Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
pilik wrote:Agulineczka ooo, ja zjadłam specjalnie koło 18 lekką kolacje tylko.
Mamy glukometr więc jutro zmierzę z rana i zobaczę... teraz mnie chyba najbardziej to tsh martwi jednak
Co do glukozy - różne tryby jedzenia różnie działają na różnych ludzi W cukrzycy ciążowej często zaleca się jeść bardzo późną (u mnie to były wręcz okolice 22-23) lekką kolację. Mój diabetolog mówił, żeby jeść to samo, co zawsze, ale częściej i w mniejszych porcjach - wtedy unika się wysokich skoków cukru, bo wszystko się lepiej rozkłada.
Wracając do wyniku na czczo - często trzeba sobie empirycznie sprawdzić, czy taki skok glukozy na czczo powoduje kolacja zjedzona za wcześnie/za późno/zbyt obfita/zbyt mała/węglowodanowa/tłuszczowa/... A czasem takie anomalie wynikają z gorszego dnia/gorszej nocy/stresu/pogody/nie wiadomo, czego.
Ja na początku straciłam masę nerwów, żeby ustalić sobie skład i porę kolacji tak, żeby rano glukoza była w normie, a przy tym żeby nie mieć ketonów w moczu (miałam wysoką glukozę po dużej/późnej kolacji i ketony w normie, z kolei po lekkiej/wczesnej kolacji - glukozę w normie i wysokie ketony - długo szukałam złotego środka, a nawet jak go znalazłam, zdarzały się odstępstwa od normy).
Tak czy inaczej - pewnie to jednorazowy wybryk, może kwestia stresu i wczesnej kolacji - faktycznie sprawdź sobie glukometrem, jak to wygląda. Jeśli nie jednorazowy - może uda się to ogarnąć znalezieniem takiego trybu jedzenia, przy którym wszystko jest ok i obędzie się bez insuliny. Jeżeli problem będzie tylko z glukozą na czczo i nie uda się go rozwiązać dietą, a po posiłkach jest wszystko ok - wtedy stosuje się insulinę na noc, która ma na celu wyregulowanie tego porannego skoku. Więc to tylko jeden dodatkowy zastrzyk dziennie, też nic strasznego.
Kciuki trzymam cały czas
Luna, bardzo mi przykro, że znowu u Was tyle stresu Trzymam kciuki za Holtera! Wiesz, kiedy będziecie mieli?
Jak Ci minął dzisiejszy dzień?
Dziewczynka Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo -
Justyna Ania ma większe problemy z tarczycą (czy w ogóle wyciętą, coś mi się kołacze).
W poprzedniej ciąży też byłam pod opieką endo i teraz też już wizyta umówiona tylko
Lekarza musiałam zmienić ale od jutra i tak biorę euthyrox, to zdecydowanie za wysoki wynik... zawsze z endo dążyliśmy do 1,5 maks 2 w ciąży.
Agulineczka wg om 5+2, ale liczę tydzień mniej bo owu w okolicach 20dc. Umówiłam wizytę na 14.01, nie chce iść za wcześnie jednak, leki mam, kontroluje co trzeba, więcej i tak teraz nie zrobię...
Lunaris dobrze czytać! Cudownie że mieliście taki błogi czas 💗. A u Ciebie - wieczna osiemnastko! - ciężko uwierzyć w te cyferki
Edit. Mi od jutra już wprowadzam leki bo wiem jaki schemat był poprzednio, krzywdy sobie tym nie zrobię a już coś zacznę działać... całe szczęście że się zebrałam na te badania... glukozę będę badała, godzinę po obiedzie dzisiaj miałam 99, więc liczę na wyskok ze stresu/zmęczenia czy nie wiem czego. Mam tatę cukrzyka i siostra miała cukrzyce w ciąży więc się zestresowałam bo mam obciążenie jakby nie było...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2020, 21:52
-
Tak tak ja mam wyciętą całkiem.
W ciąży było czasem i po 15 TSH.
U endo w ciąży byłam AŻ 1x.
TSH zwykle co 3tyg.
U mnie są bardzo duże wahania, więc było sprawdzanie często.
Natomiast przy zmianie dawek, lub gdy ktoś zaczyna brać leki, to autentyczny wynik wychodzi po 6tyg dopiero.
Tak więc mimo wszystko trzeba dać czas, aby organizm wskoczył na odpowiedni poziom.
Nie polecam powtarzać wyniku w odstępie mniejszym niż 2tyg. -
Pilik ogromne gratulacje, beta piękna! Popieram branie euthyroxu a co do glukozy to trzymam kciuki aby to był jednorazowy wyskok. Dziękuję za kciuki, jutro zaczynamy żłobkową przygodę i mam z tego powodu stres, no ale... Mam nadzieję że Mały się przyjmie.
JustynaG, pilik lubią tę wiadomość
#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Rucola, mocne kciuki, żeby Młodemu żłobek przypadł do gustu ;*
Pilik, piękna beta i progesteron a resztę jestem pewna, że szybciutko ogarniesz i za to trzymam kciuki ;* niesamowicie mnie cieszy Twoja ciąża! -
Mi kochana jestem na etapie załatwiania szybszych terminów/badań itd, jak będę coś wiedziała to dam znać ;* planowana wizyta u kardiologa ma być 18.02, ale raczej zadziałamy szybciej. Wczoraj byłam w pracy, było średnio, ale tak bywa. Teraz właśnie piszę co mam do napisania i idę z malutką na spacer i zakupy. Wczoraj znów miała 'atak', chyba najtrudniejszy dla nas jak do tej pory. Dlatego dziś idziemy robić sobie małe przyjemności, jak lody
Pilik przepiękna beta ❤️ tak bardzo się cieszę! Cudownie, że tyle z Was tak szybko zaszło w drugą ciążę. Rośnijcie zdrowo, a tarczycę i cukier ogarniesz ;*Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 09:22
-
Mam podobny problem, badam cukier codziennie nadczco wynosi roznie 102, 99, 107. Nie mam okreslonej diety cukrzycowej ale stosuje sie do zasad jedzienie max co 3 h.
Czy mozna prywatnie sie zapisac do poradni diabetologicznej w ciazy czy musi dac skierowanie gienkolog. Nie jem slodyczy jem czesto i malo a cukier nie spada. Kolecja wieczorem 21-22, wstaje wczesnie kolo 5:30 aby zjesc sniadanie przed najwiekszym uczuciem glodu. Nie wiem co ja robie zle, ale chyba potrzebuje specjalisty.
Czy ta glukoza moze wplywac zle na dziecko na poczatku ciazy ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 10:19
biedrona84 lubi tę wiadomość
-
Summer dziękuję 💗 dzisiaj na czczo 92 więc bez szału, ale po jedzeniu już dobrze więc skontroluje do wizyty i zobaczymy, pewnie mnie wyślę i tak na ogtt szybciej
Luna mam nadzieję że szybko uda Wam się zorganizować szybsze wizyty, strasznie mi przykro że kolejne ataki (
Oby popołudnie byli spokojne i przyjemne!
Mikstem to raczej nie miejsce, w którym ktoś odpowie na Twoje pytania, skieruj je lepiej do lekarzaWiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 10:46
-
nick nieaktualnyMildred wrote:Mam podobny problem, badam cukier codziennie nadczco wynosi roznie 102, 99, 107. Nie mam okreslonej diety cukrzycowej ale stosuje sie do zasad jedzienie max co 3 h.
Czy mozna prywatnie sie zapisac do poradni diabetologicznej w ciazy czy musi dac skierowanie gienkolog. Nie jem slodyczy jem czesto i malo a cukier nie spada. Kolecja wieczorem 21-22, wstaje wczesnie kolo 5:30 aby zjesc sniadanie przed najwiekszym uczuciem glodu. Nie wiem co ja robie zle, ale chyba potrzebuje specjalisty.
Czy ta glukoza moze wplywac zle na dziecko na poczatku ciazy ? -
Fozzie i ja podbijam życzenia Wszystkiego najlepszego dla Waszej pięknotki!
Rucola padam i wypadam ale wieczorem zajrzę na pewno podczytać jak tam pierwszy dzień żłobka - a przede wszystkim jak zniosła to mamaFozzie Bear lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry Dziewczyny a raczej taki se...
Nie spodziewałam się, ze Młody będzie tak płakać Na domiar złego zabrałam swoją mamę, bo póki co to Ona będzie Małego odprowadzać w czwartki żeby wiedziała co i jak. dziecko płakało na sali, moja mama pod salą... MAKABRA. Młody płakał jak nigdy w życiu, jak panie Go wyprowadziły to się cały trząsł i nie mógł się uspokoić. We wtorek idę już sama i nie ukrywam, że się cholernie boję. No nic nie zrobię, mam nadzieję ze będzie coraz lepiej. Ponoć lepiej w tą stronę bo niby dzieci, które na początku są zadowolone potem łapią kryzys. Pożyjemy, zobaczymy ale myślałam, ze będzie łatwiej....#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
nick nieaktualny
-
Aga9090 wrote:Rucola najlepiej krótkie pożegnania im ktotsze tym lepiej. Początki są trudne ale z czasem się przyzwyczai#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
nick nieaktualnyRucola wrote:no własnie dziś bardzo się szybko z Nim pozegnałam , nawet nie powiedziałam mu, ze będe czekać i trochę żałuję. We wtorek spróbuję mu wszystko wyjaśnić przed wejściemmm
Rucola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyFozzie, dołączam do życzeń urodzinowych dla Klary ❤️
Rucola, jak przeczytałam o płaczu Lewka to już wiem, ze u nas eM. będzie musiał dziecko odprowadzać, bo ja szlochalabym razem z nim 😏
Trzymam kciuki, żeby z każdym razem było lżej ✊✊
Luna, niezmiennie podziwiam za to, jak dobrze radzicie sobie z ta trudna codziennością.
Zuzia ma szczęście ❤️
Pilik jeszcze raz gratuluje❤️ Ja podobnie jak Ania mam usunięta tarczyce, tylko moje tsh muszę utrzymywać w supresji (praktycznie okoli 0).
Dobrze zrobiłaś, ze wdrożyłas euthurox, No i koniecznie skontroluj wyniki za te kilka tygodni.
Ale na pewno będzie dobrze 😊Fozzie Bear lubi tę wiadomość