Kwiecień 2019-testowanie.
-
WIADOMOŚĆ
-
syllwia albo się zmienia na sam metylowany i wtedy on spada. Albo się całkiem odstawia. Przy staraniach raczej bym tą pierwszą opcję wybrała
DzulkaJ lubi tę wiadomość
-
5ylwian wrote:A jezeli mialam go robionego przy poronieniu zatrzymanym to sie liczy czy nowy zrobic?
5ylwian lubi tę wiadomość
Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
😭
Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
moni05 wrote:Izape, tak, ciążowa
Ja po genetyku. Test pappa i usg dobrze, niskie ryzyko chorób, za to toksoplazmoza niestety kiepsko. Nie jest to jednak stara sprawa, wyniki i wartości gorsze... Czekam tylko za awidnoscia i jak ją dostanę to genetyk i lekarz od usg mają debatować nad aminopunkcją... Jednak... -
moni05 wrote:Nuśka, 31 maja
moni05, to dokładnie w pierwszą rocznicę mojego
MonikA_89- widzę, że popularny ten termin ;P
Szona- ja właśnie uwielbiam maść z wit. A na spierzchnięte usta- żadna pomadka nie daje takiego efektu, ale przed @ zawsze się zastanawiam, czy jeszcze mogę, bo to jednak duże stężenie. Z innymi kosmetykami odpuszczam. Ale też używam raczej takich z naturalnym składem.
Tutaj jest fajnie rozpisane, w którym tc jaki wpływ ma na ciążę- dotyczy to co prawda alkoholu, ale myślę, że inne rzeczy też można trochę pod to podpiąć:
http://mamy-mamom.pl/picie-alkoholu-we-wczesnej-ciazy-czym-to-grozi/
Iseko- też zauważyłam, że ta owulacja u wszystkich w tym cyklu późniejsza. W tym cyklu wg ovufriend miałam 21dc, a zwykle 14-15dc jest- dziwne- może wiosna tak na nas działaszona, Iseko, MonikA_89!, moni05 lubią tę wiadomość
-
moni05 wrote:Izape, tak, ciążowa
Ja po genetyku. Test pappa i usg dobrze, niskie ryzyko chorób, za to toksoplazmoza niestety kiepsko. Nie jest to jednak stara sprawa, wyniki i wartości gorsze... Czekam tylko za awidnoscia i jak ją dostanę to genetyk i lekarz od usg mają debatować nad aminopunkcją... Jednak...
😭
Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62 -
nick nieaktualny
-
MonikA_89! wrote:Chyba najważniejsze, że pappa i USG wyszły dobrze. A ta amniopunkcja na jakim celu na być zrobiona? Jeśli (odpukać!) coś wykryją, to od razu są wprowadzane dodatkowe leki? Co jej wynik zmienia w dalszym postępowaniu?
Też mnie to zastanawia. Zawsze mi się wydawało, że amniopunkcja wykrywa wady genetyczne. -
Malgonia wrote:Też mnie to zastanawia. Zawsze mi się wydawało, że amniopunkcja wykrywa wady genetyczne.
Malgonia, szona, moni05 lubią tę wiadomość
-
Malgonia wrote:Też mnie to zastanawia. Zawsze mi się wydawało, że amniopunkcja wykrywa wady genetyczne.
Jeśli test Pappa wyszedłby źle to drugim krokiem jest amniopunkcja. Niestety amniopunkcja jest badaniem inwazyjnym po którym istnieje ryzyko poronienia. Mamy przypadek w rodzinie gdzie dziewczyna poroniła po badaniu, dziecko było zdrowe
Ja zrobie test harmony i test Pappa, na amniopunkcje bym się nie zdecydowała.
Moni, jeśli test Pappa wyszedł dobrze to po co amniopunkcja?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 13:34
1 x CP
3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
ANA1 wątpliwe
Mutacja PAI-1
12.2020 IVF ostatnie podejście -
ef36 wrote:Jeśli test Pappa wyszedłby źle to drugim krokiem jest amniopunkcja. Niestety amniopunkcja jest badaniem inwazyjnym po którym istnieje ryzyko poronienia. Mamy przypadek w rodzinie gdzie dziewczyna poroniła po badaniu, dziecko było zdrowe
Ja zrobie test harmony i test Pappa, na amniopunkcje bym się nie zdecydowała.
Moni, jeśli test Pappa wyszedł dobrze to po co amniopunkcja?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 13:42
moni05 lubi tę wiadomość
-
Syllwia, ja też mam kwas ponad normę i kończę blister, a potem przerzucam się na metylowany. Podobno to nic złego mieć go lekko powyżej normy, nic się nie dzieje.
syllwia91 lubi tę wiadomość
2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż
16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa
6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
🍀30dpt - CRL 8,6mm
🍀8+2 - CRL 1,72cm
🍀9+1 - CRL 2,71cm
🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
-
No własnie ja do tej pory byłam przekonana, ze amniopunkcja jest ściśle związana z chorobami genetycznymi. Może to też wynika z mojej historii choroby, ze akurat te kwestie są dla mnie najistotniejsze i nie zwracałam nigdy uwagi na to, ze w amniopunkcji mogą wyjść jeszcze inne problemy niż genetyka.
Ja pewnie w takiej sytuacji bym wolała jednak zrobić jedno badanie więcej niż jedno za mało. Przy genetyce juz się pomóc nie da, a tu jeśli są sposoby leczenia to chyba warto. No ale to każdy sam musi takie decyzje podejmować.moni05 lubi tę wiadomość
-
MonikA_89! wrote:Myślę, że bezpośrednio po poronieniu ten czas może być inny niż "normalnie". Ciąża jednak wpływa na nasz organizm i trochę przestawia niektóre rzeczy. Lekarz jednak jak się wypowie, któraś z bardziej doświadczonych w tym temacie. Nie chciałabym Cię w błąd wprowadzić. Ja robiłam te badania jakoś 6tyg po poronieniu więc nie mam porównania
Malgonia, szona lubią tę wiadomość
*14.09.2021- II kreski
*18.05. - 38+5, 3675 g -
A test nifty też tylko na genetykę jest skierowany ? Tzn na te 3 popularne choroby
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 14:44
❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie
Starania od 11.2018 r. z przerwami -
nick nieaktualny
-
Niecierpliwa... wrote:Dziewczyny Wy moje encyklopedie tarczycowe mam wyniki:
TSH 1,715 ( norma 0,550-4,780)
Ft3 4,00 ( norma 2,30-4,20)
Ft4 1,20 ( norma 0,89-1,76)
Chyba trochę za dużo przy staraniach z tego co Was podczytywałamNiecierpliwa..., MonikA_89! lubią tę wiadomość
-
DzulkaJ wrote:A test nimfy też tylko na genetykę jest skierowany ? Tzn na te 3 popularne choroby
https://naforum.zapodaj.net/a70910a56b2a.jpg.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 14:31
DzulkaJ lubi tę wiadomość
-
5ylwian wrote:A wiec rodzinna wypisala wszystko co mogla: OB,morfologia,retikulocyty,czas kk,wskaznik protrombinowy,krzywa glukozowa i insulinowa,kreatynina,cholesterol całkowity z hdl i ldl,trojglicerydy,aspat,alat, fosfataza zasadowa,bilirubina,crp,aptt,badanie ogolne moczu i usg brzucha. Na krew ide jutro,usg w czwartek i z wynikami do niej ponownie we wtorek. Zobaczymy co z tego bedzie. Zobacze ile u nich bedzie kosztowac APA i moze dobiore to na razie
😭
JaSzczurek wrote:Masz na myśli NIFTY? Są dwa pakiety z tego co widzę, podstawowy i rozszerzony. To są testy genetyczne, ale wykrywa więcej, niż tylko te trzy popularne choroby.
https://naforum.zapodaj.net/a70910a56b2a.jpg.html❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie
Starania od 11.2018 r. z przerwami -
Już Wam tłumaczę. 😘
Ostatnio pojawił się cień nadziei, że ta toxoplazmoza jest wątpliwa. Lekarz, który robił mi genetyczne usg zlecił powtórkę IgG i IgM, bo we wcześniejszych wynikach, robionych w odstepie kilku dni, wartości były niemalże takie same. Gdyby teraz tak wyszło okazałoby się, że infekcja za mną. No, ale niestety. Zarówno IgG jak i IgM wzosło i to sporo. Czekamy jeszcze za awidnością.
Aminopunkcja jest do rozważenia po to, żeby wykluczyć toxoplazmozę wrodzoną u dziecka. Gdyby okazało się, że jest nią zarażone to postępowanie jest ponoć inne. Leczeniem zajmuje się już Instytut Matki Polki w Łodzi, wdraża się leki, dość inwazyjne dla matki, ale ratujące dziecko.
Szanse na to, że brzdąc jest zarażone to 20-30%. Więc debata będzie dość długa...
Generalnie prenatalne pierwszego trymestru wyszło super, połówkowe mam dopiero 4 czerwca. Na tym drugim będzie możliwość dokładnego badania, m.in. mózgu.
Sama nie wiem, co robić... W zakaźnym zalecali amino koło 16tc już, tu wolą się wstrzymać do okolic tego połówkowego...
Tam nawet nie zalecono mi powtórki panelu toxo po 4tyg, od razu antybiotyk. Okazało się, że zasadnie, a co jeśli by nie było?
Śmiesznie, bo wizytę w zakaźnym mam odbyć w 23tc, wtedy też się zbadać odpowiednio wczesniej, żeby mieć wynik. To będzie chyba ten sam tydzień.
Zobaczymy co na to wszystko powie mój lekarz prywatnie. On mnie prowadzi ok. 10 lat, odradzał aminopunkcję jeśli prenatalne wyjdzie dobrze, ze względu na aż 3 biochemy w ciągu roku przed zajściem.ef36 lubi tę wiadomość
Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
2017-2018: 3CB
Prawie trzy lata starań 2016-2019
❌ Hashimoto, PCOS, niedoczynność tarczycy, tachykardia zatokowa
Alicja - 22.02.2012
Remigiusz - 05.10.2019