Forum W oczekiwaniu na testowanie Kwiecień 2019-testowanie.
Odpowiedz

Kwiecień 2019-testowanie.

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11422

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem moni co bym zrobiła na Twoim miejscu. Kiedy rozmawiałam z genetyczką na temat amniopunkcji to powiedziała, ze w moim przypadku raczej będzie zbędna, bo dzieci z zespołem Patau mają wady wyraźnie widoczne na usg i zazwyczaj nie dożywają nawet do terminu amniopunkcji i na tym moje zainteresowanie badaniem się zakończyło. Pewnie gdyby coś na usg wyszło nie tak i test pappa też by wskazywał na duże ryzyko to bym badanie zrobiła, ale u Ciebie jest inna sytuacja. Szczerze to jesteś pierwszym przypadkiem jaki znam gdzie toxoplazmoza pojawiła się w ciąży.

    moni05 lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1259 2195

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni nie zazdroszczę Ci, baaaardzo trudna decyzja nie mam pojęcia co bym zrobiła..

    Szona już niejedna ciąża z takiego cyklu niby bezowulacyjnego była 😁

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2019, 08:34

    szona, moni05 lubią tę wiadomość

    30 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Siofor 1500 | Letrox 62,5 - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 2,24
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)

    👨
    Morfologia 2% - > 4% - > 3%
    Liczba 2,6mln - > 20mln - > 24mln
    ruch postępowy 17% - >22% - > 30%

    3.02 - IUI ☹️
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1259 2195

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    szona wrote:
    Mama ginekolog (:D) pisała, że prawidłowe endometrium w okolicy owulacji to 8-10 mm, a po owulacji 11-12 mm. Tego się trzymam :) Doszedł mi kolejny argument, żeby nie szukać objawów wcześniej. Wiec niech przychodzi okres, trzeba pomyslec o jakimś sensownym monitoringu.

    Najlepsze, że wizytę zakonczyla słowami „a kto wie, może się udało” 😂
    Ja miałam 12mm w 16dc, a jeszcze do owu miałam daleko.. Powinnam zacząć się martwić że mam za duże endo? Może jednak pójdę na ten monit w czwartek i sprawdzę jakie mam teraz🙄

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 15:45

    DzulkaJ lubi tę wiadomość

    30 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Siofor 1500 | Letrox 62,5 - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 2,24
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)

    👨
    Morfologia 2% - > 4% - > 3%
    Liczba 2,6mln - > 20mln - > 24mln
    ruch postępowy 17% - >22% - > 30%

    3.02 - IUI ☹️
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego 2020, 20:12

  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko wrote:
    Ja miałam 12mm w 16dc, a jeszcze do owu miałam daleko.. Powinnam zacząć się martwić że mam za duże endo? Może jednak pójdę na ten monit w czwartek i sprawdzę jakie mam teraz🙄
    Jak będziesz to zapytaj co i jak z tym endo, bo ja też mam takie dorodne endometrium na monitoringach, ostatnio miałam 16 mm, 2 dni po owulacji, ale mój lekarz stwierdził, że ładne jest

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • ElfiaKsiężniczka Autorytet
    Postów: 3911 6566

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na monitoringu tydzień temu (12dc) miałam endo 11,7 i tez usłyszałam ze "wyglada jakby owulacja była". Zazwyczaj dziewczyny piszą ze płyn w zatoce Douglasa i zapadnięty pecherzyk.

    Moni, musi być dobrze. Tyle przeszlas ze jakąś głupią tokso nie moze pokrzyzowac ci planów.

    h84fio4por3fy6ov.png

    TQckp1.png

    https://ovufriend.pl/pamietnik/warto-walczyc,3937.html
  • JaSzczurek Autorytet
    Postów: 2620 2721

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Ef, Monika, ja właśnie się boję, że im później tym gorzej, bo łatwiej dziecku zrobić krzywdę jak jest większe.
    Dla mnie i pół procent to dużo. Nie pogodziłabym się ze śmiercią zdrowego dziecka przez kawałek igły... :(
    Z tego, co czytam, to wrodzona toxoplazmoza ma też widoczne objawy, w sensie wizualne. A czy może nie mieć? Nie wiem, wg mnie jest za mało rzetelnej wiedzy na ten temat, takiej dostępnej...
    Gdybym miała wybór to chyba wolałabym nie kłuć. Ale 20-30% szans, że jest chore to dużo z jednej strony...
    Raczej cholernie ciężki temat dla mnie...
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25042845
    https://mamaginekolog.pl/amniopunkcja/
    "Realne ryzyko straty zdrowej ciąży po amniopunkcji to 0,11%, czyli około 1:1000."
    Ryzyko jest, ale jakby tak patrzeć to każda z nas ma przez całą ciążę większe ryzyko poronienia/porodu przedwczesnego, niż to 0,11% nawet bez żadnych ingerencji medycznych. Jest to ciężka decyzja, ale moim zdaniem to ryzyko amniopunkcji jest warte podjęcia, jeśli można po tym badaniu stanowczo zareagować silnymi lekami i zwiększyć szanse dziecka, gdyby się jednak nie daj boże zaraziło, bo 20 czy 30% to jednak więcej, niż 0,11%. O ile w całkowicie "zdrowej" ciąży to ryzyko prawodpodobnie nie jest warte podjęcia, bo są inne testy typu właśnie Pappa czy nifty, którymi można się posłużyć, o tyle w Twoim przypadku, kiedy wiadomo, że coś się zadziało złego nie wahałabym się. A masz może informacje czym grozi to jeśli dziecko się zaraziło, ale nie będziesz miała wiedzy, że infekcja dotarła do dziecka i te silniejsze leki, o których pisałaś nie zostaną Ci podane?

    szona, moni05, Ania_85_, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    w57vflw150daid8s.png
    3/07 jest ❤ 5cs (kp)
    qb3c9vvjma9lllrs.png
    19/07 (42+0/42+3) 3625g 50 cm <3
  • szona Autorytet
    Postów: 5903 14093

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 15:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko wrote:
    Ja miałam 12mm w 16dc, a jeszcze do owu miałam daleko.. Powinnam zacząć się martwić że mam za duże endo? Może jednak pójdę na ten monit w czwartek i sprawdzę jakie mam teraz🙄

    Wiesz, ja myślę, że te widełki są jak dupa - każdy ma swoją ;) i każdy gin mówi co innego. A natura wszystkim pokazuje figę z makiem i dzieci powstają z żenującego endo, albo z cyklu, w którym „chyba nie doszło do owulacji”. Wierzę, że moje dziecię będzie mądre po mamusi 😂 i po prostu gdy uzna, że warunki mu odpowiadają to się zrobi. Bez względu na to, co napisane w mądrych książkach ;)

    Malinaa90, MonikA_89!, Iseko, syllwia91, Malgonia, Magduullina lubią tę wiadomość

    7 cs - cb
    25 cs - ⏸
    6t1d - jest ❤️!

    Zes*am się, a nie dam się 💪
    https://ovufriend.pl/pamietnik/ze-ram-sie-a-nie-dam-sie,3846.html
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję dziewczyny za wskazówki.
    Dziecka bym nie usunęła, zespół Downa to nie koniec świata, znam dwójkę dzieci, które całkiem "normalnie" z tym żyją.
    Chorego dziecka nie kochałabym mniej, wręcz mówi się, że kocha się bardziej, bo się chce mu ulżyć w cierpieniu jak najbardziej się da.
    Wiem, że jestem chyba jedna, bo wyszukiwałam tu wątków na różne sposoby :)

    JaSzczurek niestety nie mam takich informacji, co by bylo gdyby... Cala ta sprawa to takie gdybanie będzie teraz. Dane i artykuły Mamy ginekolog znam bardzo dobrze. Mówię tylko subiektywnie, nie jestem duszą realisty a tym bardziej nie analizuję cyferek, przeraza mnie ogół, jestem typową panikarą. Ryzyko pierwotnej infekcji toxo w ciąży też nie jest wysokie, a mimo to mnie spotkało :P tak można gdybać...

    ef36, szona lubią tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2212 3225

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie jest wszystko dobrze. Na usg widoczne pecherzyk i pecherzyk zoltowy. Następna wizytę mam za 3 tygodnie i wtedy założy mi kartę ciazy. Plamien żadnych nie widział i mam odstawić duphaston.


    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/458604a12804.jpg

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 16:23

    agge, Ewelina29, ef36, szona, moni05, Ania_85_, MamaStasia :), ElfiaKsiężniczka, MonikA_89!, Sasanka55, Iseko, DzulkaJ, Izape_91, syllwia91, Malgonia, Nuch, nuśka91, buba123, eemmiilliiaa, Szczesliwa_mamusia, Justa29, Iwona28, Malinaa90, mam_marzenie_synek❤, Magduullina, moyeu, Ochmanka lubią tę wiadomość

    mhsv2n0a4bxtclwx.png
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]
    Niedoczynność tarczycy, insulinooporność,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G

    Euthyrox 50, Glucophage xr 1500
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1219 1170

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni05 wrote:
    Dziękuję dziewczyny za wskazówki.
    Dziecka bym nie usunęła, zespół Downa to nie koniec świata, znam dwójkę dzieci, które całkiem "normalnie" z tym żyją.
    Chorego dziecka nie kochałabym mniej, wręcz mówi się, że kocha się bardziej, bo się chce mu ulżyć w cierpieniu jak najbardziej się da.
    Wiem, że jestem chyba jedna, bo wyszukiwałam tu wątków na różne sposoby :)

    JaSzczurek niestety nie mam takich informacji, co by bylo gdyby... Cala ta sprawa to takie gdybanie będzie teraz. Dane i artykuły Mamy ginekolog znam bardzo dobrze. Mówię tylko subiektywnie, nie jestem duszą realisty a tym bardziej nie analizuję cyferek, przeraza mnie ogół, jestem typową panikarą. Ryzyko pierwotnej infekcji toxo w ciąży też nie jest wysokie, a mimo to mnie spotkało :P tak można gdybać...
    Ja niestety tez nie znam nikogo z toxo w ciazy. Mam nadzieje,ze temat sie nie rozwinie i skonczy sie na strachu. Jednak bardzo Ci wspolczuje koniecznosci podjecia decyzji,sama nie wiem co bym zrobila. Ale bedzie dobrze! :)

    moni05 lubi tę wiadomość

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR = 5.17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
    *2021-badania: HOMA IR = 4.72, AMH = 0.87
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Jestem po wizycie jest wszystko dobrze. Na usg widoczne pecherzyk i pecherzyk zoltowy. Następna wizytę mam za 3 tygodnie i wtedy założy mi kartę ciazy. Plamien żadnych nie widział i mam odstawić duphaston.

    https://naforum.zapodaj.net/a2f3ea2d1822.jpg.html

    Nie wiem jak wstawić miniaturkę
    Czyli podobnie jak u mnie :)

    Co do miniaturki, kopiujesz trzeci link.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 16:15

    Pati96 lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Ewelina29 Koleżanka
    Postów: 53 100

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, gratuluję :) Masz jakieś objawy ciążowe? Kiedy miałaś ostatnią miesiączkę? :)

    Pati96 lubi tę wiadomość

  • ef36 Autorytet
    Postów: 1502 1654

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Jestem po wizycie jest wszystko dobrze. Na usg widoczne pecherzyk i pecherzyk zoltowy. Następna wizytę mam za 3 tygodnie i wtedy założy mi kartę ciazy. Plamien żadnych nie widział i mam odstawić duphaston.

    https://naforum.zapodaj.net/a2f3ea2d1822.jpg.html

    Nie wiem jak wstawić miniaturkę

    Gratulacje! :) niech maluch rośnie zdrowo.

    Pati96 lubi tę wiadomość

    1 x CP
    3 x poronienie (5tc, 6tc, 13tc)
    ANA1 wątpliwe
    Mutacja PAI-1
    12.2020 IVF ostatnie podejście
  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2212 3225

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agge , jesteśmy praktycznie w tym samym czasie. Z tego co widzę Ty 5t i 6 dni A ja 5t i 3 dni. ;D

    Ewelina29 , ostatnia miesiaczke miałam 23.02. Objawów narazie nie mam. Mam wrażliwe piersi i często mam wzdety brzuch ,obojętnie co zjem. I jestem trochę senna ,a tak to narazie nic.

    agge, Ewelina29 lubią tę wiadomość

    mhsv2n0a4bxtclwx.png
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]
    Niedoczynność tarczycy, insulinooporność,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G

    Euthyrox 50, Glucophage xr 1500
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Agge , jesteśmy praktycznie w tym samym czasie. Z tego co widzę Ty 5t i 6 dni A ja 5t i 3 dni. ;D

    Ewelina29 , ostatnia miesiaczke miałam 23.02. Objawów narazie nie mam. Mam wrażliwe piersi i często mam wzdety brzuch ,obojętnie co zjem. I jestem trochę senna ,a tak to narazie nic.
    Oby więcej objawów nie było, oprócz rosnącego brzuszka :P
    Ja kolejny dzień spędzam między łóżkiem a kibelkiem :P 😂 nic nie jem.

    Ewelina29 lubi tę wiadomość

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • Ewelina29 Koleżanka
    Postów: 53 100

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytam, bo ja ostatni okres miałam 19.02, choć cykle mam co 34 dni i owulacja według testu była 10.03. Również nie mam żadnych dolegliwości, czasem bolą mnie sutki, głównie wieczorami. Senność dopada ok 20:00 i też brzuch mam wzdety jakbym była co najmiej w połowie ciąży :) Do lekarza idę dopiero w poniedziałek.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 16:35

  • Ewelina29 Koleżanka
    Postów: 53 100

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agge, ja szczerze mówiąc liczę na jakieś mdłości czy wymiotowanie, przynajmniej czułabym, że faktycznie jestem w ciąży i że wszystko pięknie się rozwija 😀

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2019, 16:35

  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2212 3225

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agge, oj biedna Ty. Mam nadzieję,że mina Ci szybko te dolegliwości.

    Ewelina29 A robiłaś betę?

    mhsv2n0a4bxtclwx.png
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]
    Niedoczynność tarczycy, insulinooporność,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G

    Euthyrox 50, Glucophage xr 1500
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7717 10924

    Wysłany: 2 kwietnia 2019, 16:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko wrote:
    Ja miałam 12mm w 16dc, a jeszcze do owu miałam daleko.. Powinnam zacząć się martwić że mam za duże endo? Może jednak pójdę na ten monit w czwartek i sprawdzę jakie mam teraz🙄
    A może być za duże? Do tej pory myślałam, że im grubsze tym łatwiej się zarodkowi zagnieździć, bo ma mięciutko :P Jedyny minus jaki znam, to obfite @, chociaż ostatnia u mnie była dość słaba, jak na endometrium 16mm, więc może nie na reguły

    Iseko lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
‹‹ 18 19 20 21 22 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego