Forum W oczekiwaniu na testowanie Kwiecień 2019-testowanie.
Odpowiedz

Kwiecień 2019-testowanie.

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia albo się zmienia na sam metylowany i wtedy on spada. Albo się całkiem odstawia. Przy staraniach raczej bym tą pierwszą opcję wybrała ;)

    DzulkaJ lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    A jezeli mialam go robionego przy poronieniu zatrzymanym to sie liczy czy nowy zrobic?
    Myślę, że bezpośrednio po poronieniu ten czas może być inny niż "normalnie". Ciąża jednak wpływa na nasz organizm i trochę przestawia niektóre rzeczy. Lekarz jednak jak się wypowie, któraś z bardziej doświadczonych w tym temacie. Nie chciałabym Cię w błąd wprowadzić. Ja robiłam te badania jakoś 6tyg po poronieniu więc nie mam porównania

    5ylwian lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Izape, tak, ciążowa :)

    Ja po genetyku. Test pappa i usg dobrze, niskie ryzyko chorób, za to toksoplazmoza niestety kiepsko. Nie jest to jednak stara sprawa, wyniki i wartości gorsze... Czekam tylko za awidnoscia i jak ją dostanę to genetyk i lekarz od usg mają debatować nad aminopunkcją... Jednak... :/
    Kurczę...

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Ania_85_ Autorytet
    Postów: 300 1019

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Nuśka, 31 maja :)

    moni05, to dokładnie w pierwszą rocznicę mojego ;D

    MonikA_89- widzę, że popularny ten termin ;P

    Szona- ja właśnie uwielbiam maść z wit. A na spierzchnięte usta- żadna pomadka nie daje takiego efektu, ale przed @ zawsze się zastanawiam, czy jeszcze mogę, bo to jednak duże stężenie. Z innymi kosmetykami odpuszczam. Ale też używam raczej takich z naturalnym składem.
    Tutaj jest fajnie rozpisane, w którym tc jaki wpływ ma na ciążę- dotyczy to co prawda alkoholu, ale myślę, że inne rzeczy też można trochę pod to podpiąć:
    http://mamy-mamom.pl/picie-alkoholu-we-wczesnej-ciazy-czym-to-grozi/

    Iseko- też zauważyłam, że ta owulacja u wszystkich w tym cyklu późniejsza. W tym cyklu wg ovufriend miałam 21dc, a zwykle 14-15dc jest- dziwne- może wiosna tak na nas działa ;)

    szona, Iseko, MonikA_89!, moni05 lubią tę wiadomość

    uwo9skjob07enzxz.png
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Izape, tak, ciążowa :)

    Ja po genetyku. Test pappa i usg dobrze, niskie ryzyko chorób, za to toksoplazmoza niestety kiepsko. Nie jest to jednak stara sprawa, wyniki i wartości gorsze... Czekam tylko za awidnoscia i jak ją dostanę to genetyk i lekarz od usg mają debatować nad aminopunkcją... Jednak... :/
    Chyba najważniejsze, że pappa i USG wyszły dobrze. A ta amniopunkcja na jakim celu na być zrobiona? Jeśli (odpukać!) coś wykryją, to od razu są wprowadzane dodatkowe leki? Co jej wynik zmienia w dalszym postępowaniu?

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    syllwia albo się zmienia na sam metylowany i wtedy on spada. Albo się całkiem odstawia. Przy staraniach raczej bym tą pierwszą opcję wybrała ;)


    Dziękuję😘

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Chyba najważniejsze, że pappa i USG wyszły dobrze. A ta amniopunkcja na jakim celu na być zrobiona? Jeśli (odpukać!) coś wykryją, to od razu są wprowadzane dodatkowe leki? Co jej wynik zmienia w dalszym postępowaniu?

    Też mnie to zastanawia. Zawsze mi się wydawało, że amniopunkcja wykrywa wady genetyczne.


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2634 2749

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Też mnie to zastanawia. Zawsze mi się wydawało, że amniopunkcja wykrywa wady genetyczne.
    Z tego co wiem to mają ocenić czy toksoplazmoza dostała się do dziecka, bo wcale nie jest powiedziane, że dotarła do płodu i dostosować leczenie do wyniku.

    Malgonia, szona, moni05 lubią tę wiadomość

    Tom 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    Freya 26/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Też mnie to zastanawia. Zawsze mi się wydawało, że amniopunkcja wykrywa wady genetyczne.

    Jeśli test Pappa wyszedłby źle to drugim krokiem jest amniopunkcja. Niestety amniopunkcja jest badaniem inwazyjnym po którym istnieje ryzyko poronienia. Mamy przypadek w rodzinie gdzie dziewczyna poroniła po badaniu, dziecko było zdrowe :(
    Ja zrobie test harmony i test Pappa, na amniopunkcje bym się nie zdecydowała.

    Moni, jeśli test Pappa wyszedł dobrze to po co amniopunkcja?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 13:34

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2634 2749

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ef36 wrote:
    Jeśli test Pappa wyszedłby źle to drugim krokiem jest amniopunkcja. Niestety amniopunkcja jest badaniem inwazyjnym po którym istnieje ryzyko poronienia. Mamy przypadek w rodzinie gdzie dziewczyna poroniła po badaniu, dziecko było zdrowe :(
    Ja zrobie test harmony i test Pappa, na amniopunkcje bym się nie zdecydowała.

    Moni, jeśli test Pappa wyszedł dobrze to po co amniopunkcja?
    Ja na bank bym zrobiła amniopunkcję po to właśnie, żeby ocenić czy jest toksoplazmoza w płynie owodniowym i dostosować leczenie. Według mamyginekolog ryzyko poronienia po amniopunkcji jest w granicy 0,1%, niektóre źródła podają do 1% ryzyka. Według mnie to nie jest dużo, a test pappa moim zdaniem jest niewystarczający. To znaczy, dobrze, że wyszło wszystko okej, bo to daje duże nadzieje, zwłaszcza prawidłowe usg prenatalne, ale pappa samo w sobie jest nakierowane na trzy choroby genetyczne, w tym zespół downa, a nie na toksoplazmozę, plus za bardzo opiera się na statystykach z danych typu wiek, a toksoplazmoza nie jest zależna od wieku matki i żadne komputerowe wyliczenia nie dadzą odpowiedzi czy dziecko się zaraziło, czy nie (choć powtarzam, że prawidłowe usg jest bardzo obiecujące! :)).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 13:42

    moni05 lubi tę wiadomość

    Tom 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    Freya 26/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
  • Salome Autorytet
    Postów: 2634 3931

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syllwia, ja też mam kwas ponad normę i kończę blister, a potem przerzucam się na metylowany. Podobno to nic złego mieć go lekko powyżej normy, nic się nie dzieje.

    syllwia91 lubi tę wiadomość

    Starania od 10.2018

    👩 zero ciąż
    AMH 1,6
    Hashimoto
    HSG, histeroskopia, laparoskopia - wszystko ok
    hormony w normie (insulina też)
    PAI-4 G homo, MTHFR hetero
    homocysteina za wysoka (10)
    lekko obniżone białko C i białko S
    panel antyfosfolipidowy, antykoagulant tocznia ok
    KIRy Bx, wszystkie implantacyjne
    NK 24%
    cytokiny - wysokie TNF alfa, interferon gamma
    kariotyp ok

    👦
    podstawowe wyniki nasienia w normie, duża liczba plemników (ponad 600mln)
    HBA 96%
    DFI 27%
    mioxsys 0,3
    kariotyp ok

    FET nr 1: 5.1.1 - 10.2020 :(
    FET nr 2: 3.2.2 - 03.2021 :(

    Brak jednoznacznej przyczyny niepowodzeń.

  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 13:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No własnie ja do tej pory byłam przekonana, ze amniopunkcja jest ściśle związana z chorobami genetycznymi. Może to też wynika z mojej historii choroby, ze akurat te kwestie są dla mnie najistotniejsze i nie zwracałam nigdy uwagi na to, ze w amniopunkcji mogą wyjść jeszcze inne problemy niż genetyka.
    Ja pewnie w takiej sytuacji bym wolała jednak zrobić jedno badanie więcej niż jedno za mało. Przy genetyce juz się pomóc nie da, a tu jeśli są sposoby leczenia to chyba warto. No ale to każdy sam musi takie decyzje podejmować.

    moni05 lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1231 1170

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Myślę, że bezpośrednio po poronieniu ten czas może być inny niż "normalnie". Ciąża jednak wpływa na nasz organizm i trochę przestawia niektóre rzeczy. Lekarz jednak jak się wypowie, któraś z bardziej doświadczonych w tym temacie. Nie chciałabym Cię w błąd wprowadzić. Ja robiłam te badania jakoś 6tyg po poronieniu więc nie mam porównania
    A wiec rodzinna wypisala wszystko co mogla: OB,morfologia,retikulocyty,czas kk,wskaznik protrombinowy,krzywa glukozowa i insulinowa,kreatynina,cholesterol całkowity z hdl i ldl,trojglicerydy,aspat,alat, fosfataza zasadowa,bilirubina,crp,aptt,badanie ogolne moczu i usg brzucha. Na krew ide jutro,usg w czwartek i z wynikami do niej ponownie we wtorek. Zobaczymy co z tego bedzie. Zobacze ile u nich bedzie kosztowac APA i moze dobiore to na razie

    Malgonia, szona lubią tę wiadomość

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *14.09.2021- II kreski, beta hcg 25,6
    *13.10.- 7+5 jest serduszko, FHR 159 1,26 cm
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A test nifty też tylko na genetykę jest skierowany ? Tzn na te 3 popularne choroby

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 14:44

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Wy moje encyklopedie tarczycowe mam wyniki:

    TSH 1,715 ( norma 0,550-4,780)
    Ft3 4,00 ( norma 2,30-4,20)
    Ft4 1,20 ( norma 0,89-1,76)

    Chyba trochę za dużo przy staraniach z tego co Was podczytywałam

  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2634 2749

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niecierpliwa... wrote:
    Dziewczyny Wy moje encyklopedie tarczycowe mam wyniki:

    TSH 1,715 ( norma 0,550-4,780)
    Ft3 4,00 ( norma 2,30-4,20)
    Ft4 1,20 ( norma 0,89-1,76)

    Chyba trochę za dużo przy staraniach z tego co Was podczytywałam
    TSH najlepiej w okolicy 1, ale 1,7 to nie jest zły wynik, spokojnie można zachodzić :D

    Niecierpliwa..., MonikA_89! lubią tę wiadomość

    Tom 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    Freya 26/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2634 2749

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    DzulkaJ wrote:
    A test nimfy też tylko na genetykę jest skierowany ? Tzn na te 3 popularne choroby
    Masz na myśli NIFTY? Są dwa pakiety z tego co widzę, podstawowy i rozszerzony. To są testy genetyczne, ale wykrywa więcej, niż tylko te trzy popularne choroby.
    https://naforum.zapodaj.net/a70910a56b2a.jpg.html

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 14:31

    DzulkaJ lubi tę wiadomość

    Tom 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    Freya 26/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    A wiec rodzinna wypisala wszystko co mogla: OB,morfologia,retikulocyty,czas kk,wskaznik protrombinowy,krzywa glukozowa i insulinowa,kreatynina,cholesterol całkowity z hdl i ldl,trojglicerydy,aspat,alat, fosfataza zasadowa,bilirubina,crp,aptt,badanie ogolne moczu i usg brzucha. Na krew ide jutro,usg w czwartek i z wynikami do niej ponownie we wtorek. Zobaczymy co z tego bedzie. Zobacze ile u nich bedzie kosztowac APA i moze dobiore to na razie
    Ładny zestaw masz od rodzinnej :) nic tylko się kłuć. Ja wyżebrałam tylko morfologię, cholesterol i krzywą cukrową :P

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    Masz na myśli NIFTY? Są dwa pakiety z tego co widzę, podstawowy i rozszerzony. To są testy genetyczne, ale wykrywa więcej, niż tylko te trzy popularne choroby.
    https://naforum.zapodaj.net/a70910a56b2a.jpg.html
    Tak tak właśnie mi o niego chodziło i jest mniej inwazyjny, ale za to cholernie drogi, ale to dobre rozwiązanie dla kobiet, które boją się amniopunkcji

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 14:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już Wam tłumaczę. 😘
    Ostatnio pojawił się cień nadziei, że ta toxoplazmoza jest wątpliwa. Lekarz, który robił mi genetyczne usg zlecił powtórkę IgG i IgM, bo we wcześniejszych wynikach, robionych w odstepie kilku dni, wartości były niemalże takie same. Gdyby teraz tak wyszło okazałoby się, że infekcja za mną. No, ale niestety. Zarówno IgG jak i IgM wzosło i to sporo. Czekamy jeszcze za awidnością.
    Aminopunkcja jest do rozważenia po to, żeby wykluczyć toxoplazmozę wrodzoną u dziecka. Gdyby okazało się, że jest nią zarażone to postępowanie jest ponoć inne. Leczeniem zajmuje się już Instytut Matki Polki w Łodzi, wdraża się leki, dość inwazyjne dla matki, ale ratujące dziecko.
    Szanse na to, że brzdąc jest zarażone to 20-30%. Więc debata będzie dość długa...
    Generalnie prenatalne pierwszego trymestru wyszło super, połówkowe mam dopiero 4 czerwca. Na tym drugim będzie możliwość dokładnego badania, m.in. mózgu.
    Sama nie wiem, co robić... W zakaźnym zalecali amino koło 16tc już, tu wolą się wstrzymać do okolic tego połówkowego...
    Tam nawet nie zalecono mi powtórki panelu toxo po 4tyg, od razu antybiotyk. Okazało się, że zasadnie, a co jeśli by nie było?
    Śmiesznie, bo wizytę w zakaźnym mam odbyć w 23tc, wtedy też się zbadać odpowiednio wczesniej, żeby mieć wynik. To będzie chyba ten sam tydzień.
    Zobaczymy co na to wszystko powie mój lekarz prywatnie. On mnie prowadzi ok. 10 lat, odradzał aminopunkcję jeśli prenatalne wyjdzie dobrze, ze względu na aż 3 biochemy w ciągu roku przed zajściem.

    ef36 lubi tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
‹‹ 16 17 18 19 20 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego