X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • mi88 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Agulineczka ooo, ja zjadłam specjalnie koło 18 lekką kolacje tylko.
    Mamy glukometr więc jutro zmierzę z rana i zobaczę... teraz mnie chyba najbardziej to tsh martwi jednak
    Dobrze, że szybko wyłapałaś to TSH! Umawiasz się do endokrynologa?
    Co do glukozy - różne tryby jedzenia różnie działają na różnych ludzi ;) W cukrzycy ciążowej często zaleca się jeść bardzo późną (u mnie to były wręcz okolice 22-23) lekką kolację. Mój diabetolog mówił, żeby jeść to samo, co zawsze, ale częściej i w mniejszych porcjach - wtedy unika się wysokich skoków cukru, bo wszystko się lepiej rozkłada.
    Wracając do wyniku na czczo - często trzeba sobie empirycznie sprawdzić, czy taki skok glukozy na czczo powoduje kolacja zjedzona za wcześnie/za późno/zbyt obfita/zbyt mała/węglowodanowa/tłuszczowa/... :) A czasem takie anomalie wynikają z gorszego dnia/gorszej nocy/stresu/pogody/nie wiadomo, czego.
    Ja na początku straciłam masę nerwów, żeby ustalić sobie skład i porę kolacji tak, żeby rano glukoza była w normie, a przy tym żeby nie mieć ketonów w moczu (miałam wysoką glukozę po dużej/późnej kolacji i ketony w normie, z kolei po lekkiej/wczesnej kolacji - glukozę w normie i wysokie ketony - długo szukałam złotego środka, a nawet jak go znalazłam, zdarzały się odstępstwa od normy).
    Tak czy inaczej - pewnie to jednorazowy wybryk, może kwestia stresu i wczesnej kolacji - faktycznie sprawdź sobie glukometrem, jak to wygląda. Jeśli nie jednorazowy - może uda się to ogarnąć znalezieniem takiego trybu jedzenia, przy którym wszystko jest ok i obędzie się bez insuliny. Jeżeli problem będzie tylko z glukozą na czczo i nie uda się go rozwiązać dietą, a po posiłkach jest wszystko ok - wtedy stosuje się insulinę na noc, która ma na celu wyregulowanie tego porannego skoku. Więc to tylko jeden dodatkowy zastrzyk dziennie, też nic strasznego.
    Kciuki trzymam cały czas :)

Luna, bardzo mi przykro, że znowu u Was tyle stresu :( Trzymam kciuki za Holtera! Wiesz, kiedy będziecie mieli?
    Jak Ci minął dzisiejszy dzień?

qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • pilik Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna Ania ma większe problemy z tarczycą (czy w ogóle wyciętą, coś mi się kołacze).
    W poprzedniej ciąży też byłam pod opieką endo i teraz też już wizyta umówiona tylko
    Lekarza musiałam zmienić :( ale od jutra i tak biorę euthyrox, to zdecydowanie za wysoki wynik... zawsze z endo dążyliśmy do 1,5 maks 2 w ciąży.

Agulineczka wg om 5+2, ale liczę tydzień mniej bo owu w okolicach 20dc. Umówiłam wizytę na 14.01, nie chce iść za wcześnie jednak, leki mam, kontroluje co trzeba, więcej i tak teraz nie zrobię...

Lunaris dobrze czytać! Cudownie że mieliście taki błogi czas 💗. A u Ciebie - wieczna osiemnastko! - ciężko uwierzyć w te cyferki :)

Edit. Mi od jutra już wprowadzam leki bo wiem jaki schemat był poprzednio, krzywdy sobie tym nie zrobię a już coś zacznę działać... całe szczęście że się zebrałam na te badania... glukozę będę badała, godzinę po obiedzie dzisiaj miałam 99, więc liczę na wyskok ze stresu/zmęczenia czy nie wiem czego. Mam tatę cukrzyka i siostra miała cukrzyce w ciąży więc się zestresowałam bo mam obciążenie jakby nie było...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2020, 21:52

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Ania_1003 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tak ja mam wyciętą całkiem.
    W ciąży było czasem i po 15 TSH.
    U endo w ciąży byłam AŻ 1x.
    TSH zwykle co 3tyg.
    U mnie są bardzo duże wahania, więc było sprawdzanie często.
    Natomiast przy zmianie dawek, lub gdy ktoś zaczyna brać leki, to autentyczny wynik wychodzi po 6tyg dopiero.
    Tak więc mimo wszystko trzeba dać czas, aby organizm wskoczył na odpowiedni poziom.
    Nie polecam powtarzać wyniku w odstępie mniejszym niż 2tyg.

[age.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania dzięki, to wiem właśnie, ja miałam badanie co 6 tygodni właśnie i w razie czego zmiana dawki, ale pewnie za miesiąc sprawdzę czy w ogóle coś drgnęło wyjątkowo...

ds022el.png

u4uGp2.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fozzie buziaki urodzinowe dla Klary! Aż musiałam zweryfikować bo wierzyć mi się nie chciało, że to już! 💗

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2020, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik ogromne gratulacje, beta piękna! Popieram branie euthyroxu a co do glukozy to trzymam kciuki aby to był jednorazowy wyskok. Dziękuję za kciuki, jutro zaczynamy żłobkową przygodę i mam z tego powodu stres, no ale... Mam nadzieję że Mały się przyjmie.

JustynaG, pilik lubią tę wiadomość

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, mocne kciuki, żeby Młodemu żłobek przypadł do gustu ;*

Pilik, piękna beta i progesteron <3 a resztę jestem pewna, że szybciutko ogarniesz i za to trzymam kciuki ;* niesamowicie mnie cieszy Twoja ciąża!

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • Lunaaa Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kochana jestem na etapie załatwiania szybszych terminów/badań itd, jak będę coś wiedziała to dam znać ;* planowana wizyta u kardiologa ma być 18.02, ale raczej zadziałamy szybciej. Wczoraj byłam w pracy, było średnio, ale tak bywa. Teraz właśnie piszę co mam do napisania i idę z malutką na spacer i zakupy. Wczoraj znów miała 'atak', chyba najtrudniejszy dla nas jak do tej pory. Dlatego dziś idziemy robić sobie małe przyjemności, jak lody :)

Pilik przepiękna beta ❤️ tak bardzo się cieszę! Cudownie, że tyle z Was tak szybko zaszło w drugą ciążę. Rośnijcie zdrowo, a tarczycę i cukier ogarniesz ;*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 09:22

Nasz najkochańszy Synek już z nami 💙 29.12.2022 (36+6)

age.png
  • Mildred Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam podobny problem, badam cukier codziennie nadczco wynosi roznie 102, 99, 107. Nie mam okreslonej diety cukrzycowej ale stosuje sie do zasad jedzienie max co 3 h.
    Czy mozna prywatnie sie zapisac do poradni diabetologicznej w ciazy czy musi dac skierowanie gienkolog. Nie jem slodyczy jem czesto i malo a cukier nie spada. Kolecja wieczorem 21-22, wstaje wczesnie kolo 5:30 aby zjesc sniadanie przed najwiekszym uczuciem glodu. Nie wiem co ja robie zle, ale chyba potrzebuje specjalisty.

Czy ta glukoza moze wplywac zle na dziecko na poczatku ciazy ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 10:19

biedrona84 lubi tę wiadomość

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summer dziękuję 💗 dzisiaj na czczo 92 więc bez szału, ale po jedzeniu już dobrze więc skontroluje do wizyty i zobaczymy, pewnie mnie wyślę i tak na ogtt szybciej

Luna mam nadzieję że szybko uda Wam się zorganizować szybsze wizyty, strasznie mi przykro że kolejne ataki :((
    Oby popołudnie byli spokojne i przyjemne!

Mikstem to raczej nie miejsce, w którym ktoś odpowie na Twoje pytania, skieruj je lepiej do lekarza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2020, 10:46

ds022el.png

u4uGp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mildred wrote:
    Mam podobny problem, badam cukier codziennie nadczco wynosi roznie 102, 99, 107. Nie mam okreslonej diety cukrzycowej ale stosuje sie do zasad jedzienie max co 3 h.
    Czy mozna prywatnie sie zapisac do poradni diabetologicznej w ciazy czy musi dac skierowanie gienkolog. Nie jem slodyczy jem czesto i malo a cukier nie spada. Kolecja wieczorem 21-22, wstaje wczesnie kolo 5:30 aby zjesc sniadanie przed najwiekszym uczuciem glodu. Nie wiem co ja robie zle, ale chyba potrzebuje specjalisty.

Czy ta glukoza moze wplywac zle na dziecko na poczatku ciazy ?
    Skierowanie od ginekologa i diabetolog max 7 dni musi przyjąć cię na nfz

• Mildred Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Skierowanie od ginekologa i diabetolog max 7 dni musi przyjąć cię na nfz
    Dzieki za onfo

9ewns65gkf9ocqq6.png
  • Fozzie Bear Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Fozzie buziaki urodzinowe dla Klary! Aż musiałam zweryfikować bo wierzyć mi się nie chciało, że to już! 💗
    Dziękuję Piliczku w imieniu Młodocianej ❤ mi tez się wierzyć nie chce, że to już taka duża Panna 😉

pilik lubi tę wiadomość

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fozzie i ja podbijam życzenia :) Wszystkiego najlepszego dla Waszej pięknotki! <3

Rucola padam i wypadam ale wieczorem zajrzę na pewno podczytać jak tam pierwszy dzień żłobka - a przede wszystkim jak zniosła to mama :D

Fozzie Bear lubi tę wiadomość

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry Dziewczyny a raczej taki se...
    Nie spodziewałam się, ze Młody będzie tak płakać :( Na domiar złego zabrałam swoją mamę, bo póki co to Ona będzie Małego odprowadzać w czwartki żeby wiedziała co i jak. dziecko płakało na sali, moja mama pod salą... MAKABRA. Młody płakał jak nigdy w życiu, jak panie Go wyprowadziły to się cały trząsł i nie mógł się uspokoić. We wtorek idę już sama i nie ukrywam, że się cholernie boję. No nic nie zrobię, mam nadzieję ze będzie coraz lepiej. Ponoć lepiej w tą stronę bo niby dzieci, które na początku są zadowolone potem łapią kryzys. Pożyjemy, zobaczymy ale myślałam, ze będzie łatwiej....

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2020, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola najlepiej krótkie pożegnania im ktotsze tym lepiej. Początki są trudne ale z czasem się przyzwyczai

• Rucola Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Rucola najlepiej krótkie pożegnania im ktotsze tym lepiej. Początki są trudne ale z czasem się przyzwyczai
    no własnie dziś bardzo się szybko z Nim pozegnałam , nawet nie powiedziałam mu, ze będe czekać i trochę żałuję. We wtorek spróbuję mu wszystko wyjaśnić przed wejściemmm

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2020, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    no własnie dziś bardzo się szybko z Nim pozegnałam , nawet nie powiedziałam mu, ze będe czekać i trochę żałuję. We wtorek spróbuję mu wszystko wyjaśnić przed wejściemmm
    Sprobuj w domu wytłumaczyć zanim wyjdziecie

Rucola lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2020, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fozzie, dołączam do życzeń urodzinowych dla Klary ❤️

Rucola, jak przeczytałam o płaczu Lewka to już wiem, ze u nas eM. będzie musiał dziecko odprowadzać, bo ja szlochalabym razem z nim 😏
    Trzymam kciuki, żeby z każdym razem było lżej ✊✊

Luna, niezmiennie podziwiam za to, jak dobrze radzicie sobie z ta trudna codziennością.
    Zuzia ma szczęście ❤️

Pilik jeszcze raz gratuluje❤️ Ja podobnie jak Ania mam usunięta tarczyce, tylko moje tsh muszę utrzymywać w supresji (praktycznie okoli 0).
    Dobrze zrobiłaś, ze wdrożyłas euthurox, No i koniecznie skontroluj wyniki za te kilka tygodni.
    Ale na pewno będzie dobrze 😊

Fozzie Bear lubi tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Sprobuj w domu wytłumaczyć zanim wyjdziecie
    to też, koniecznie

Synek 💚 31.08.2018r.
‹‹ 3578 3579 3580 3581 3582 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ