X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.
Odpowiedz

Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.

Oceń ten wątek:
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morella wrote:
    Kofeina, nie nerwuj sie. Podejrzana jestes! Na ostrzu testa, ze tak powiem;)
    myślisz..??

wac4wpq.png
    4791b234bfe23548b1b3609c7dad346b.png

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morella wrote:
    I dupa. Tsh 3,53, przy normie 4,20. Trzeba zbijac bo nie zajde z takim wynikiem:( reszta badan ok, ft3, ft4 w normie, wlasciwie po srodku normy. Ech:/

Morelka i Ciri - mnie TSH wyszło 2,29, więc teoretycznie też za dużo, ale podobno powinno się patrzeć nie na samo TSH, ale też na ft3 i ft4 właśnie. Jeśli ft3 i ft4 jest w normie i w dobrym stosunku %, to znaczy, że tarczyca dobrze sobie radzi. Jest taka jedna, mądra forumowiczka (zwei_kresken) w temacie o TSH właśnie. Dużo przeszła i trochę więcej wie o tarczycy. Polecam zajrzeć do tego wątku :)

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze warto by to bylo skonsultowac? A w poprzednim cyklu tez tak malo urosly? Bo nie pamietam jaki mialas poprzedni wykresik..

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morella wrote:
    Zanim dostane sie do endo to zima bedzie:/ musze poczyrac, jak naturalnie zbic to tsh

Polecam dietę bezglutenową! Ja nieświadomie zbiłam sobie TSH z 3,39 na 2,26

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Morelka i Ciri - mnie TSH wyszło 2,29, więc teoretycznie też za dużo, ale podobno powinno się patrzeć nie na samo TSH, ale też na ft3 i ft4 właśnie. Jeśli ft3 i ft4 jest w normie i w dobrym stosunku %, to znaczy, że tarczyca dobrze sobie radzi. Jest taka jedna, mądra forumowiczka (zwei_kresken) w temacie o TSH właśnie. Dużo przeszła i trochę więcej wie o tarczycy. Polecam zajrzeć do tego wątku :)
    Juz napisalam tam. Ten stosunek bede robic na poczatku przyszlego cyklu. Wiem ze stosunek powienien byc nie wiekszy niz 1

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morell, możesz z tym iść też do ginka. W kwesti starań nie powinien cie zbyć.

Mam skurcze i czuję się jakbym miała zaraz urodzić :( Normalnie kosmos.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Polecam dietę bezglutenową! Ja nieświadomie zbiłam sobie TSH z 3,39 na 2,26

Jaka to dieta?

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morella wrote:
    Jaka to dieta?

Odrzucenie pszenicy, czyli generalnie każdego pieczywa, płatków, mąki (również żytniej). Poczytaj trochę, bo w necie dużo tego jest. Ta dieta była bardzo modna jakiś rok temu, ja się nią zainteresowałam, bo nie mogłam znaleźć przyczyny moich problemów ze skórą - odstawiłam gluten i jest o niebo lepiej!
    Później, już tu na OF, dowiedziałam się, że pomaga zbijać TSH :)

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak sie oblicza stosunek ft3 i ft4?

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest ciężko na początku, bo nawet makaronów nie można jest zwykłych. Na szczęście jest dużo produktów dedykowanych ludziom, którzy nie mogą jest glutenu. Część z nich to oczywiście nabijanie kieszeni korporacjom, ale np. płatki ryżowe, czy kukurydziane można wsuwać bez problemu! Teraz jest lato, więc dużo owoców i warzyw, można podarować sobie typowo mączne potrawy. Jeśli chodzi o makarony i nawet chleby - można kupić gotowe, właśnie na mące gryczanej, ryżowej, czy kukurydzianej - ja różnicy w smaku nie widzę :) A chleb polecam robić samemu - nie ma dużo roboty, a pyszny i zdrowy!

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morella wrote:

http://www.chorobytarczycy.eu/kalkulator

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie stosowałam też bardzo restrykcyjnie tej diety. Jak pojechałam do mamy, to pierogi były obowiązkowe :P Więc zdarzało mi się jeść gluten, ale bardzo go ograniczyłam. Teraz nawet nie tęsknię za zwykłą bułką :)

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga - tutaj też gratulacje! Rośnijcie zdrowo :)

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morella wrote:

Morelka jeszcze Ci wkleję to, co mi napisała Zwei_kresken:

Moje wyniki:
    TSH 2,29 (min. 0,35 --- 5,5 max)
    FT3 3,13 (min. 2,3 --- 4,2 max)
    FT4 1,26 (min. 0,89 --- 1,76 max)

"FT3 na poziomie 44%, FT4 43%, przy takich wynikach TSH wcale nie jest złe. Nie możesz patrzeć tylko na TSH, wygląda na to, że tarczyca świetnie sobie daje radę, pokaż wyniki swojemu lekarzowi, ale nie sądzę, żeby go coś zaniepokoiło. Masz wyniki w okolicach 50% i co ważne- masz oba hormony na podobnym poziomie procentowym. Endokrynolodzy mówią, że TSH 2-2,5 to dla planujących macierzyństwo dobry poziom, jeśli hormony tarczycowe też są odpowiednie. Tak jak u Ciebie."

Do lekarza oczywiście się zapisałam, ale już tak nie panikuję :)

Morella, a Ty jakie masz wartości dla FT3 i FT4?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 20:13

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • kofeinka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Moze warto by to bylo skonsultowac? A w poprzednim cyklu tez tak malo urosly? Bo nie pamietam jaki mialas poprzedni wykresik..

wykres z maja
    4e3eb13b8c0790768ce14bea48db77f2.png

i z kwietnia
    4b64b4996238b7ce316f7810538fe6f1.png

wac4wpq.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co mi kolezanka powiedziala ze przy tak malych skok to progesteron badz... Hmmm..prolaktyna ? Byly winne... Ze miala tez tak kilka cykli potem brala... Kurde musze sprawdzic co i jej normalne temperatury rosly. Ta z maja tez nie jest zachecajace. Z kwietnia juz lepsza. Zaraz sprawdze to co pisala mi ta kolezanka i Ci wkleje ;D

• kofeinka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Wiesz co mi kolezanka powiedziala ze przy tak malych skok to progesteron badz... Hmmm..prolaktyna ? Byly winne... Ze miala tez tak kilka cykli potem brala... Kurde musze sprawdzic co i jej normalne temperatury rosly. Ta z maja tez nie jest zachecajace. Z kwietnia juz lepsza. Zaraz sprawdze to co pisala mi ta kolezanka i Ci wkleje ;D

a tu jeszcze z marca
    0c4e25ca381a19f001c1cffea3eeca7c.png

wac4wpq.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzec, kwiecien ladny i jakby od maja sie cos pokielbasilo... Robila badania w tym cyklu? Bo moim zdaniem to na jakis niedobor wyglada... Wiesz co napisz moze na posba o interpretacje wykresu. I wstaw te cztery. Skierka powinna Ci doradzic bo to ona mi mowila o tej niskiej temperaturze.

https://ovufriend.pl/forum/temperatury-wykresy-plodnosc/prosba-o-pomoc-w-interpretacji-wykresu,381,247.html#show-post-2336188

Trzymaj linka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 20:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Kinga - tutaj też gratulacje! Rośnijcie zdrowo :)
    Dziękuję! Wirusków moc ;)

Dziewczyny spójrzcie na mój wykres... totalne szaleństwo :D Tempka niska, mały wzrost... okazało się dzisiaj że progesteron za niski , całe szczęście że jego poziom wystarczył do tej pory.

Kofeinka, może by progesteron zbadać?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 20:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo wiemy wiemy :)

I tez mysle ze progesteron u Kofeinki nawala cos w tych cyklach.

Ja sie balam ze mam za niski skoro, mam taki maly skok a u mnie jest ok. Ale u Kofeinki to jakies plaszczyzny...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2015, 20:31

‹‹ 161 162 163 164 165 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ