W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNitka19 wrote:Cecylia, fajnie, że piszesz o rozszerzaniu diety z perspektywy doświadczonej mamy 😊👍 Zadam Ci może głupie pytanie, ale jestem w tym temacie jeszcze kompletnie zielona 😅 Czy na początku dawałaś Małemu jedzenie łyżeczką, czy od razu do rączki?
Generalnie nie powinno się dawać kawałków do rączki jeśli dziecko nie siedzi samodzielnie. (czyli zazwyczaj jakieś 8-9 miesięcy).. No ale teoria teorią.. mój był taki podekscytowany jedzeniem że dosłownie cały się trząsł, machał rączkami, krzyczał z emocji.. przy każdym posiłku próbowałam łyżeczką najpierw a jak już cała papka wylądowała gdzie chciała a mój już wrzeszczał z nerwów, to wtedy dawałam kawałki do rączek. Zawsze tylko mięciutkie rzeczy, takie które i tak się robiły papką pod naciskiem palca. I tak po trochu coraz mniej łyżeczki było, bo wyraźnie wolał sam jeść. I to siteczko później doszło, nie pamiętam kiedy je odkryłam, koło 6 miesięcy jakoś. Wydaje mi się, że nie jest ono zbyt polecane przez lekarzy, ale w naszej sytuacji bardzo się sprawdziło.Nitka19 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsia2309 wrote:Cecylia a kiedy połówkowe? Strasznie jestem ciekawa kto tam u Ciebie w brzuszku mieszka 😃
Jeszcze prawie dwa tygodnie, też się nie mogę doczekać!! Ale łapię się na tym że mówię "o niej", ciekawe co z tego wyjdzie😊Asia2309 lubi tę wiadomość
-
Cecylia wrote:Dziękuję, że pytasz i pamiętasz😚 Przeszło mi, dokładnie trzy dni mnie bolało, trochę się już martwiłam i zaczęłam jakiejś wizyty na szybko szukać, ale samo przeszło. Nie wiem czy to było jakieś ostrzeżenie od organizmu czy po prostu się coś rozciągało.
To dobrze, że już przeszłoa kiedy masz wizytę ?
Dopiero doczytałam, że niedługo prenatalne i tak szczerze to też się stresuję 🙈 jakoś czuje się odpowiedzialna za tą moją wróżbęWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 16:23
Cecylia lubi tę wiadomość
-
Skorek wrote:Ja powiem tak.
Trochę mnie przytłacza masa informacji jakie macie nt. leków, karmienia, fizjoterapeutów,itd., bo na ten moment NIC z tego nie ogarniam 😅 i po prostu ja za tą wiedzę podziwiam Was.
Momentami czuję się głupiutka 😅, ALE wiem, że za kilka miesięcy będę mogła skorzystać z tego co teraz piszecie.
A jak dalej będę nie ogarniała , to będę Was zasypywała pytaniami i nie będę miała zamiaru się wstydzić 😅
Tyle Was już znam i nie wyobrażam sobie szukania Was po całym forum.
To jest kontynuacja wątku staraniowego, który kończy się szczęśliwie i daje nadzieję i wiedzę!
Sami swoi tu i niech tak zostanie.
Ps. Przypominam, że na wiosnę miałyśmy mieć spotkanie 😃Skorek lubi tę wiadomość
24.03 (11dpo) ⏸️
15.04 - jest ❤️ CRL- 0.88 cm
29.04- CRL - 2,31 cm
20.05(prenatalne) - CRL-5,63 cm
8.06.- CRL- 9.73cm
16.06 - 160g ♀️
6.07- 246g
8.07-270g
15.07- II prenatalne- 300g Księżniczki ❤️
28.07 - 440g cudu ❤️
17.08(25+0)-721g
3.09 (27+3) - 960g
8.09 - III usg (28+2)- 1055g 🍀
30.09.2021 (31+3) - 1600g
17.11.2021 (38+2)- 2773g
5.12.2021 (40+6)- 2930g
53 cm piękna księżniczka 💕👶 -
Atena37 wrote:Ps. Przypominam, że na wiosnę miałyśmy mieć spotkanie 😃
Ja ostatnio myślałam nad tym, że był taki pomysł. Ja się piszęAtena37 lubi tę wiadomość
-
Porządkowałam dzisiaj ciuszki Alka i powiem Wam, że nie wiem co jest z rozmiarowką ze Smyka. Zamówiłam body na 62 i 68 i są identyczne 😱 dodatkowo inne 62 jest większe od 68 🤔 ja wiem, że rozmiarówki w każdym sklepie są inne, no ale myślałam że w jednym i tym samym będą miały jakaś logikę 😂
-
lawendowePole wrote:Lol, ale ten wątek był po to założony xD.
Dla nowych, które mnie nie kojarzą, to uczestniczyłam w dyskusji w temacie właśnie założenia tego wątku, wymyśliłam też nazwę, która się przyjęła.
Wątek miał służyć dyskusjom ciążowym, wyprawkowym i około ciążowym oraz po rozwiązaniu, kupki i uśmiechy dzieci. Aby nie ranić staraczek, które mają niepowodzenia.
I to nie jest pierwszy lepszy wątek dla ciężarnych. Po taki to proszę iść na fioletową stronę mocy. To jest przedłużenie wątku staraniowego, bo ekipa się tak zżyła. Dlatego dopisek klub AA. No i w pierwszym poście jest dokładne wyjaśnienie.
Jak już tu się udzieliłam, to Księgowa, co u Ciebie/u Was?
To proszę mi pokazać, gdzie jest o tym mowa w pierwszym poście? 😉
Nie chcecie ranić staraczek, które mają niepowodzenia, a nie myślicie o dziewczynach, które mogą w którymś tygodniu poronić. Fajnie, że jesteście zrzyte ze sobą,ale uwierzcie czasem dobrze jest posłuchać osoby nowej, z zewnątrz, bo jest tu dla mnie w tym wątku haos.
A tak byłby porządek, jeżeli bym chciała poczytać o tematach dotyczących połogu to bym wiedziała, w jakim wątku mam ich szukać. A tak jest totalny misz masz....
-
Nikaaaa wrote:To proszę mi pokazać, gdzie jest o tym mowa w pierwszym poście? 😉
Nie chcecie ranić staraczek, które mają niepowodzenia, a nie myślicie o dziewczynach, które mogą w którymś tygodniu poronić. Fajnie, że jesteście zrzyte ze sobą,ale uwierzcie czasem dobrze jest posłuchać osoby nowej, z zewnątrz, bo jest tu dla mnie w tym wątku haos.
A tak byłby porządek, jeżeli bym chciała poczytać o tematach dotyczących połogu to bym wiedziała, w jakim wątku mam ich szukać. A tak jest totalny misz masz....
Wydaje mi się, że w sumie jesteś jedyną osobą której ten misz masz przeszkadza 🤔
Ja jestem na początku ciąży i totalnie nie przeszkadza mi, że dziewczyny które etap ciąży mają za sobą piszą o sprawach dziecięcych, a wręcz mogę coś z tego wyciągnąć 🙂 tak jak któraś wcześniej napisała, jeśli dziewczyny miałyby opuszczać wątek (który został dla nich stworzony) na np noworodkowy, to za jakiś czas musiałyby znów zmieniać wątek bo np tematy pierwszych kup byłyby dla nich nieaktualne 🧐 Jeśli komuś ta grupa nie odpowiada, może zmienić, a napewno wątków ciążowych jest mnóstwo, chociażby na bellybestfriend 🤷🏻♀️
Ja tam bardzo dziękuje dziewczynom, że mogłam do nich dołączyć i że ciepło mnie przyjęły 🙂 i pare razy wchodziłam na belly ale stwierdziłam, że bym się tam w ogóle nie odnalazła. Jak to kiedyś moja polonistka w liceum powiedziała „tu mi ciepło, tu mi dobrze, ty się będę rozmnażać” 😂 -
miska122 wrote:Porządkowałam dzisiaj ciuszki Alka i powiem Wam, że nie wiem co jest z rozmiarowką ze Smyka. Zamówiłam body na 62 i 68 i są identyczne 😱 dodatkowo inne 62 jest większe od 68 🤔 ja wiem, że rozmiarówki w każdym sklepie są inne, no ale myślałam że w jednym i tym samym będą miały jakaś logikę 😂
Ja póki co zamówiłam kilka ciuszków w rozmiarach 62 i 68jakoś boję się mniejszych bo czuję, że nasz maluch będzie długi po mężu
-
Olcykowa, myślę tak samo, jak Ty 🙂 Też mimo, że tematy okołociążowe już mnie nie dotyczą (przynajmniej przez najbliższy czas 😆), to lubię czytać posty dziewczyn, które są w ciąży, oglądać zdjęcia USG i im kibicować. Mimo, że żadnej z Was nie znam osobiście, to dzięki temu, że opowiadacie tu swoje historie, czuję, że jesteśmy w pewien sposób blisko i wg mnie to jest fajne 😉
A "starym" forumowiczkom dziękuję za ciepłe przyjęcie, chociaż nie pisałam tu od początku 😊szona, Olcykowa, Magdalena29 lubią tę wiadomość
👱♀️: 34 lata
AMH: 0,2 ng/ml ⬇️
Problem z niepękającymi pęcherzykami - częste torbiele
Niedoczynność tarczycy -> Letrox 100 👍
10.2021 - córeczka ❤️
07.2022 - wznowienie starań o drugi cud
02.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
03.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
04.2023 - Clo + Ovitrelle + Duphaston ❌️
05.2023 - przerwa
-
szona wrote:Tak, przeszkadza tylko Tobie
Edit: lol, mało piszę, dużo czytam, więc piszcie to, co bym chciała przeczytać 🤣 przepraszam, bez ataku, ale spadłam z krzesła 🤣
Szkoda, że trzymacie się tylko ze "swoimi", nowe osoby też by może chciały się więcej udzielać, ale tak jak Skorek napisała większość to są tematy nie do ogarnięcia dla osoby w pierwszych tygodniach ciąży... Przykro, że większość odebrała moją sugestie jako atak i zostałam po prostu wyśmiana... Nikomu nie kazałam wypieprzać z wątku i nie było moim celem Was poustawiać... Ja tylko zasugerowałam, jak łatwiej by było odnaleźć się nowym osobom na tym wątku. Okej, można się oczywiście dostosować, macie racje też jestem tego zdania, ale to nie można już wyrazić swojego zdania? Szczerze, jestem w szoku jak się zachowałyście i chyba faktycznie to nie jest miejsce dla mnie... -
szona wrote:Ale trzeba mieć tupet, żeby wejść na istniejący długo wątek, do całkiem już zgranych bab i zasugerować, żeby zamknęły japy, albo poszły sobie gdzieś indziej 😅 Jak mi wątek nie leży, to go opuszczam, a jak potrzebuję wątku o konkretnej tematyce, to go sobie zakładam - a nie próbuję przerobić istniejący wątek pod siebie 🤣 Nika, czapki z głów 😃
A potem są pretensje, że wątek o podobnej tematyce już jest... -
Nikaaaa wrote:Szkoda, że trzymacie się tylko ze "swoimi", nowe osoby też by może chciały się więcej udzielać, ale tak jak Skorek napisała większość to są tematy nie do ogarnięcia dla osoby w pierwszych tygodniach ciąży...
Nikaaaa ale przecież nikt nie zabronił żebyś więcej się udzielała... nie wiem czy widzisz ale dziewczyny które mają już dzieciątka udzielają nie tylko sobie rad ale i nam które dopiero są na początku tej drogi... jak chcesz dowiedzieć się np. o połogu to wystarczy zadać pytanie, a dziewczyny na pewno z chęcią opowiedzą swoje przeżycia....
Nawet gdy nie byłam w ciąży to ten wątek czytałam na bieżąco, mimo że na tamtą chwilę tematy tu poruszane mnie nie dotyczyły... I nie widzę że dziewczyny trzymają tu ze "swoimi" kazda "nowa" przyjmowana jest tu bardzo ciepło.
szona lubi tę wiadomość
21 cs- 5.11.2021 r. ⏸
23.11- 6t1d jest 💙
8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn -
Ej, mało tu wchodzę. Ale kurde. Poznałyśmy się na wątku staraniowym. Podzieliłyśmy, ale dlatego, by zgrana ekipa brzuchatek i mamusiek miała "swoje miejsce" na tym forum a wszystkie, które wciąż starają się na wątku, z którego się wywodzimy, mogły śmiało do nas dołączać. Trzymamy codziennie kciuki, by wszystkie dołączyły. I co ?!
Wpada ktoś, kto się nie udziela, ale czyta i wypierdziela mnie z wątku, który też miałam przyjemność budować od samego początku.
Jestem tolerancyjna.
Jestem generalnie wyrozumiała.
Ale jeśli nie wiesz czym jest nasz klub AA, jaki cel i misja mu przyświeca, dlaczego są tu brzuchatki i mamuśki wszystkie razem - ZAPYTAJ A NIE SUGERUJESZ, BYŚMY SIE WYNIOSŁY !!!
To nasz wątek. Wszystkich tych, które ujrzały na teście upragnione dwie kreski, które przygotowują się do porodu, urodziły... Nie rób porządków na wątku, którego nie znasz. Tyle ode mnie.
Ej, co tu się dzieje ? Z jakiej racji ktoś wpada nie z gruchy ni z pietruchy na nasz wątek i poucza nas co mamy pisać i kto może na nim być ?Lilou, Noelle, Olcykowa, kokoszka31, Olliiii, Simons_cat, lawendowePole, Magdalena29 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, ja też Was czytam - zresztą, jestem pewna, że to wiecie
Jako dinozaur staraniowy mam nadzieję w końcu kiedyś do Was dołączyć.
Chcę tylko napisać, że to AA w nazwie nie jest przypadkowe. Nazwa była wymyślona specjalnie - żeby nie wpadały do wątku przypadkowe osoby spoza wątku staraniowego.
Tak jak już dziewczyny wcześniej pisały, jest to przedłużenie wątku staraniowego - co by nam, staraczkom nie było źle. Ale i w drugą stronę - aby ciężarne nie musiały czytać tych przykrych staraniowych historii, które niestety na wątku cyklicznie się pojawiają...
Zresztą, Noelle na pierwszej stronie wszystko napisała! Jeżeli ktoś to przychodzi, to rozumiem, że czyta pierwszą stronę, na której jest napisane:
"Serdecznie witam wszystkie brzuchatki, mamuśki i zaglądające do Nas ukochane staraczki!
Ten wątek kierujemy do dziewczyn z forum staraniowego (klubu AA), które zobaczyły już swoje wymarzone dwie kreseczki."
Także ten, absolutnie nie jest to przypadkowy wątek o ciąży dla przypadkowych użytkowniczek! Staraczki takie jak min. ja, Sasanka, Iseko, Zielone.Slonce (i wszystkie pozostałe) też mają prawo tu być i czuć się jak u siebie. A tym bardziej wszystkie mamuśki!
Jak dla mnie sens tego wątku nie dotyczy jego docelowej tematyki, tylko poszczególnych osób, które latami/miesiącami rozmawiały ze sobą i wspierały się jak tylko mogły.
O!
I na zakończenie: Piękne macie dzieciaczki i brzuszki i kocham Was czytać - bo wierzę, że wasze rady w końcu mi się przydadzą.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 20:25
Wiolala, Ola-olenka, Asia2309, Misiaa, Noelle, Sway, kokoszka31, Olliiii, Magdalena29 lubią tę wiadomość
PCOS❌ Starania od 11.2019
2022 - IVF. 03.22 - transfer ❄ 💔😥; 05.22 - transfer ❄ 💔😥
Naturalne cudy:
26.08.2022 - 11tc poronienie zatrzymane 8+5. 💔
10.01.2023 - 9tc poronienie zatrzymane 6+3 💔
06/07.2024 - stymulacja gonadotropinami.
9 dpo ⏸️
5.08 6+2 4 mm kropeczka i
21.08 8+4 2 cm; szpital/krwiak.
26.08 9+2 2,5 cm
07.09 11+0 4,2 cm
20.09 12+6 7cm chyba dziewczynki 🩷
10.10 15+5 132 g 🩷
31.10 18+5 259g... chłopaka 😆💙
15.11 20+6 404g zdrowego synka 🩵🥹
03.12 23+3 581g 💙
24.12 26+3 955g 🩵
08.01 28+4 1469g 💙
20.01 30+2 1570g 🩵
03.02 32+2 1901g 💙
19.02 34+4 2326g 🩵
04.03 36+3 2755g 💙
13.03.2025 - 37+5 - 2880g, 50 cm - na świat przyszedł nasz cud 🥹🥹🥹
-
Nikaaaa wrote:Szkoda, że trzymacie się tylko ze "swoimi", nowe osoby też by może chciały się więcej udzielać, ale tak jak Skorek napisała większość to są tematy nie do ogarnięcia dla osoby w pierwszych tygodniach ciąży...
To się bardzo ceni.
I co jakiś czas przecież dołączają kolejny dziewczyny z klubu AA i to też pozwala na wspieranie, doradzanie i wymianę spostrzeżeń.Justyna.Optyk lubi tę wiadomość
-
Nikaaaa wrote:Szkoda, że trzymacie się tylko ze "swoimi", nowe osoby też by może chciały się więcej udzielać, ale tak jak Skorek napisała większość to są tematy nie do ogarnięcia dla osoby w pierwszych tygodniach ciąży... Przykro, że większość odebrała moją sugestie jako atak i zostałam po prostu wyśmiana... Nikomu nie kazałam wypieprzać z wątku i nie było moim celem Was poustawiać... Ja tylko zasugerowałam, jak łatwiej by było odnaleźć się nowym osobom na tym wątku. Okej, można się oczywiście dostosować, macie racje też jestem tego zdania, ale to nie można już wyrazić swojego zdania? Szczerze, jestem w szoku jak się zachowałyście i chyba faktycznie to nie jest miejsce dla mnie...
Osoba przychodzącą na wątek powinna się dostosować do zasad, które tu panują. Skoro tyłu uczestników wątku je akceptuje, to znaczy, że nam to pasuje.
Po drugie, my, matki Polki, co niejednego już pampersa obwachaly, ciągle pomagamy nowym brzuchatkom. Bo chcemy. Chcesz zapytać o wanieke ? Każda Ci powie, która się jej sprawdziła. Chcesz się dowiedzieć jaki wózek wybrać ? Dostaniesz od nas masę recenzji.
Ten wątek jest otwarty dla każdego z AA. Ale nie dziw się, że zostałaś wyśmiana, skoro 1100 stron już przeszło, a nagle wpadasz i mówisz, że nasz wątek jest źle prowadzony. Jest prowadzony tak, jak tego potrzebujemy my - uczestnicy. Gadamy o rozszerzaniu diety, kupach, mleku modyfikowanym, karmieniu piersią, ale też o badaniach prenatalnych, witaminach dla ciężarnych czy wyborze imienia. Tak nam pasuje. I każda, która zaakceptowała nasz styl bycia jest z nami i ma się świetnie.
Wiesz skąd nazwa klub AA ? To się właśnie tyczy tego, że jesteśmy kontynuacja wątku staraniowego. Wszystkie, które staralyśmy się tam mamy miejsce na tym forum razem. Aby nie dzielić się na marcowki, czerwcowki i inne miesiączki.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2022, 20:24
szona, Sway, kokoszka31, Olliiii, asiek96, Magdalena29 lubią tę wiadomość
-
Justyna, rozbawiły mnie te miesiączki 😂
Justyna.Optyk, Jedna_z_Wielu, Cecylia, lawendowePole, Magdalena29 lubią tę wiadomość
Hashimoto + GB.
Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
Nadciśnienie, arytmia.
Nasz aniołeczek 👼
20.07.2024 💔 (18+1) -
Nikaaaa wrote:Szkoda, że trzymacie się tylko ze "swoimi", nowe osoby też by może chciały się więcej udzielać, ale tak jak Skorek napisała większość to są tematy nie do ogarnięcia dla osoby w pierwszych tygodniach ciąży... Przykro, że większość odebrała moją sugestie jako atak i zostałam po prostu wyśmiana... Nikomu nie kazałam wypieprzać z wątku i nie było moim celem Was poustawiać... Ja tylko zasugerowałam, jak łatwiej by było odnaleźć się nowym osobom na tym wątku. Okej, można się oczywiście dostosować, macie racje też jestem tego zdania, ale to nie można już wyrazić swojego zdania? Szczerze, jestem w szoku jak się zachowałyście i chyba faktycznie to nie jest miejsce dla mnie...
Aezu, weź 😅 Wątek jest otwarty, można pisać na każdy temat (Ty też możesz, chyba że wolisz czytać) i nikt nic nie będzie zmieniał bo Ty byś chciała inaczej. No i tyle