Forum W oczekiwaniu na testowanie Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku
Odpowiedz

Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku

Oceń ten wątek:
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 8 lutego 2019, 09:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Tak, chce jutro oznaczyć po raz 3. Testy sikane jeszcze wychodzą pozytywne, temp wysoka, cycki bola wiec licze na okres po weekendzie.
    A myslisz ze moze taka cb zdazyc sie bez konkretnej przyczyny?

    Może zdarzyć się bez przyczyny bo np. zarodek miał duże wady i organizm sam go usunął. Z najczęstszych przyczyń poronień (chociaż nie wiem czy cb zalicza się typowo już pod poronienie) to: coś nie tak z tarczycą (tsh, ft4, anty TPO) lub np. zespół antyfosfolipidowy (ja akurat na to zrobiłam sobie badania po mojej cb) lub np. za cienkie endo/ za niski progesteron. No oczywiście również są czynniki genetyczne - ale to nie wiem czy nie na późniejszym etapie powinno być poronienie? Tak po 1cb zakończonej w 4 tyg się chyba kariotypów itd nie bada, chyba że ktoś bardzo chce ;)

    EDIT: kwas foliowy i homocysteinę też może zbadać bo istnieje coś takiego jak mutacja MTHFR ale nie pamiętam czy ona może spowodować poronienie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 09:49

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 8 lutego 2019, 09:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Może zdarzyć się bez przyczyny bo np. zarodek miał duże wady i organizm sam go usunął. Z najczęstszych przyczyń poronień (chociaż nie wiem czy cb zalicza się typowo już pod poronienie) to: coś nie tak z tarczycą (tsh, ft4, anty TPO) lub np. zespół antyfosfolipidowy (ja akurat na to zrobiłam sobie badania po mojej cb) lub np. za cienkie endo/ za niski progesteron. No oczywiście również są czynniki genetyczne - ale to nie wiem czy nie na późniejszym etapie powinno być poronienie? Tak po 1cb zakończonej w 4 tyg się chyba kariotypów itd nie bada, chyba że ktoś bardzo chce ;)

    EDIT: kwas foliowy i homocysteinę też może zbadać bo istnieje coś takiego jak mutacja MTHFR ale nie pamiętam czy ona może spowodować poronienie

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Olliiii Autorytet
    Postów: 1143 689

    Wysłany: 8 lutego 2019, 09:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Ja ostatnio trafiłam na jakąś stronę w necie naprotechnologa z Wrocławia i pokazywał tam jakieś wykresy o progesteronie i bylo stwierdzenie wyraźne, że minimalny poziom proga żeby zajść w ciąże musi wynosić 16 ng. A ja 6/7 dpo miałam niecałe 12. A teraz 32 (z 1 tabletką luteiny wzięta 12h przed badaniem). Więc faktycznie może napro troche szaleją z lekami i "normami". Z kolei groprinosim brał mój mąż bo to się niby seriami bierze (to to samo co neosine) i sobie bardzo chwalił - podniosła mu się odporność. Z tym, że nie wiem jak to jest u pacjentów autoimmuno z tą odpornością. A nie chcesz się przejść do immunologa? Np. tego Kurpisza lub tej Gawlik z invimedu? Oni typowo się znają na pciałach. Idę 25.02 do Gawlik to jak chcesz dam Ci znać jak było.
    A ja przed badaniem proga 3h wzięłam duphaston. To znaczy, że mogło zmienić wynik? Nie wiedziałam, że się nie bierze przed badaniem :(

    Synek 18.10.2019r. <3

    04.02. - II kreski :) zostań z nami maleństwo <3

    12.01.2018r. - 2 Aniołki [*][*] 8tc
    06.09.2018r. - Aniołek [*] 5tc
  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 8 lutego 2019, 09:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olliiii wrote:
    A ja przed badaniem proga 3h wzięłam duphaston. To znaczy, że mogło zmienić wynik? Nie wiedziałam, że się nie bierze przed badaniem :(

    Duphaston nie zmienia, luteina zmienia :) Bo duphaston to syntetyk a luteina to naturalny progesteron :) Także duphaston nie powinien Ci wpłynać na Twój wynik proga ;)

    agge lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Beti82 Autorytet
    Postów: 6768 6056

    Wysłany: 8 lutego 2019, 10:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs nie chce jakos dołowac i naciskac ale Ja bym zrobila na Twoim miejscu pakiet mutacji.To nie jest jakis wielki majatek to 330 zł .A skoro pisalas wczesniej ,ze masz kwas podwyzszony to moze byc cos.Nie mowie ,ze na 100 % ale jakies wskazanie do badania jest.Moja gin wlasnie po wyniku kwasu od razu kazala zrobic pakiet mutacji

    w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs wrote:
    Tak, chce jutro oznaczyć po raz 3. Testy sikane jeszcze wychodzą pozytywne, temp wysoka, cycki bola wiec licze na okres po weekendzie.
    A myslisz ze moze taka cb zdazyc sie bez konkretnej przyczyny?

    Wiesz, nic się nie dzieje bez przyczyny. Mój lekarz twierdzi, że to się dzieje bardzo często, tylko mało kobiet o tym wie. Sam mi kazał testować tydzień po terminie @.
    Jego teoria jest taka, że tak się dzieje w momencie, w którym albo organizm kobiety jest zbyt słaby na przyjęcie komórki albo komórka jest zbyt słaba, bo nie zawsze to nasze jajeczko z tym konkretnie plemniczkiem tworzą idealny duet. To się ponoć zdarza często, to biologia, podstawą do niepokoju jest to, jak się powtarza. Z badań miałam tylko monitoring owu żeby sprawdzić wielkość pęcherzyków z jajeczkiem, etc. Bo to po pierwszej było

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Ja ostatnio trafiłam na jakąś stronę w necie naprotechnologa z Wrocławia i pokazywał tam jakieś wykresy o progesteronie i bylo stwierdzenie wyraźne, że minimalny poziom proga żeby zajść w ciąże musi wynosić 16 ng. A ja 6/7 dpo miałam niecałe 12. A teraz 32 (z 1 tabletką luteiny wzięta 12h przed badaniem). Więc faktycznie może napro troche szaleją z lekami i "normami". Z kolei groprinosim brał mój mąż bo to się niby seriami bierze (to to samo co neosine) i sobie bardzo chwalił - podniosła mu się odporność. Z tym, że nie wiem jak to jest u pacjentów autoimmuno z tą odpornością. A nie chcesz się przejść do immunologa? Np. tego Kurpisza lub tej Gawlik z invimedu? Oni typowo się znają na pciałach. Idę 25.02 do Gawlik to jak chcesz dam Ci znać jak było.
    Nie wiem czy chce zaczynać batalię z kolejnym lekarzem. Sroka mnie jak na
    razie nie wysyłał do immunologa. Twierdził że przy IVF przeciwciała przeciw komórce mają mniejsze znaczenie, a do implantacji doszło za pierwszym razem, więc immunologicznie też jest ok.

    Co do wysokości proga to zdania też są podzielone. Ja miałam 17 7dpo i 15.5 12dpo. Niby bez szału ale ciąża się utrzyma w razie czego. No i biorę dupka, który nie wychodziła w badaniach :P

    Koniecznie daj znać jak było u tej immunolog. Przemyślę jeszcze temat na spokojnie

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Meggs Autorytet
    Postów: 3945 5917

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tylko ja i tak biore kwas foliowy metylowany i wit b12 metylowana. Robiłam czas aptt i pt i wyniki idealnie po srodku. Endo po owulce miało 8,5 mm, tsh 1,2 , t3, t4 w normie , anty tpo i tg niskie. Progesteron 55 ng/ml.
    Wiec wszystko wydaje sie kurde idealnie, nie wiem serio.
    Zespolu antyfosfolipidowego nie badalam ale nie wydaje mi sie zeby to mogłobyc to.

    Trombofilia wrodzona
    25.10.19 - Wiktorek ❤
    cEAdp1.png
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie chciałam tu smęcic, że zrobiłam testy ovu, wyszły pozytywne po tyg od pierwszego pozytywu co wskazuje na pco...
    I pewnie w ogóle owu nie ma.
    A tu czytam Sylvia twój post i człowiek się po głowie drapie.
    Zajść w ciąże z dwóch owulacji po 10 dniach???

    Nie to żebym miała szansę zająć choć w jedną a co dopiero dwie, ale teraz wiem, że nic nie wiem.

    Cukrzyk, a co pisali jeszcze o progestetonie pamiętasz?, może być wysoki bez owulacji?
    Bo mnie to męczy. Nie czuję owulacji, a po tych pozytywach owu kilka razy w cyklu nie wierzę, że ja mam, to skąd wysoki progester?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2019, 11:24

  • Holibka Autorytet
    Postów: 1154 873

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wczorajsze wieści mnie bardzo zasmuciły :( dziś może być tylko lepiej, innego scenariusza nie przyjmuję.
    Niecierpliwa podziwiam twój spokój ducha, bardzo dzielna jesteś!

    U mnie wczoraj test owu pozytywny na 200%, krecha bordowa, wcześniej 3 dni nieco jaśniejsza od kontrolnej. Także zaaplikowaliśmy pakiet od męża ;) Cichaczem, bo moja mama za ścianą :D

    Jak myślicie kiedy jeszcze warto powtórzyć aplikację? Dziś? Jutro? Czy dziś odpuścić?

    agge lubi tę wiadomość

    tb733e5eif1wqjv8.png
    7u22gox1v9tgg7rg.png
    13.03.2019 7t0d jest serduszko :)
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meggs przyczyn ciąży biochemicznej może być naprawdę bardzo wiele. Zaszłaś w ciąże dosyć szybko. Daj sobie jeszcze ze trzy miesiące i nie myśl o tym co może być nie tak. Zazwyczaj to po prostu nie jest ten zarodek i już. Wiem, ze jak się trafia na takie forum gdzie każdy coś ma i wiele dziewczyn nie może zajść, nie może donosić to jest takie poczucie, ze na pewno coś jest ze mną nie tak, ale wcale tak być nie musi. A wiele rzeczy które znajdziesz przy zdrowej ciąży nie będą miały żadnego znaczenia.

    Emma u mnie progesteron był w tym cyklu 10ng, a w sumie owulacji nie miałam (na usg były torbiele, ale i pęcherzyki antralne i brak płyny w zatoce). też zgłupiałam i już nie wiem jak to jest z tymi owulacjami wykresami i całą resztą.

    U mnie owulacja nadciąga. dziś 9 dc a pęcherzyk już prawie 21 mm. Co prawda śluzu w zasadzie nie mam, ale ginka twierdzi, ze owu powinna być niedziela/poniedziałek. U mnie coś jest z tym prawym jajnikiem. zawsze jak mam z niego owulację to cykl jest dziwny... no zobaczymy co z tego wyniknie. jestem pełna nadziei na szczęśliwe zakończenie.

    Emmainthegarden, moni05, aeiouy, moyeu lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka, przecież nikt ci nie powie. Owu do 48 g po pozytywie.a teorie czy lepiej codziennie czy co dwa dni każdy musi wypracować własną :)

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Sama siebie zacytowałam, zamiast edytować - geniusz :D Myślałam, że mogę to usunąć, ale nie można w of ;/ Także nie zwracajcie uwagi xD
    Da się usunąć :P Klikasz edytuj a potem usuń :)

    cukrzyk1991 lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia, dobrze prawisz.

    Oby to był ten cykl. :)

  • Holibka Autorytet
    Postów: 1154 873

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Holibka, przecież nikt ci nie powie. Owu do 48 g po pozytywie.a teorie czy lepiej codziennie czy co dwa dni każdy musi wypracować własną :)


    No właśnie, i bądź tu mądry człowieku :P A czy metoda jest dobra to w zasadzie tylko ciąża potwierdzi skuteczność :P

    tb733e5eif1wqjv8.png
    7u22gox1v9tgg7rg.png
    13.03.2019 7t0d jest serduszko :)
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczynki ale tutaj smutno sie zrobilo... trzymam kciuki za was zeby bylo DOBRZE.
    Niecierpliwa jestem z Tobą kochana trzymam kciuki żeby jednak znalezli malenstwo w macicy...
    U mnie dziwnie zrobilam przed chwilą test allegrak zajade do apteki po inne ze dwa... jestem jakas opannowana spokojna ... nie bardzo przemawia do mnie ten test ale okropnie mnie mdli od rana, glowa boli nie wiem czy czasem nie jelitowka....
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/98a4e8a79543.jpg

    cukrzyk1991, szona, moyeu, Ochmanka, agge lubią tę wiadomość

  • cukrzyk1991 Autorytet
    Postów: 576 528

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:54

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:

    U mnie owulacja nadciąga. dziś 9 dc a pęcherzyk już prawie 21 mm. Co prawda śluzu w zasadzie nie mam, ale ginka twierdzi, ze owu powinna być niedziela/poniedziałek. U mnie coś jest z tym prawym jajnikiem. zawsze jak mam z niego owulację to cykl jest dziwny... no zobaczymy co z tego wyniknie. jestem pełna nadziei na szczęśliwe zakończenie.

    Małgonia - ja właśnie miałam tak w tym cyklu. Zazwyczaj śluz mam już około 8-9 dc i to taki śliczniutki. A w tym cyklu - mijał 10,11,12 dzień i dopiero chyba około 13 coś zaczęło się dziać. Teraz tak dokładnie nie pamiętam, ale wiem że zawsze ze śluzem nie miałam problemu i był super (a po wiesiołku to już w ogóle) a w tym cs spisywałam go też trochę na straty bo śluz był marny xD Surprise. Więc trzymam za Ciebie mocnoooo kciuki <3

    Malgonia lubi tę wiadomość

    Cukrzyca typu 1, Hashimoto, Prolaktyna średnia (?), + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs)- II


    Leki: metformina, insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, olej z wiesiołka, selen, kwas foliowy, luteina , tardyferon, heparyna
  • Emmainthegarden Autorytet
    Postów: 499 563

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdulina, z bliska nic, daleka cień cienia.. I co teraz zrobisz? :)

  • moni05 Autorytet
    Postów: 4037 6184

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magduullina wrote:
    Kurcze dziewczynki ale tutaj smutno sie zrobilo... trzymam kciuki za was zeby bylo DOBRZE.
    Niecierpliwa jestem z Tobą kochana trzymam kciuki żeby jednak znalezli malenstwo w macicy...
    U mnie dziwnie zrobilam przed chwilą test allegrak zajade do apteki po inne ze dwa... jestem jakas opannowana spokojna ... nie bardzo przemawia do mnie ten test ale okropnie mnie mdli od rana, glowa boli nie wiem czy czasem nie jelitowka....
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/98a4e8a79543.jpg

    Poczekaj do rana :)
    Stężenie będzie większe :)

    Magduullina lubi tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 8 lutego 2019, 11:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emmainthegarden wrote:
    Magdulina, z bliska nic, daleka cień cienia.. I co teraz zrobisz? :)

    Nie wiem poczekam... powtorze test jutro rano z apteki i sie okaze... ewentualnie w poniedziałek pojade na bete bo te testy tylko kase pochlaniaja ...

‹‹ 122 123 124 125 126 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego