Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Lena dodzwoniła się do swojego ginka i zeobila wczoraj betę wyszła jej 780 jutro idzie powtórzyć modlę się żeby ładnie rosła
sliweczka92, Kaczorka, Minnie89, pilik, emi2016, JustynaG, Lena21, Lunaris, Aga9090, Nadzieja22 lubią tę wiadomość
-
Reset do niedzieli postaram się coś napisać. Chyba że pilniejsza sprawa.
Pozdrawiamy z WłóczykijemWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2019, 08:25
summer86, Yoselyn82, pilik, Achia, emi2016, JustynaG, Malgonia, Aga9090, veritaserum, reset, Lena21, Emiilka, Rucola, Lusesita, Lunaris, Cabrera lubią tę wiadomość
-
Ania- nic pilnego!
Chwilowo zamiast zakupów dziecięcych szykujemy dom... Zakupy w razie w ogarnę z łóżka, a póki jeszcze mam siły to segregujemy rzeczy, opróżniamy pawlacze z gratów, dziś np. sprzątamy pralnio - serwerownię, bo w takim kurzu strach było prać rzeczy dla dziecka Ale chyba aż przegięłam, teraz poszłam do łóżka odpocząć, bo czuję jakieś kłucia w szyjce/ pochwie ?!
* 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272
* listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
* HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
* PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero. -
Patrycja kciuki za betkę siostry! Niech się rozwija zdrowo
Patrycja20 lubi tę wiadomość
-
Patrycja kciuki dla siostry, też bardzo mocno Jej kibicuje, po tak długich staraniach jeszcze bardziej się życzy, by było jak najlepiej
Pozdrawiamy z moją dziesięciomiesięczną córeczką i życzymy udanych kolejnych weekendowych dni
summer86, Minnie89, Aga9090, JustynaG, Patrycja20, Kaczorka, Cabrera, Yoselyn82, sliweczka92, Lena21, Lunaaa, emi2016, Lusesita, pilik, Rucola, Lunaris, Nadzieja22, Emiilka, staraczka1111 lubią tę wiadomość
-
Śliweczka, oto przepis Fozzie
Sałatka szwedzka na zimę
Składniki:
około 3 kg ogórków gruntowych
5 średnich marchwi
2 duże czerwone papryki
3 młode cebule
*osobiście lubię dodać jeszcze małe różyczki kalafiora i czasem pokrojoną fasolkę szparagową
4 łyżki soli kamiennej
Zalewa:
3 szklanki wody
1,5 szklanki octu 10%
1,5 szklanki cukru
3 łyżki oleju
ziele angielskie, ziarna pieprzu czarnego, gorczyca
Sposób wykonania:
Ogórki myjemy i kroimy nieobrane w plastry.
Marchew czyścimy, obieramy i również kroimy w plastry. Cebulę kroimy w krążki.
Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy na pół godziny, po czym odsączamy sok z warzyw.
Paprykę szatkujemy w małe paski. Dodajemy do całości.
Sałatkę wkładamy do słoików i dodajemy do każdego po parę ziaren ziela, pieprzu i gorczycy.
W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aby cukier się rozpuścił.
Zalewę nalewamy do słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut.
Gorące słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy je tak aż do wystygnięcia.
sliweczka92, Fozzie Bear, Yoselyn82, pilik lubią tę wiadomość
-
Sie mówi, się ma
Sos pomidorowy
5 kg pomidorów polnych lima
3 kg papryki
2 duze cukinie
1 kg cebuli
2 male główki czosnku
1 opakowanie bazylii
Sól i pieprz do smaku
100 ml szklanki oleju
Pomidory, cebulę, cukinię i paprykę myję i kroję na części. Obieram i siekam czosnek. W dużym garnku rozgrzewam olej,podsmażam delikatnie ( do puszczenia zapachu ) czosnek i dodaje warzywa mieszam od razu porządnie ( w razie w podlać wodą), zostawiam na gazie i raz na jakiś czas ( średnio co 5-10 minut mieszam ). Gotuję tak, aż warzywa się rozpadną (pomidory, cukinia) i porządnie zagotują. Wyłączam gaz, studzę, miksuje porządnie blenderem, zagotowuję jeszcze raz. Przelewam do wyparzonych słoików, na wierzch sosu wylewam olej tak aby pokrył sos pomidorowy, zakręcam i odstawiam gorące słoiki do góry dnem do ostygnięcia. Po odwróceniu słoików olej wypłynie na wierzch i zrobi barierę ochroną przed psuciem się. Koniecznie zapasteryzować!
*w wersji na bogato można dodać pieczarki i kukurydzę !Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2019, 16:41
JustynaG, sliweczka92 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pati wspaniałe wieści!
Agatka śliczna panienka- wyjaśniały jej włoski czy mi się wydaje?
U mnie ogórki kiszone tylko zrobione w tym roku.... mam ochotę jeszcze szarpnąć się na paprykę a reszta poszła do zamrażarki...szkoda mi tylko że nie zrobiłam przecieru pomidorowego bo to zawsze w zimie idzie do zup czy sosów.Patrycja20 lubi tę wiadomość
-
Patrycja wspaniale
Lunaris tak, Agatce bardzo się włosy rozjaśniły i przerzedziły (staram się nie myśleć o tym, że mi smutno z tego powodu bo to taka pierdoła ). Co do przecieru - wydaje mi się, że jeszcze nie jest za późno, pomidory limy dopiero zaczynają być w korzystnych cenach, sama też dopiero w tym tygodniu będę robić za to za ogórki muszę się wziąć w trybie pilnymPatrycja20 lubi tę wiadomość
-
reset
Joolz Hub
Wersja głęboka
+ fajnie się sprawdza ten pałąk do przenoszenia gondoli, pytanie tylko czy nie będzie to działać na zasadzie wagi- przeciążenia - w zależności w którym miejscu w gondoli będzie ciężej
+ gondolę można złożyć na płasko
+ zrezygnowali w obu wersjach z aluminiowego wykończenia bud, bo bardzo często ta farba schodziła i nie wyglądało to estetycznie. Flo się zastanawiała kiedyś nad Joolzem (z tego co pamiętam to chyba Day2).
- nie do końca podoba mi się panel z siatką- jego osłona nie jest zapinana tylko jest jak zakładka
- brak powiększanej budy
Wersja spacerowa
+ przekładane siedzisko
+ wkładka dla niemowlaka- hub cocoon- z siatką osłaniającą stopy (coś w stylu miękka gondola), przypuszczam że zabieg celowy z uwagi na gabaryty gondoli
+ szybkie składanie w kanapkę
+ klips zabezpieczający przed rozłożeniem
+ powiększana buda
+ regulowana rączka + skórzana
+ fajny patent z blokowaniem przednich kółek
+ koła gumowe, wszystkie
+ pałąk odginany obustronnie
- nie lubię tej poprzeczki w Joolzach przy koszu. Sama się nad nim zastanawiałam ale akurat u mnie to go skreśla. Za to plus że tylna część kosza jest ruchoma
- żeby zmienić kierunek jazdy, trzeba podnieść podnóżek pionowo i pod nim wcisnąć guzik. Siedzisko przypomina Baliosa, którego obracam z Oskarem w środku. Tutaj jest to niemożliwe. Szczególnie jeśli dziecko jeszcze nie siedzi czy nie stoi, tak aby można było go odłożyć na chwilę i zmienić kierunek jazdy.
- dla mnie na nie siateczka po rozpięciu budy, akurat wolę jak jest możliwość zasłonięcia jej
Day2 trochę widzę zrobił się przekombinowany. Szczególnie jeśli się popatrzy na ten wysuwany podnóżek z 'dyndającym' materiałem. Hub tutaj wydaje się lepszy jeśli chodzi o przemyślenie detali. I raczej byłabym na TAK. Szczególnie że może się składać z siedziskiem. Przy kubełkach (Stokke) ciągle szukam miejsca żeby odłożyć siedzisko lub go komuś wciskam do potrzymania.
No i Hub ma bardzo przyzwoitą wagę. Szkoda że trzeba kupować osobno wszystkie akcesoria- głupia przypadłość wózków klasy premium.
Mutsy Nio
Wersja głęboka
+ uchwyt do noszenia w budzie
- płytka gondola
Wersja spacerowa
+ panel budki zamykany na zamek
+ można zmienić kierunek jazdy z dzieckiem w środku
+ skórzane wykończenie
+ lekkie siedzisko
+ bardzo duży wybór kolorów, zarówno ramy jak i materiałów
+ bezproblemowy dostęp do kosza
+ regulowana rączka
+ blokada przed rozłożeniem
+ składanie z siedziskiem
+ duże koła
+ miękkie zawieszenie
- dla mnie buda totalnie na nie, niestety Mutsy od dawna tutaj ma najsłabszy punkt.
- przy jeździe przodem do kierunku jazdy, kiedy oparcie jest na płasko, przypuszczam że będzie obijanie kolanami. Chodzi o tą pozycję:
I zaznaczę, że to jest już zakres budy przy rozpiętym panelu!
- po złożeniu jest wysoki- z racji tego że kółka są w takiej pozycji jak do jazdy, on nie będzie płaski. Wątpię żeby za każdym razem chciało Ci się odpinać kółka żeby zyskać trochę więcej miejsca.
Z całą sympatią do designu Mutsy, który jest na pewno niepowtarzalny, to w każdym ich modelu największym rozczarowaniem dla mnie jest buda, gondola i gabaryty po złożeniu. Na pewno brałbym go pod uwagę gdyby nie te rzeczy. Co więcej są one dla mnie istotne. A w okolicy mam osoby (koszykarze) z Mutsy i moje wrażenia są takie, że jest to raczej wózek dla niskich osób. Przy kimś 170cm w górę wygląda dość nieproporcjonalnie a dziecko jakby jeździło pupą po ziemi- bardzo nisko jest poziom siedziska. U wyższych osób odbije się schylanie.
Więc w tym pojedynku dla mnie na pewno Joolz Hub.
Do Salsy jakoś od zawsze nie mogę się przełamać. Może to złudne uczucie, ale pierwsze co to mi się rzucają w oczy same rurki na stelażu. Tak jakby chcieli go z każdej strony wzmocnić- patrząc na Nio, to im mniej tym lepiej.
Chociaż ta wersja z czarnymi pompowanymi kołami jakoś nadrabia. Na nie natomiast zostaje podnóżek - materiał zaczepiony o rurkę i rurka wokół podnóżka - pierwsze skojarzenie że się nagrzeje i poparzy.
https://www.bobowozki.com.pl/wozki-dzieciece/wielofunkcyjne/gleboko-spacerowe/p/wozek-dzieciecy-2w1-abc-design-salsa-4-air-special-edition-8761.phpWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2019, 13:30
-
nick nieaktualnyAniu obracasz siedzisko w baliosie z Oskarem ? Bo pan w mamaija niby powiedzial, że nie można, ale się zastanawiałam właśnie czy jest to możliwe;)
Patrycja- piękna beta!)Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2019, 14:09
Patrycja20 lubi tę wiadomość
-
Achia tak. Obracam W Stokke też.
Każdy powie że nie można, ze względu na bezpieczeństwo
W instrukcji też pokazują że nie wolno, tak samo jak nie wolno wciągać/ spuszczać wózka po schodach z dzieckiem w środku.
Jedynie co to nigdy nie łapię za pałąk. Chwytam zawsze jedną ręką za bok oparcia a drugą tam gdzie się zgina podnóżek i robię kółko wokół stelaża.Achia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam pare pytań
1. Ile u was ze dzieci pija mm w butelce? I co ile godzin?
2. Jaki pierwszy produkt był wprowadzany do diety,? Marchewka czy co innego i ile sie tego podaję? Pol słoiczka czy jak? I na 2 dzień kolejny pół?
3. Jak podaje nowy przysmak to z którego posiłku mlecznego lepiej zrezygnować? W dzień czy w nocy? Czy to trzeba wypracować kiedy młody woli?
4. Jakie najlepsze sa słoiczki ? Gerber?
5. Od którego miesiąca podajecie nowy smak?
6. Po jakim czasie może coś ewentualnie wyjść że dziecko nie toleruje produktu?Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️
Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️
Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
❤️❤️❤️ -
Na forum dziś urodzinowa kulminacja, Olik, Mi88, Cccierpliwa (może jeszcze zaglądasz) życzenia wszystkiego najcudowniejszego dla Waszych maluszków z okazji roczku
Lena21, Kaczorka, Minnie89, pilik, mi88, admiralka, Lunaris lubią tę wiadomość