Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyA ja postanowiłam odpocząć i mało zaglądałam tutaj. Poszłam z moim J wczoraj do zoo, potem po zakupy do centrum i zakupiłam spodnie, 2 bluzki i chustę na szyję za całe 120 zł. Jeszcze rano wczoraj zjadłam lody i chyba były lipne bo mam zatrucie i non stop latam do wc.
Jakby tego było mało to jeszcze wieczorem wysiadł mi prąd i było zwarcie w głównym bezpieczniku. Trzeba było elektryka...
Ledwo żyje z pazerności. Jutro mam dużo pracy bo moja szefowa poszła na urlop i zostawiła mi robotę po 2 tyg pracy. Nie mogę tego zwalić. Jak sobie poradzę to mnie zatrzymają i będę mogła pracować w domu od września.
Postanowiłam sobie nic nie wkręcać w tym cyklu. Może będę tylko robić testy ovu, ale też zobaczę. Zbieram kasę na hsg.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 10:29
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Dzisiaj spadam jeszcze niżej, więc liczę, że jutro skok! Jajniki się wyciszyły chwilowo, ale wczoraj dawały mi nieźle popalić...
Niunqua, chyba wezmę przykład z Ciebie i pójdę na polowanie. Może to mi poprawi nastrój
Magdziulla, też myślę żeby w końcu się odważyć i założyć własną działalność. Jak to wygląda z zusem? Trzeba płacić przez min. 3 miesiące zanim pójdzie się na macierzyński?
-
nick nieaktualnyAlicjaaaa ja sie orientowalam bo tez chcialam i tak jesli placiesz maly zus z racji ze zakladasz pierwszy raz dzialalnosc to w ogole Ci sie macierzynski nie nalezy (GLUPOTA), A zeby miec macierzynski musisz rok odprowadzac zus, czyli 3 miesiace przed ciaza musisz zaczac (czyli jak ze zleceniem ozusowanym tak jak ja mam), ta najnizsza stawke (ale nie ta obnizona) i bedziesz miala normalnie macierzynski.
Chyba ze cos sie zmienilo, ja sie rok temu dowiadywalam. -
Czyli jak jestem na obniżonym zusie (bo przez pierwsze dwa lata mogę), to nawet po 3 miesiącach nie mogę iść?! Muszę co najmniej rok płacić? Dobrze zrozumiałam? Paranoja jakaś!
Bo jak jestem np. na umowie o pracę, to wystarczy, że ktoś tylko przez miesiąc odprowadza za mnie składki i do porodu mogę iść na L4, a potem na macierzyński.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 11:37
-
nick nieaktualnyW ogole na obnizonym zusie nie obowiazuje Cie macierzynski nawet po roku.... przynajmniej taie info dostalam w zusie i dostalam info w necie..
musisz byc na normalnym i wtedy po 3 miesiaccach mozesz isc na zwolninie (l4), ale po roku na macierzynski. -
nick nieaktualnyAle najlepiej przejdz sie do zusu i zapytaj, zmienili przepisy chyba w 2015 roku albo 2014 po tym ze matki raz placily ten najwiekszy zus zakladaly firme na miesiac a potem panstwo placilo po 8tys przez rok im... i bylo mega duzo przekretow... (sama chcialam tak robic) i po tym sie zmienil przepis...
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ciri22 wrote:Alicjaaaa ja sie orientowalam bo tez chcialam i tak jesli placiesz maly zus z racji ze zakladasz pierwszy raz dzialalnosc to w ogole Ci sie macierzynski nie nalezy (GLUPOTA), A zeby miec macierzynski musisz rok odprowadzac zus, czyli 3 miesiace przed ciaza musisz zaczac (czyli jak ze zleceniem ozusowanym tak jak ja mam), ta najnizsza stawke (ale nie ta obnizona) i bedziesz miala normalnie macierzynski.
Chyba ze cos sie zmienilo, ja sie rok temu dowiadywalam.
eeeee....jak się nie należy macierzyński?
Jak ciągle odprowadzasz tylko preferencyjne to należy się prawie 300 zł, z tego odprowadzasz 280 zdrowotnego.No na rękę zostaje Ci jakieś 17 zł hehe;) ale zawsze można płacić też na przemian wyższe składki.Poki nowa ustawa nie weszła w życie uzyskanie wyższego świadczenia jest jeszcze proste, potem będzie gorzej.
Albo od 1 listopada, albo- mam nadzieję-później. -
Hej Dziewczyny Witam się i tylko oficjalnie chcę przekazać dobrą nowinę Na początku tygodnia byłam u ginekologa, ciąża zdecydowanie potwierdzona, fasolka ma już 2 cm (obecnie pewnie jeszcze więcej), rozwija się prawidłowo i ma cudownie bijące serduszko Termin mam na 01.02.2016 Za wszystkie starające mocno ściskam kciuki Mam nadzieję, że niedługo wszystkie będziecie obserwować serducho swojego cudu Miłego dnia
-
nick nieaktualnyniezapominajka_86 wrote:Hej Dziewczyny Witam się i tylko oficjalnie chcę przekazać dobrą nowinę Na początku tygodnia byłam u ginekologa, ciąża zdecydowanie potwierdzona, fasolka ma już 2 cm (obecnie pewnie jeszcze więcej), rozwija się prawidłowo i ma cudownie bijące serduszko Termin mam na 01.02.2016 Za wszystkie starające mocno ściskam kciuki Mam nadzieję, że niedługo wszystkie będziecie obserwować serducho swojego cudu Miłego dnia
-
alicjaaaa wrote:Czyli jak jestem na obniżonym zusie (bo przez pierwsze dwa lata mogę), to nawet po 3 miesiącach nie mogę iść?! Muszę co najmniej rok płacić? Dobrze zrozumiałam? Paranoja jakaś!
Bo jak jestem np. na umowie o pracę, to wystarczy, że ktoś tylko przez miesiąc odprowadza za mnie składki i do porodu mogę iść na L4, a potem na macierzyński.
na ten moment po przystąpieniu do dobrowolnego ubezp. chorobowego jest 90 dni karencji.Po 90 dniach możesz iść na L4.
Póki co przepisy są jeszcze takie,że wystarczało opłacać wysokie składki przez te 3 miesiące i można było dostać fajny zasiłek.No ale tak jak mówię-to do czasu aż wejdzie nowa ustawa, możliwe,że 1 listopada, aczkolwiek nasza grupa na fb walczy o to,żeby w ogóle nie weszła, bo to bubel.
Jednak dziewczyny nie radzę zakładać fikcyjnych działalności, bo ZUS strasznie to kontroluje. Jeśli natomiast macie zamiar działać naprawdę, mieć klientów, faktury itp. to już inna sprawa:) -
nick nieaktualnyZuz_anna wrote:eeeee....jak się nie należy macierzyński?
Jak ciągle odprowadzasz tylko preferencyjne to należy się prawie 300 zł, z tego odprowadzasz 280 zdrowotnego.No na rękę zostaje Ci jakieś 17 zł hehe;) ale zawsze można płacić też na przemian wyższe składki.Poki nowa ustawa nie weszła w życie uzyskanie wyższego świadczenia jest jeszcze proste, potem będzie gorzej.
Albo od 1 listopada, albo- mam nadzieję-później. -
ciri22 wrote:Ale najlepiej przejdz sie do zusu i zapytaj, zmienili przepisy chyba w 2015 roku albo 2014 po tym ze matki raz placily ten najwiekszy zus zakladaly firme na miesiac a potem panstwo placilo po 8tys przez rok im... i bylo mega duzo przekretow... (sama chcialam tak robic) i po tym sie zmienil przepis...
jeszcze tego nie zmienili, ustawa nadal nie weszła w życie;)ciri22 lubi tę wiadomość