SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już się umówiłam na prenatalne na 14 czerwca u Jackiewicza

• olik321 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu myślę ze po prostu musisz się zmobilizować i jeść buraki czy wołowinę. Kurczaki nie mają żadnych wartości odżywczych.
    My tez nie chcemy leżeć ale dajemy radę to Ty z jedzeniem też dasz :) spróbuj przemycac w posiłkach

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu to jest przepis, który działa:
    Szklanka czerwonego wina wytrawnego do tego żółtko wbić, wymieszać. Wiem nie dobre ale naprawdę skuteczne

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olik321 wrote:
    Aniu myślę ze po prostu musisz się zmobilizować i jeść buraki czy wołowinę. Kurczaki nie mają żadnych wartości odżywczych.
    My tez nie chcemy leżeć ale dajemy radę to Ty z jedzeniem też dasz :) spróbuj przemycac w posiłkach

U mnie mama gotuje. Ja tylko wychodzę z łóżka na jedzenie i siku.
    Może to przez to źe źle biorę ten Actiferol... podejrzewam 0 przyswajanie.
    Możecie mnie zjechać ale wsypuję go do szklanki mleka i tak piję.
    Od dzisiaj chyba trzeba przejść na rozpuszczanie w wodzie po której mi się cofa i od początku ciąży nie tknęłam ani łyka przez to... jedynie z syropem mi wejdzie do tabletek.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żelazo z mlekiem się nie wchłania... Nie powinnaś pić ani mleka ani kawy ani herbaty dwie godziny przed i po

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 15:27

Rucola, lamka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Aniu to jest przepis, który działa:
    Szklanka czerwonego wina wytrawnego do tego żółtko wbić, wymieszać. Wiem nie dobre ale naprawdę skuteczne

Jeśli to mikstura dla mnie, to ja przez 26l nie wypiłam żadnego alkoholu :D ani grama.

• olik321 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz jeszcze spróbować pietruszke brokuł i fasolę. Żelazo z pożywienia jest lepiej wchłanialne. Mi tabletki tez nic nie dawały

<3 synek 18.08.18

f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1003 wrote:
    Jeśli to mikstura dla mnie, to ja przez 26l nie wypiłam żadnego alkoholu :D ani grama.
    Dla ciebie:) moja mama w ciąży to piła bo miała właśnie mało żelaza.
    A i szpinak jeszcze ma dużo żelaza

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 15:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Żelazo z mlekiem się nie wchłania... Nie powinnaś pić ani mleka ani kawy ani herbaty dwie godziny przed i po

Zrobię dzisiaj podejście z wodą i jak nie zwrócę to będzie sukces od 8 miesięcy.
    A kawy tak samo jak alkoholu nie piję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 15:31

Aga9090 lubi tę wiadomość

• malka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga pamiętaj, że w ciąży nie ma bezpiecznej ilości alkoholu. Jedynie wchodzą w grę produkty 0%

Ania, zielone warzywa mają też dużo żelaza. No i spróbuj brac tabletki wg zaleceń.

Rucola, summer86, Phnappy lubią tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • Bajkaaa Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któraś pytała jak u mnie? U mnie bez zmian mam leżeć wymazy pobrane i tyle przenieśli mnie do innej lepszej sali fajnie :)

Nenusia super że guz nie różnie, małe ma się dobrze :)

Aniu ja mam anemie dziś mi stwierdzili i mam dostać leki na to, ale ponoć w skrajnych przypadkach kładą do szpitala, ale to twoja dr zdecyduje także spokojnie ciesz się narazie tym że jesteś rodziców :)

Emiilka, agulineczka, StaraczkaNika, Aga9090, JustynaG, KateHawke lubią tę wiadomość

bhywdf9hizoki5ai.png
    Córeczka <3 Zosieńka <3
  • Emiilka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale jestem zła :/

Normalnie się nie denerwuję takimi błahostkami, ale dzisiaj w tym szpitalu mi skutecznie podniesiono ciśnienie. Miałam napisane na karcie, że mam się zgłosić pomiędzy 13:00 a 15:30. W szpitalu byłam o 12:20 i dostałam numerek 10. Poszłam pod gabinet, gdzie okazało się, że wchodzą jeszcze osoby z rannej zmiany i jest znaczne opóźnienie (nic nadzwyczajnego tutaj). Nie miałam nawet wolnego miejsca, żeby usiąść. Wracam do rejestracji (znowu stoję w kolejce przez 15 minut) i mówię, że jestem w 20 tygodniu ciąży, w zeszłym tygodniu wyszłam ze szpitala, a teraz jest mi duszno, słabo i nie mam gdzie usiąść, a w dodatku jest opóźnienie, więc czy nie mogłabym dostać jakiegoś wcześniejszego numerka. Usłyszałam, że mogę wyjść na dwór i poczekać na ławeczce :/

Pomijam fakt, że za pierwszym razem, jak czekałam po numerek, to bez kolejki przede mną wepchnęła się jakaś młoda dziewczyny i dostała pierwszy numerek! Ja myślałam, że będę miała drugi, więc zapytałam, dlaczego pani przede mną ma pierwszy, skoro ja, po niej, mam dziesiąty. Usłyszałam, że to jest wyjątkowy przypadek :/ Pani wyglądało kwitnąco i zdrowo...

Także siedziałam (w końcu ktoś się zlitował i ustąpił mi miejsca) w tej duchocie dwie i pół godziny z zegarkiem w ręku.

Na szczęście wynik badania zrekompensował mi wiele (bo nie wszystko) - w piersi po biopsji, dalej dwie malutkie zmiany, które były już wcześniej - 0,5 cm (to są właśnie te gruczolakowłókniaki), a w drugiej piersi czyściutko. Dodatkowo pani dr powiedziała, że widzi już gruczoły mleczne powiększone, więc będzie mleczko :)

Dziękuję za wszystkie kciuki! A teraz Dziewczyny, idę spać, bo po prostu padnięta jestem...

12 cs. - szczęśliwy! Cudzie trwaj! <3
    url=https://www.suwaczki.com/]mhsv20mmi0dw1s0w.png[/url]
    1 cs. - Aniołek - 6 tc.
  • summer86 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, na pewno musisz zmienic sposób przygotowywania miksturu, bo żelazo w połączeniu z mlekiem pewnie wchlania się w niewielkim stopniu.

Jeśli nie dajesz rady z burakami to może burak w tabletkach z Herbapolu? Ale musialabyś ich sporo łykać.

Nenusia, super że z maluchem ok i guz nie rośnie. Krwiaki sa niestety czeste na początku ciąży. Kciuki aby się wchłonął!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 16:01

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malka wrote:
    Aga pamiętaj, że w ciąży nie ma bezpiecznej ilości alkoholu. Jedynie wchodzą w grę produkty 0%

Ania, zielone warzywa mają też dużo żelaza. No i spróbuj brac tabletki wg zaleceń.
    Ja mówię o szklance, a nawet pół wina czerwonego, wytrawnego z żółtkiem na "lepszą" krew tzn głównie chodzi o żelazo . Nawet niektórzy ginekolowie zalecają w ciąży. Mam 3 dzieci także nie musisz mówić mi co wolno a co nie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 16:03

• summer86 Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nenusia, jeśli chodzi o tę miksturę to popieram malkę - ani alkohol ani surowe żółtko w ciąży to nie jest dobry pomysł.

We Włoszech często kobiety pozwalają sobie na małą lampkę wina do obiadu, ale w PL nie spotkałam się jeszcze z lekarzem, który by pozwalał na to. Co więcej ostatnio na ktg położna przy wywiadzie pytała o spożywanie alkoholu w ciąży (jakiekolwiek ilości).

Tosia2323, malka, lamka, Lena21, pilik lubią tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 maja 2018, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Nenusia, jeśli chodzi o tę miksturę to popieram malkę - ani alkohol ani surowe żółtko w ciąży to nie jest dobry pomysł.

We Włoszech często kobiety pozwalają sobie na małą lampkę wina do obiadu, ale w PL nie spotkałam się jeszcze z lekarzem, który by pozwalał na to. Co więcej ostatnio na ktg położna przy wywiadzie pytała o spożywanie alkoholu w ciąży (jakiekolwiek ilości).
    Moja mama chodziła prywatnie do ginekologa, który był ordynatorem na porodówce i jej tak zalecił, żeby krew poprawić, lampka wina raz na jakiś czas nie zaszkodzi tak mówił...

• malka Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ale pół szklanki czerwonego wina to o pół szklanki za dużo! Żaden porządny lekarz nie zaleci alkoholu w ciąży! FAS może się zdarzyć nawet po małym piwie, tego nikt nie wie gdzie jest granica dopuszczalna, daltego aktualne zalecenia są takie, że 0% przez całą ciążę. Napisałam to tylko dla Waszego dobra, bo wiem że jest społeczne "przyzwolenie" na tego typu zachowania, a jako osoba z wykształceniem medycznym mam obowiązek uświadamiać ludzi jeśli jest taka potrzeba.

emi2016 lubi tę wiadomość

5b09trd8ji0unw2g.png

34bwflw153i9m8vo.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przecież ja nie karze Wam pić nie wiadomo co i ile, litości nie dajcie się zwariować

• summer86 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, jeszcze jedno mi się przypomniało, przy połykaniu żelaza dobrze jest łączyć je z witaminą C, bo wspomaga wchłanianie.

Ja nie miałam problemów z anemią, ale hemoglobina mi spadała mimo dużych dawek żelaza w witaminach (Prenatal ma go dość sporo) i jedzenia mięsa. No ale u mnie na kolację z reguły jest jogurt z owocami/serek wiejski a tabletki łykałam po kolacji. Od 2 m-cy zwracam na to uwagę i hemoglobina podskoczyła o ponad całą jednostkę.

lamka lubi tę wiadomość

3i49mg7yu2aqel15.png
  • StaraczkaNika Autorytet

Wysłany: 24 maja 2018, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga9090 wrote:
    Ja mówię o szklance, a nawet pół wina czerwonego, wytrawnego z żółtkiem na "lepszą" krew tzn głównie chodzi o żelazo . Nawet niektórzy ginekolowie zalecają w ciąży. Mam 3 dzieci także nie musisz mówić mi co wolno a co nie
    Nenusia, a ile lat temu mama dostała to zalecenie? Bo chyba w międzyczasie udowodniono że są przypadki FAS u kobiet, które "piły łyka" alkoholu od męża bo tyle nie zaszkodzi :/
    Medycyna jednak idzie do przodu z każdym dniem. Kiedyś nie widziano nic niedobrego np. W paleniu papierosów w ciąży.
    W kazdym razie teraz przyjmuje się że w ciaży KAŻDA ilość alkoholu jest niebezpieczna dla płodu.

A w ogóle to gratuluję - jak nie jest gorzej, to jest lepiej. Z krwiaczkiem polezysz i zniknie, najważniejsze że to malych rośnie a torbiel nie. A tętno ma ekstra. Mam nadzieję ze się chociaż trochę uspokoiłaś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2018, 16:31

malka, Aga9090, Karma88, JustynaG, Lena21, pilik, emi2016 lubią tę wiadomość

4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
‹‹ 693 694 695 696 697 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ