Forum W oczekiwaniu na testowanie Marzec- miesiąc dwóch kreseczek
Odpowiedz

Marzec- miesiąc dwóch kreseczek

Oceń ten wątek:
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 7 marca 2019, 16:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moyeu krotkie cykle maja tez swoje plusy. Ja w ciagu tego roku zaliczylam ich 14. Zawsze to dwie potencjalne szansy wiecej.
    Ale masz przyklad Sasanki, ze takie pozne plamienie to nie musi byc @

    Olga kciuki zacisniete. Jak to jest byc w ciazy?

    szona, Ochmanka, moyeu lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • szona Autorytet
    Postów: 5620 13242

    Wysłany: 7 marca 2019, 16:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przychylam się - niemierzenie temperatury = spora ulga (Oczywiście w moim przypadku i wiem, że dla wielu dopiero mierzenie daje względny spokój)

    Nuch lubi tę wiadomość

    15 cs po cb. (22 cs)
    Chwilowo - pie*dolę to i znikam stąd.
  • moyeu Autorytet
    Postów: 1209 1864

    Wysłany: 7 marca 2019, 16:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia wrote:
    Moyeu krotkie cykle maja tez swoje plusy. Ja w ciagu tego roku zaliczylam ich 14. Zawsze to dwie potencjalne szansy wiecej.
    Ale masz przyklad Sasanki, ze takie pozne plamienie to nie musi byc @

    Olga kciuki zacisniete. Jak to jest byc w ciazy?
    Malgoniu, ja to w sumie wiem, staramy się od lutego 2018 a to jest mój 14 cykl, no w rok zrobiłam 13 bo ten ostatni cykl trwał 42 dni więc dlatego 😝 nadzieja umiera ostatnia 😉

    28lat 🍍 38cs
    🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH (0,72 ng/ml), Hiperinsulinemia, Insulinooporność HOMA IR IV 19 - 4,75 ➡️ VII 19 - 2,7 ➡ X 19 - 2,35 ➡️ II 20 - 1,97🥳🎉👉🏻DIETA!💪🏻
    💊Euthyrox 75 💊Glucophage XR1500

    🔜powtorka badań nasienia
    ✔️7.06.2020 laparoskopia + drożność - usunięcie potworniaka, jajowody drożne, usunięte ogniska endometriozy (zatoka Douglasa).

    👦🏻On: oligosp., morfologia 4% ➡ IVF ???🤦🏼‍♀️
  • Olga_89 Autorytet
    Postów: 1151 2429

    Wysłany: 7 marca 2019, 16:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ef36 wrote:
    Kciuki za malucha! &&&&&
    Kiedy testujesz?

    Za tydzień mam wizytę kontrolna i maja mi krew zrobić :)

    moni05, Magduullina, szona, ef36 lubią tę wiadomość

    8p3oskjozzzi1rdx.png
    Udzial w badaniach lkinicznych, Kriobank Bialystok-IVF
    AMH 8.62
    lekko Policystyczne jajniki
    07.03. 19 transfer 5 dniowego kropka 4AA
    mamy jeszcze:❄️❄️❄️
    15.03.19 8dpt beta 0
    Crio 05.04.19 4AA
    9dpt--> beta 178 😍 prog 15.53... 11dpt--> beta 389 😊 18dpt-->beta 8630 😄
    05.05--> serce wali jak dzwon :) <3 mamy 11mm :)
    07.07.19--> znamy plec :) chlopczyk! Gabrys <3
  • moyeu Autorytet
    Postów: 1209 1864

    Wysłany: 7 marca 2019, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olga_89 wrote:
    Za tydzień mam wizytę kontrolna i maja mi krew zrobić :)
    Olga jesteś PUPO czytaj pregnant until proven otherwise ❤❤❤

    Malgonia, Sasanka55, MonikA_89!, Irvine90, Ania_85_ lubią tę wiadomość

    28lat 🍍 38cs
    🩺Hashimoto, Niedoczynność tarczycy, Endometrioza I st., niskie AMH (0,72 ng/ml), Hiperinsulinemia, Insulinooporność HOMA IR IV 19 - 4,75 ➡️ VII 19 - 2,7 ➡ X 19 - 2,35 ➡️ II 20 - 1,97🥳🎉👉🏻DIETA!💪🏻
    💊Euthyrox 75 💊Glucophage XR1500

    🔜powtorka badań nasienia
    ✔️7.06.2020 laparoskopia + drożność - usunięcie potworniaka, jajowody drożne, usunięte ogniska endometriozy (zatoka Douglasa).

    👦🏻On: oligosp., morfologia 4% ➡ IVF ???🤦🏼‍♀️
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 7 marca 2019, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7eb924d2a46.jpg

    Dziewczyny przepraszam że tak pomiędzy ciążę a owulację ale ja po prostu nie myślałam że te cudeńka są aż tak ekstra!! I jak mam teraz oddać tego zająca dziecku...;)

    Izape ❤❤❤

    Niecierpliwa..., Sasanka55, Izape_91, moyeu, moni05, cukrzyk1991, szona, Ania_85_, eemmiilliiaa lubią tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 7 marca 2019, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olga <3 az mi serce mocniej zabilo :) Bedziemy mialy na forum nowa, kochana Dzidzie i Mamusie z cudownymi fotkami z USG :)

    Niecierpliwa, pracowalam az 9h, bo chcialam wszystko wypchnac, pozalatwiac, ale spokojnie, z lozka :) Jutro wolne, bo cos mnie wkurzylo, a wole miec spokojna glowe jednak.

    Izape jest czarodziejka, ogladam foty na Instagramie i tym bardziej nie moge doczekac sie dzidzi :) Ja wszystko u Ciebie wykupie. Tworzysz cuda!!

    Agge, tez tak teraz mialam z tym sluzem :) Kilka dni ladny, plodny, a przed owu i w owu dupkowaty, byle jaki, wiec myslalam, ze nic z tego.

    Szona, wkrecaj sobie te objawy :) Ja w Ciebie wierze!

    ElfiaKsiezniczka, mam nadzieje, ze te bole sa chwilowe i ze gastroskopia wyjdzie spoko. Trzymaj sie cieplo

    Pauliska, zaopatrz sie w Nordy i na nie siusnij albo lec na bete :) Kurcze, skoro cos wychodzi, to wierze, ze sie nie zawiedziesz :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 16:57

    Izape_91, Iwona28 lubią tę wiadomość

  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5007 11615

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka wrote:

    Izape ❤❤❤


    Doszło?! Ejj ale co królikowi się stało z twarzą, wez go popraw! :D ale gruby jest co nie?? Mój mąż nie mógł się z nim rozstać :D a dziecku proszę oddać!!

    Sasanka ♥️♥️♥️ dziękuję za tak mile słowa!!! Jak zajde w ciąże to przez 9 miesięcy będę szyla dziecku wyprawkę :D

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:03

    MonikA_89!, Sasanka55, Ochmanka, szona lubią tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Kingulla Autorytet
    Postów: 2694 2638

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo matko, ciężko nadrobić od rana :)
    Olga to teraz najbardziej emocjonujący czas przed Wami :) z całych sił chucham i dmucham, żeby za tydzień krew była pozytywna :*

    Pauliś a masz jeszcze ten test facelle? Trzeba sikać na ten sam, bo każdy inaczej pokaże. Ja dziś znów siknęłam na Quixxa (bo były najtańsze w aptece :P) i kreska taka jak wczoraj, jasna ale jest. Myślę, że jakbym nasikała na bobka to byłaby piękna różowa. Także zamówiłam sobie nordy, z 2-3 dni jak przyjdą i zaczynam siuranie :P a co mi tam :P jest test jest zabawa :P

    Malgoniu oby ovulak dziś zczerwieniał :D miłego bzykanka :D

    Iza ja też po pozytywnym teście, albo po wizycie serduszkowej uderzam do Ciebie z zamówieniem :) może zacznij szyć chusty :D będzie popyt :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:07

    Izape_91, Pynia lubią tę wiadomość

    Sebek - 2010 <3 <3
    Starania od I 2016

    18.08.2016 - zaśniad całkowity:(

    V 2019 IVF - 😭

    III 2020 😭

    Czekam na cud..

    HSG - oba jajowody drożne (lewy udrożniony po ponownym podaniu kontrastu)
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7308 10346

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b7eb924d2a46.jpg

    Dziewczyny przepraszam że tak pomiędzy ciążę a owulację ale ja po prostu nie myślałam że te cudeńka są aż tak ekstra!! I jak mam teraz oddać tego zająca dziecku...;)

    Izape ❤❤❤
    To zamów drugiego dla siebie :D

    Ochmanka lubi tę wiadomość

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7308 10346

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak w poniedziałek byłam na USG to mi powiedziała, że w piątek powinna być owulacja... Na owulaku bladzioch, więc prędzej mi kaktus na ręce wyrośnie niż pękną jutro te jajka... :P Dziś 9dc i już bym najchętniej sobie siknęła na ciążowy a tu nawet na owulakach krechy nie mogę wysikać. Ale mi się dłuży w tym cyklu..... :P
    Owu gdzie jesteś? :D

    oar843r8jpmp224p.png

    6 lat starań o kropka
    _____________________
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Pauliśka Autorytet
    Postów: 1556 2139

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingulla wrote:
    Oooo matko, ciężko nadrobić od rana :)
    Olga to teraz najbardziej emocjonujący czas przed Wami :) z całych sił chucham i dmucham, żeby za tydzień krew była pozytywna :*

    Pauliś a masz jeszcze ten test facelle? Trzeba sikać na ten sam, bo każdy inaczej pokaże. Ja dziś znów siknęłam na Quixxa (bo były najtańsze w aptece :P) i kreska taka jak wczoraj, jasna ale jest. Myślę, że jakbym nasikała na bobka to byłaby piękna różowa. Także zamówiłam sobie nordy, z 2-3 dni jak przyjdą i zaczynam siuranie :P a co mi tam :P jest test jest zabawa :P

    Malgoniu oby ovulak dziś zczerwieniał :D miłego bzykanka :D

    Iza ja też po pozytywnym teście, albo po wizycie serduszkowej uderzam do Ciebie z zamówieniem :) może zacznij szyć chusty :D będzie popyt :)

    No jasne,że zaopatrzyłam się w facelle, nasikalam ale w sumie mogłam poczekać do rana...no jest słabsza niż wczoraj ale jest . Nasikalam na dwa...
    Patrzyłam na testy jak z synem miałam to 26 stycznia była ciemna krecha a 27 ledwo cień na tym samym teście... No chyba jutro zrobię betę i będę wszystko wiedziała.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:20

    8p3os65gp79cy9ly.png
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izape_91 wrote:
    Doszło?! Ejj ale co królikowi się stało z twarzą, wez go popraw! :D ale gruby jest co nie?? Mój mąż nie mógł się z nim rozstać :D a dziecku proszę oddać!!

    Sasanka ♥️♥️♥️ dziękuję za tak mile słowa!!! Jak zajde w ciąże to przez 9 miesięcy będę szyla dziecku wyprawkę :D
    Izape pardon już poprawiłam. Może za bardzo go starmosiłam jak wyjęłam z paczki;) nom, kawał przytulasa. Coś czuje że to będzie najlepszy przyjaciel Małej:)

    Magduullina lubi tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • ElfiaKsiężniczka Autorytet
    Postów: 3837 6275

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olga, trzymam kciuki. U ciebie tak się pięknie wszystko potoczyło :)

    Ef, kiedy wizyta serduszka? <3

    Sasanka, mam nadzieję, ze u ciebie ten marzec tez bedzie szczęśliwy. Swoją drogą pilny prezent na dzień kobiet :)

    Moyeu, mój aktualny cykl trwa juz 60 dni ;)

    Udało mi sie dodzwonić do kilku szpitali i centrum medycznego. Terminy na koniec maja. W końcu zrezygnowana ze bede musiała iść prywatnie, weszłam na stronę świat przychodni,żeby popatrzeć jaki termin u mnie w szpitalu powiatowym (gastroskopia bez żadnego znieczulenia brrr) 190 dni... patrzę a tam pod spodem inf, ze w takiej niewielkiej przychodni w moim gminnym miasteczku robią gastroskopie na nfz. Termin? 25 marca, ugryzlam się w język żeby nie spytać czy tego roku. Jeden problem z głowy :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:22

    Obdnp2.png

    TQckp1.png

    Starania od czerwca 2018
    niskie AMH 😢 (POF)
    ON:
    Morfologia 5%,

    Marzec - CLO - BYŁY OWULACJE 😊
    Leczenie start
    04.04.2019 - Artvimed Kraków
    28.05. Decyzja o AZ
    Maj - lipiec kompletowanie badań
    29.10 przygotowaniem do transferu ☺
    15.11.2019 transfer ❄ 4.1.1. 7dpt i 10 dpt <0,1😢
    03.01.2020 histeroskopia diagnostyczna - mikropolipy w macicy, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego. 🎉
    10.02.2020. FET ❄4.1.1
    6dpt II
    7dpt beta 32,77mIU/ml
    10dpt 154,20 mIU/ml
    14 dpt 1153,00 mIU/ml
    25dpt MAMY ❤️
    22.04.2020 prenatalne - dziewczynka 👧
    15.06.2020 prenatalne 100% dziewczynka 👸
    Krwawienie i hospitalizacja, (krwiak)


    Zostań ze mną... ❤️🙏

    Zostały nam ❄❄

    ⚠️MTHFR_677-T i MTHFR_1298A-C heterozygotyczne
    ⚠️hiperinsulinemia
    💊acard 75, metyle, metforimina
  • Pauliśka Autorytet
    Postów: 1556 2139

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a74b777aa5e6.jpg
    Ten na górze z wczoraj,drugi i trzeci z dziś,jeden rozebrałam bo lepiej widać chyba... Co myślicie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:36

    Magduullina, Malinaa90, moyeu lubią tę wiadomość

    8p3os65gp79cy9ly.png
  • Pauliśka Autorytet
    Postów: 1556 2139

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/a5f5d005ae06.jpg
    Tu jeszcze osobno ten z dziś...

    Magduullina lubi tę wiadomość

    8p3os65gp79cy9ly.png
  • Pauliśka Autorytet
    Postów: 1556 2139

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu na zdjęciach ja już kompletnie nic nie widzę :(

    8p3os65gp79cy9ly.png
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pauliśka A ja widzę:) niech beta rośnie!!

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • moni05 Autorytet
    Postów: 4031 6184

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olga, booooziu cudownie :) mocne kciuki za Was :*

    Szona, każda zmiana daje nadzieje... I oby to było TO! :)

    Sasanka, ale nic nie piszesz co tam, jak tam? Krwawienie, wszystko? Melduj szybko!

    Monika, w końcu muszą popękać :D do dzieła i trzymam kciuki! :*

    Sasanka55, szona, MonikA_89! lubią tę wiadomość

    cFq0p1.png
    0umop1.png

    Grudzień 2018: zmiany nowotworowe szyjki macicy
    2017-2018: 3CB
    ❌Insulinooporność, hiperinsulinemia, hipoglikemia reaktywna.
    Avamina SR 2x500mg
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7496 11421

    Wysłany: 7 marca 2019, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanka zostaw sobie tego zajaca ;) dwie moje najukochansza malpki byly prezentami dla kogos... no i trzeba bylo szukac innych ;)

    Kingulla oby kreska juz tylko ciemniala. Za 3 dni powinien byc juz w miare wiarygodny wynik.

    Paulidks tak to juz jest ze na zdjeciach ciezko te tedty z szybka zalapac, ale trzymam kciuki za Twoje kresunie.

    Ja za jakies pol godziny sikam na owulaka. Oby byl bordowy, choc teoretycznie to ma jeszcze czas (tylko mi sie juz czekac nie chce).

    P.s. pobilam dzis swoj maly staraniowy rekord. Zaczelam czytac o objaach zagniezdzenia jeszcze przed owulacja ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:59

    Izape_91, Ochmanka, MonikA_89! lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
‹‹ 60 61 62 63 64 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego