Forum W oczekiwaniu na testowanie Marzec- miesiąc dwóch kreseczek
Odpowiedz

Marzec- miesiąc dwóch kreseczek

Oceń ten wątek:
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 7 marca 2019, 05:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie właśnie zawsze pojawiały się pryszcze przed okresem,a teraz nic...i taka cicha nadzieja, ale chyba dostanę okres za te 4 dni bo lekko boli brzuszek

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 06:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monciara, dziekuje :* Przykro mi z powodu tak wczesnej @, ale jestes pewna, ze to to? Wiesz, po moim przykladzie....

    Irvine <3

    Magdullina, Dzulka, mnie wysypalo po owu, pamietacie, jak marudzilam, liczac krostki? Pozniej cera przed terminem @ stala sie idealna + II :)

    Nie spac, wstawac, siuuusiac :) U mnie kreska taka jak wczoraj chyba. Cala noc nie bylo plamien/krwawien, wstalam teraz i bach, znowu :(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 06:42

    ElfiaKsiężniczka, monciara, Magduullina lubią tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7332 10404

    Wysłany: 7 marca 2019, 06:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    monciara wrote:
    Niecierpliwa kciuki za spadającą betę

    Sasanka kciuki za przyrost i tak, heperyna boli...ja mam dwa sposoby: przykładamy kostkę lodu albo szukam igłą przed wkluciem miejsca, które najmniej boli i bardzo wolno wstrzykuję.
    Dziewczyny napisały dużo : powinnaś monitorować owulację i brać ovitrelle, który pomaga dojrzeć komórce i po przez kilka dni wstrzykiwac po trochu ovitrelle (po 5 klikniec)
    Duże dawki progresteronu po potwierdzonej owulacj( testy nie dają żadnej gwarancji...)
    Wit D duże dawki
    Acard non stop i heparyna po owulacji

    Mnie możecie skreślić z listy, dostałam okres w 21 dc...:/

    Powodzenia Wam wszystkim!
    Jesteś pewna, że to @ a nie implantacja?? :P

    Sasanka55, monciara lubią tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7332 10404

    Wysłany: 7 marca 2019, 06:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Monciara, dziekuje :* Przykro mi z powodu tak wczesnej @, ale jestes pewna, ze to to? Wiesz, po moim przykladzie....

    Irvine <3

    Magdullina, Dzulka, mnie wysypalo po owu, pamietacie, jak marudzilam, liczac krostki? Pozniej cera przed terminem @ stala sie idealna + II :)

    Nie spac, wstawac, siuuusiac :) U mnie kreska taka jak wczoraj chyba. Cala noc nie bylo plamien/krwawien, wstalam teraz i bach, znowu :(
    To może poleż w łóżeczku do jutra? Jeśli krwawienie byłoby od krwiaka, to lepiej leżeć, żeby się ładnie wchłonął.

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 06:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA_89! wrote:
    To może poleż w łóżeczku do jutra? Jeśli krwawienie byłoby od krwiaka, to lepiej leżeć, żeby się ładnie wchłonął.

    Pewnie by wyszedl krwiak na USG, wiec niestety to nie on :( Zaraz wezme komputer do lozka i popracuje. Jak poczuje sie choc troche gorzej, to koniec pracy. Kurcze, ciaza taka mini, bety tyle co na lekarstwo, a ja od ponad tygodnia o niczym innym nie mysle jak o spaniu :) Tak, po tych 3 razach wiem, ze sennosc to zdecydowanie moj najmocniejszy objaw ciazy

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6f03ccb91a4d.jpg

    Jednak dzis ciut mocniejsza (z prawej, a wczorajsza z lewej). Na zywo bardziej widac roznice, bo nawet M. zauwazyl

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 06:54

    moni05, Tele...79, Iwona28, szona, eemmiilliiaa, Ania_85_, Szczesliwa_mamusia, moyeu, Ochmanka, monciara, Salome, Malinaa90, nuśka91 lubią tę wiadomość

  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7332 10404

    Wysłany: 7 marca 2019, 06:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Pewnie by wyszedl krwiak na USG, wiec niestety to nie on :( Zaraz wezme komputer do lozka i popracuje. Jak poczuje sie choc troche gorzej, to koniec pracy. Kurcze, ciaza taka mini, bety tyle co na lekarstwo, a ja od ponad tygodnia o niczym innym nie mysle jak o spaniu :) Tak, po tych 3 razach wiem, ze sennosc to zdecydowanie moj najmocniejszy objaw ciazy

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6f03ccb91a4d.jpg

    Jednak dzis ciut mocniejsza (z prawej, a wczorajsza z lewej). Na zywo bardziej widac roznice, bo nawet M. zauwazyl
    Nie zawsze krwiak wychodzi na USG, przynajmniej na tak wczesnym etapie. Lepiej dmuchać na zimne :)

    Sasanka55 lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Olga_89 Autorytet
    Postów: 1151 2429

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka pewnie, że dzisiejsza mocniejsza.. :)
    Ja jestem już w drodze do Białegostoku, dzisiaj mam pierwszy (mam nadzieję ostatni) transfer.. Proszę o kciuki!

    Sasanka55, Malinowa91, buba123, moni05, Tele...79, szona, eemmiilliiaa, Niecierpliwa..., APrzybylska, Kingulla, Irvine90, Ania_85_, Szczesliwa_mamusia, MonikA_89!, moyeu, OO83, Ochmanka, agge, monciara, Nuch, nuśka91, MamaStasia :), cukrzyk1991, Magduullina, Jola79 lubią tę wiadomość

    8p3oskjozzzi1rdx.png
    Udzial w badaniach lkinicznych, Kriobank Bialystok-IVF
    AMH 8.62
    lekko Policystyczne jajniki
    07.03. 19 transfer 5 dniowego kropka 4AA
    mamy jeszcze:❄️❄️❄️
    15.03.19 8dpt beta 0
    Crio 05.04.19 4AA
    9dpt--> beta 178 😍 prog 15.53... 11dpt--> beta 389 😊 18dpt-->beta 8630 😄
    05.05--> serce wali jak dzwon :) <3 mamy 11mm :)
    07.07.19--> znamy plec :) chlopczyk! Gabrys <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA, dziekuje, bede sie oszczedzac w takim razie :) W zasadzie to i tak wstaje glownie do toalety, we wszystkim innym wyrecza mnie M.

    A Czy Ty siusiasz naprawde dopiero 26.03?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olga_89 wrote:
    Sasanka pewnie, że dzisiejsza mocniejsza.. :)
    Ja jestem już w drodze do Białegostoku, dzisiaj mam pierwszy (mam nadzieję ostatni) transfer.. Proszę o kciuki!

    Tak, to bedzie pierwszy i ostatni!!! Mocne kciuki :*

  • moni05 Autorytet
    Postów: 4031 6184

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka, Słońce śpij i odpoczywaj :*

    Olga, kciuki tak mocno, że nie wiem! :) :*

    Sasanka55 lubi tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Pewnie by wyszedl krwiak na USG, wiec niestety to nie on :( Zaraz wezme komputer do lozka i popracuje. Jak poczuje sie choc troche gorzej, to koniec pracy. Kurcze, ciaza taka mini, bety tyle co na lekarstwo, a ja od ponad tygodnia o niczym innym nie mysle jak o spaniu :) Tak, po tych 3 razach wiem, ze sennosc to zdecydowanie moj najmocniejszy objaw ciazy

    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6f03ccb91a4d.jpg

    Jednak dzis ciut mocniejsza (z prawej, a wczorajsza z lewej). Na zywo bardziej widac roznice, bo nawet M. zauwazyl
    Jasne ze mocniejsza. Kropek dzielnie walczy i niski prog jest mu niestraszny. Kiedy idziesz znow na bete?

    Olga kciuki zacisniete😊

    Sasanka55, Magduullina lubią tę wiadomość

  • Pauliśka Autorytet
    Postów: 1556 2139

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanko zdecydowanie jest mocniejsza!
    U mnie niestety biel vizira na teście check &go, i znowu głupie testy narobiły mi nadziei ehhh :(

    8p3os65gp79cy9ly.png
  • Tele...79 Ekspertka
    Postów: 205 429

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety u mnie biel vizira. Ale jeszcze jutro sprawdze bo dzis mam12dpo a w ostatniej ciazy tez tak mialam ze beta byl 0,1 a piec dni pozniej juz 139. @ mam dostac w sobote wiec jeszcze nie trace nadzieji.

    Sasanko jest ciemniejsza, widac z daleka.

    Olga trzymam kciuki.

    Kurde nie mam czasu wlaczac laptopa i dlatego bez polskich znakow. Za duzo nie piszcie, bo bede musiala was popoludniu nadrabiac. Milego dnia wamzycze.

    MonikA_89!, Magduullina, Jola79 lubią tę wiadomość

    31 cykl starań, listopad 2017- CB, Styczeń 2018- PJP Euthyrox.
    HBS+ Niskie AMH
    Krótkie cykle ok.24-26dni.
    w sierpniu 2018 laparo,histero i HSG
    Wiek 40lat.
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanka55 wrote:
    Monciara, dziekuje :* Przykro mi z powodu tak wczesnej @, ale jestes pewna, ze to to? Wiesz, po moim przykladzie....

    Irvine <3

    Magdullina, Dzulka, mnie wysypalo po owu, pamietacie, jak marudzilam, liczac krostki? Pozniej cera przed terminem @ stala sie idealna + II :)

    Nie spac, wstawac, siuuusiac :) U mnie kreska taka jak wczoraj chyba. Cala noc nie bylo plamien/krwawien, wstalam teraz i bach, znowu :(
    Krecha kochana mocniejsza! Będzie dobrze 😉 maleństwo walczy. Mam nadzieję, że i u mnie ta piękna cera przed okresem da II krechy, ale ze boli brzuch delikatnie i cycki to się nie nastawiam i mega boje się testować, raz korci a raz się boje

    Sasanka55 lubi tę wiadomość

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • APrzybylska Autorytet
    Postów: 1883 2969

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olga myślami z Tobą!

    Sasanka jak dla mnie kreska jest ciemniejsza. Dzidzia walczy, będzie szczęśliwy finał :)

    Dziewczyny współczuję bieli :/

    U nas dziś noc taka, że szkoda gadać. Padam na cyce.

    14.10.2019 - Helena - zakochani od nowa
    29.03.2018 - Zuzanna - miłość naszego życia
    19.05.2017 - maleństwo 8 tydzień [*]
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko bosko i corko.. czlowiek tylko sie chwile zerwie z forum i juz ciezko nadrobic.

    Sasanko serduszko nasze mocno kciuki zaciskam. Ciezki tydzien przed Toba, ale oby sytuacja sie opanowala.

    Moni gratuluje.

    Niecierpliwa dobrze, ze sytuacja nie wyglada zle. Mam nadzieje, zd jak dostaniesz @ to i beta w koncu sie opamieta.

    Szona nie smutaj sie. Wiem, ze czlowiek sie martwi i niecierpliwi, ale spokojnie :) sprobuj jakis monitoring zrobic zeby nie tracic czasu bo sie tylko psychicznie zajedziesz.

    Olga zaciskam kciuki nawet u stop. Dawaj znac ci u Was.

    Tulam wszystkie z biela, @ i innymi problemami. Jeszcze w marcu zdazycie zajsc :)

    U mnie juz sluzu coraz mniej, bede na owulaka w robocie sikac, bo nie mozemy sobie pozwolic na przegapienie owulacji dkoti na jeden strzal dzialamy. Wczoraj test jeszcze bialy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 07:34

    szona, moni05, Sasanka55, monciara lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • 5ylwian Autorytet
    Postów: 1211 1164

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/39c179f82327.png
    Ja wklejam moj pierwszy wykres temperaturowy. Pokrecony jest ale niby wskazuje,ze cos tam sie zadzialo. Pokusilam sie nawet dzisiaj o test (a mialam 10.03) i niestety ani z latarka ani po rozebraniu na czesci pierwsze nie znalazlam ani cieniutka cienia cienia. Wiem,ze 9dpo to wczesnie ale jakos juz mi nadzieje calkiem odebralo

    *Maj 2014- Synek. :) CC
    *PCOS, insulinooporność, hiperinsulinemia, HOMA IR 5,17
    niedoczynność tarczycy, niedomoga lutealna
    *starania o 2 dziecko od kwietnia 2018
    *2018-poronienie samoistne, poronienie zatrzymane z łyżeczkowaniem
    *2019- cb,cp z poronieniem trąbkowym
    *2019-badania: ANA- dodatnie,
    Antykoagulant tocznia słabo dodatni,MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne, PAI-1 4G heterozygotyczny.
  • szona Autorytet
    Postów: 5630 13245

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Matko bosko i corko.. czlowiek tylko sie chwile zerwie z forum i juz ciezko nadrobic.

    Sasanko serduszko nasze mocno kciuki zaciskam. Ciezki tydzien przed Toba, ale oby sytuacja sie opanowala.

    Moni gratuluje.

    Niecierpliwa dobrze, ze sytuacja nie wyglada zle. Mam nadzieje, zd jak dostaniesz @ to i beta w koncu sie opamieta.

    Szona nie smutaj sie. Wiem, ze czlowiek sie martwi i niecierpliwi, ale spokojnie :) sprobuj jakis monitoring zrobic zeby nie tracic czasu bo sie tylko psychicznie zajedziesz.

    Olga zaciskam kciuki nawet u stop. Dawaj znac ci u Was.

    Tulam wszystkie z biela, @ i innymi problemami. Jeszcze w marcu zdazycie zajsc :)

    U mnie juz sluzu coraz mniej, bede na owulaka w robocie sikac, bo nie mozemy sobie pozwolic na przegapienie owulacji dkoti na jeden strzal dzialamy. Wczoraj test jeszcze bialy.

    Kupiłam clearblue dual, od przyszłego cyklu spróbuję dobrze trafić w owulację, zobaczymy...

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, dziekuje :*

    Testujcie na Nordzikach, one pokaza wszystko :) Biel u Was o niczym jeszcze nie swiadczy, a kciuki wciaz zacisniete :*

    Magduullina lubi tę wiadomość

  • Kingulla Autorytet
    Postów: 2694 2638

    Wysłany: 7 marca 2019, 07:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sasanko jest mocniejsza kreska :) to dobrze wróży :)

    Olga powodzenia :* mocno zaciskam kciuki :*

    Pauliś no tak niestety z tymi testami jest. Najpierw narobią nam nadziei, a później z łomotem sprowadzają na ziemię. A ile dni po ovu jesteś ? Moż jeszce czas żeby coś wysikać :)

    U mnie za to ta temperatura jakaś ch... a :p brałam ovitrelle i luteinę 2X100 więc jeśli obecna tempoeratura jest wynikiem tych dwóch leków, to mojej jajko nie naprodukowało chyba nic :/ z drugiej strony kiedyś przy takich temperaturach miałam proga 20 więc już sama nie wiem. Może u mnie odwrotnie.. im wyższy tym temperatura niżej, a jak spada to temperatura wzrasta :P to by się zgadzało po obserwacjach prowadzonych do tej pory :P ja to dziwoląg jestem :P

    Sebek - 2010 <3 <3
    Starania od I 2016

    18.08.2016 - zaśniad całkowity:(

    V 2019 IVF - 😭

    III 2020 😭

    Czekam na cud..

    HSG - oba jajowody drożne (lewy udrożniony po ponownym podaniu kontrastu)
‹‹ 55 56 57 58 59 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego