X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ex-testerki. Cudzie trwaj
Odpowiedz

Ex-testerki. Cudzie trwaj

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bajkaaa wrote:
    Tak czytam i uśmiecham się bo ja jestem na etapie byle by jak najdłużej być w ciąży a tu już dziewczyny macie etap że jeszcze chwila i koniec wystarczy :) ciekawa jestem do kiedy mi będzie dane chodzić w ciąży :)
    Bajka,, życzę aby do bezpiecznej daty :)

Bajkaaa lubi tę wiadomość

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia wrote:
    To ja od razu pytanie odnośnie szkoły rodzenia- ile wcześniej się zapisuje? Bo zajęcia są jakoś od ok20tyg? Ja też z Trójmiasta-moze jakąś polecisz? choc najchętniej chcielibyśmy szkole na Osowie, żeby było blisko domku ale nie jest to warunek konieczny :p

Wiele dziewczyn zapisuje się do szkół rodzenia przy szpitalu w którym planują rodzić. W związku z tym, że jeszcze do niedawna nie wiedziałam, która placówka będzie tą numer 1. Poza tym nie nastawiam się jakoś bardzo na żaden szpital bo wiem, że może być problem z miejscem,

Zdecydowałam się na szkołę rodzenia SuperMama. Prowadzą zajęcia w wielu dzielnicach. http://www.supermama.edu.pl/osowa.html
    Zajęcia odbywają się raz w tygodniu, trwają około godziny. Są refundowane więc za siebie i osobę towarzyszącą płaciłam 100zł. Dodatkowo mogę uczestniczyć w gimnastyce, która również odbywa się raz w tygodniu.
    Zajęcia można odrabiać.

- Grupy są dość liczne, myślę, że u nas jest z 10 par. Ma to jednak takie plusy, że czasami ktoś zapyta o coś co by nam do głowy nie przyszło.
    - Na czas ciąży, trzeba wybrać ich położną. Plus jest taki, że to ona prowadzi te zajęcia i mamy okazję się zapoznać. Jeśli jednak mamy już wybraną to może to być dla niego minus.
    - Położna deklaruje, że odbędą się 4 wizyty patronażowe, a w razie potrzeby 5.
    - Zajęcia (przynajmniej u mnie) odbywają się na małej sali gimnastycznej. Jest dość duszno. Siedzi się na materacach. Są jakieś podpórki/piłki - warto korzystać bo zdecydowanie wygodniej się siedzi.
    - Za namową dziewczyn z forum zaczęłam szkołę rodzenia w 21tc - dzięki temu skończę ją z końcem czerwca. A ostatnie 2 miesiące będę miała już spokojne :)

W razie jakbyś chciała coś więcej wiedzieć to pisz tutaj albo na priv.

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
    https://ekstesterki.wixsite.com/dziecko
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna dziękuję bardzo za odpwiedź :)
    nie mamy wybranej położnej- tzn nie wiem do końca jak to działa, bo zanim zaszłam w ciąże i zapisywałam się do lekarza u siebie w przychodni po przeprowadzce musiałam wybrać lekarza, położną i kogoś tam jeszcze. to ma znaczenie? wybacz jeśli to głupie pytanie ale jestem totalnie zielona w tych sprawach.
    co do miejsca- że przy szpitalu to masz rację- na 100% nigdy nie wiemy czy będą miejsca więc wolimy gdzieś bliżej domu. mąż zresztą mówi że może poznam jakąś fajną dziewczynę i będzie nam raźniej i będziemy się spotykać na spacery z wózkiem ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 20:52

• pilik Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia jeżeli masz złożoną deklaracje na położną to ona powinna do Ciebie przyjść po porodzie. Warto się zorientować, bo może jest jakaś fajniejsza gdzieś czy polecona. Deklaracje możesz zmieniać trzy razy w roku. Idąc do szkoły rodzenia na NFZ często trzeba złożyć u nich deklaracje na położną, ale często nie ma opcji żeby ona potem do Ciebie przychodziła dlatego po skończonej szkole rodzenia zmieniasz deklaracje na przychodnie gdzieś w okolicy. Jeżeli nie znasz położnej żadnej to będziesz miała przydzieloną

ds022el.png

u4uGp2.png
  • JustynaG Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emiilka, gratuluję udanej wizyty :)

Flowwer, to chyba całkiem dobre wieści, co nie? Pessar założony dla bezpieczeństwa. Wszystko będzie dobrze! :)

Bajkaaa, będziesz chodzić w ciąży tak długo aż nie przyjdzie Twoja kolej :) A pamiętaj, że jesteś 12 w kolejce. No jak się dzieciątku bardzo spieszy to może przyspieszyć na miejsce 8-10 ale nie szybciej. :P

Achia, plan kursu prześle Ci na priv. Tylko musisz zaakceptować mnie do przyjaciółek.
    Z tego co wiem (jeśli się mylę, to mnie poprawcie), to położną można zmienić bezpłatnie raz w roku. Każda kolejna zmiana kosztuje. Jeśli nie zmienisz tej co masz, to teoretycznie to ona powinna Cię odwiedzić... ale podobno z tymi odwiedzinami to różnie bywa. NFZ za to płaci marną kasę (coś w stylu 30zł za wizytę) więc podobno często te wizyty nie odbywają się.

Byłam dziś na szybkiej wizycie, z szyjką wszystko w porządku (ale nie znam pomiaru). Mała rośnie jak na drożdżach, podobno już ma około 1100g.
    Są jednak też nienajlepsze wieści. Ostatnio wspominałam o nalocie na brodawkach. Gin stwierdził, że to mleczko, że piersi się przygotowują. Zrobił jednak posiew, tak na wszelki wypadek. No i niestety wyszło GBS :/ a to może być przeciwwskazaniem do karmienia. Nie wiadomo co z tym fantem zrobić. Póki co czekamy do bezpieczniejszego okresu ciąży. Ma też skonsultować mój przypadek z innymi lekarzami.

Bajkaaa, Emiilka lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pilik wrote:
    Achia jeżeli masz złożoną deklaracje na położną to ona powinna do Ciebie przyjść po porodzie. Warto się zorientować, bo może jest jakaś fajniejsza gdzieś czy polecona. Deklaracje możesz zmieniać trzy razy w roku. Idąc do szkoły rodzenia na NFZ często trzeba złożyć u nich deklaracje na położną, ale często nie ma opcji żeby ona potem do Ciebie przychodziła dlatego po skończonej szkole rodzenia zmieniasz deklaracje na przychodnie gdzieś w okolicy. Jeżeli nie znasz położnej żadnej to będziesz miała przydzieloną
    no to muszę się zorientować. idę w pon na badanie krwi to zapytam którą wybrałam i spróbuję się czegos dowiedzieć ale skoro chciałabym szkołe rodzenia na NFZ to i tak będę musiała zmienić rozumiem?i wtedy wystarczy deklaracja w szkole rodzenia czy w przychodni również?
    eh w Poznaniu mam znajomą któa jest położną i jest super babką, żałuję że nie mieszka w 3city :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 21:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna zaakceptowano :)

• JustynaG Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja szkoła rodzenia ma wymóg, że musisz mieć ich położną.
    Ale to nie znaczy, że każda szkoła tak ma. :)
    Deklarację wystarczy złożyć u nowej położnej. Nie trzeba informować o tym poprzedniej.

pilik, Achia lubią tę wiadomość

43kt3e5ee2053a1j.png

43ktio4p46502aio.png
  • pilik Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Achia dokaldnie. Ja złożyłam deklaracje w mojej szkole rodzenia, ale jako że ich położna nie jeździ do osób z mojego miasta to już mam inną na oku, na którą deklaracje złoże zaraz po porodzie od razu w przychodni w której będę wybierała pediatrę dla dziecka. Teoretycznie nie musisz mieć położnej-lekarza i pediatry w jednym miejscu, ale praktycznie często przychodnie tego wymagają... i sprawdziłam - dwa razy w roku możesz zmienić deklaracje bezpłatnie (czyli np. Pierwsza zmiana - do szkoły rodzenia, druga zmiana na położną już którą wybierzesz, nawet jeśli była to ta sama co przed szkołą ;) składając w jednym miejscu, w tym drugim automatycznie się „anuluje”), jeżeli kolejny raz zmieniasz w danym roku to płacisz za zmianę 80zł

ds022el.png

u4uGp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) muszę zatem zrobić porządny research :)
    ps. mąż wyjechał a za ścianą kolejna impreza. jak bum cykcyk w poniedziałek idę do spółdzielni!

• Lunaris Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja uciekam spać, padam jak zawsze po 21.

Ps u mnie szkoła rodzenia z deklaracją na położną od 21tyg c.

age.png

[/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Barbarka1984 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki kochane, przepraszam, ze Was troche zaniedbalam, ale Maksymilian pochlania caly moj czas. A jak spi, to albo spie z nim albo ogarniam chalupe :)
    Serdecznie Was wszystkie pozdrawiamy :*
    Siwulec, mega sie ciesze z Twoich 2 kreseczek :D Maks wiedzial kiedy sie ma wyniesc z brzucha hihihi :*

pilik, Bajkaaa, Aga9090, Emiilka, Lusesita, Siwulec, summer86, KateHawke, Rucola, Flowwer, Lunaris, Karma88, Sarna84, Minie Black, lamka lubią tę wiadomość

f2wl3e5eeobcrt92.png
    Trzy lata starań o pierwsze Dzieciatko
    Luty 2017 laparoskopia
    25.04.2017 1IUI @
    Wrzesien 2017 <3
    Beta 15dpo 85,7; prg 27,07
    Beta 17dpo 247,1
    Maksio 20maja2018

30c.s. o drugi Skarb (przerwa wrzesień-grudzień 2020)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaki suplement polecacie na początku ciąży?

Rucola lubi tę wiadomość

• Siwulec Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbarka1984 wrote:
    Dziewczynki kochane, przepraszam, ze Was troche zaniedbalam, ale Maksymilian pochlania caly moj czas. A jak spi, to albo spie z nim albo ogarniam chalupe :)
    Serdecznie Was wszystkie pozdrawiamy :*
    Siwulec, mega sie ciesze z Twoich 2 kreseczek :D Maks wiedzial kiedy sie ma wyniesc z brzucha hihihi :*

Barbarka ja Ci chciałam baaaaaardzo ale to bardzo podziękować <3
    Pamietam jak mocno się wzruszyłam gdy zobaczyłam Twój post, ze urodziłaś i ze przekazujesz mi brzuszek <3 to było zaraz po tym jak zobaczyłam wyyyypasiona krechę na owulaku <3
    Ty po porodzie umęczona i obolała a mimo wszystko o mnie pamietalas :)
    DZIĘKUJĘ :* :* :*

-Mamunia-, Barbarka1984, JustynaG, Karma88, lamka lubią tę wiadomość

relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:
    Ja mam MAMA DHA chyba, że dziewczyny co innego polecają.

Edit: Trimid, chyba lepszy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 czerwca 2018, 22:30

• summer86 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    -Mamunia- wrote:

Mamunia, ja mogę polecić Prenatal. Niby na I trym jest Uno a od 13 tygodnia Duo, ale ja Duo zaczęlam wczesniej stosować. Jest z DHA.

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do witamin hm,ja przestałam brać.Nigdy nie brałam systematycznie,mało kiedy pamiętałam i powiem wam,że w każdej ciąży nie korzystałam z tychże witamin a dzieci i tak rodziły się zdrowe i dorodne.

Aga9090 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blue00 wrote:
    Co do witamin hm,ja przestałam brać.Nigdy nie brałam systematycznie,mało kiedy pamiętałam i powiem wam,że w każdej ciąży nie korzystałam z tychże witamin a dzieci i tak rodziły się zdrowe i dorodne.
    Coś o tym wiem, u mnie zawsze za dużo masła, hihi.
    Szczerze zawsze kupowałam i tak brałam w kratkę.. Ale tym razem chyba tylko 3 pominęłam

• summer86 Autorytet

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blue, ale nawet kwas foliowy odstawiałaś?

3i49mg7yu2aqel15.png
    starania od 03.2016, 2IUI, CP, 18 cs szczęśliwy <3
    IO, stan przedcukrzycowy, MTHFR 677C-T,PAI-1(hetero), AMH 3,6, HSG 11.2016-jajowody drożne, długie i kręte
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 czerwca 2018, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie,kwas foliowy brałam jak w zegarku,tylko tego pilnowałam.

‹‹ 747 748 749 750 751 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ