Ex-testerki. Cudzie trwaj
-
WIADOMOŚĆ
-
Oj ja też chętnie bym go olała, dała swoje nazwisko i bez skrupułów ścigała z alimentami. Rozumiem jednak Twoją bolączkę związaną z urzędami i dokumentami. Jeśli rzeczywiście alternatywą jest kilkumiesięczna tułaczka po sądach, która i tak może się skończyć podwójnym nazwiskiem, to może lepiej od razu je nadać.
Najważniejsze, abyś Ty jako kobieta się od tego typa odseparowała. Jeśli on chce być ojcem dziecka, a te kilka liter w nazwisku sprawi, że będzie syna odwiedzać, płacić alimenty, a Ty będziesz mieć spokój, brak comiesięcznych awantur i kasę na koncie, to naprawdę warto.
Dzieciaki mogą dokuczać innym z powodu koloru włosów czy krzywego nosa, więc nie przejmuj się już dziś tym, że mogą mu dokuczać z powodu nazwiska. Tego nie da się przewidzieć. Możemy jedynie wychować dzieci tak, aby nie dokuczały innym i znały swoją wartość.
A jeszcze wracając do nazwiska, to pamiętam, że macie też spór o imię. Może skoro pójdziesz na rękę w kwestii nazwiska, to dasz na imię jak chciałaś. Miłosz? Dobrze pamiętam? -
nick nieaktualny
-
Dziewczyny przepraszam że się wcinam ale strasznie się boję coś mi się wydaje że sutki mnie przestały boleć niby rano bolały pp nocy a teraz byłam w WC i nie bola:( swiruje strasznie ale do 18 jestem w pracy, i niby dalej się źle czuje, itp ale kurcze boję się że coś się stało i kropek się przestał rozwijać
Ja zwariuje jeszcze tydzień -
Bajkaaa wrote:Dziewczyny przepraszam że się wcinam ale strasznie się boję coś mi się wydaje że sutki mnie przestały boleć niby rano bolały pp nocy a teraz byłam w WC i nie bola:( swiruje strasznie ale do 18 jestem w pracy, i niby dalej się źle czuje, itp ale kurcze boję się że coś się stało i kropek się przestał rozwijać
Ja zwariuje jeszcze tydzień
Bajka spokojnie, mnie w ogóle piersi nie bolą i wszystko jest okPierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020 -
Lusesita wrote:Emi a jak u Ciebie?
Jadranka, Agniechaaaa, malka lubią tę wiadomość
-
Bajkaaa wrote:Dziewczyny przepraszam że się wcinam ale strasznie się boję coś mi się wydaje że sutki mnie przestały boleć niby rano bolały pp nocy a teraz byłam w WC i nie bola:( swiruje strasznie ale do 18 jestem w pracy, i niby dalej się źle czuje, itp ale kurcze boję się że coś się stało i kropek się przestał rozwijać
Ja zwariuje jeszcze tydzień
Spokojnie ja też nic nie czułam na początku ciąży. Bolał mnie brzuch jak na okres ale to też od czasu do czasu i tyle. -
nick nieaktualnyJuicy prócz Mikołaja nie ma imienia, które wpadloby mi w głowę i tak zostało. Zawsze jest jakieś ALE. Do żadnego nie jestem przekonana.
Albo się z kimś źle kojarzy, albo jest zbyt popularne, albo dziwnie się zdrabnia.. tragedia. Dla dziewczynki nie miałabym takiego problemu. ☺
Ale co do nazwiska to początkowo uważałam, że nazwisko ojca i już. Ale tak patrząc z perspektywy czasu i rozmów z własną rodzina to czemu mam całkowicie rezygnować ze swojego nazwiska? Zawsze jest to poczucie, że brat jest brat nawet mając ten sam człon nazwiska.
Myślę, że tak zrobię. Dzieci będą ciekawe na pewno, ale czasy tak się zmieniają, że nie sądzę, że dla kogoś będzie to problemem. Jest wiele dzieci ze związków pozamalzenskich i też coraz więcej dzieci przez to dostaje nazwisko dwuczlonowe.
Myślę, że za te 8 lat jak mały pójdzie do pierwszej klasy już tych dzieci z dwuczlonowymi nazwiskami będzie na tyle, że po prostu nie będzie to w centrum zainteresowania jak kiedyś.
-
nick nieaktualny
-
Aiwlys swoje daj koniecznie. Tak jak piszesz - choćby wyjazd za granice, musisz mieć akt urodzenia. A poza tym nie wiadomo jak się przyszłość poukłada i lepiej żeby matki nazwisko mial. Moja siostrzenica ma dwa nazwiska (ma 9 lat) i nie ma problemów. Ja też mam dwa nazwiska i cześciej używam pierwszego tylko w papierkach dwa tak naprawdę
aiwlys lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, moja beta dzisiejsza 1906, średni dwudniowy przyrost 109%, chyba jest dobrze
aiwlys, Lusesita, Flowwer, pilik, Kaczorka, Sarna84, Bajkaaa, JuicyB, Jadranka, Agniechaaaa, emi2016, mi88, Bocianiątko lubią tę wiadomość
Pierwsze dziecko - córka - sierpień 2018
Druga ciąża - 24.03 (11 dpo) beta 45, przewidywany TP 3.12.2020 -
Ja też dziś odebrałam betę
764.4 ))))
Sredni dwudniowy przyrost wyszedl 163 % ale sprawdze jeszcze w piatek po regulaminowych 48h
Gilmoregirl oczywiscie gratuluje i Tobie wynikuWiadomość wyedytowana przez autora: 27 grudnia 2017, 16:32
pilik, gilmoregirl, Lusesita, Sarna84, Kaczorka, Bajkaaa, Jadranka, innamorata88, Agniechaaaa, emi2016, mi88, Bocianiątko lubią tę wiadomość
-
Aiwlys rozumiem Cię, Twoje uzasadnienie do mnie jak najbardziej przemawia, daj dwa człony, to faktycznie rozsądne rozwiązanie, choć chciałoby się dupka jakoś ukarać, nie ciągnąć tego nazwiska za sobą, niestety rzeczywiście możesz sobie tym jeszcze bardziej utrudnić życie.
2czlonowe nazwisko w dzisiejszych czasach nie powinno być dla nikogo niczym zadziwiajacym, jeśli do tego brzmi całkiem ok, to nie przejmuj się niczym, a już na pewno nie tym jak będzie to odbierało otoczenie syna za x lat.