży byłam do lipca. W lipcu nagle dodatków nie dostałam zadzwoniłam a kadrowa powiedziała że dodatki zostały włączone w podstawę no ale nie mi bo jestem na zwolnieniu i dopiero to " zobaczę " jak wrócę do.pracu. i teraz macierzyński mam wyliczony tylko z tej podstawy . Czy to jest w porządku ? Nie wiem czy jasno opisałam problem

Jak mam być szczera to nie rozumiem. Wyliczenia powinny być ze średniej, więc nie wiem dlaczego coś Ci się miało zmienić...?
    Tu jest oficjalne stanowisko ZUS w tej sprawie: https://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-macierzynski/podstawa-wymiaru/dla-pracownikow

Btw. na gruncie powyższej dyskusji uświadomiłam sobie, że powinnam pracować jak nadłużej, bo... w lutym podpisałam aneks do umowy z podwyżką od marca. I żebym teraz coś z niej zobaczyła w tej średniej ti wypadałoby pociągnąć w pracy ile zdrowie pozwoli.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 14:12

relgmg7ymfbmxgyl.png

* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez- przykro mi,że Cię spotkały taakie uwagi :/ ja póki co karmię tylko w domu.. jeszcze nie byłam nigdzie gdzie musiałabym nakarmić Oskara... nie licząc spotkań u Justyny, ale to przecież "sami swoi" z Niką :) nie ukrywam ,że trochę się wstydzę i nie wiem jak to mi wyjdzie. chyba też przez to,że nie mam małego biustu i nie wiem jak to dyskretnie zrobić :/ z mniejszym na pewno byłoby łatwiej.

dziękuję za odp dot kaszlu! Fozzie toby się zgadzało,bo zauwazyłam u małego wzmożoną ilość śliny...

ja byłam właśnie na 2,5 h spacerku ;) zrobiła się u nas piękna pogoda! a kiedyś napisałam na trójmiasto.pl że szukam kogoś do spacerów z mojej dzielnicy i napisała do mnie dziewczyna, dziś się poznałyśmy i to chyba nie będzie nasz ostatni wspólny spacer :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 14:16

JustynaG, Rucola lubią tę wiadomość

• summer86 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reset, mi przez ciążowe L4 przepadła podwyżka uznaniowa jak i druga dot. wszystkich pracowników, ale gdy pojawiły się plamienia w 20 tc nie miało to znaczenia i od razu pognałam na zwolnienie. Z tym że ja musiałam być fizycznie w biurze, gdybym mogla pracowac z domu (a robiłam to w zasadzie do końca 8 m-ca) to dałabym radę długo pracować.

Achia, my też właśnie wrociłyśmy ze spacerku, ale u nas dziś buro. Jutro zapowiadają piękną pogodę, więc planujemy rodzinny dzień z Anią i emkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 14:35

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylku gratulacje! Jeśli potrzebujesz listy wyprawkowe to mogę wkleić wieczorem jak znajdę swoje :)

Kp to trudny temat, przerobiłam kpi, kp i mm, ale szczerze powiem Wam, że najbardziej skrępowana byłam w restauracji jak poprosiłam o filiżankę gorącej wody, bo miałam wrażenie, że kelnerka popatrzyła na mnie conajmniej dziwnie, a kp w miejscach publicznych karmiłam może kilka razy, bo bardzo mnie to krępuje i tak jak Reset pisała kiedy ktoś przy mnie karmi jest podobnie, nie wiem jak się zachować, bo mam takie dziwne wrażenie jakbym była piątym kołem u wozu. Odpowiadając na piękny wpis Anna Stesi muszę przyznać (nie chcę wywoływać kontrowersji) że 5 letnie dziecko przy piersi jakoś mi nie pasuje, nie wiem jak to ująć w słowa, ale może mam faktycznie w głowie jakieś stereotypy, które mnie ograniczają - po prostu sobie tego nie wyobrażam, jednak nigdy nie przyszłoby mi do głowy, żeby z tego powodu inną mamę krytykować, bo przecież to indywidualna decyzja

Reset to dobrze, że możesz pracować częściowo z domu, dbaj o siebie

Kaczorka ja niestety też cierpiałam z powodu bólu głowy :/ brałam Apap i odpoczywałam ale zdaje sobie sprawę, że przy Ali ciężko to zrealizować

Anna Stesia lubi tę wiadomość

• bazylkove Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero wróciliśmy do domu, zakupy duże, bo kupiliśmy 2 lodówki i żelazko :D

A mała fasolka już nie jest tak całkiem mała, ma całe 6,5 cm :) W czasie badania odwracał się tyłkiem, albo nie chciał się pokazać i doktor stukał tą sondą aż w końcu się obrócił :) Mega wzruszający moment, nawet nam pomachał rączką <3

Do mnie dalej nie dociera, że to moje dziecko i moja ciąża. Może jak poczuje kopniaka pod żebra, to poczuje ;)

Poniżej dwa najładniejsze ujęcia, tutaj chwali się jakie ma kolanko :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/43f804e87444.jpg

A tutaj postawa bokserska w 3D:

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0105be85f2b2.jpg

Dziękuje Wam za kciuki <3

Siwulec, staraczka1111, summer86, Cabrera, Aga9090, Achia, JuicyB, Lunaris, frezyjciada, JustynaG, Rucola, Ania1003, Fozzie Bear, Yoselyn82, Lena21, sliweczka92, Anna Stesia, Lusesita, Minnie89, Jeżowa, Kaczorka, -Mamunia-, Bajkaaa, moniśka..., blue00, pilik, mi88, Nadzieja22, KateKum, Bunia86, Morusek lubią tę wiadomość

7dpt: 174 mIU/ml, 9dpt: 389 mIU/ml, 11 dpt: 755 mIU/ml, 12 dpt jest pęcherzyk 4 mm, mamy serduszko! <3
    1x HSG, 2x HSC,
    M: fragmentacja DNA 7.5%, HBA 81%, Kariotypy ok
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylkove, cudowny maluszek aż się wzruszyłam <3

I w pełni Cię rozumiem z tym niedowierzaniem, nawet w pierwszy dzień po porodzie w szpitalu wpatrywałam się w Anię i nie mogłam uwierzyć, że ten mały śliczny bobas jest mój.

bazylkove, Rucola, Lena21, Anna Stesia, pilik, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Bazylkove, cudowny maluszek aż się wzruszyłam <3

I w pełni Cię rozumiem z tym niedowierzaniem, nawet w pierwszy dzień po porodzie w szpitalu wpatrywałam się w Anię i nie mogłam uwierzyć, że ten mały śliczny bobas jest mój.
    Ja do dzisiaj patrzę i niedowierzam - zwłaszcza na starszaka jak wychodzi z niego diabeł :D

summer86, Rucola, bazylkove, Siwulec, JustynaG, Jeżowa, Anna Stesia, Nadzieja22 lubią tę wiadomość

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylku pierwsza foteczka w pełni ukształtowanego ludzika :) <3 ja do tej pory nie wierzę że mam dzieci choć jedno ma już 6 lat ;) codziennie na nie patrzę i dziękuję że są.

Reset masz lajka za pracę w domu :) ciśnienie no poprostu sząłowe :P nie wiem jak Ty funkcjonujesz przy takim. Napędzaj, napędzaj napojami! I przejdz na horyzontalny tryb życia ;)

Justyna ....no weź... a ja już się cieszyła że nie wszystie zdjecie usuniete. Jednak czytanie ze zrozumieniem po nieprzespanej nocy nie jest moją najmocniejszą stroną :P

Uciekam do przedszkola po Frania! Miłego popoludnia!

bazylkove lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • reset Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris- właśnie, a propo napojów, bo wczoraj pisałaś o wodzie. Ja piję min. 1.5 litra (a najczęściej dwa) wody plus ze trzy kawy i ze trzy herbaty. No więcej się już nie da ;)

Summer- jasne, jak coś będzie nie tak, to idę na L4 z marszu. Ale jak się będę dobrze czuć to ustaliłam, że zostawię sobie moje dwa dyżury 4 godzinne u klienta (to mi nawet dobrze zrobi dla zmobilizowania się do wyjścia z domu, dbania o siebie itp.) plus sporo pracy zdalnej. W środę miałam mieć rozprawę, ale się zamieniłam z Mecenasem, żeby on siedział i się wkurzał na naszych świadków - idiotów :P

Dziś miałam wpaść na godzinkę, siedzę trzecią, ale za to załatwiłam takie dwa tematy z sukcesem, że aż mi ciśnienie się chyba podniosło, a humor poprawił! Ale zaraz zmykam :) Tylko kolega dziwnie patrzy i widzę, że mu coraz bardziej nie w smak, że ciągle wychodzę wcześniej (ale za stara jestem by mu się tłumaczyć...).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 15:27

summer86, frezyjciada, Anna Stesia lubią tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Jak mam być szczera to nie rozumiem. Wyliczenia powinny być ze średniej, więc nie wiem dlaczego coś Ci się miało zmienić...?
    Tu jest oficjalne stanowisko ZUS w tej sprawie: https://www.zus.pl/swiadczenia/zasilki/zasilek-macierzynski/podstawa-wymiaru/dla-pracownikow

Btw. na gruncie powyższej dyskusji uświadomiłam sobie, że powinnam pracować jak nadłużej, bo... w lutym podpisałam aneks do umowy z podwyżką od marca. I żebym teraz coś z niej zobaczyła w tej średniej ti wypadałoby pociągnąć w pracy ile zdrowie pozwoli.

No tak tylko jakiej średniej. Skoro nie przepracowałam tam nawet pełnego miesiąca i byłam na zwolnieniu. Więc chyba powinnam dostać tyle ile dostałam za ten miesiąc jakbym go przepracowala i tyle miałam przezi7 miesiecy. Wydaje bezprawnie zabrali mi te dodatki. Bo to bardzo dziwne że w trakcie zwolnienia zmieniła mi się pensja na niższą. Muszę to wyjaśnić. Dziękuję ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 15:44

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylku jakie piękne zdjęcia!! :)) Cudny Maluszek!:)

• reset Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    No tak tylko jakiej średniej. Skoro nie przepracowałam tam nawet pełnego miesiąca i byłam na zwolnieniu. Więc chyba powinnam dostać tyle ile dostałam za ten miesiąc jakbym go przepracowala i tyle miałam przezi7 miesiecy. Wydaje bezprawnie zabrali mi te dodatki. Bo to bardzo dziwne że w trakcie zwolnienia zmieniła mi się pensja na niższą. Muszę to wyjaśnić. Dziękuję ;)

Tak, jeśli nie przepracowałaś 1 m-c to jako podstawa powinna być liczona pensja za ten miesiąc (pensja taka, jak w chwili podpisywania umowy - nawet jeśli było to częściowo określone np. w regulaminie wynagradzania).

veritaserum lubi tę wiadomość

relgmg7ymfbmxgyl.png

• Lusesita Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylkove piękny mały cud <3

f2wlbd3m7vs8avcj.png
    dxom8u698gwsp1q3.png
  • sliweczka92 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylku, ja również gratuluję Synka! Zdjęcia cudowne <3

Fozzie, śliczna Klara! Ładna waga :)

Co do kp, ja karmię normalnie przy znajomych, rodzinie. Zdarzyło mi się karmić w przychodni i w Maku, kilka razy w samochodzie i chyba tyle. Hania na spacerze wytrzyma długo bez jedzenia. Nie jest typem "cyckowego wisielca", raczej zjem i mam dość :P

<3
    k0kdcwa14mfoy763.png
    <3
    o1483e5ewjmvno6w.png
    <3
    ijpbdf9h3waux8rd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 marca 2019, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylku cudowny synek! ❤❤❤

Co do karmienia dla mnie takie maksimum to 2/3 lata, dla mnie to co najmniej dziwne karmić starsze, ale kazdy ma inne poglady.

Jesli chodzi o karmienie w miejscach publicznych inny poczuje niesmak, a inny przejdzie obojetnie. Ważne aby matka z dzieckiem czuła się komfortowo.

Ja zamierzam karmić piersia w miejscach publicznych. Nie wyobrazam sobie przyjezdzać na styk do domu bo karmienie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2019, 17:20

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2019, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylkove CUDOWNOŚCI <3

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
‹‹ 3129 3130 3131 3132 3133 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ