X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • Lunaris Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena zarobki to kolejny powód dla którego nie na rękę mi opieka i 80% choć to jest na ostatnim miejscu. Nie wiem czy się chwaliłam że moja pierwsza pensja z połowy etatu ( w tym dwa świąteczne dyżury) wyniosła 1500zł :D w tym miesiącu nie mam żadnego świątecznego także gołe 1200 MOŻE wyjdzie :D szaleństwo!

Na darmowe premium w empiku chętnie się załapię muszę tylko sprawdzić czy potem można zrezygnować - obawiam się że posiadając je pójdziemy z torbami :D

Ibishka <3 dumna starsza siostra <3 a młodsza wygląda jak jej xero <3
    Ależ mamy cudne dzieciaczki- mogę je oglądać w kółko! Już się nie mogę doczekać aż naszym świeżakom wyskoczą brzuszki i znowu będą foty okrąglaczków :)

Uciekam spać. Dobrej nocy i miłego poniedziałku wszystkim! Trzymajcie kciuki za lajtowy dyżur i samych zdrowych ludzi !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2020, 22:06

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i dodatkowo empik premium daje 50 odbitek za 1gr.

a Allegro daje Smarta na miesiąc dla wszystkich! Ci, co smarta już mają - przedłużają abonament o miesiąc. Właśnie zamówiłam pakiet książeczek dla Ani :)

sliweczka92, Lunaris lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaczorka wrote:
    Ibishka - przechodziłam niedawno to co Ty i mogę powiedzieć po 5 miesiącach, że przyjdą lepsze czasy 🙂 dotrzecie się wszyscy, Gabi oswoi się z faktem, że jest w domu dzidzia. A za rok o tej porze dziewczynki będą się razem bawić/bić 😉😝

Lunaris - 5 miesięcy minęło nie wiem kiedy. Ale nie ukrywam, że czekam na ten czas, gdy Ola zacznie raczkować i siadać 😉

Lena - a maskotkę Binga też kupicie? Bo my chyba na zajączka zamówimy 🙂 i książeczki.
    A mój mąż chce Flopa 🤦😝

Zamówiłam właśnie z Empiku maskotkę (ale tą tańszą wersję interaktywną, bo ten chodzący to cena kosmos) dam Ci znać jaka będzie ;) a z książeczek u nas najbardziej ta o której pisałam, ale też te z okienkami są fajne. Kojarzysz odcinek, w którym Bing robi rysunek dla Suli ? U nas teraz cały czas „robimy obrazki” a dziś rozwalił moje serce, bo zrobił taki ślaczek przez cały obrazek i mówi: Nianio piśał mama kofam :D

pilik, Rucola, sliweczka92, JustynaG, Kaczorka, Lunaris lubią tę wiadomość

• Rucola Autorytet

Wysłany: 22 marca 2020, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena jakie to urocze ♥♥♥
    Po Waszych wpisach trochę mam stres bo mój Młody bardzo mało mówi. Pokazuje wszystko i bez problemu się z nim komunikujemy ale ma bardzo mały zasób słów nie mówiąc o budowaniu zdań....
    My też jesteśmy na etapie odsmoczkowywania, w sumie obcięta już połowa smoka, Mały bierze go na chwilę do buzi s potem wypluwa. Śpi bez ale usypia przy piersi. Nie wiem kiedy się odstawimy ale póki co nie będę o tym myśleć za dużo...

#wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 05:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris, jesteś cudowna osoba! <3 <3

Rucola, a co to.znaczy mało? Jeszcze ma mnóstwo czasu, a sądzę, ze kilkanaście słów, nawet w takiej swojej wersji, Lewko na pewno ma.

Ja właśnie kończę 'dzień pracy'. :-)

Rucola lubi tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, spokojnie. Lewko ma sporo czasu.
    Z tego co czytałam to jeśli dziecko mówi np. "hau" na pieska to uznajemy to za słowo. Nasze dzieciaczki są na początku rozwoju mowy.

Ania jest gadułą ale mówi "w swoim" języku niezrozumiałym dla zwykłych ludzi. Z takich słów zbliżonych do rzeczywistości to: "mniam" "nie ma" "hau" "mama" "kaka=tata" "nie" "ka=tak" "nie ciem=nie chce" "papa" "bam" "sisi = nocnik/sikanie coś w tym stylu" czyli jak widać niezbyt dużo. Ale widać już, że zmienia intonację chociażby w słowie "mama" w zależności od tego co ma znaczyć :D
    Coraz lepiej komunikuje się z nami, coraz więcej rozumie.

Rucola, pilik, sliweczka92, ibishka, Lunaris lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • Lena21 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola spokojnie, po pierwsze Franio zaczął się rozgadywać w okolicy świąt, także też już miał 18mc i działo się to powoli, po drugie tak naprawdę dopiero w okolicy 2 urodzin jeśli dziecko by nie mówiło (znało mniej niż 50 słów) to mogłoby być powodem do zastanowienia, ale nie do paniki na pewno :) jest taki profil na insta „buba gada o logopedii” - to bardzo fajna logopedka, która się zajmuje głównie maluchami i ma mnóstwo fachowej wiedzy tam zapisanej w wyróżnionych relacjach, m. in. jak wspierać rozwój mowy. Ona zawsze powtarza, że jeśli się niepokoimy to warto założyć „słownik naszego dziecka” i zapisywać wszystkie jego słowa, ale dla takiego malucha „pi” na piłkę to też słowo, „koko” na kurę też tylko rodzice często tego nie liczą i się martwią.

Rucola, Lunaris lubią tę wiadomość

• Jeżowa Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna Stesia wrote:
    Lunaris, jesteś cudowna osoba! <3 <3

Rucola, a co to.znaczy mało? Jeszcze ma mnóstwo czasu, a sądzę, ze kilkanaście słów, nawet w takiej swojej wersji, Lewko na pewno ma.

Ja właśnie kończę 'dzień pracy'. :-)

Kończysz? Ten poprzedni? :( Masakra.

Dzień dobry! Stworzyłam sobie postanowienie, że będę regularnie nie tylko czytać ale i pisać :D

Rucola Agatka też mało mówi, myślę że podobnie jak opisała to Justyna w przypadku jej Ani. A też na pewno nie odkryje przed Tobą nowej teorii mówiąc, że każde dziecko uczy się wszystkiego w swoim czasie :) ja zaczęłam mówić bardzo późno, jak miałam dopiero 3 lata (oprócz takich mega podstawowych słów), a na przykład moja bratanica trzyletnia mówiła już całkowicie poprawnymi zdaniami w porównywalnym wieku. Dodam tylko że w moim przypadku późny start mowienia oznaczał tylko tyle, że przez resztę życia nadrabiam stracone początkowe miesiące :D

JustynaG, sliweczka92, Rucola, ibishka, Lunaris lubią tę wiadomość

👧córeczka 2018
    👦synek 2020

09.09⏸️
    11.09 beta 88 ➡️ 13.09 beta 238 ➡️ 16.09 beta 914

27.09 dwa pęcherzyki ciążowe, jeden zarodek
    02.10 mamy dwa serduszka
    13.11 niskie ryzyka wad genetycznych
    05.12 czekamy na dwóch synków 🩵🩵

preg.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola spokojnie, jeżeli Lewko rozumie i mówi cokolwiek (w tym wyrazy dźwiękonaśladowcze) to nie masz się czym przejmować. Co do zdań - na ten moment np. słowo „daj” plus wskazanie na coś jest uważane za zdanie.

U nas ostatnio Nina się rozkręciła i powtarza wszystko (wczoraj również po emku soczyste przekleństwo łyknęła 🙈) i zaczyna zdania ale to w stylu „chodź szybko” czy „dodo mas” (na psa woła dodo)
    Mnie rozczula że pięknie odmienia i jak coś chce to przychodzi i „mamusiuuu” albo jak chce coś zrobić ze mną to też „z mamusią”.
    Zaskakuje mnie codziennie.
    A tak więcej i zrozumiale mówi od miesiąca, wcześniej miała spory zasób słów, ale wiele mam wrażenie powtarzała po prostu. Czasami maluchy wstają pewnego dnia i nagle mówią ;)

Ja się dzisiaj ogarnę i wrzucę zdjęcia! Brzuch już mam spory całkiem...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 08:38

JustynaG, Rucola lubią tę wiadomość

ds022el.png

u4uGp2.png
  • moniśka... Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola tak jak dziewczyny piszą, nie masz co się martwić ,Leoś też nie mówi jakos dużo a już o zdaniach nie ma mowy, a za miesiąc konczy dwa latka. Starszak miał tak samo ze do drugich urodzin mówił podstawowe wyrazy a dwa miesiące później nawijal tak ze nie dawał nam dojść do zdania, łącznie z tym ze od razu liczył do 10. Ostatnio właśnie sprawdzałam to na filmikach bo wydawało mi się, ze Leoś o wiele mniej mowi od brat.
    A my zaczelismy dzisiaj dzień o 5, także bedzie to dluugi dzień. Dobrze ze na dworze słoneczko. Miłego dnia

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja nauczona życiem zamierzam pójść z młodym do logopedy, tak po prostu kontrolnie, jeśli do drugich urodzin nie zacznie więcej mówić. U znajomych była taka sytuacja, że nic dziecko nie mówiło, choć wszystko rozumiało. Każdy mówił maaaa czaaaas, daj spokój. Ale mama się uparła, że pójdzie do logopedy i dobrze zrobiła! Chodzili dwa razy w tygodniu, dziecko zaczęło mówić ok 3roku życia.
    U nas jest miejsce, gdzie konsultacja z logopeda jest darmowa, długo się czeka, ale dla spokoju własnej głowy warto pójść.
    Mój starszak o tej porze mówił sporo, Florek niewiele. Więcej mruczy niż mówi, choć rozumie wszystko.

pilik lubi tę wiadomość

• pilik Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez i bardzo dobre podejście, szczególnie jak masz opcje za darmo!
    Ja po drugich urodzinach jakby nie mówiła też bym szła, ale nie wcześniej pewnie. Chociaż właśnie się rozglądam za neurologopedą żeby skonsultować problem z połykaniem twardszych rzeczy przez Ninę...

ds022el.png

u4uGp2.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zobaczę co się będzie działo do wakacji, choć mam nadzieję, ze Młody się rozkręci :) w sumie dopiero półtora roku ma ;) bardziej mnie martwi, ze nie mówi, tego co Wasze dzieciaczki, czyli np. mniam, cycy, chodź, siku. Za to jak się kręci i potem ma zawroty głowy to mówi dizi ;)
    Pilik czekam na brzucha z niecierpliwościa!!!!

Synek 💚 31.08.2018r.
  • sliweczka92 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, tu jest całkiem fajny artykuł odnośnie mowy 2latka.
    https://mamaginekolog.pl/dwulatek-mowi/

U nas Hania bardzo dużo mówi i rozumie, co mówi. Jedne słowa bardziej przypominają wzór inne mniej. Do zasobu słownictwa są zaliczone te, które dziecko wymawia i wie, co one oznaczają. Też musimy uważać, co mówimy bo Hania zaraz powtarza. Ostatnio ulubionym jest duuuuupa 😅

Rucola, Lunaris lubią tę wiadomość

<3
    k0kdcwa14mfoy763.png
    <3
    o1483e5ewjmvno6w.png
    <3
    ijpbdf9h3waux8rd.png
  • Rucola Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sliweczka92 wrote:
    Rucola, tu jest całkiem fajny artykuł odnośnie mowy 2latka.
    https://mamaginekolog.pl/dwulatek-mowi/

U nas Hania bardzo dużo mówi i rozumie, co mówi. Jedne słowa bardziej przypominają wzór inne mniej. Do zasobu słownictwa są zaliczone te, które dziecko wymawia i wie, co one oznaczają. Też musimy uważać, co mówimy bo Hania zaraz powtarza. Ostatnio ulubionym jest duuuuupa 😅
    Kurcze zazdroszcze tego powtarzania, ja cały czas uczę Młodego siku i kupa ale za cholerę nie chce tego mówic a to bardzo by ułatwiło sprawę, bo jak chce mu się kupe to widzę ten błagalny wyraz twarzy, panikę, konsternacje, nawet nie wiem jak to nazwać, ale wtedy Go szybko sadzam i jest w nocniku dzieło. Gdyby nauczył się tych słów, to w sumie na dzień dzisiejszy więcej nie musi hahahahahaha

sliweczka92 lubi tę wiadomość

Synek 💚 31.08.2018r.
  • Anna Stesia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola, w pewnym momencie w rozwoju mowy zaczyna się galop. Najpierw dzieci się czają, a potem nagle łup i buzia im się nie zamyka. U nas choć mały mówił zawsze sporo, to od jakichś dwóch tygodni jest nawijka jak u jakiegoś rapera. Każdy dzieciaczek ma swój moment. Oczywiście jak mówi Frez, warto przebadać dziecko jeśli nie mieści się w szerokich normach, ale wcześniej tak jak ze wszystkim innym - lepiej dac dziecku czas. U nas ten szalony rozwój mowy zaskutkowal też okropnymi akcjami typu pobudki w nocy na 5 godzin, histerie nocne itd. Tak że cena za nieprawdopodobna pracę mózgu jest wysoka.

U nas synek mówi bardzo dużo i to w dodatku przedziwne, nieoczywiste rzeczy, ale ktoś by powiedział, że jest 'do tylu' z innymi tematami, np.zupelnie nie ogarnia sztućców, z rzadka próbuje się sam ubierac, nie korzysta z nocnika, nie lubi zabaw plastycznych itd. Nie mam ciśnienia na to wszystko. Dojrzeje to się nauczy. Naciski są dla rodzica, nie dla dziecka, takie mam wrażenie.

veritaa, sliweczka92, Rucola, JustynaG lubią tę wiadomość

• Lena21 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie Franio te swoje „zdania” mówi tak trochę jak telegraf, po jednym słowie, ale coraz częściej właśnie łączy je w logiczne całości i to jest rozczulające. Powtórzyć nieodpowiednie słowo też mu się zdażyło :) za to zupełnie nie jest zainteresowany nocnikiem, usiadł na nim może ze dwa razy, także każdy inaczej ;)

Jak mu mówię, że go kocham to odpowiada kofam musie, ale jak mnie woła to zawsze mamooooooooo mamooooo jakby się za każdym razem paliło i ja biegnę i pytam co się stało a on np. podnosi okruszek z podłogi i mówi: śmietek :D

Śliweczka ten artykuł napisała właśnie Ania Zając o której pisałam wcześniej - ma też swoje konto

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2020, 13:28

Rucola, sliweczka92, pilik, Lunaris lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zauważyłam u młodego dziś takie coś na nodze. Wygląda jak jakieś mini krosteczki typowo podskórne, nie boli go to, nie swędzi, ale taka kaszka to jest dziwaczna 🤔 i tylko na jednej nodze. Jakiś pomysł co to może być?

bacf55e43b4e.jpg
    3791286fd279.jpg

Ps. Ta fioletowa kropka, to resztka jego artystycznego wkładu w upiększanie swego ciała. Flamastrem do płyt 🤦nie pytajcie ✋

• Rucola Autorytet

Wysłany: 23 marca 2020, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Frez u nas głównie na jednej nodze utrzymywała się jakiś czas temu wysypka, ale nieco inna, bo poczatkowo to były pęcherzyki wypełnione płynem, potem zasychały. Trwało to dobry miesiąc. samo przyszło-samo poszło i w zasadzie tylko na jednej nodze

Synek 💚 31.08.2018r.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 marca 2020, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmmm dziwne rzeczy.... Nic nowego nie jadł, bo on i tak nic nie je. Chemii nie zmieniałam... I tylko to na tej jednej nodze jest.... 🤔

‹‹ 3669 3670 3671 3672 3673 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ