W oczekiwaniu na rozwiązanie (klub AA) 💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Justyna- u Ciebie to chociaż wiaodmo kiedy ten wielki dzień! Ja to marzę, aby urodzić jeszcze we wrześniu.. w okolicy terminu Szymek będzie miał 3.8kg szacowaną i strach myśleć co jeśli szacunki okażą się niewłaściwe w tą gorszą stronę 😁 a co do ruchów dziś to już nawet się nie wypowiadam-maly jest dziś turbo leniem.. ale to chyba przez tą szaruge za oknem..
Annamaria- naprawdę podziwiam spokój płynący od Ciebie.. piękny przykład macierzyństwa!
Annamaria lubi tę wiadomość
-
O jaaa... Lilianka jest przeslodka ! ❤️💕
Dziewczyny, poszłam na 5 minut przesadzić jednego kwiatka na podwórko. Przysięgam, że nigdy w tak krótkim czasie nie pogryzły mnie komary ! W domu jest to samo, jak wpadnie jakąś zagubiona mini wampirzyca to ja jestem pogryziona a na mojego męża nawet nie spojrzą te złośnice ! Ja się pytam jak ?!
Kokoszka jedyne co mam ustalone w sumie to termin kiedy mam się zgłosić do szpitala i tyle. I wiem, że najpierw maja mnie balonikować a potem podłączać oksytocynę. A kiedy ona wyjdzie ? Nie wiadomo. Choć powiem Ci, że bóle są coraz "wyraźniejsze". Czuje pachwiny. Mam nieco większe upławy (we wtorek sprawdzaliśmy u ginekolog, to nie wody) i totalnie nie mogę już się samodzielnie poruszać po mieście. Potrzebuje przystanąć, poprosić męża o pomoc, bo jest mi ciężko.
Mąż co wieczór od początku tygodnia mówi do brzucha "no chodz w końcu do tatusia, ile będziesz z mamuśką siedziała ? pójdziemy na lody, na basen, do parku, wszędzie będziemy chodzić !" 🤣
Dziewczyny, czy któraś z Was zna się na tych kadrowych sprawach ? Chce wiedzieć jakie dokumenty muszę przygotowac dla szefowej. Ona jest zielona, a ja chciałabym sobie już przygotować to co niezbędne...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2021, 18:49
kokoszka31 lubi tę wiadomość
-
Bebetka93 wrote:Ola, a czy możesz mi przypomnieć, czy Ty wcześniej miałaś już jakieś problemy z cukrem czy to wyszło przy ciąży?. Dziękuję Ci za obszerną odpowiedź. Ja teraz spróbuję jednak wrócić na lepsze tory żywieniowe wykorzystując jednak produkty o niższym IG, bo kiedyś żywiłam się lepiej a teraz.. No nie wiem dlaczego to wszystko tak mi się posypało.
Teoche się boję, że moja średnio fajna dieta mogła się przyczynić do problemów z cukrem, dlatego mega boję się tej krzywej.
Przed ciąża nie mialam zadnych problemów z cukrem, w pierwszej ciąży też ok. Przed ciąża dieta raczej taka sobie. Wg mojej diabetolog u mnie najwieksze znaczenie ma obciazenie rodzinne cukrzyca typu 2. Na pocieszenie to w ciąży to sprawka hormonów, pi porodzie mam odstawic insuline 6-8 tyg po porodzie mam zrobić krzywa i jesli bedzie ok to koniec leczenia. -
Justyna.Optyk wrote:Dziewczyny, czy któraś z Was zna się na tych kadrowych sprawach ? Chce wiedzieć jakie dokumenty muszę przygotowac dla szefowej. Ona jest zielona, a ja chciałabym sobie już przygotować to co niezbędne...
Justyna, masz na myśli dokumenty do macierzyńskiego? Jeśli tak, to zdam ci relację w poniedziałek, bo część już mam, ale zweryfikuję w Zusie, mam plan tam zanieść już wszystko. Dam ci znać jak coś
Łydzia lubi tę wiadomość
-
Annamaria wrote:Justyna, masz na myśli dokumenty do macierzyńskiego? Jeśli tak, to zdam ci relację w poniedziałek, bo część już mam, ale zweryfikuję w Zusie, mam plan tam zanieść już wszystko. Dam ci znać jak coś
Mój mąż chce bym po macierzyńskim i rodzicielskim poszła na rok wychowawczego. Kurcze nie chciałam prawdę mówiąc, miałam nadzieję, że maluszek pójdzie do żłobka a ja wrócę do pracy... Zobaczymy... Musiałby dostać hiper podwyżkę bym się na to zgodziła 🙈 -
Dziewczyny, ja zamiast zmniejszać ilość telefonu dzisiaj znowu ja zwiększam... Jest mi tak dzisiaj źle że nawet nie macie pojęcia.
A czarę goryczy przepełnił rozładowany akumulator w samochodzie, przez co nie pojechałam na szkołę rodzenia 🥺😔
Ryczałam jak głupia. Już mam dosyć tego dnia. -
Annamaria Liluś jest piękna! ❤️
U nas… eh… Masakra, brak słów i szkoda gadać… 🙄
Jutro mamy dermatologa bo wysypka jak była tak jest. 🤷🏻♀️ Są dni że miejscami blednie albo znika a są dni że jest jak ogień… Do tego pod kolankami zaczęło się z niej sączyć i nie wiem czy to po prostu przez stan zapalny czy przez jakieś nadkażenie i prawdę powiedziawszy nawet nie chce się nad tym zastanawiać bo pękłoby mi serce. Dzisiaj spałam godzinę bo Klarcia budzi się wierzganiem i płaczkami - ewidentnie coś ją boli i jest to albo wysypka albo brzusio bo jej po nim lata. 😔 Wczoraj do objawów dołączyły bączki i ulewajki a jak kupa postanowi się już pojawić to jest wodnita i śluzowata…
Odstawiłam wszystko co mogłam, kremuje połową apteki i jestem już wykończona - mam nadzieję, że jutro lekarka poda jakieś racjonalne rozwiązanie ten sytuacji.
Dlatego ostatnio raczej się nie odzywam. 🤷🏻♀️Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Justyna.Optyk wrote:Już nie pamiętam kiedy z mężem gdzieś byliśmy, w jakiejś restauracji czy coś...
Zawsze mam obawę czy dam radę. Czy nie zarzygam połowy knajpy i nie zniesmacze innych gości lokalu.
Hanuś dzisiaj taka mało ruchliwa...Masakra.
Z dobrych informacji to mam taką, że ostatni raz mam sobie podać insulinę 26.09, w okresie indukcji mam nie brać i mierzyć cukier tylko na czczo, ale według diabetolog mogę mieć wtedy przekroczenia, to już nie będzie ważne. Najważniejsze, by urodzić 😊 z gorszych - za 3 miesiące znów mam do zrobienia krzywą.
O a czemu po 3 miesiacach masz robić krzywa? I jaka Ci zlecila? ja mam zrobić 6-8tyg po porodzie 2punktowa -
Justyna ja zaniosłam do pracodawcy druk, że proszę o udzielenie urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego w wymiarze iluś tam dni i jakimś tam okresie i druk że mąż zrzeka się swojego urlopu i tyle. Wszystkie druki wzięłam z neta a pracodawca załatwił resztę. ☺️Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️
-
Ojj Noell- strasznie współczuję 😔 mam nadzieję że ktoś Ci pomoże znaleźć jakieś rozwiązanie.. bo to musi być turbo wykańczające psychicznie..
Berbetka- są takie dni, że można dostać kota... Weź wdech i wydech, jutro nowy dzień!
Justyna- jeśli jesteś zatrudniona na umowę o pracę to powinnaś zapytać pracodawcę jakich dokumentów potrzebuje.. u mnie w korpo akurat mają gotowe druki, pewnie Twoja szefowa z uwagi na wielkość firmy nie ma takich przygotowanych.. myślę że w necie można znaleźć jakieś gotowe formularze. Ja dostałam od pracodawcy taką instrukcję:
"- wniosek o urlop macierzyński/rodzicielski w pełnym wymiarze - do niego potrzebna będzie również kopia/xero odpisu aktu urodzenia dziecka
- oświadczenie dot. drugiego rodzica
- nieobowiązkowo - zgłoszenie członka rodziny do ubezpieczenia ZUS - jak tylko dziecko otrzyma nr PESEL, możesz wypełnić odpowiedni formularz zgłoszenia, dziecko do ZUS może zgłosić zarówno mama jak i tata
Na dostarczenie dokumentów masz 21 dni od daty porodu.
Urlop zaczyna się liczyć od dnia urodzenia dziecka, który jest jednocześnie pierwszym dniem urlopu. Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości daj znać i policzymy razem. W internecie są dostępne kalkulatory urlopu macierzyńskiego/rodzicielskiego.
Do kompletu dokumentów będziemy potrzebowali również zaświadczenia ze szpitala o porodzie i liczbie urodzonych dzieci (podstawa do wyliczenia urlopu)" -
Ale żeby nie było tylko tak negatywnie to pokazuje Wam moją uśmiechniętą Niuniusie. ❤️
https://youtu.be/iu_EuD7iaYo
I nie pamiętam kto tu ostatnio pisał o rozszczepie wargi na USG - napisałam wtedy o kraterze zamiast czoła… no cóż… 🤣🤣🤣
https://youtube.com/shorts/XQxjZNmUW9A?feature=shareWiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2021, 19:18
kokoszka31, K&K, asiek96, Bebetka93, szona, Natka95, Rucola lubią tę wiadomość
Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️ -
Noelle, nie mam żadnych złotych rad ale mocno mocno Cię ściskam mamuśka !! I trzymam kciuki żeby lekarz podrzucił jakieś rozwiązanie 🙏🏼🙏🏼 Klarcia to słoneczko 😍 A video z usg- jak ona tam tańczy 🤣🤣
Noelle lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Ola, według mojej diabetolog 3 miesiące jest optymalnym czasem dla mamy karmiącej piersią. Organizm musi dojść do siebie po połogu również. Pojawić się mam w styczniu na krzywej 2 punktowej. W dodatku wypisała skierowanie jeszcze na morfologię, hemoglobinę glikowaną, mocz, TSH... No wszystko co się dało.
Noelle bardzo współczuję problemów ze skórą Klarcia powiedz mi czy masz w pralce taki program prania dla alergików ? Może coś od ubranek zaostrza jej ten stan ? Skoro raz jest lepiej a raz gorzej ? A może jak mówiła Atena, kolor ubranek ? Ona sugerowała białe.
Kokoszka no u mnie w firmie byłam zatrudniona tylko ja 🙈 a teraz mój kolega jest na zleceniu, który tam bierze za mnie parę dni w miesiącu i bada ludzi (jak spotykam moich stałych pacjentów - ja w tym miejscu pracuje ok.3 lata) to każą mi rodzic i wracać, bo ten pan jest niemiły xd, ale ja go znam, on nie jest niemiły, on się nie certoli z ludźmi jak ja 🙄).
Okej, to chyba sobie poradzę. Choć zgłoszenie do ZUS pewnie pójdzie przez męża firmę. Stabilna firma i jego stanowisko póki co też stabilniejsze niż moje. Ja bym firme po urlopie wolała zmienić na sensowniejsze zarobki :pkokoszka31 lubi tę wiadomość
-
Cofam wszystko co powiedziałam o tym, że mała mniej aktywna. Tak mnie skopała, że liczę, że nie mam krwotoku wewnętrznego 😁
Noelle, kokoszka31, Annamaria, Mlodamezatka, szona, Łydzia lubią tę wiadomość
-
Atena mówiła, że niektóre barwniki w ubraniach zaostrzają jej AZS i najlepiej się czuje w białych i białej pościeli. To zapamiętałam.
A zostawiasz ja troszkę bez ciuszkow ? Aby skóra mogla pooddychać ? Może zwieksz temp w mieszkaniu i kładź ja w samym pampersiku na jakiś czas na trochę ? Skóra musi oddychać. Moja mama, pielęgniarka, która całe życie pracowała na urazowkach (chirurgia i ortopedia) zawsze powtarzała, że najlepiej się goją rany wietrzone. Jak miałam znamiona wycinane to też zdejmowała mi opatrunki ma godzinkę czy dwie, by mogły "pooddychać". -
Justyna właśnie kładę ją bez niczego na podkładzie (gdzie zawsze się sfajda 🤣) i tak leży przynajmniej z dwie godzinki dziennie. 🤷🏻♀️ Do tego staram się nawilżać powietrze i ogólnie jej nie przegrzewać. Z tymi barwnikami jeszcze nie kombinowałam. 😕Klara 14.06.2021 ❤️ 3250 gram i 51 cm ❤️
-
Noelle Tu masz fajne ubranko wietrzone
https://medbestshop.eu/produkt/pierwsze-ubranko-primo-wersja-sciagana/
A tu ręcznik. Sama kupiłam na targach. Naprawdę delikatne.
https://medbestshop.eu/produkt/trojwarstwowy-recznik-dla-wczesniakow-i-noworodkow-medbest-softie/
To w zgięciu jej się nadkazilo, kąpiesz ją w nadmanganianie? Działa odkażająco, pisałam o tym. Ta są stare sposoby.
Noelle podeślę Ci na maila foto maści robionych, bez dziwnych dodatków to są foty z konferencji pediatrycznej.
Ubieraj mała w biała bawełnę, naprawdę te wściekłe kolory mogą podrażniać.
Fajne są probiotyki i kosmetyki z badaniami klinicznymi Latopic
Machnij jej pieluszki z Bambo natura lub bambiboo ( teraz jest promka w rossmanie).
AZS jest okropneNoelle lubi tę wiadomość
24.03 (11dpo) ⏸️
15.04 - jest ❤️ CRL- 0.88 cm
29.04- CRL - 2,31 cm
20.05(prenatalne) - CRL-5,63 cm
8.06.- CRL- 9.73cm
16.06 - 160g ♀️
6.07- 246g
8.07-270g
15.07- II prenatalne- 300g Księżniczki ❤️
28.07 - 440g cudu ❤️
17.08(25+0)-721g
3.09 (27+3) - 960g
8.09 - III usg (28+2)- 1055g 🍀
30.09.2021 (31+3) - 1600g
17.11.2021 (38+2)- 2773g
5.12.2021 (40+6)- 2930g
53 cm piękna księżniczka 💕👶 -
Justyna.Optyk wrote:Cofam wszystko co powiedziałam o tym, że mała mniej aktywna. Tak mnie skopała, że liczę, że nie mam krwotoku wewnętrznego 😁
Ja też cofam 😂 ale u mnie to nie ból tylko masaż po prawej stronie pod żebrami.. powiem Wam że nie chcę przechwalic, ale nigdy nie poczułam bólu/dyskomfortu w związku z ruchami Małego.. -
Noelle tak ogromnie wam wspolczuje tych problemow kochana 🥺 nie wyobrazam sobie jak musisz sie czuc, gdy malutka sie zle czuje a Ty robisz wszystko zeby pomoc i nie zawsze pomaga. Oby jutro lekarka wam dala jakas jasna odpowiedz skad to i recepte na sukces ❤️ Ale smiechy Kalrci sa cudne 🙈
Anna jestes totalnym przykladem takiego spokojnego zrownowazonego macierzynstwa 😍 a Lilka mamuniuuu jaka cudna 🙈🙈 Znow mam taki hiper wzrusz 🥺
Kokoszka ciesz sie, ze te kopniaki Cie nie bola. Ja po dzisiaj mam ochote strzelic sobie w leb juz 🤣 odszczekuje wszystkie „nie moze byc wcale tak zle” ktore myslalam sobie jak laski mowoli, ze koncowka jest hiper ciezka 😅
Bebetko to normalne w ciazy ze zdarzaja sie takie zjazdy. Tez mialam takie dni, ze wszystko powodowalo u mnie placz po prostu 😔 mam nadzieje, ze jutro bedzie lepszy dzien ❤️
Ksiegowa mialabym do Ciebie pytanie. Orientujesz sie moze po jakim czasie zus wyplaca l4 ? Teraz beda mi hurtem pierwszy raz wyplacac i pewnie potrwa to i tak dluzej niz zwykle pierwsze l4 wyplacaja ale nie wiem na jaki czas sie przygotowac 🙄
13.10.2021 10:25 nasz cud pojawił się na świecie 💙
40+1, 56cm, 3300g, 10/10 🐻 I
14.08.2023 5:44 największa niespodzianka życia wkroczyła w nasze życie 🩵
40+5, 55 cm, 3500g, 10/10 🧸 F
6.12.2022 - najwieksza niespodzianka i kolejny cud 🤰🏻
Starania od 07.2019
11.2019 - cp, usunięty lewy jajowód 💔
07.2020 - sonoHSG - jajowód drożny; cb 💔
11.2020 - histeroskopia: liczne mikropolipy - leczenie
01.2021 - IVF start - IMSI
29.01.2021 - transfer 5BB ✊🏻💚
4.03 - 1,3 cm maluszka, FHR 159💚