Testujemy na koniec stycznia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Witajcie dziewczyny
Ja miałam dzisiaj wizytę u Zbysia. Na szczęście rozwarcia nie ma ale szyjka w coraz gorszym stanie jednak nie na tyle złym aby wyrokować na 100% wczesny poród mam się maksymalnie oszczędzać i cieszyć, że jak poród będzie w terminie, to prawdopodobnie będzie błyskawiczny mały waży ok 1,7kg, wszystkie parametry w porządku także mam nadzieję, że za 8 tygodni Junior będzie z nami
w tygodniu poprzychodziły beciki i wkłady na wózka oraz kosza. Piękne ) jak już wszystko poukładam, to porobię fotki zamówiłam 10szt pieluch tetrowych, przy Zuzi tyle mi starczyło, ciekawe, czy tym razem też starczy
Córka już coraz bardziej rozumie, że w brzuszku jest dzidzia. Pokazuje, gdzie będzie spać, jakie rzeczy są dla dzidzi a jakie dla niej super sprawa ale i tak nie ma pojęcia, jak ogromne zmiany ją czekają
Co do porodu z mężem, to ja jestem jak najbardziej za mój mąż stał cały czas przy mojej głowie, zwilżał mi usta wodą, pomagał się podnieść, wołał położną. Jak mała się rodziła, to stał blady jak ściana i miał ogromne oczy przeciął dzielnie pępowinę i pilnował córci przy mierzeniu/ważeniu nie wyobrażam sobie porodu bez niego, jednak muszę się psychicznie na taki scenariusz nastawić, ponieważ jest możliwość, że nie będziemy mieli nikogo do opieki nad Zuzią. I mimo, że nie wyobrażam sobie porodu bez niego, to nie miałabym również nic przeciwko gdyby obok mnie była moja mama -
Madzia, kurde kiedy to zleciało? Dopiero testowałam, dopiero płakałam oglądając serduszko, a tu za 22 dni donoszona ciąża (i za tyle samo rodzi mi kotka )
Dziś lub jutro robię ostatnie prasowanie ciuszków. W ogóle postanowiłam, że ciuszek, w którym mały będzie przyniesiony do domu, nie zostanie później użyty, schowam na pamiątkę i potem każdemu następnemu dziecku tak samo będę robiłaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 08:17
-
a wczoraj dokonałam niemożliwego i zrobiłam sobie sama pedicure manicure też od razu sobie strzeliłam
a dzisiaj depilacja. w końcu Wczoraj w lusterku spojrzałam jak tam na dole wygląda i niezły busz
Ja bym chciała, żeby był Tadek wrześniowy. Bardzo bardzo bym chciała (ale urodzony w terminie ofc)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 08:21
-
nick nieaktualnyA ja bym chciała żeby malutka posiedziała w brzuszku do połowy listopada. Ale podobno przy cc tną wcześniej, więc możliwe, że połowa listopada akurat będzie.
Ale fakt jest już coraz ciężej... Zwłaszcza w nocy... No i podnoszenie się z kanapy czy łóżka to skomplikowana sprawa jest;( -
Ok, my po wizycie u położnej i u gina
Wszystko w porządku. Tadek przekręcił się z lewego mojego boku brzucha na prawy, nie wiem kiedy i nawet nie wiedziałam, że inaczej kopie Leży oczywiście dalej główkowo. Szyjka ok. Pobrał mi wymaz na GBS.
Kolejna wizyta za 2 tyg, potem już będą co tydz.
Zapisałam się też na USG takie większe z pomiarami na 11.09. To już ostatnie takie duże będzie. Dzień po dniu będziemy go oglądać -
nick nieaktualnyA ja dziś zaczęłam 27 tydzień czyli 7 mirsiąc juhuu ale czas leci niedawno test robiłam
Klaudia dobrze, że malych ułożony główkowo;) moja leży główkowo poprzecznie ale przu cc to raczej bez znaczenia.
Madziulek nie pomogę Ci bo ja prowadzę DG i idę normalnie na zasiłek macierzyński. -
nick nieaktualnymadziulek wrote:Najważniejsze,że z Małym wszystko dobrze i szykuję się powoli do wyjścia
Dziewczyny, orientujecie się jak to jest z macierzyńskim? Decydując się na półroczny/roczny trzeba złożyć jakiś wniosek u pracodawcy?
Trzeba złożyć wniosek u pracodawcy, ja polecałabym od razu brać roczny urlop z wypłata 80% zasiłku, wtedy składa się jeden wniosek i o resztę nie trzeba się martwić, u mnie w pracy takie wnioski pisałam dziewczynom w ciąży:
Podanie
Ja, niżej podpisana ............. PESEL .......... urodziłam dziecko: Hanna K dnia 03-01-2014 wnioskuję o wypłatę zasiłku macierzyńskiego od dnia porodu czyli 03-01-2014 w wymiarze 20 tygodni i bezpośrednio po nim wnioskuję o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze 6 tygodni, oraz bezpośrednio po nim wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze w wysokości 26 tygodni.
Proszę o naliczenie 80% podstawy wymiaru zasiłku - za cały okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego.
Jednocześnie oświadczam, że drugi rodzic dziecka (imię nazwisko ojca dziecka) nie będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego wskazanego we wniosku.
I dobrze by było, żeby ojciec dziecka również napisał pisemko:
Oświadczenie rodzica
Ja niżej podpisany ............ oświadczam, że w ogóle nie będę korzystał z urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz rodzicielskiego na dziecko Hanna K urodzonego dnia 03-01-2014.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 14:45