Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Jedna
https://www.testdna.pl/badanie-przyczyny-poronienia/#Tab_12
Tutaj możesz zrobić sama trmbofilie albo razem z celiakią.
Aby zdiagnozować APS konieczne jest spełnienie przynajmniej jednego kryterium laboratoryjnego, co oznacza wykrycie wśród przeciwciał APLA obecności: antykoagulantu toczniowego (LA, LAC) lub przeciwciał antykardiolipinowch (aCA IgG lub IgM w mianie średnim lub wysokim >40 GPL/MPL lub >99 percentyla) lub przeciwciał przeciw β2-glikoproteinie I (a beta2GPI IgG lub IgM w mianie >99 percentyla).Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
nick nieaktualnyJa byłam z młodym u neurologopedy, ma opóźnienie rozwoju mowy, ćwiczenia języka przed lustrem, i właśnie podobnie jak u Bajki, zabawy rozwojowe. Mamy pół roku na obserwację, jeśli się nie poprawi, to wtedy terapia u neuro już. A i idziemy niedługo do osteopaty, mam nadzieję, że coś się dowiem, bo to czekanie jest wykańczające. Tym bardziej, że kończy mi się czas. On do końca lipca miał mieć zrobione tk, prywatnie nie ma szans bo za mały, a w szpitalu wszystko odwołane, bo covid. Masakra po prostu. Zobaczymy co powie osteo. Wiem, że i przy problemach z mową potrafią pomoc, więc nie ukrywam, że wiąże duuuuuze nadzieje z tą wizytą....
-
Frez mam gdzieś w materiałach ćwiczenia z gimnastyki buzi i języka. Jakbyś chciała to Ci podeśle.
miałam w pracy dziewczynki z opóźnionym rozwojem mowy.. wyegzekwowałam od mamy odstawienie butelki i smoczka a po pół roku zabaw w grupie i zajęć które miały na celu rozwijanie mowy dziewczynki ze swojego języka przeszły na całkowicie zrozumiały dla reszty
. Wierze ze ćwiczenia i ich powtarzalność a także socjalizacja z rówieśnikami wiele dają.
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczkatętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Skoro temat mowy... To chyba wlasna mowa o 2 latka to nie jest nic nadzwyczajnego?
Nie mówię tu o wyrazach dźwiękonaśladowczych typu "muuu" ale np. Ania na picie wola "zi" a na buty "ti", co to to "aka". Niektóre słówka ucina np. "mi" zamiast miś. Gada po swojemu i nadal sporo nie rozumiemy. Z tym składaniem 2 wyrazów jest słabo bo ona raczej pokaże, sama sobie weźmie niż powie.
Ostatnio w nocy płakała. Mój się irytował bo on nie wie o co jej chodzi. Podeszłam i pytam, a ona pokazuje na swoją głowę, na moje włosy i otwiera buzię. No i okazało się, że jakiś włosek ma w buźce i nie może sobie z tym poradzić, a tata nie rozumiał jak próbowała mu tłumaczyć. -
Mój Mały mówi mało, ale jestesmy sie w stanie skomunikować. Napiszę Wam szczerze, ze nie jest to dla mnie jakoś mocno niepokojące.... wydaje mi się, ze 2 latek nie musi umieć jeszcze mówić, spokojnie czekam na rozwój sytuacji. Zresztą patrzac po rodzinie, znajomych to nieliczne dzieci ładnie mówią w wieku 2 lat.#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
Frelcia u nas ewidentnie smoczek powoduje że Zosia mniej mówi. Teraz jej ograniczam ale to jej uzależnienie i łatwo nie jest...
Justyna ja specjalista nie jestem, mi naokoło wszyscy mówili by dać jej czas z tym że ja się martwiłam i poszłam. Musimy ją stymulować ale wg logopedy rozwiąże się mowa Zosi. Ja po prostu nie chciałam czekać skoro wiem że dużo będzie jej łatwiej gdy będzie umiała mówić bo ja nie zawsze rozumiem co ona chce poprzez pokazywanie:)
Aha no i u nas grzech podstawowy to to że oglądała piosenki na YouTube na telefonie. Teraz od 3 tygodni nie ogląda w ogóle. -
Jasne. Mowa rozwija się do 6 roku życia. Zawsze warto skonsultować się z dwoma specjalistami bo logopeda logopedzie nierówny. Ja akurat miałam 4 latki które porozumiewały się na zasadzie „sisi” „am am” „titu”(piciu). Wiadomo jednak ze stymulować mowę warto już od 1 miesiąca życia dziecka. Na to nigdy za wcześnie nie jest
a ja szczególnie ukochałam sobie dla tych Maluchów zabawy paluszkowe. Niby babcine sposoby ale jest to świetna zabawa a wiadomo przez zabawę dziecko wiele łapie. Bardzo tez lubię metodę globalnego czytania potem i wprowadzałam już w żłobku i to serio potem procentuje. Bardzo lubię Panią Logopedyczna. Ona tez podsuwa mnóstwo inspiracji dla maluchów.
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
Ano smoczki to jest zmora i butelki.. właśnie o tym tez Pani Logopedyczna ostatnio miała filmik.. Do 3 roku życia moim zdaniem nie powinno się mówić o problemach z mowa chyba ze jest wyraźny problem z aparatem mowy czy np ze słuchem. Ja np miałam problem z mówieniem przez wędzidełko i przerośnięty migdał. Natomiast do tego 3 roku bez wyraźnych przesłanek ze coś jest nie tak to bym się nie martwiła. Dziecko może mieć lekki mutyzm np i przez to wycofanie tez nie chce za wiele mówić. Jest wiele wiele czynników i warto szukać dobrego specjalisty.
Rucola lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
Bajka, ja pytałam żeby wiedzieć w którym momencie powinnam się niepokoić. Tylko tyle
U nas nie ma smoczka w ciągu dnia, sporo jest przeglądania książeczek i tłumaczenia (tysięczny raz) co jest na obrazku.
Raczej nie skupiam się na stymulowaniu mowy. Po prostu staram się rozmawiać z Anią. Często zadaję pytania, proszę by wskazała paluszkiem na obrazku. Ona bardzo dużo rozumie. Dużo naśladuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2020, 08:50
-
Justyna właśnie rozmowa i czytanie książeczek to jest podstawa stymulowania do rozwoju mowy
i oto chodzi.
Dobra ja się tu nie będę mędrkować. Jakbyś Frez chciała w późniejszym czasie żeby Ci coś podesłać to dawaj znakco mogę, to pomogę.
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
nick nieaktualnyFrelcia jasne!
Justyna ogólnie dwulatek powinien mieć zasób ok 200slow, w tym swoje słowa na dane rzeczy. A u nas tych słów jest max 10 i on wszystko kuma, pokazuje i my się z nim dogadamy, ale ktoś obcy już absolutnie, do tego nie chce powtarzać, nie próbuje nazywać nowych rzeczy, składać nowych słów. Wiadomo, że nie wymagam od niego, żeby mówił zdaniami, ale to co mówi to stanowczo za mało. Do tego my po operacji tak czy siak musimy być pod opieką neurologopedy, tylko przez tą pandemię nie mieliśmy możliwości odbyć konsultacji. Ja jestem z tych co wolą dmuchać na zimne, wolę iść bez większych problemów i sprawdzić, niż potem chodzić długo na terapię, pluć sobie w brodę, że za późno się za to wzięłam.Bajkaaa, pilik lubią tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2020, 13:01
JustynaG, JustynaG, frezyjciada, pilik, Rucola lubią tę wiadomość
Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️
Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d
On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2% -
frezyjciada wrote:Frelcia jasne!
Justyna ogólnie dwulatek powinien mieć zasób ok 200slow, w tym swoje słowa na dane rzeczy. A u nas tych słów jest max 10 i on wszystko kuma, pokazuje i my się z nim dogadamy, ale ktoś obcy już absolutnie, do tego nie chce powtarzać, nie próbuje nazywać nowych rzeczy, składać nowych słów. Wiadomo, że nie wymagam od niego, żeby mówił zdaniami, ale to co mówi to stanowczo za mało. Do tego my po operacji tak czy siak musimy być pod opieką neurologopedy, tylko przez tą pandemię nie mieliśmy możliwości odbyć konsultacji. Ja jestem z tych co wolą dmuchać na zimne, wolę iść bez większych problemów i sprawdzić, niż potem chodzić długo na terapię, pluć sobie w brodę, że za późno się za to wzięłam.
Jak będziesz chciała to Ci paczkomatem mogę nawet podesłać moją książeczkę do zabaw paluszkowych i kilka materiałów. Pokserujesz sobie jak będziesz chciała i mi odeślesz w dowolnym czasie. Bardzo chciałam w przyszłym roku zacząć logopedię a potem neurologopedię, bo widzę jak bardzo jest to potrzebne w pracy nauczyciela. Potem jeszcze terapię SI ale na to to już fiu fiu kasy trzeba mieć. W sumie jak liczyłam to ok 12 tys. za wszystko.
Rucola lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
Uważam, że warto o takich rzeczach mówić, żeby po prostu nie przegapić momentu. A czasami można nie być świadomym, że jakiś problem jest.
A ja dziś byłam na krzywej cukrowej. Dwa razy wpuszczono mnie bez problemu. Ale raz musiałam wysłuchać komentarza że "ciąża to nie choroba". Próbowałam paniom wytłumaczyć, że wchodzę bez kolejki bo po pierwsze robię badanie na glukozę i mam wejść o konkretnej godzinie a po drugie, kobiety w ciąży wpuszczane są poza kolejnością. Dwie Panie były bardzo wzburzone. Gdyby nie maseczki to widziałabym parę z nosa kipiącą że wściekłości.
Izape, cieszę się, że trafiliście na dobrego lekarza. Oby jak najszybciej wyjaśniła się przyczyna problemów.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2020, 10:53
-
To i ja się wtrącę. Myślałam, że u nas będzie problem z gadaniem. Smoczek 24/7, coś tam mówił. Wszyscy rozumieją co mówi i było ok. Nawet zapisywałam co mówi i dopiero zobaczyłam ile jest tych słówek. I przestałam się spinać patrząc na tą listę.
Gdzieś miesiąc temu, zaczął tak paplać na prawo i lewo, że praktycznie mam codziennie dość i czekam na chwilę ciszy 🤣
Nie wiem w sumie jak powinno się to liczyć, ale przykładowo Oskar komunikuje się w stylu:
Boiko nie, Tomek dym komina- czyt. Boisko już nie, idziemy oglądać pociągi.
Pika dom nie, boiko kosza- piłką w domu nie gramy, na boisku do kosza.
Skleja kilka wyrazów, czasem kilkanaście. Jak wracam z pracy to jest w stanie opowiedzieć co robił w ciągu dnia.
Od wczoraj robimy 5 podejście do zlikwidowania smoczka. I czuję że dopiero się zacznie paplanie 🤣 chociaż smoczek w niczym mu nie przeszkadzał.
Iza- miałam ten sam temat na początku roku. Chcesz, to mam sklepy do polecenia gdzie można kupić np. mascarpone vegańskie 😋 albo polewę czekoladową.
JustynaG lubi tę wiadomość
-
To ja dodam od siebie,ze my ze starszakiem byliśmy na wizycie u logopedy jak miał ok 3 lat (butelka do 3rz, smoczek tez). Zasób słów miał zawsze duży, ale poza nami mało kto go rozumiał-chińszczyzna na najwyzym poziomie. Dr sprawdzała jak ma się wszystko w buzi, język, mięśnie, wedzidelko -resztę poprzez zabawy.
Jeśli ktoś tak jak u nas podejrzewa, albo chce sprawdzić czy wina nie jest po stronie słuchu, łatwo to wyłapać na zasadzie kart - drukujemy podobne słowa (obrazki). Tu jest pasek, a tu piasek. Pokaż gdzie jest pasek
Oczywiście trzeba mieć tych przykładów ok 20 żeby powtarzała się tendencja, bo taki maluch maprawo się tez po prostu pomylic
Największy bum słowny jest ok 30mzWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2020, 12:49
JustynaG, pilik, Rucola lubią tę wiadomość
-
U nas córka też dużo nie mówi. Niedługo 21 miesięcy, a słów może 10 (Nie liczę tych dzwiekonasladowczych) ale doskonale potrafi pokazać co chce. Ja ja rozumiem bardzo dobrze, wszystko pokaże, powie po swojemu.
Smoczek ma tylko do spania. W dzień w ogole się nie domaga. Butli nie zna.
Synek w wieku 2 lat mówił pelnymi zdaniami, bardzo zrozumiale, aż panie w żłobku nie mogły się nadziwić. Do tej pory jest niesamowita gadula od samego rana 😉. Butelki też nie podawałam wcale, ale smoczek miał częściej niż córka, gdzieś do 1,5 roku,ale w podobnym wieku już był odsmoczkowany. Spiewanki też oglądał na YT na tv albo słuchał z płyty, ale nie jakoś długo. Nie jestem zwolennikiem dawania małym dzieciom urządzeń mobilnych. Bardzo dużo słów właśnie nauczył się ze śpiewanek, no i wspólnego czytania, bo do tej pory kochamy książki i brakuje nam już półek w pokoju.
Także jak widać z tym mowieniem to nie reguła, różnie bywa u dzieci. Córką podobnie wychowywana, a jednak z mowa dużo słabiej wypada.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Dziewczyny, mam już wyniki. Wszystko wygląda w porządku poza TSH.
W poprzedniej ciąży byłam pod kontrolą endokrynologa bo przed ciążą miałam TSH powyżej 3. No i całą ciążę kontrolowałam i byłam na euthyroxie. Teraz za każdym badaniem, dorzucałam TSH dla świętego spokoju i miałam zawsze poniżej 2 więc już nie zapisywałam się do endo bo stwierdziłam, że skoro trzyma się w ryzach to nie ma problemu.
W maju (15tc) miałam na poziomie 1,66. A dziś (27tc) - 3,18.
Czy jest tu jakaś mama, która miała TSH na takim poziomie i nie brała leków?
Czy może lepiej byłoby wprowadzić euthyrox w małej dawce? -
Justyna koniecznie wprowadzilabym leki, jak zaczęło rosnąć to za kolejne kilka tygodni może być jeszcze gorzej. Ja przy wyniku 2,5 miałam już podniesioną dawkę ostatnio... (zaczynałam od 3 z groszem właśnie w tej ciąży, teraz na lekach utrzymujemy poniżej 2).
Co do mowy - jeżeli u dwulatka coś Was niepokoi to naprawdę warto skonsultować. Często za długie zrzucanie na „ma jeszcze czas” skutkuje właśnie późniejszą dłuższą i trudniejszą terapią, teraz często wystarczy konsultacja i podpowiedz jak się bawic/jak masować w domu.