Testujemy na koniec stycznia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
ja mialam owu chyba dwa dni po tobie, kiedy bedziesz testowac jakby co? chociaz nic mi tu nie pasuje z tym wykresem moim. myslalam ze bede miec pozniej bo mam cykle 31 dniowe glownie a wykres pokazuje na co innego
-
nick nieaktualnyJa chcę wytrzymać do dnia @ przynajmniej, więc za tydzień 26 marca. Mam nadzieję, że się uda wytrzymać do tego terminu. W tym miesiącu odwlekam to trochę bo mam dość testów z pseudocieniami i robienia sobie nadziei. Boję się też kolejnego rozczarowania i może dlatego boję się testowania.
-
Witam mam ogromny dylemat ostatnia miesiaczke miałam 24.02 z mezem się staramy prawie rok i owulacje miałam 11.03 owu od wczoraj mam uczucie jak ktoś by mnie wypchal mam twardy brzuch i nie mogę wciągnąć i w dodatku dzisiaj mam bóle jak bym miała miesiaczke lecz najszybciej mogę miesiaczke dostać dopiero 27 lub 28.03 rano miałam dziwne mrowienie w piersiach i jak by mi trochę urosły ale nie bolą chodzę co chwile do toalety z synem nie miałam żadnych objawów... jak myślicie może być to jakiś objaw ciąży bardzo bym chciała od czasu gdy się staramy z mezem o dziecko nigdy takich objawów nie miałam dlatego mam nadzieje ze moje objawy oznaczają ze w końcu się udało i ze jestem w ciąży
Pozdrawiam -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJeszcze nie robiłam badań, dopiero planuję: TSH, lh, fsh, progesteron i prolaktyna. Z jednej strony chciałabym swojego faceta na badanie nasienia wysłać-jedno badanie wyjaśni wszystko, bez sensu badać siebie a później okaże się że to z nim jest problem. Oszczędność kasy, czasu, nerwów i leczenia.
-
nick nieaktualnyBadanie nasienia fakt najlepiej wykonać na początku. My za 2 miesiące wykonamy kolejne by zobaczyć czy jest poprawa. A do badań dołóż jeszcze estradiol. To nasz 5cs, a zrobiliśmy już praktycznie wszystko, żeby się zdiagnozować - badanie nasienia, hormony, monitoring. Lepiej wcześniej niż później.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyBez różnicy. Ja na początku zrobiłam w 7dc (faza folikularna) i wyszedł dużo poniżej normy. A ostatnio 19 dc (faza lutealna) i wyszedł w granicach normy. Ale jak zbadasz w 3dc razem z fsh to ocenisz w ten sposób rezerwę jajnikową jeśli masz powyżej 30 lat to zalecane. Ale spokojnie, może @ jeszcze nie przyjdzie i badania nie będą potrzebne
-
nick nieaktualnyMam taką cichą nadzieję mam 29 lat.
Zastanawiają mnie właśnie dni kiedy robić badania:
fsh, lh, estradiol 2-3dc
prolaktyna 5-10 dc
progesteron 7dni po owulacji
Chyba za jednym kłuciem nie da się wszystkiego zbadać.
Ale podobno fsh i lh mają swoje normy dla poszczególnych faz cyklu więc czy to musi być koniecznie 2-3dc? Jeżeli jednak lepiej zbadać się w 2-3dc to to zrobię, mogą mnie nawet dziurawić co 2 dzień byle wszystko było dobrze
-
nick nieaktualnyDa się gaga bo tak jak pisałam dla każdej fazy cyklu są inne normy podane. Gdyby koniecznie trzeba było w jednym nie było norm dla innych faz. Progesteron zaleca się w 7 dpo (ale to nie konieczność) bo jego wysokość potwierdza wystąpienie owulacji. FSH i LH nie musisz koniecznie robić w 3dc, ale tak jak pisałam jak zrobisz go razem z estradiolem ocenisz w ten sposób rezerwę jajnikową.
-
nick nieaktualnyDzięki za info Planuje dopiero się przebadać pod koniec kwietnia, kwietniowy cykl idzie na straty bo niemąż wybywa w czasie mojej owulacji
A co do badania nasienia: 7 dni przed badaniem zalecana wstrzemięźliwość? Jak to badanie profesjonalnie się nazywa? Żebym nie wtopiła w laboratorium;) To są jakieś konkretne szczegółowe badanie czy jest jedno ogólne? -
nick nieaktualnyJa prosiłam zwyczajnie o badanie nasienia i wstrzemięźliwość 3-5 dni byle nie więcej. Musisz im podać jak dajesz pojemniczek ile dni wstrzemięźliwości było. I najlepiej robić badanie komputerowe. My oddaliśmy nasienie w domu i donieśliśmy do laboratorium. Ważne by je dostarczyć w ciągu godziny i żeby miało temperaturę ciała. Ja trzymałam zawinięte w ściereczkę pod zimową kurtką haha chyba, że Twój się nie krępuje to może oddać na miejscu.
Gaga no to teraz musi się udać, żebyś nie musiała czekać kolejnego miesiąca niepotrzebnie -
nick nieaktualny