Ostatni podmuch wiosny-test czerwiec, lipiec, sierpien.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyZuz_anna wrote:na ten moment po przystąpieniu do dobrowolnego ubezp. chorobowego jest 90 dni karencji.Po 90 dniach możesz iść na L4.
Póki co przepisy są jeszcze takie,że wystarczało opłacać wysokie składki przez te 3 miesiące i można było dostać fajny zasiłek.No ale tak jak mówię-to do czasu aż wejdzie nowa ustawa, możliwe,że 1 listopada, aczkolwiek nasza grupa na fb walczy o to,żeby w ogóle nie weszła, bo to bubel.
Jednak dziewczyny nie radzę zakładać fikcyjnych działalności, bo ZUS strasznie to kontroluje. Jeśli natomiast macie zamiar działać naprawdę, mieć klientów, faktury itp. to już inna sprawa:) -
niezapominajka_86 wrote:Hej Dziewczyny Witam się i tylko oficjalnie chcę przekazać dobrą nowinę Na początku tygodnia byłam u ginekologa, ciąża zdecydowanie potwierdzona, fasolka ma już 2 cm (obecnie pewnie jeszcze więcej), rozwija się prawidłowo i ma cudownie bijące serduszko Termin mam na 01.02.2016 Za wszystkie starające mocno ściskam kciuki Mam nadzieję, że niedługo wszystkie będziecie obserwować serducho swojego cudu Miłego dnia
Gratulacje!! Spokojnej ciąży. Zarażaj teraz
-
Zuz_anna wrote:na ten moment po przystąpieniu do dobrowolnego ubezp. chorobowego jest 90 dni karencji.Po 90 dniach możesz iść na L4.
Póki co przepisy są jeszcze takie,że wystarczało opłacać wysokie składki przez te 3 miesiące i można było dostać fajny zasiłek.No ale tak jak mówię-to do czasu aż wejdzie nowa ustawa, możliwe,że 1 listopada, aczkolwiek nasza grupa na fb walczy o to,żeby w ogóle nie weszła, bo to bubel.
Jednak dziewczyny nie radzę zakładać fikcyjnych działalności, bo ZUS strasznie to kontroluje. Jeśli natomiast macie zamiar działać naprawdę, mieć klientów, faktury itp. to już inna sprawa:)
Dzięki Zuzanna! Firmę chciałam założyć, żeby już przejść na swoje, nie fikcyjnie, żeby tylko kasę wyciągnąć, ale jak widzę, to i tak się nie opłaca. Może pokombinujemy tak, że mój S. założy i zatrudnię się u niego i wtedy, jeśli (w końcu!) zajdę w ciążę, nie będzie problemu z L4 i macierzyńskim.
-
nick nieaktualnyWidze ze wszystkie podobnie kombinujemy nasza tez miala nie byc fikcyjna bo G by w niej normalnie pracowac mial ale nam sie nie oplaca co innego jak jedna duza skladka by wystarczyla To wtedy on spkojni zarabia a ja mam macierzysnki inaczej to lipa
-
alicjaaaa wrote:Dzięki Zuzanna! Firmę chciałam założyć, żeby już przejść na swoje, nie fikcyjnie, żeby tylko kasę wyciągnąć, ale jak widzę, to i tak się nie opłaca. Może pokombinujemy tak, że mój S. założy i zatrudnię się u niego i wtedy, jeśli (w końcu!) zajdę w ciążę, nie będzie problemu z L4 i macierzyńskim.
Ojjj takie zatrudnienia to już w ogóle konstrolują. A wy jesteście małżeństwem?
Dziewcyzny no pomóżcie bo już dwa razy pytałam, szukam na tej stronie i znaleźć nie mogę.Jak wstawić link,żeby był widoczny suwaczek tak jak wy macie?a nie sam link? -
nick nieaktualnyJa jestem w temacie i potwierdzam to co napisała Zuzanna po 90 dniach można iść na zwolnienie (ta nowa ustawa jeszcze czeka na podpis prezydenta) ALE warto opłacić 4 składki, bo po 3 jest taki luz decyzyjny urzędnika, który może a nie musi uxnac 3 składek za 90dni a za 88dni. I jeśli jest to taka na szybko otwierana.działalność kontrolują tj. trzeba powystawiać jakieś fsktury, podpisać umowy żeby udowodnić, że ti nie jest fikcyjna działalność.
ciri22 lubi tę wiadomość
-
no nie wiem dziewczyny, czy się nie opłaca, bo gdybyście już teraz będąc w ciąży założyły działalności, przez te 3 miechy opłaciły po najwyższej składce (czyli co miesiąc jakoś 3700 zł) to chorobowego byście dostały 7 tys. miesięcznie.A macierzyńśkiego przez rok koło 6 tys (na starych zasadach). No ale, jest to ryzykowne ze względu na te kontrole, oni od razu sprawdzają takich co ledwno założyli działalność i kombinują ze składkami i L4.
-
nick nieaktualnyZuz_anna wrote:Ojjj takie zatrudnienia to już w ogóle konstrolują. A wy jesteście małżeństwem?
Dziewcyzny no pomóżcie bo już dwa razy pytałam, szukam na tej stronie i znaleźć nie mogę.Jak wstawić link,żeby był widoczny suwaczek tak jak wy macie?a nie sam link? -
nick nieaktualnyZuz_anna wrote:no nie wiem dziewczyny, czy się nie opłaca, bo gdybyście już teraz będąc w ciąży założyły działalności, przez te 3 miechy opłaciły po najwyższej składce (czyli co miesiąc jakoś 3700 zł) to chorobowego byście dostały 7 tys. miesięcznie.A macierzyńśkiego przez rok koło 6 tys (na starych zasadach). No ale, jest to ryzykowne ze względu na te kontrole, oni od razu sprawdzają takich co ledwno założyli działalność i kombinują ze składkami i L4.
-
nick nieaktualny
-
Zuz_anna wrote:Ojjj takie zatrudnienia to już w ogóle konstrolują. A wy jesteście małżeństwem?
Nie, nie jesteśmy.
Magdziulla wrote:Dużo moich znajomych tak zrobiło i teraz biorą po 7 tys msc. Mnie też to kus, ale mam teraz umowę o pracę, a to się wyklucza poza tym planowałam, że na macierzyńskim spokojnie wszystko dogram i wezmę dotację.
Tak, to bym się bała, bo wiem, że mega kontrolują przy takich wysokich ubezpieczeniach, zwłaszcza po tym, jak wyszły te wszystkie przekręty robione przez kobiety.
Myślałam raczej o normalnej składce - jeśli nie jesteśmy małżeństwem, to chyba nie byłoby problemu z zatrudnieniem?
Magdziulla wrote:Alicja jak tam owu? Robiłaś testy?
Robiłam testy i wczoraj już blisko +, ale jednak trochę brakuje. Zobaczymy, co się dzisiaj pokaże. Wczoraj udało mi się S. namówić do . Jutro poprawimy mam nadzieję i zobaczymy. Myślę, że owu jest tuż tuż
-
nick nieaktualnyalicjaaaa wrote:Robiłam testy i wczoraj już blisko +, ale jednak trochę brakuje. Zobaczymy, co się dzisiaj pokaże. Wczoraj udało mi się S. namówić do . Jutro poprawimy mam nadzieję i zobaczymy. Myślę, że owu jest tuż tuż
A testowałaś rano czy wieczorem? Bo ja zrobiłam tak jak kiedyś pisała Ciri, że zrobiłam test rano i była trochę słabsza krecha powtórzyła wieczorem i były już równe, a następnego dnia rano znowu ciut słabsza. A miałam dobre testy te Rossmannowskie z różową zatyczką. -
Magdziulla wrote:A testowałaś rano czy wieczorem? Bo ja zrobiłam tak jak kiedyś pisała Ciri, że zrobiłam test rano i była trochę słabsza krecha powtórzyła wieczorem i były już równe, a następnego dnia rano znowu ciut słabsza. A miałam dobre testy te Rossmannowskie z różową zatyczką.
Testowałam o 15:00 i potem o 18:00. Ten drugi był już bliski ideału
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyA rano? To pewnie dziś działajcie! Wskakuj na Lubego:) Trzymam kciuki.
Ja w tym cyklu nie mogłam się pomylić. Testy, śluz i temp na ten sam dzień owuF też mi by tak zaznaczyło, ale musiałam ignorować 3trzecią temp i wskazuje nast dzień, ale nie mam wątpliwości, że to było wtedy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2015, 14:17
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny