X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W oczekiwaniu na testowanie Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.
Odpowiedz

Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja postanowiłam odpocząć i mało zaglądałam tutaj. Poszłam z moim J wczoraj do zoo, potem po zakupy do centrum i zakupiłam spodnie, 2 bluzki i chustę na szyję za całe 120 zł. Jeszcze rano wczoraj zjadłam lody i chyba były lipne bo mam zatrucie i non stop latam do wc.

Jakby tego było mało to jeszcze wieczorem wysiadł mi prąd i było zwarcie w głównym bezpieczniku. Trzeba było elektryka...

Ledwo żyje z pazerności. Jutro mam dużo pracy bo moja szefowa poszła na urlop i zostawiła mi robotę po 2 tyg pracy. Nie mogę tego zwalić. Jak sobie poradzę to mnie zatrzymają i będę mogła pracować w domu od września.

Postanowiłam sobie nic nie wkręcać w tym cyklu. Może będę tylko robić testy ovu, ale też zobaczę. Zbieram kasę na hsg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 10:29

• Jagah Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O! Tez wczoraj uraczylam sie winkiem czerwonym 19%, wystarczyl jedeeeen duzy kielich, i bach, pozamiatane konkretnie, spalam jak dziecko ;) Od czasu do czasu, taki drink pozwala sie wyluzowac psychicznie :)

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja caly tamten cykl pilam winko, nie lubie go ale powiem wam ze wlasnie mega mi sie po nim spalo.. a teraz to ja spie po 12 godzin dziennie, jakas masakra...

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to chyba jestem juz bardzo stara i brak mi tej sily, by bawic sie do rana i pic bez kaca kolejnego dnia. I jednak wole wytrawne wino od piwa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 24 lata i nigdy nie mialam na typ siły... Nie lubiłam

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj spadam jeszcze niżej, więc liczę, że jutro skok! Jajniki się wyciszyły chwilowo, ale wczoraj dawały mi nieźle popalić...

Niunqua, chyba wezmę przykład z Ciebie i pójdę na polowanie. Może to mi poprawi nastrój

Magdziulla, też myślę żeby w końcu się odważyć i założyć własną działalność. Jak to wygląda z zusem? Trzeba płacić przez min. 3 miesiące zanim pójdzie się na macierzyński?

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicjaaaa ja sie orientowalam bo tez chcialam i tak jesli placiesz maly zus z racji ze zakladasz pierwszy raz dzialalnosc to w ogole Ci sie macierzynski nie nalezy (GLUPOTA), A zeby miec macierzynski musisz rok odprowadzac zus, czyli 3 miesiace przed ciaza musisz zaczac (czyli jak ze zleceniem ozusowanym tak jak ja mam), ta najnizsza stawke (ale nie ta obnizona) i bedziesz miala normalnie macierzynski.
    Chyba ze cos sie zmienilo, ja sie rok temu dowiadywalam.

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jak jestem na obniżonym zusie (bo przez pierwsze dwa lata mogę), to nawet po 3 miesiącach nie mogę iść?! Muszę co najmniej rok płacić? Dobrze zrozumiałam? Paranoja jakaś!

Bo jak jestem np. na umowie o pracę, to wystarczy, że ktoś tylko przez miesiąc odprowadza za mnie składki i do porodu mogę iść na L4, a potem na macierzyński.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 11:37

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole na obnizonym zusie nie obowiazuje Cie macierzynski nawet po roku.... przynajmniej taie info dostalam w zusie i dostalam info w necie..
    musisz byc na normalnym i wtedy po 3 miesiaccach mozesz isc na zwolninie (l4), ale po roku na macierzynski.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale najlepiej przejdz sie do zusu i zapytaj, zmienili przepisy chyba w 2015 roku albo 2014 po tym ze matki raz placily ten najwiekszy zus zakladaly firme na miesiac a potem panstwo placilo po 8tys przez rok im... i bylo mega duzo przekretow... (sama chcialam tak robic) i po tym sie zmienil przepis...

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na zusie na umowe zlecenie musialam miec tez minimum rok odprowadzany zus by dostac macierzynski i dosttane srednia z ostatniego roku moich wyplat i tez chyba 100% przez pol roku albo 80% przez rok..

• alicjaaaa Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, spróbuję się dowiedzieć więcej. Niby jeszcze nie ma o czym mówić, bo ciąży na horyzoncie nie ma, ale... warto się zabezpieczyć wcześniej :)

n59yhdgewtde5zot.png
    2fwacsqvfijbsbkh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo kiedys bylo latwiej w 8 miesiacu zakladalas firme placilas raz kilka tysiecy ale potem przez rok kasiura leciala a teraz to trzeba cudowac :( ale dopytaj, jest czas wiec mozna spokojnie podzialac :)

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Alicjaaaa ja sie orientowalam bo tez chcialam i tak jesli placiesz maly zus z racji ze zakladasz pierwszy raz dzialalnosc to w ogole Ci sie macierzynski nie nalezy (GLUPOTA), A zeby miec macierzynski musisz rok odprowadzac zus, czyli 3 miesiace przed ciaza musisz zaczac (czyli jak ze zleceniem ozusowanym tak jak ja mam), ta najnizsza stawke (ale nie ta obnizona) i bedziesz miala normalnie macierzynski.
    Chyba ze cos sie zmienilo, ja sie rok temu dowiadywalam.

eeeee....jak się nie należy macierzyński?
    Jak ciągle odprowadzasz tylko preferencyjne to należy się prawie 300 zł, z tego odprowadzasz 280 zdrowotnego.No na rękę zostaje Ci jakieś 17 zł hehe;) ale zawsze można płacić też na przemian wyższe składki.Poki nowa ustawa nie weszła w życie uzyskanie wyższego świadczenia jest jeszcze proste, potem będzie gorzej.
    Albo od 1 listopada, albo- mam nadzieję-później.

• niezapominajka_86 Przyjaciółka

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :) Witam się i tylko oficjalnie chcę przekazać dobrą nowinę :) Na początku tygodnia byłam u ginekologa, ciąża zdecydowanie potwierdzona, fasolka ma już 2 cm (obecnie pewnie jeszcze więcej), rozwija się prawidłowo i ma cudownie bijące serduszko :) Termin mam na 01.02.2016 :) Za wszystkie starające mocno ściskam kciuki :) Mam nadzieję, że niedługo wszystkie będziecie obserwować serducho swojego cudu :) Miłego dnia :)

oar8skjolhdcmtjr.png

Wszystko ma swój czas. A na dobre rzeczy warto poczekać.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka_86 wrote:
    Hej Dziewczyny :) Witam się i tylko oficjalnie chcę przekazać dobrą nowinę :) Na początku tygodnia byłam u ginekologa, ciąża zdecydowanie potwierdzona, fasolka ma już 2 cm (obecnie pewnie jeszcze więcej), rozwija się prawidłowo i ma cudownie bijące serduszko :) Termin mam na 01.02.2016 :) Za wszystkie starające mocno ściskam kciuki :) Mam nadzieję, że niedługo wszystkie będziecie obserwować serducho swojego cudu :) Miłego dnia :)
    Kochna kiedy bete mialas bo chce na liscie wpisac :)

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alicjaaaa wrote:
    Czyli jak jestem na obniżonym zusie (bo przez pierwsze dwa lata mogę), to nawet po 3 miesiącach nie mogę iść?! Muszę co najmniej rok płacić? Dobrze zrozumiałam? Paranoja jakaś!

Bo jak jestem np. na umowie o pracę, to wystarczy, że ktoś tylko przez miesiąc odprowadza za mnie składki i do porodu mogę iść na L4, a potem na macierzyński.

na ten moment po przystąpieniu do dobrowolnego ubezp. chorobowego jest 90 dni karencji.Po 90 dniach możesz iść na L4.
    Póki co przepisy są jeszcze takie,że wystarczało opłacać wysokie składki przez te 3 miesiące i można było dostać fajny zasiłek.No ale tak jak mówię-to do czasu aż wejdzie nowa ustawa, możliwe,że 1 listopada, aczkolwiek nasza grupa na fb walczy o to,żeby w ogóle nie weszła, bo to bubel.

Jednak dziewczyny nie radzę zakładać fikcyjnych działalności, bo ZUS strasznie to kontroluje. Jeśli natomiast macie zamiar działać naprawdę, mieć klientów, faktury itp. to już inna sprawa:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    eeeee....jak się nie należy macierzyński?
    Jak ciągle odprowadzasz tylko preferencyjne to należy się prawie 300 zł, z tego odprowadzasz 280 zdrowotnego.No na rękę zostaje Ci jakieś 17 zł hehe;) ale zawsze można płacić też na przemian wyższe składki.Poki nowa ustawa nie weszła w życie uzyskanie wyższego świadczenia jest jeszcze proste, potem będzie gorzej.
    Albo od 1 listopada, albo- mam nadzieję-później.
    to moze tak :P nie wiem dlatego napisalam zeby sie dopytac :) mnie babecczka powiedziala ze nic sie nie nalezy bo moze nie chciala mowic o tych 17 zl :D

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.porady.egospodarka.pl/Rozliczenia-z-ZUS/13764-Wyzszy-zasilek-macierzynski-w-roku-2015-dla-przedsiebiorcy.html tu jest sporo napisane.

ciri22 lubi tę wiadomość

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Ale najlepiej przejdz sie do zusu i zapytaj, zmienili przepisy chyba w 2015 roku albo 2014 po tym ze matki raz placily ten najwiekszy zus zakladaly firme na miesiac a potem panstwo placilo po 8tys przez rok im... i bylo mega duzo przekretow... (sama chcialam tak robic) i po tym sie zmienil przepis...

jeszcze tego nie zmienili, ustawa nadal nie weszła w życie;)

ciri22 lubi tę wiadomość

‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ