Forum W oczekiwaniu na testowanie Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku
Odpowiedz

Lutowe testowanie 2019 - jeszcze zdążymy w tym roku

Oceń ten wątek:
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5023 11627

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ale jaja, i to dosłownie :D brałas coś na pęknięcie czy same wszystkie zgodnie popękały??

    5ylwian POWIEM Ci ze mnie trochę pocieszylas ta historia o tych zrostach, bo ja miałam swego czasu non stop infekcje i podejrzewam że to z tego mogę mieć teraz problemy. Jeszcze tylko miesiąc niepewności i po laparoskopi się wszystko okaże. Mam nadzieję że jak są zrosty to uda się je usunąć...

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja miałam wielką nadżerkę a one ponoć często powstają z nieleczonej infekcji. W liceum złapałam jakieś g... na basenie a że miałam 16 lat to musiałabym iść z mamą. Wsytdziłam się i tak to się skończyło. Oby tylko nadżerką

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • aeiouy Autorytet
    Postów: 809 1729

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika-ale pieknie;) czekamy tu wszystkie na to Twoje testowanie;)

    Sasanka, Twoj kwas jeszcze w normie. Ale juz przy gornej granicy. Tez sie pozniej przerzuce na metylowany.

    Sasanka55, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecię od 12.2017
    5 poronien: 03.2018 & 12.2018 & 06.2019 & 03.2020 & 08.2020
    12.2018 - pierwsza wizyta w klinice
    04.2019 - HSG: prawy jajowód niedrożny
    Od 08.2019 - Pacjentka Prof. M.
    10-11.2019 szczepienia limfocytami męża ->allo mlr 23.3%
    01.2020 - 06.2020 - szczepienia pullowane -> allo mlr 22%
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5527 8432

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika - ale szal! Z takiej owulacji musi byc ciaza, nie ma opcji :D Kiedy testujesz??

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • makowa Autorytet
    Postów: 628 984

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, a kiedy zamierzasz testować?:)

    MTHFR, PAI-1 hetero | ANA1, ANA2 + | p/c antykardiolipinowe + | Hashimoto
    OK: V Laiden, R2 | Protrombina II | ANA3 | LA | p/c p. b2 glikoproteinie | białko C, S | homocysteina

    Aniołki 03.2018 12 tc, 06.2018 6 tc
    Udało się! II - 24.12.2018
    x0f7mnb.png
  • Scarlet88 Autorytet
    Postów: 307 354

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika pisz kiedy zamierzasz testować bo my w tym dniu będziemy z popkornem cały dzień czatować przed monitorami :D Ty może jakąś transmisje na żywo zrób :*

    Szczesliwa_mamusia, eemmiilliiaa, agge, aeiouy, 5ylwian, MonikA_89!, szona, Ochmanka lubią tę wiadomość

    Tomeczek 02.07.2012 godz. 20:15
    3850g/61cm - Naszego Szczęścia

    Aniołek 22/11/2016 r. [6tc]
    "Bose Aniołki siedzą na chmurkach,
    A każdy lekko jak piórko fruwa
    I każdy czuwa, cichutko czuwa,
    Nad tatą, który płakać nie umie,
    Nad siostrą, która nic nie rozumie,
    Nad dziadkiem, babcią smutną czasami,
    i swoją mamą - osnutą łzami,
    I każdy woła cichutko z daleka:
    mamo już nie płacz... mamo ja czekam..."
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W tym tygodniu jak w tym tygodniu,ale w przyszłym,to juz bedziemy przebierać nozkami.

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na okres. Dziś prog 0,3. Zaczynam sie oswajac z myślą, ze moge juz nie miec wiecej dzieci. Kupilam nawet na ta okazje wino. Brzuch mnie napierdziela. Dawno mnie tak nie bolał przed @

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • Irvine90 Autorytet
    Postów: 555 1854

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Ja 3 tyg po lyzeczkowaniu bylam juz po owulacji i endo mialo 10mm wiec wtedy zaskoczylo. Teraz cos nawalilo
    Ach, czyli wszystko jeszcze przede mną... :(
    Mam nadzieję, że to się szybciutko u Ciebie unormuje. Idź do gina faktycznie i daj znać koniecznie...

    5ylwian lubi tę wiadomość

    Styczeń 2019 - poronienie zatrzymane (10tc) Aniołek :(

    2cs po poronieniu - II <3

    f2wli09kjb1sa74e.png

    Antoś 25.12.2019 <3 3740 g, 56 cm
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5023 11627

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka wrote:
    No ja miałam wielką nadżerkę a one ponoć często powstają z nieleczonej infekcji. W liceum złapałam jakieś g... na basenie a że miałam 16 lat to musiałabym iść z mamą. Wsytdziłam się i tak to się skończyło. Oby tylko nadżerką
    A Ty miałaś kochana laparoskopie?? Ja mogłam mieć rok temu ale jak przyszło do zmiany pracy to się w końcu nie wyrobiłem, a później głupio było mi iść od razu na L4...

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    5ylwian wrote:
    Kciukasy zacisniete :) przy okazji zapytam Cie-jak przyrasta Ci endo po lyzeczkowaniu? Jak mozesz to spojrz na moj post. Jestem zalamana. Czytam teraz w necie,ze po zabiegu moga byc problemy a boje sie,ze je mam :( chociaz powiedziala mi,ze nie widac zeby byla owu w tym cyklu,wiec i endo nie musialo rosnac ale i tak mam dola. Nigdy w zyciu nie mialam "pustej miesiaczki" :(
    Z Endo nigdy nie miałam problemu. W tym cyklu 5dc miałam 7mm, 13dc 11mm a dzisiaj 17dc 17mm.
    Pierwszy cykl po łyżeczkowaniu to było plamienie, nawet nie wiedziałam czy to w ogóle @ była. Potem 2 razy mnie dosłownie zalało. Kolejne 2 razy średnie krwawienie 1 dnia, potem 2-3 dni takiego lekkiego.

    To jest twój 3 cykl po łyżeczkowaniu? Może jeszcze organizm się nie wyregulował. Bierzesz jakieś leki, które mogłyby ewentualnie wpływać na cykl? Myślę, że warto by było zbadać hormony, jeśli tego nie robiłaś

    5ylwian lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5023 11627

    Wysłany: 13 lutego 2019, 18:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Ja czekam na okres. Dziś prog 0,3. Zaczynam sie oswajac z myślą, ze moge juz nie miec wiecej dzieci. Kupilam nawet na ta okazje wino. Brzuch mnie napierdziela. Dawno mnie tak nie bolał przed @


    Kochana nie myśl tak, jak masz ochotę to walnij sobie winko i tyle. Zobaczysz doczekasz się! O 1 dziecko długo się staraliscie?? U nas już 2,5 roku ale się nie poddajemy, bo ja wierzę że przyjdzie ten piękny dzień i dla nas słońce znowu zaswieci.

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Monika WOW łałałiła!!!!! :D niesamowite! Kciuki!!!! To po stymulacji?
    Clo brałam. Ale biorę od listopada i zawsze miałam 1-2 pęcherzyki. A w tym cyklu 5dc był jeden spory i prawie pękał, ale potem się rozmyślił. 13dc już były 4 :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 19:20

    Ochmanka, Olga_89, Ineez lubią tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czemu progesteron robi się akurat 7 dni po owulacji? :P

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    Niecierpliwa, jak się czujesz?

    fizycznie w porządku, organizm szybko dochodzi do siebie, psychicznie tak sobie, wszyscy wokół mnie w sumie wkurzają zwłaszcza osoby w pracy, które nie potrafią uszanować l4 lub próbują się wprosić na wizytę na mieszkanie, gdzie dobrze mi w piżamie i nie zamierzam na razie tego zmieniać.
    Mój M jest cudowny, naprawdę stanął na wysokości zadania łącznie z tym że opieprzył moją mamę, żeby przestała się nade mną użalać bo to nie jest to czego potrzebuję i muszę na jakiś czas przestać na niego narzekać :)
    Ogólnie chlipię sobie trochę w poduszkę wieczorami, ale z dnia na dzień jest lepiej.
    Z technicznych rzeczy to zaczęłam dzisiaj plamic i nie wiem czy to @ się zaczyna czy co, ale jutro jestem po 19 umówiona na rozmowę telefoniczną z moim ginem to się dopytam co i jak tam.
    No i w zaleceniach lekarskich mam hsg ale się go trochę cykam, no i muszę się dopytać ile od zabiegu mogę go zrobić.
    Trochę słabe tematy przy optymistycznych staraniach sorki :)

    moni05, Ineez lubią tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka wrote:
    Scarlet faktycznie! Jak nic nie ma innej opcji.
    Tylko jak dobrze pamiętam MonikA to pisałaś że jesteś szczuplutka to chyba trzeba będzie kupić wózek przed narodzinami żeby brzuch wozić:D:D
    Hahaha :P Przyda się!

    Ochmanka lubi tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Kochana nie myśl tak, jak masz ochotę to walnij sobie winko i tyle. Zobaczysz doczekasz się! O 1 dziecko długo się staraliscie?? U nas już 2,5 roku ale się nie poddajemy, bo ja wierzę że przyjdzie ten piękny dzień i dla nas słońce znowu zaswieci.
    6lat sie staralismy o 1dziecko. Ja w tym roku skoncze 37lat. Więc wiek juz tez swoje pewnie robi.
    Super,ze sie nie poddajecie. Trzymam kciuki, zebyscie nie musieli dluzej czekac

    Ineez lubi tę wiadomość

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1219 1170

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Monika ale jaja, i to dosłownie :D brałas coś na pęknięcie czy same wszystkie zgodnie popękały??

    5ylwian POWIEM Ci ze mnie trochę pocieszylas ta historia o tych zrostach, bo ja miałam swego czasu non stop infekcje i podejrzewam że to z tego mogę mieć teraz problemy. Jeszcze tylko miesiąc niepewności i po laparoskopi się wszystko okaże. Mam nadzieję że jak są zrosty to uda się je usunąć...
    No ja bym nie podejrzewala wczesniej,ze jakas tam infekcja moze zawazyc na staraniach...

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR = 5.17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
    *2021-badania: HOMA IR = 4.72, AMH = 0.87
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11233

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Monika ale jaja, i to dosłownie :D brałas coś na pęknięcie czy same wszystkie zgodnie popękały??

    5ylwian POWIEM Ci ze mnie trochę pocieszylas ta historia o tych zrostach, bo ja miałam swego czasu non stop infekcje i podejrzewam że to z tego mogę mieć teraz problemy. Jeszcze tylko miesiąc niepewności i po laparoskopi się wszystko okaże. Mam nadzieję że jak są zrosty to uda się je usunąć...
    Zgodnie pękły. A już z się bałam, że strzelą focha :)

    W poniedziałek mam zrobić proga i estradiol, a w kolejny poniedziałek to samo plus BETA.... :D rany jak ja dotrwam jeszcze tyyyyylleeee trzeba czekać :P

    Sasanka55, szona, eemmiilliiaa, aeiouy, Ochmanka, Magduullina lubią tę wiadomość

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Arashe Autorytet
    Postów: 1910 2524

    Wysłany: 13 lutego 2019, 19:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika szybko zleci! Do 4 razy sztuka :D ciekawe co to będzie!

    MonikA_89! lubi tę wiadomość

    l66prp8.png
    Aniołek [*] 12.04.18 - 11 tc
    pglyfv7.png
‹‹ 169 170 171 172 173 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego