Testujemy na koniec stycznia :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Witajcie dziewczyny
Ja miałam dzisiaj wizytę u Zbysia. Na szczęście rozwarcia nie ma ale szyjka w coraz gorszym stanie jednak nie na tyle złym aby wyrokować na 100% wczesny poródmam się maksymalnie oszczędzać i cieszyć, że jak poród będzie w terminie, to prawdopodobnie będzie błyskawiczny
mały waży ok 1,7kg, wszystkie parametry w porządku
także mam nadzieję, że za 8 tygodni Junior będzie z nami
w tygodniu poprzychodziły beciki i wkłady na wózka oraz kosza. Piękne) jak już wszystko poukładam, to porobię fotki
zamówiłam 10szt pieluch tetrowych, przy Zuzi tyle mi starczyło, ciekawe, czy tym razem też starczy
Córka już coraz bardziej rozumie, że w brzuszku jest dzidzia. Pokazuje, gdzie będzie spać, jakie rzeczy są dla dzidzi a jakie dla niejsuper sprawa
ale i tak nie ma pojęcia, jak ogromne zmiany ją czekają
Co do porodu z mężem, to ja jestem jak najbardziej zamój mąż stał cały czas przy mojej głowie, zwilżał mi usta wodą, pomagał się podnieść, wołał położną. Jak mała się rodziła, to stał blady jak ściana i miał ogromne oczy
przeciął dzielnie pępowinę i pilnował córci przy mierzeniu/ważeniu
nie wyobrażam sobie porodu bez niego, jednak muszę się psychicznie na taki scenariusz nastawić, ponieważ jest możliwość, że nie będziemy mieli nikogo do opieki nad Zuzią. I mimo, że nie wyobrażam sobie porodu bez niego, to nie miałabym również nic przeciwko gdyby obok mnie była moja mama
-
Madzia, kurde kiedy to zleciało? Dopiero testowałam, dopiero płakałam oglądając serduszko, a tu za 22 dni donoszona ciąża
(i za tyle samo rodzi mi kotka
)
Dziś lub jutro robię ostatnie prasowanie ciuszków. W ogóle postanowiłam, że ciuszek, w którym mały będzie przyniesiony do domu, nie zostanie później użyty, schowam na pamiątkę i potem każdemu następnemu dziecku tak samo będę robiłaWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 08:17
-
a wczoraj dokonałam niemożliwego i zrobiłam sobie sama pedicure
manicure też od razu sobie strzeliłam
a dzisiaj depilacja. w końcuWczoraj w lusterku spojrzałam jak tam na dole wygląda i niezły busz
Ja bym chciała, żeby był Tadek wrześniowy. Bardzo bardzo bym chciała(ale urodzony w terminie ofc)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 08:21
-
nick nieaktualnyA ja bym chciała żeby malutka posiedziała w brzuszku do połowy listopada. Ale podobno przy cc tną wcześniej, więc możliwe, że połowa listopada akurat będzie.
Ale fakt jest już coraz ciężej... Zwłaszcza w nocy... No i podnoszenie się z kanapy czy łóżka to skomplikowana sprawa jest;( -
Ok, my po wizycie u położnej i u gina
Wszystko w porządku. Tadek przekręcił się z lewego mojego boku brzucha na prawy, nie wiem kiedy i nawet nie wiedziałam, że inaczej kopieLeży oczywiście dalej główkowo. Szyjka ok. Pobrał mi wymaz na GBS.
Kolejna wizyta za 2 tyg, potem już będą co tydz.
Zapisałam się też na USG takie większe z pomiarami na 11.09. To już ostatnie takie duże będzie. Dzień po dniu będziemy go oglądać -
nick nieaktualnyA ja dziś zaczęłam 27 tydzień czyli 7 mirsiąc juhuu
ale czas leci
niedawno test robiłam
Klaudia dobrze, że malych ułożony główkowo;) moja leży główkowo poprzecznie ale przu cc to raczej bez znaczenia.
Madziulek nie pomogę Ci bo ja prowadzę DG i idę normalnie na zasiłek macierzyński. -
nick nieaktualnymadziulek wrote:Najważniejsze,że z Małym wszystko dobrze i szykuję się powoli do wyjścia
Dziewczyny, orientujecie się jak to jest z macierzyńskim? Decydując się na półroczny/roczny trzeba złożyć jakiś wniosek u pracodawcy?
Trzeba złożyć wniosek u pracodawcy, ja polecałabym od razu brać roczny urlop z wypłata 80% zasiłku, wtedy składa się jeden wniosek i o resztę nie trzeba się martwić, u mnie w pracy takie wnioski pisałam dziewczynom w ciąży:
Podanie
Ja, niżej podpisana ............. PESEL .......... urodziłam dziecko: Hanna K dnia 03-01-2014 wnioskuję o wypłatę zasiłku macierzyńskiego od dnia porodu czyli 03-01-2014 w wymiarze 20 tygodni i bezpośrednio po nim wnioskuję o wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi dodatkowego urlopu macierzyńskiego w pełnym wymiarze 6 tygodni, oraz bezpośrednio po nim wypłatę zasiłku macierzyńskiego za okres odpowiadający okresowi urlopu rodzicielskiego w pełnym wymiarze w wysokości 26 tygodni.
Proszę o naliczenie 80% podstawy wymiaru zasiłku - za cały okres odpowiadający okresowi urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego.
Jednocześnie oświadczam, że drugi rodzic dziecka (imię nazwisko ojca dziecka) nie będzie korzystał z urlopu rodzicielskiego wskazanego we wniosku.
I dobrze by było, żeby ojciec dziecka również napisał pisemko:
Oświadczenie rodzica
Ja niżej podpisany ............ oświadczam, że w ogóle nie będę korzystał z urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz rodzicielskiego na dziecko Hanna K urodzonego dnia 03-01-2014.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2015, 14:45