Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
To mnie dziewczyny zaskoczylyscie z tą popularnością Jerzego bo nie znam dzieci o tym imieniu. Na listach imion z ostatnich lat jest daleko w tyle.
My z imieniem mieliśmy ten problem, że każde z nas miało jakieś wymagania (1. Nie może być długie 2. Nie może być w top 10 z ostatnich lat 3. Ma pasować do nazwiska 4. Nie może być w najbliższej rodzinie 5. Ma pasować do Anny czyli raczej klasyczne 6. Dobrze jakby miało angielski odpowiednik 7. Ma mieć zdrobnienie pasujące do dorosłego) no i tym sposobem powstała lista imion spełniających kryteria (nie było ich wiele) a jeszcze mieliśmy oboje zaakceptować. Naprawdę ciężka sprawa.
Od razu wyjaśnię o co chodzi z pkt 7 (jest to bardzo subiektywne). O ile jak dorosła kobieta przedstawi się Ania czy Kasia to brzmi to całkiem ok ale już Karolinka, Natalka, Justynka czy Żanetka w moim odczuciu brzmi źle. Mam proste imię, w szkole czy w pracy nikt niepotrzebnie go nie zdrabnial na siłę. Ale dla mojej mamy chyba zawsze będę "Justynką" a to nie pasuje mi do dorosłej kobiety. I jakoś tak spowodowało, że zniechecilam się do imion takich jak Rafał czy Paweł, żeby potem nie Rafałkować i Pawełkować.
Frez, myślę, że czuje się całkiem przyzwoicie jak na ten etap ciąży. Młody szaleje w brzuchu. Jest ustawiony główkowo (choć gin mówi że na tym etapie to nie ma znaczenia), tydzień temu ważył około 1360g.
Brzuch rośnie, kilogramów przybywa, zaczynam się toczyć zamiast chodzić (choć większość mi mówi, że mam bardzo zgrabny mały brzuch). Teraz jeszcze korzystam z ostatnich dni urlopu emka, jesteśmy na mazurach. A od poniedziałku Ania idzie do przedszkola. Wtedy zacznę ogarniać ciuszki dla małego i co jeszcze muszę kupić/wyprać/ogarnąć. Jestem chyba druga w kolejce na porodówkę więc już niewiele czasu na ogarnięcie zostało.
-
Pilik, cudownie się czyta o pierwszym spotkaniu dbaj o siebie!
-
Jeżowa ja mam termin na Sylwestra. Jak mi ginekolog obliczył tą datę to tak się podjarał że chyba cała poczekalnia słyszała jak pokrzykuje 'niemozliwe! No nie uwierzy Pani na kiedy to wypada!' A na koniec z wrażenia rozwalił sobie długopis w rękach 😂 ale szczerze to liczę że się rozsypię najpóźniej zaraz po świętach. Będziemy się tu obie meldować w grudniu na bieżąco
Co do imion to fakt, dzieci bywają okrutne, ale zawsze znajdą sobie ku temu jakieś powody. Ja noszę jedno z popularniejszych imion w moim roczniku, a całą szkołę przechodziłam piekło bo byłam grubaskiem i do tego miałam najlepsze stopnie w klasie. Do tej pory chce mi się płakać na niektóre wspomnienia. No i uważam że dzieci same z siebie raczej nie wyśmiewają inności (w tym oryginalnych imion) tylko powielają zachowania dorosłych. W ogóle my mieliśmy swoje typy zanim zaszłam w ciążę a później wszystko się odwróciło o 180 stopni. Swoją drogą mój mąż chciał nazwać syna Zlatan po Zlatanie Ibrahimovićiu. Z tego akurat możecie się śmiać bez obaw bo to niedorzeczny pomysł 🤣
Minnie mój mąż byłby zachwycony Milanem, bo jest wielkim fanem AC Milan mam nadzieję że Cię to nie urazi. I nawet jak kiedyś byśmy mieli chłopca to bym była skłonna go tak nazwać, bardzo ładne imię a miasto mi się pozytywnie kojarzy, ale z naszym nazwiskiem to by było trochę jak pięść do nosa
Iza, moja najlepsza przyjaciółka ma córeczkę Zosię, słodszej i grzeczniejszej dziewczynki nie znam ♥️ do tego jest tak rozgadana że mogłaby sprzedać wszystkich dookoła.
Pilik Twoja córeczka jest kochana 🥰 dbaj o siebie, mam nadzieję że niedługo dojdziesz do pełni siłWiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2020, 22:09
malka lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Kaczorka, JustynaG, summer86, sliweczka92, Rucola, moniśka..., frezyjciada, Anna Stesia, agulineczka, Jedna_z_Wielu, veritaa, Yoselyn82, Jeżowa, malka, Suszarka, Frelciaa, Natka95, Minnie89, Lunaris, Izape_91, KateHawke, Cheresta, Cabrera lubią tę wiadomość
-
Pilik - super, że Ninka tak fajnie na brata zareagowała 🙂
I troszkę zazdroszczę, bo Aluśka powitała nas płaczem, gdy ze szpitala wróciłam z Olą 🙈 a do tego rozwyła się Ola i ja i tak we trzy "siedziałyśmy" na kanapie i wyłyśmy 😛
Jeżowa - fajnie, że Agatka tak łagodnie się odstawiła 🙂
Jest szansa, że po porodzie piersi szybciej zaskoczą 🙂 i że dalsza przygoda z KP będzie tylko przyjemnością 🙂
U mnie w ciąży mleko totalnie zanikło, do samego porodu nie leciała mi siara. A chwilę po wszystkim laktacja hulała 🙂
Rucola - dużo radości dla małego jubilata ❤️
Duży wysyp chłopców się szykuje 🙂 do niedawna chyba królowały dziewczynki 🙂
A co do imion.. ja jakoś cały czas mam w głowie, że moja Alicja powinna być jakąś Baśką czy Zośką 😛 bo Alicja kojarzy mi się z taką delikatną, spokojną kobietką a to moje dziecko to diabeł wcielony 🙈 i mimo, że wygląda niewinnie, to sporo ma za uszami..
Za to Ola jest typową Olą 🙂
Z nietypowych imion dla chłopca przyszedł mi do głowy Syriusz 🙂Rucola lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyO rety jaka słodycz 😍😍😍😍 aż się wzruszyłam! Taki maluszek, kruszynka taka! A dopiero co Ninka była taka malutka, a tu już taka starsza siostra, nagle jakoś tak "wydoroślała" 🙈
Rucola jak wizyta? Ja jutro idę....Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2020, 23:41
-
Pilik jakie cudowne zdjęcie rozpływam się do granic możliwości niesamowity widok. Ninka cudnie zareagowała na braciszka, trzymam kciuki za Wasz pierwszy dzień razem. Przykro mi, że brzuch daje się we znaki, oby niedługo przestał boleć.
Suszarka to rzeczywiście masz interesujący termin Sylwester z porodówką ale jeśli Twoim życzeniem jest urodzić przed terminem to nam pozostaje trzymać kciuki, żeby córeczka miała taki sam pogląd na tę sprawę
Justyna mój mąż jest Paweł i najczęściej to ja zdrabniam jego imię i to jeszcze do "Pawcio" 😂 ale to tak raczej żartobliwie. Natomiast moje imię zdrabnia się tak, jak Twoje - tzn. z końcówką -nka i moja mama, tata i ogólnie mnóstwo osób z rodziny rzeczywiście tak do mnie mówi, ale jestem tak przyzwyczajona, że kompletnie nie myślę o tym w kategoriach pasuje/nie pasuje do dorosłego. Moja Agatka pewnie też będzie dla mnie zawsze Agatką
Kaczorka ach wyobrażam sobie tę scenę płaczu, jakoś tak pasuje mi to także do naszego potencjalnego powrotu do domu 😅 a imię Syriusz jako fanka Harry'ego to uwielbiam, ale mój mąż za nic w świecie by się nie zgodził na cokolwiek z Pottera. Mówi, że wystarczy mu, że ja mam tatuaże z Pottera 😅😂Kaczorka lubi tę wiadomość
-
Frezku dziekuje, z dzieciaczkami ponoć wszystko ok ale wizyta całościowo to jakaś porażka, nawet nie mam siły się rozpisywać... Za 2 tyg. mam wizytę na NFZ to na pewno dowiem się więcej, za 3 tygodnie połówkowe.
Trzymam kciuki za Twoja dzisiejszą wizytę!
Pilik jak pierwsza noc w komplecie?
Co do imienia Syriusz to ładne, ale zdrobnienia sensownego nie widzę, zresztą emek od razu odrzucił. To samo z Rufusem. Ale jeśli przyjdą Wam do głowy jakieś inne ciekawe typy to piszcie!! Potrzebuję inspiracji#wegemama#wegerodzinawkomplecie
Synek 💚 31.08.2018r.
Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021 -
nick nieaktualnyOjej Rucola... To u mnie zupełnie odwrotnie.... Na NFZ nie dowiem się nigdy nic, bo tam nawet badanie na fotelu jest trzy razy w ciągu ciąży 🤦 a prywatnie to uwielbiam moją gin i zawsze idę tam z uśmiechem, jest wspaniałą doktor i wspaniałą kobietą. Taka do rany przyłóż 😉
Też chętnie poczytam o imionach, bo my jak zawsze mamy problem 😂 -
Ważna jest osobowość i charakter a imię ostatecznie można zmienić Ja miałam być Martą i wiem, że bym zmieniła, bo nie czułabym tego imienia.
Pilik cudowny widok O ile zastanawiałam się czy byłabym w stanie przejść jeszcze raz tak ciężką drogę do ciąży, to widok takiego rodzeństwa sprawia, że miałabym ochotę spróbować.
Jerzyk to piękne imię. Moja koleżanka miała takiego chłopczyka w starszakach- o tym imieniu. Bardzo mądry i kulturalny chłopczyk ale tak jak ktoś wspomniał- to kwestia również rodziców. Znam takich co dzień dobry nie powiedzą a Jerzyk każdej koleżance w przedszkolu odsuwał krzesło przed każdym posiłkiem. Wyobrażacie to sobie? 5-latek.
Rucola przykro mi z powodu wizyty która nie spełniła oczekiwań. Niemniej z dziećmi wszystko dobrze?
Z takich bardziej "oryginalnych" imion podoba mi się: Beniamin, Joachim (z Mikołajka ) i Mieszko (moja siostra ma Matyldę i Mieszka)👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczka tętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Haha, temat imion rozgrzewa forum!
Suszarka - bardzo często ludzie pytają nas, czy kibicujemy AC Milan ale to zupełnie nie stąd, bo my bardziej zapożyczyliśmy imię z Czech:)
Kaczorka - mi tam imię pasuje do Twojej panny. Ale tylko jako "Aluśka" bo to brzmi bardzie zadziornie, niż łagodne "Alicja". Akurat tutaj macie mnóstwo możliwości zdrobnień i przekształceń.
Rucola, a mi jeszcze do dwójki Lew i Idalia pasuje Jonasz i Frelciowe pomysły też piękne!
Pilik - przepiękne zdjęcie. To robi niesamowite wrażenie, jak to malutkie dziecię nagle jest tym większym i starszym. A przy okazji zrobiło mi się sentymentalnie, bo mam takie wspomnienie kiedy urodził się mój brat (miałam 5 lat) i przez pierwsze dni non stop leżałam obok niego tak jak Ninka obok brata i wpatrywałam się, jak śpi. Mam nadzieję, że ich relacja będzie równie piękna!Suszarka, Kaczorka, summer86, Rucola lubią tę wiadomość
-
A propos Alicji ! Miałam takiego ancymona w żłobku Tylko zaczęła chodzić i tak broiła z taką zawadiacką miną była przesłodka. I pamiętam ją do teraz, mimo że minęło już dobre 5 lat! Mama na nią mówiła Klucha-Alucha. A my właśnie Aluśka.
Kaczorka lubi tę wiadomość
👩🏻🦰 29l.
🔺endometrioza IIIst.,
🔹kir BX
🔺MTHFR_677C>T homo 🔺PAI-1 4G hetero
💊acard od 1dc i 💉heparyna od transferu
🔺ryzyko celiakii - dieta bg
- 5 transfer poronienie w 8tc.
👨🏽33l.
🔺HBA 58%
🔹reszta parametrów w normie
🤰🏼Zarodeczku nasz malutki rośnij duży, okrąglutki. Pięknie się zagnieżdżaj i na 9 miesięcy w moim brzuszku zamieszkaj”👩❤️👨
16.06- 6 transfer blaski 4BB
22.06.20 6 dpt- beta 43,33 prog.33
24.06.20 8 ddpt- beta 113,9 prog.35
16.07.20 - ❤️ Serduszko nasze bije!
25.07.20- 2 cm Kluseczka tętno 167/min
18.02.21- nasz Chłopczyk już na świecie 😍
Litania do św Józefa 🙏🏻 -
Rucola nie ma to jak rozczarowanie po wizycie (i nerwy!). Przykro mi.
Frez kciuki za wizytę! Daj znać jak było.
Suszarko mój synio rodził się 12 grudnia i taka myśl mi się nasunęła- może lepiej trzymaj kciuki żebyś się pruła po Nowym Roku? Otóż argument: Staszek jest najmłodszy w roczniku i wydaje mi się że te dzieci mają trochę bardziej pod górkę. Dzieci z początku roku są najstarsze a grudniowe najmłodsze w przyszłości i tak będą w jednej klasie ale kwestia przedszkola to dla nas teraz trudniej. JAk by rodził się kilka miesięcy wcześniej to we wrześniu miał by juz 3 lata i spokojnie do przedszkola a tak jeszcze chyba kolejny rok w żłobku.
Wiadomo nie ma tragedii ale jak bym miała wybierać to wolałabym po nowym roku Taki dylemacik do przemyślenia
Pilik dopiero na zdjęciu widać jaka już przepaść między Ninką i Tytusem- dopiero miałyśmy takie maluszki a już mamy takie duuuże dzieci Cudowna pamiątka my mamy tylko zdjęcie jak Franio trzyma brata na rękach ze znudzoną miną -
Lunaris, myślę, że każda sytuacja ma swoją stronę medalu.
Rodząc w grudniu 2020 - mozesz (ale nie musisz) posłać dziecko do przedszkola od września 2023 bo ważny jest rocznik. Dziecko ma wtedy 2 lata 9 m-cy. A jeśli urodzi się w styczniu 2021 to do przedszkola państwowego zalapie się dopiero od września 2024 czyli mając 3 lata 8 m-cy. A im dalej, tym różnice w miesiącach między dziećmi się zacierają.
Oczywiście nie mówię tego z doświadczenia, tylko tak mi się wydaje
Rucola, przykro mi, że wizyta Cię zawiodła. Mam nadzieję, że dalej będzie tylko lepiej. Czujesz już jakieś ruchy? Czy jeszcze nie?
Pilik, rozpłynęłam się wczoraj nad Twoim zdjęciem. Chciałabym by Ania tak witała brata
Czekam też na info czy jesteś na wielo i jak sobie radzicieWiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2020, 10:24
Rucola lubi tę wiadomość
-
Lunarisku jasne że wszytsko ma swoje dobre i złe strony jeśli chodzi o daty, wiem że młoda będzie rok do tyłu w stosunku do rownieśników jak jej się zachce wyjść pod koniec grudnia. Jak dla mnie to może nawet wyskoczyć w noc sylwestrową tuż po fajerwerkach to dostaniemy prezent od prezydenta i będziemy w gazetach 🥳 haha Ja się po prostu trochę boję porodu po terminie (ciągle Wam pisze że się boję porodu z różnych powodów, niezła ze mnie matka 😂). Ale na to nie mam wpływu więc postaram się cierpliwie czekać co los przyniesie
Lunaris lubi tę wiadomość
Iga ❤️ 7.01.2021
Jagoda ❤️ 7.04.2022 -
Frelcia - to właśnie taka jest moja Aluśka 😉 z zawadiackim uśmiechem, który rozbraja wszystkich 🙈
W powrotach ze szpitala z drugim dzieckiem właśnie poraża to, że zostawia się w domu małe dzieciątko, które po kilku dniach nagle wydaje się jakieś takie wielkie.. 😛 a jeszcze jak mnie 9 dni nie było to Alka zajadała moją nieobecność i jak ją zobaczyłam to aż mi dziwnie było, taki z niej pulpecik się zrobił 😉
Joachim do Lwa i Idalii by pasował 🙂
Lunaris - w przyjęciu do przedszkola liczy się rocznik 🙂 spokojnie za rok będziesz mogła Stasia wysłać 🙂 -
Mój synek jest z lutego, poszedł do przedszkola mając 2 lata i 7 miesięcy. Warunek był, żeby te 2,5 było skończone. Bliźniaki mojej znajomej, które miały 2 lata i 5 miesięcy się nie dostały. Musiały pochodzić do żłobka, ale później w trakcie roku udało im się dostać do przedszkola..
Ja sama jestem z konca grudnia i nigdy nie czułam z tego powodu jakiegokolwiek dyskomfortu. No może poza rokiem, w którym starałam się pełnoletnia. Musiałam najdłużej że znajomych czekać na dowód i czasami ciężej było dostać się na imprezę
Pilik piękne zdjęcie i pamiątka! Fajnie, że Ninka tak zareagowała. Mój Wojtuś też był bardzo opiekuńczy, nie widziałam w nim zazdrości jakiejkolwiek, przynajmniej na początku. Mamy pamiątkowy filmik jak tuli siostrzyczke po powrocie do domu, glaszcze ja i mówi, że kocha ❤ co prawda na końcu filmiku próbuje zaczepic jej ubranko o hak swojego helikoptera i podnieść do góry, ale to też jest słodkie 1Jeżowa, Rucola, malka, Lunaris lubią tę wiadomość
Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚