Forum W oczekiwaniu na testowanie Listopadowe testowanie, czyli przedświąteczne prezenty :)
Odpowiedz

Listopadowe testowanie, czyli przedświąteczne prezenty :)

Oceń ten wątek:
  • reset Autorytet
    Postów: 7226 13038

    Wysłany: 23 listopada 2017, 20:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Nika, cytomegalię przechodzi się jak przeziębienie i dobrze, że już ją miałaś bo pierwotne zakażenie w ciąży może być groźne.
    Ja nie mam odporności na toxo i co trumestr będę powtarzać badanie. Nigdy tak owoców i warzys nie szorowałam jak teraz ;)

    Ja też nie mam przeciwciał na toxo ani na cytomegalie,co jest dziwne, bo jej nosicielem jest 99 % społeczeństwa, zaś wg mojego immunologa każdy kto ma mono, właściwie na pewno ma też cytomegalie. A tu zonk... A cytomegalia też w ciąży jest niebezpieczna, przy czym złapać ją można łatwej niż toxo...
    No ale tym się będę martwić jak już kiedyś będę w tej ciąży;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 20:55

    relgmg7ymfbmxgyl.png


    * 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11451 12949

    Wysłany: 23 listopada 2017, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniechaaaa wrote:
    Właśnie mówiłam mamie, że im to wspomnę kiedyś :p
    Zawsze możesz wyzygać do wc ;P

    Agniechaaaa lubi tę wiadomość

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Flowwer Autorytet
    Postów: 11451 12949

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika w sprawie żył to łącze się z Tobą w bólu. Ja teraz co 2 dni pobieranie krwi, kroplówki 4x, kolejne przy pumkcji, brzuszek to małe sitko.

    Masz dobry poziom wapnia ? Że tak pęka żyła?

    kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Siwulec Autorytet
    Postów: 3164 5684

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyników nadal brak, siadłam sobie przed TV wywaliłam nogi i wiecie z prawej strony brzucha dziwne uczucie jakby się coś poruszało i wiem ze to niemożliwe ale siedzę i się denerwuje jeszcze bardziej co to może się dziać. Moja głupia głowa świruje ?

    relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • Rucola Autorytet
    Postów: 9447 12431

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    reset wrote:
    Dziewczyny, byłam dziś u immunologa. Badań w kierunku tocznia nie ma co robić, wyjdą dodatnie przeciwciała po mononukleozie.

    Czuję się dziś fatalnie i albo jestem faktycznie w ciąży albo znów mam jakiegoś wirusa- dostałam skierowanie na betę i jak wyjdzie negatywna to leki. Rok do siebie dochodzę po tym syfie i ciągle coś:( Wróciłam do domu i płacze z bezsilności- i to dosłownie, bo jestem tak słaba, że się nie miałam nawet sił przebrać w piżamę

    Bety nie miałam ani sił ani odwagi zrobić. I tak czekam do sobotniego testowania z Wami <3
    Reset to chyba coś Ci pościemniał ten immunolog. ja przed chwilą odebrałam wyniki przeciwciał IgG mononukleozy (EB) i są oczywiście dodatnie > 750. Najdziwniejsze jest to, ze nie przechodziłam tej choroby, mama też mówi, ze nie ma opcji że chorowałam (na nic nie chorowałam). Przeciwciała w kierunku tocznia mam natomiast ujemne. Antykoagulant również. Chyba , że doktorkowi chodziło o przeciwciała klasy IgM, ale nie sądze...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 21:29

    #wegemama#wegerodzinawkomplecie
    Synek 💚 31.08.2018r.
    Córeczka i Synek 💜💙 7.01.2021
  • reset Autorytet
    Postów: 7226 13038

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rucola wrote:
    Reset to chyba coś Ci pościemniał ten immunolog. ja przed chwilą odebrałam wyniki przeciwciał IgG mononukleozy (EB) i są oczywiście dodatnie > 750. najśmiejsze jest to, ze nie przechodziłam tej choroby, mama też mówi, ze nie ma opcji że chorowałam (na nic nie chorowałam). Przeciwciała w kierunku tocznia mam natomiast ujemne. Antykoagulant również. Chyba , że doktorkowi chodziło o przeciwciała klasy IgM, ale nie sądze...

    Mogłaś chorować jako dziecko, dzieci przechodzą to jak przeziębienie. Tak właśnie było z córa mojego M.- ona w ogóle nie wiadomo kiedy chorowała!
    Wiesz, ja na razie nie mam konkretnych powodów, by wierzyć w toczeń i niestety bardziej ufam mojemu immuno niż ginekologowi...

    Mogło mu też chodzić o IgM, bo dopiero teraz mam objawy, które mogłyby świadczyć o tym, a często czynnikiem wyzwalającym toczeń jest ponoć EBV.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 21:33

    relgmg7ymfbmxgyl.png


    * 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Kiyka 123 Ekspertka
    Postów: 136 73

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris wrote:
    No koniecznie patrząc na Twój wykres! To musi być <3

    Kiyka przepraszam że tak piszę tylko w temacie testowania. W sumie nie wiem co jeszcze mogę dodać do tego co Ci pisałam wczoraj i co już dziewczyny napisały :( Po mojej stracie w 9tc miałam 10 dni krwawienia (wtedy @ miałam 4-5dni) i długo bolało mnie jajko z którego miałam owulację. Psychicznie też strasznie było bo zamknęłam się na miesiąc w pokoju, z łóżka nie wyłaziłam i oglądałam serial. Nikt nawet mnie nie próbował wyciągać z tej jamy. I dobrze bo bym pogryzła. W końcu jakoś przeszło. Po wieeelu latach syn :) ale i tak zawsze w rocznicę testowania (1 czerwca) myślę sobie jak by wyglądało i jakie było moje dziecko. Może to trywialne ale czas na prawdę leczy rany. I nie jesteś sama- trzymamy Cię za rękę :*

    Pięknie napisałaś, wzruszyłam się nieziemsko!! Mimo, że moja ciąża od momentu zobaczenia dwóch kresek (18 listopada) do momentu poronienia (22 listopada) trwała zaledwie trzy dni, to boję się właśnie tego, że teraz całe życie będę się zastanawiać, jakie byłoby moje dziecko... Jestem jeszcze młoda, mam dopiero 25 lat a już czuję takie ogromne piętno. Ciągle nie mogę wyjść z tego wstrząsu, że to wszystko trwało tylko niecałe cztery dni...

    22.11.2017 -pierwsza biochem :(
  • olik321 Autorytet
    Postów: 3102 4064

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agniecha cieszę się, ze wszystko dobrze

    Reset rozumiem, że robisz jutro betę? Trzymam mocno kciuki za objawy ciążowe a nie kolejne problemy..

    dziewczyny ale mi lajków naklikałyscie haha;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 21:44

    reset, Flowwer lubią tę wiadomość

    <3 synek 18.08.18

    f2w3xzkrtbku6fy9.png
  • reset Autorytet
    Postów: 7226 13038

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    olik321 wrote:
    Agniecha cieszę się, ze wszystko dobrze

    Reset rozumiem, że robisz jutro betę? Trzymam mocno kciuki za objawy ciążowe a nie kolejne problemy..

    Nie, wstrzymam się do soboty po wielkim sikaniu;) Jeden dzień różnicy nie zrobi :)
    Poza tym ta beta taka ostateczna jest, a tak to się dalej łudzę:)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 21:45

    relgmg7ymfbmxgyl.png


    * 28.02 - 9 dpo: beta 6.47, 10 dpo: beta 11.5, 11 dpo: beta 25, 13 dpo: beta 88.7, 14 dpo: beta 159,8, 16 dpo: beta 549,4, 18 dpo: beta 1360,8, 21 dpo: beta 3272 <3
    * listopad - po laparoskopii: endometrioza - usunięte zrosty na jajniku, udrożniony jajowód, wyczyszczona macica, usunięte zrosty na jelitach. Działamy!
    * HBA 72% i 3% morfologii przy ogólnych b.dobrych wynikach nie mają klinicznego znaczenia!
    * PCOS, dodatnie ANA i ASA, ujemne AOA i APS, Euthyrox, Metformina, Bromergon, mutacje MTHFR i PAI1 - hetero.
  • Lunaris Autorytet
    Postów: 5660 9943

    Wysłany: 23 listopada 2017, 21:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiyka 123 wrote:
    Pięknie napisałaś, wzruszyłam się nieziemsko!! Mimo, że moja ciąża od momentu zobaczenia dwóch kresek (18 listopada) do momentu poronienia (22 listopada) trwała zaledwie trzy dni, to boję się właśnie tego, że teraz całe życie będę się zastanawiać, jakie byłoby moje dziecko... Jestem jeszcze młoda, mam dopiero 25 lat a już czuję takie ogromne piętno. Ciągle nie mogę wyjść z tego wstrząsu, że to wszystko trwało tylko niecałe cztery dni...
    Nie ma znaczenia czy trwała 4 dni czy 4 tygodnie- przeżywasz jak każda z nas po stracie. W końcu czekałaś na tą ciążę. Miałam tyle samo lat co Ty kiedy poroniłam. Teraz jest czas właśnie na to żebyś czułą się w ten sposób. Daj sobie czas :*

    Uciekam spać kobietki. Wykończył mnie dzisiejszy dzień.


    age.png

    [/url]
    age.png
    06.2005 9tc [*] <3
  • Kiyka 123 Ekspertka
    Postów: 136 73

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lunaris wrote:
    Nie ma znaczenia czy trwała 4 dni czy 4 tygodnie- przeżywasz jak każda z nas po stracie. W końcu czekałaś na tą ciążę. Miałam tyle samo lat co Ty kiedy poroniłam. Teraz jest czas właśnie na to żebyś czułą się w ten sposób. Daj sobie czas :*

    Uciekam spać kobietki. Wykończył mnie dzisiejszy dzień.

    Dziękuję Ci całym sercem za każde słowo. Też muszę odpocząć, przestać płakać i ruszyć dalej. Jeszcze jeden dzień, jutro w pracy muszę podawać, że wszystko jest ok, a w weekend mam nadzieję, że dojdę do siebie. Dobrej nocy dziewczyny! ❤

    Lunaris lubi tę wiadomość

    22.11.2017 -pierwsza biochem :(
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiyka - ja dowiedziałam się o ciąży w sobotę rano, a w poniedziałek wieczorem już wiedziałam, że poronię (beta spadła). To też była moja pierwsza ciąża, też bardzo przeżywałam. 2 tygodnie byłam na L4, najpierw ze względów emocjonalnych, a później przez przedłużające się plamienie, badania, podejrzenie ciąży pozamacicznej, torbiel na jajniku. 07.10 dwie kreski, plamienie do 24.10, w tym dniu przerodziło się w krwawienie @.
    Wiem co czujesz, uwierz mi lub nie, ale myślałam tak samo jak Ty na początku (dlaczego wypiłam kieliszek wina, dlaczego biegałam, dlaczego cośtam), ale największym bólem była dla mnie myśl o moim mężu i jego niewyobrażalnej radości kiedy dowiedział się o ciąży. I myśl o tym, że następnym razem już nie będzie umiał się tak cieszyć, bo będzie się bał. Minęło półtora miesiąca i już się nie obwiniam, wiem że nie miałam na to żadnego wpływu i wiem, że będzie dobrze. Trzymam Cię za rączkę, daj sobie czas.

    Agniecha kamień z serca, zajączki są bezpieczne.

    Olik - gratulacje <3 celebruj :-)

    Cieszę się dziewczyny, że tyle nas będzie pojutrze razem testować (ja o 6.30-7.00). Jutro mam termin @ więc cholera wie czy dotrwam.

    Nika, Lunaris, Blue, KateKum - przykro mi, że nie napatrzyłyście się na mój lami pyszczek, ale wstawianie zdjęcia po raz trzeci podchodzi pod narcyzm, a ja jestem niezwykle skromną osobą! :-D
    Malka - już się boję, jak sobie mnie wyobrażasz ;-)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 22:49

    Kiyka 123, blue00, StaraczkaNika, malka, olik321, Kargo31, Sarna84 lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poczytałam i mam nadzieję że w końcu zasnę bo dopadła mnie chyba jelitówka... strasznie się czuje Dobrej nocy wszystkim

  • justyna14 Autorytet
    Postów: 10321 6171

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwulec wrote:
    Wyników nadal brak, siadłam sobie przed TV wywaliłam nogi i wiecie z prawej strony brzucha dziwne uczucie jakby się coś poruszało i wiem ze to niemożliwe ale siedzę i się denerwuje jeszcze bardziej co to może się dziać. Moja głupia głowa świruje ?
    Sa wyniki??

    relg3e5e6cfj7fkg.png
    zrz63e5ewa17bqxb.png
    km5sdf9hhvdxzmyl.png
  • bazylkove Autorytet
    Postów: 2054 3417

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny widziałyście nową reklamę allegro? Tą świąteczna :) nie wiem jak oni to robią ale ja zawsze rycze :D

    MamaFabianka, Lena21 lubią tę wiadomość

    7dpt: 174 mIU/ml, 9dpt: 389 mIU/ml, 11 dpt: 755 mIU/ml, 12 dpt jest pęcherzyk 4 mm, mamy serduszko! <3
    1x HSG, 2x HSC,
    M: fragmentacja DNA 7.5%, HBA 81%, Kariotypy ok
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bazylkove - jutro muszę sobie koniecznie włączyć!

    Dziewczyny odnośnie dzisiejszej "porady" podwykresowej, to nie wierzcie - to ściema. Jeśli popcorn ma więcej antyoksydantów niż warzywa i owoce to powinni mi zabrać dyplom magistra dietetyki.

    Dobranoc dziubasy, idę spać, padam na rynek.

    Amy333 lubi tę wiadomość

  • Siwulec Autorytet
    Postów: 3164 5684

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna14 wyników brak...
    nie czekam dłużej i idę spać
    Stosunkowo dobrej nocy dla wszystkich

    relgwn15fhhth20g.png
    30.05 - 9dpo HCG 2,24; 04.06 - 14dpo HCG 268,80; 06.06 - 16doo HCG 496,00; 13.06 - 24dpo HCG 8619,00
    20.06 zarodek 3,4mm z czynnością serca
    02.2018 - 12tc [*] ♥️
    Siła jest kobietą <3
  • Bocianiątko Autorytet
    Postów: 5677 7003

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo ranyyyyyyy! Ile naprodukowałyście od rana! Znowu będzie rekord! :D Ja dziś w pracy nie miałam czasu Was podczytywać wiec tylko zetknąłem na jakieś wiadomości od Flo :) i są wspaniałe! :D pięć małych kwiatuszków pączkuje! :D i juz niedługo jeden z nich przytuli się do mamusi <3 <3 <3

    Agniechaaa dobrze ze juz po stresie i prog piękny :) odpoczywajcie :***

    Amy, może jakiś list pochwalny do MZ? :P w końcu kampania przynosi efekty! :D

    Yos, nie rozumiem po co oni Cię stresowali... :/ ech, ale jedz na urlop i odpocznij :)

    Nika, dzięki za odpowiedź :) i tak dziś nie poszłam bo gin odpisała na maila ze lepiej bez stymulacji... zwłaszcza że moje jajniki reagują na clo jak głupie :P pójdę tuż przed wigilią i zdiagnozuję sobie pcos pod choinkę :P

    Aaaaa i zapisałam się do dietetyka na 4 grudnia ;)

    Nie zapamiętałam wszystkiego bo padam na nos! Także dobranoc moje Skarby!:*** Więcej będzie mnie tu w sobotę! Będę siedziała z pozawijanymi kciukami i wyczekiwana pięknych kreseczek na testach! :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2017, 22:43

    Amy333 lubi tę wiadomość

    laUgp2.png
    3. IMSI Gameta długi protokół start 10.10.2021 :) jeanine-->gonapeptyl-->rekovelle
    2. ICSI OviKlinika 2021: krótki protokół z antagonistą: 10 komórek - 1 blastka
    * CRIO 3.2.3 z 7 doby - 01.04.2021 :(
    1. ICSI nOvum 2019 - krótki protokół z antagonistą: 7 komórek - 3 trzydniowce
    * CRIO 2.3.3 i M3 - 29.10.2020 :( :(
    * ET cl9.3 - 01.08.2019 :(
    IUI - 19.11.2018 :(
    IUI - 24.10.2018 :(
    AMH 2.7 - spadło z 6 po dwóch procedurach... stan zapalny endometrium wyleczony, test Be Ready - endometrium prereceptywne, KIR Bx, alloMLR 33,9%
    PAI-1 4G homo, ANA 1:1280, rozsiana zaawansowana adenomioza, mięśniaki, Hashimoto, niedoczynność tarczycy, hiperinsulinemia, hiperprolaktynemia, rozjechane cytokiny
  • StaraczkaNika Autorytet
    Postów: 6968 12673

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    summer86 wrote:
    Nika, cytomegalię przechodzi się jak przeziębienie i dobrze, że już ją miałaś bo pierwotne zakażenie w ciąży może być groźne.
    Ja nie mam odporności na toxo i co trumestr będę powtarzać badanie. Nigdy tak owoców i warzys nie szorowałam jak teraz ;)
    Toxo też nie mam. A sprawdziłam, bo niby od kotów się to czasem bierze - teoria padła, bo przez mój dom przewinęło się dużo znajdków, podrzutków i tymczasowców a nawet stoczniowców, a nie mam żadnych przeciwciał.

    4 lata starań (PCOS, IO, mutacje - lekka trombofilia, hiperprolaktynemia, ANA++, leniwy mąż);
    [*] 01.2018 - córeczka
    uM80p1.png
  • Kiyka 123 Ekspertka
    Postów: 136 73

    Wysłany: 23 listopada 2017, 22:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lamka wrote:
    Kiyka - ja dowiedziałam się o ciąży w sobotę rano, a w poniedziałek wieczorem już wiedziałam, że poronię (beta spadła). To też była moja pierwsza ciąża, też bardzo przeżywałam. 2 tygodnie byłam na L4, najpierw ze względów emocjonalnych, a później przez przedłużające się plamienie, badania, podejrzenie ciąży pozamacicznej, torbiel na jajniku. 07.10 dwie kreski, plamienie do 24.10, w tym dniu przerodziło się w krwawienie @.
    Wiem co czujesz, uwierz mi lub nie, ale myślałam tak samo jak Ty na początku (dlaczego wypiłam kieliszek wina, dlaczego biegałam, dlaczego cośtam), ale największym bólem była dla mnie myśl o moim mężu i jego niewyobrażalnej radości kiedy dowiedział się o ciąży. I myśl o tym, że następnym razem już nie będzie umiał się tak cieszyć, bo będzie się bał. Minęło półtora miesiąca i już się nie obwiniam, wiem że nie miałam na to żadnego wpływu i wiem, że będzie dobrze. Trzymam Cię za rączkę, daj sobie czas.

    Kochana, dziękuję! ❤ Jak widzę, jak dużo dziewczyn w tym jednym wątku mnie rozumie i sama przez to przeszła, to naprawdę wierzę w te statystki, że tak kończy się połowa ciąż... Chociaż generalnie statystycznie jak ja nie bije męża, a sąsiadka bije swojego, to razem bijemy co drugi dzień... :) Dziękuję Wam całym sercem!

    22.11.2017 -pierwsza biochem :(
‹‹ 383 384 385 386 387 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego