Forum W oczekiwaniu na testowanie W październiku II kreski na celowniku
Odpowiedz

W październiku II kreski na celowniku

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 4 października 2019, 17:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Dowcipna 2x100. Ale juz od jakiegos czasu biore raz dziennie. Bo chce,zeby w koncu i szyjka zaczela sie skracac. Bardzo licze na 8listopada- hehhe
    Nie wiem dlaczego mój lekarz nie chce mi dać dowcipnej tylko ciągle podjezykowa.... Może przez moje infekcje częste? Chociaż w ciąży miałam jak na razie (tfu tfu) tylko raz

  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 4 października 2019, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    syllwia91 wrote:
    Nie wiem dlaczego mój lekarz nie chce mi dać dowcipnej tylko ciągle podjezykowa.... Może przez moje infekcje częste? Chociaż w ciąży miałam jak na razie (tfu tfu) tylko raz
    Moze ma zakodowane,ze mialas infekcje i stad. Hm.. zapytaj siw go na nastepnej wizycie

    syllwia91 lubi tę wiadomość

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • Ochmanka Autorytet
    Postów: 1466 3962

    Wysłany: 4 października 2019, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikA wiem że 3 jajka to szansa x3 ale jedno też zawsze może dać radę! Moja nadzieja co do Twojego naturalsa nie słabnie ❤

    Sasanko faktycznie Twoje wpisy nieziemsko pobudzają wyobraźnię a Malgoni komentarze jeszcze podkręcają ich zabawność😄 zdrówko Kociaku!

    Dzulka gratuluję nowej pracy! Może to początek fali szczęścia u Ciebie 😉

    Powiem Wam że jakas jeatem taka zawieszona. Oprócz tego że nie doczekałam się okresu i mam bombocyce to kompletnie nie czuje się w ciąży. Chyba dopiero po usg i szeregu zleconych badań to do końca do mnie dotrze. Albo i nie😉 Najlepsze jest to że nawet nie zajęłam się jeszcze szukaniem lekarza żeby się zapisać na wizytę🙈
    Czyli naprawdę nie czuje się ciążowo 😂
    Ale betę dziś zrobiłam🤷‍♀️ 1050,89

    Ania_85_, Szczesliwa_mamusia, majka91, Malinaa90, Malinowa91, Malgonia, i'm_back, Pati96, MamaStasia :), DzulkaJ, szona, aeiouy, Nuch2, Salome, agge, frezyjciada, Gosiek1993, MonikA_89!, Iseko, Karolina, MagdalenaMaria2, Olga_89, Kittinka83, moyeu lubią tę wiadomość

    K5IHp2.png

    starania od 09.2018
    **************
    ona: długie cykle, hashimoto, niedoczynność, pai homo
    -euthyrox75, bromergon
    **************
    on: asthenoteratozoospermia> 92% nieruchomych, morfo 3%, żpn II st.
    **************
    10.2019 - 7tc [*]
  • MonikA_89! Autorytet
    Postów: 7921 11234

    Wysłany: 4 października 2019, 18:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małgonia, mogło być też tak, że jakieś pękły, a ta drobnica podrosła i nie pękła. Ciężko stwierdzić. Musiałabym co 2dni na USG biegać :/ Dostałam za to rozpiskę kolejnej stymulacji, więc jak przyjdzie @ to zaczynam. Mam końską dawkę hormonów, dodatkowy zastrzyk (zaczynam od dwóch, kończę na trzech dziennie!) i nadzieję w postaci accofilu.

    Izape, zwykle reagowałam na zastrzyk i pęcherzyki ładnie pękały. Chociaż w marcu miałam taką sytuację, że mi się też torbiel zrobiła pomimo wzięcia zastrzyku. Wydaje mi się, że tyle hormonów ostatnio w siebie ładuję, że mogło mi się coś posypać w organizmie.

    Dzastina 😢 wiem jak taka beta potrafi dobić i sprowadzić na ziemię, jednak warto otrzepać skrzydełka i ponownie stanąć do walki, bo jest o kogo walczyć.

    Sasanko, takie pożegnanie to ja rozumiem 😘 Kolejne piwko będzie już bezalkoholowe :)

    qdkk2n0amiu7a1g7.png
    _____________________
    Kwiecień '21 jestem mamą!!! ♥️
    Wrzesień '20 transfer dwóch maluchów 10dpt 422,85 😍 13dpt 1570 ♥️ 19dpt dwa pęcherzyki w macicy😍 25dpt mamy serduszka!
    Marzec '20 - AZ blastusia 😭
    Luty '20 - IVF z KD nowa dawczyni = nowa nadzieja
    😭
    Styczeń '20 - IVF z KD! Nie rozmroziły się komórki...
    Grudzień '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Październik '19 - IMSI - brak zarodków 😭
    Maj '19 - criotransfer ❄️, cb 😭
    Kwiecień '19 - IMSI, transfer bliźniaków nieudany 😭
    Wrzesień '18 - nadzieja w naprotechnologii
    Maj '18 - IVF -Poronienie zatrzymane Synek 13tc [*] 😭
    Sierpień '17- rozpoczęcie leczenia w Invimed
    Przeciwciała p/otoczce komórki jajowej, aTPO i aTG, 120mln plemników, 50% ruch postępowy, morfologia 1%, SCD 21%, MTHFR hetero, PAI homo, AMH : mar18- 1.5, gru18- 0.99, sie19-1.8, lis19- 2.2 , kir AA, NK 18%, CD4/CD8 1,62
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 4 października 2019, 18:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastina2005 wrote:
    Szczerze to już trace siłe ciągle nic ;(
    Wierzę. Nie Ty jedna masz chwile słabosci. Ale popatrz ile nas tu jest. Jedne walcza baardzo dlugo,drugie maja wielkie szczescie i szybciej sie udaje. Nie znam za bardzo Twojej historii,ale moze trzeb pojsc do specjalisty albo go zmienic?
    Ja o 1 dziexko walczylam 6lat. O 2 od razu,od samego poczatku staran ,poszlam do gina,z ktory udala mi sie 1 ciaza,żby zaczac działac. Zeby nie tracic czasu. Nie chxe pisac,ze sie uda. Ale myslę,ze warto w to wierzyc i walczyc,jak tego pragniesz

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 października 2019, 18:12

    Ania_85_ lubi tę wiadomość

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • Izape_91 Autorytet
    Postów: 5023 11627

    Wysłany: 4 października 2019, 18:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanko, ja już nie mam @ dwa tygodnie i też nie czuje się ciazowo, wcześniej chociaż senna byłam, a teraz to mi się spać tak nie chce.

    Ochmanka, MagdalenaMaria2, Kittinka83 lubią tę wiadomość

    Starania od 08.2016 r. - 37cs szczęśliwy ♥️

    S3YWp2.png
    Ona: hiperinsulinemia, hiperprolaktynemiia czynnościowa, lekka niedoczynność tarczycy, endometrioza I st., APS, mutacje MTHFR i PAI hetero, genotyp KIR BX - brak kir odp. za implantację, allo mlr 24,5%, 2 cb
    Leki: euthyrox, neoparin, acard, accofil do 8t2d, meta do 14 t 4 d

    On: HDS 21%, DFI 17%, morfologia 0%-2%
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 4 października 2019, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ochmanko- bo to tak juz jest. Pamietam ,ze w 1 ciazy czulam juz porzadnie ruchy,a dalej wydawalo mi siw to nierealne,ze jeste w ciazy. A jak chodzilam na usg,to jakbym patrzyla na usg innej kobiety,bo ciezko bylo mi uwierzyc w to co mjie spotkalo. Jak mi kladli Wojtka na brzuch,to ryczałam jak bóbr. Dalej nie moglam w to uwierzyc :-)
    Ale juz niedlugo pojdziesz na usg,zobaczysz sowj kropeczke,potem serduszko u niespelna 2cm malego czlowieczka (chyba,ze wytrzymasz i od razu pojdziesz nq wizyte serduszkowa). A potem,to juz zleci i nie obejrzysz sie,jak bedziesz wybierac wozek :-)

    Ochmanka, Agape91, Ania_85_, MagdalenaMaria2 lubią tę wiadomość

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 4 października 2019, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze mamunia, ze mamy podobne podejscie do naszych szyjek ;) ja rozumiem, ze W lubi takie pancerne sle wez to potem rozewrzyj ;)

    Ochmanko ja chyba tak w ciazy to sie poczulam kolo 20 tygodnia. Wtedy juz czulam ruchy a i brzuch byl taki twardy ciazowy. I jak lekarka mi powiedziala, ze od teraz to juz nie zakladamy zlych scenariuszy. A teraz msm wrazenie jskbym bypa w niej cale zycie i nie pamietam juz jak to bylo bez Ali.
    A i jeszcze to ciazowe samopoczucie spotegowalo sie gdy zaczelam plakac na mysl o kazdym dziecku.. teraz tez siedze i becze ;)

    Ochmanka lubi tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 2197 1501

    Wysłany: 4 października 2019, 18:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Wierzę. Nie Ty jedna masz chwile słabosci. Ale popatrz ile nas tu jest. Jedne walcza baardzo dlugo,drugie maja wielkie szczescie i szybciej sie udaje. Nie znam za bardzo Twojej historii,ale moze trzeb pojsc do specjalisty albo go zmienic?
    Ja o 1 dziexko walczylam 6lat. O 2 od razu,od samego poczatku staran ,poszlam do gina,z ktory udala mi sie 1 ciaza,żby zaczac działac. Zeby nie tracic czasu. Nie chxe pisac,ze sie uda. Ale myslę,ze warto w to wierzyc i walczyc,jak tego pragniesz


    O pierwsze dziecko walczyliśmy 3 lata. Prawie dwa lata do rozpoznania powodu niepowodzeń trafiłam do super ginekologa-endokrynologa który skierował mnie na oddział endokrynologiczny na badania po miesiącu otrzymałam wyniki z diagnoza PCO. Zbyt wysoki testosteron, androstadion, insulinoopornosc i jeszcze jeden chormon nie pamiętam jaki. Profesor który wręczał mi wyniki powiedział że nam nie daje szansy tylko inwitro i nawet klinie polecił. Ale ja poszłam do tego co mnie kierował i powiedział że nie ma tak źle i zalecił wtedy clostylbegyt, metformina, inofolic, pani dexamthason po 6 miesiącach bez efektu pęcherzyki raz rosły raz nie. Podnios dawkę clostylbegytu i w 4 ostatnim cyklu jak już odpuściłam bo lekarza nie była nie miałam monitow poszłam na progesteron i betę w 10dpo żeby zobaczyć czy owulacja była czy muszę iść wywoływać. Beta wyniosła 10 a progesteron jak dobrze pamiętam 40. To był wielki cod. Rok temu z tymi lekami próbowałam 4 miesiące i się poddałam bo strasznie po nich tyje. Przeszłam na dietę ale znów zaczęłam walczyć i wróciłam do tej samej kuracji teraz 2 cykl a już 10kg do przodu. Mam jeszcze leków na dwa cykle. I nie wiem sama chyba pójdziemy do niego rozmawiać o inseminacji.

    Najgorsze w tym wszystkim jest to że wtedy gdy się udalo, w ciąży były też moja bliska kuzynka oraz szwagierka. I teraz sytuacja się powtórzą szwagierka 3 miesiąc a kuzynka 4. No i wiecie jak to jest niby się cieszę że im się udało ale zazdrość robi resztę 😭

    Tyle mojej historii.

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍
    13.04.2021 mamy ♥️
    20.05.2021 🎂 prenatalne
    15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
    18.08.2021 960g
    30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
    02.11.2021 2800g
    08.11.2021 3400g
    16.11.2021 przyjęcie na odział CC.

    17.11.2021 Anielka ♥️
    3100g, 55cm szczęścia 😍
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 4 października 2019, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malgonia- no wlasnie,on chyba dmucha na zimne przez te moje skurcze i historie z 1 ciazy,kiedy szyjka mi sie szybko skracala. Ale bez przesady ;-) jak pojde za tydzien i sie okaże,ze ma 3cm,to odstawiam ja calkowicie .

    Dzastina- to moze warto sie przejsc i o tym porozmawiac.szybciej niz za 2mce. A tyciem puki co sie nie martw. Moze nadwaga nie sluzy ciazy,ale jesli leki maja pomoc Ci w spelnieniu marzen,to juz bym przelknela to tycie.

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5527 8432

    Wysłany: 4 października 2019, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, ja tez nadal nie wierze, ze jestem w ciazy. Fizycznie niestety dane bylo mi to odczuc przez kilka problemow, ktore pojawily sie po drodze.

    Czytam Was, kibicuje, mysle o Was i czekam na wysyp pazdziernikowych kresek. Sama mam ciezki czas, chociaz mam nadzieje, ze juz z niego wychodze.

    Malgonia, MagdalenaMaria2, Malinaa90, Miska _a, aeiouy lubią tę wiadomość

    hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 2197 1501

    Wysłany: 4 października 2019, 19:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    Malgonia- no wlasnie,on chyba dmucha na zimne przez te moje skurcze i historie z 1 ciazy,kiedy szyjka mi sie szybko skracala. Ale bez przesady ;-) jak pojde za tydzien i sie okaże,ze ma 3cm,to odstawiam ja calkowicie .

    Dzastina- to moze warto sie przejsc i o tym porozmawiac.szybciej niz za 2mce. A tyciem puki co sie nie martw. Moze nadwaga nie sluzy ciazy,ale jesli leki maja pomoc Ci w spelnieniu marzen,to juz bym przelknela to tycie.


    Nie wiem dlaczego ale jakoś wewnętrznie boję się tej inseminacji i tego jak na to zareaguje mój mąż.

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍
    13.04.2021 mamy ♥️
    20.05.2021 🎂 prenatalne
    15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
    18.08.2021 960g
    30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
    02.11.2021 2800g
    08.11.2021 3400g
    16.11.2021 przyjęcie na odział CC.

    17.11.2021 Anielka ♥️
    3100g, 55cm szczęścia 😍
  • Marta_43 Autorytet
    Postów: 604 915

    Wysłany: 4 października 2019, 19:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny proszę o wpisanie mnie na 23.10 :) pierwszy cykl po hsg 😀

    Salome, Ochmanka, majka91, Iseko, Kittinka83 lubią tę wiadomość

    27 l, starania od 8.2017
    4-5.2019 clo, 7- 11.2019 lametta, mąż wyniki ok, HSG ok
    11.2019 - 12.2019 puregon + ovitrelle
    IVF Bocian Białystok, hiperka, mamy ❄️❄️❄️❄️
    05.2020 FET blastka 2BB 💔
    Kriobank - przenosimy pozostałe ❄️❄️❄️
    06.2020 FET blastka 1BB 💔
    Histeroskopia ok
    08.2020 FET blastka 1BB nie rozmrozila 💔kolejna blastka 1BB 💔,
    8.2020 - protokół długi czas start!
    10.2020 PickUp! Transfer świeżaka 3AB, mamy 3BC❄️2DC❄️
    8 dpt beta 71,2; 10 dpt beta 118,5, prog >40; 12 dpt 171,4; 15 dpt 518, 18 dpt 1455,8, 25 dpt 11 492,1
    29dpt puste jajo 💔
  • agge Autorytet
    Postów: 3886 5061

    Wysłany: 4 października 2019, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastina2005 wrote:
    No i koniec złudzeń beta 0,2. Nie wiem na co ja w ogóle miałam nadzieje :( To teraz lampka wina na zabicie smutków.
    Przykro mi :(

    91bbb8f83b.png

    c62facf3ab.png

    14.07.2015 Emilka, 3270g/56 cm 💕
    30.11.2019 Tomek, 3670g/60 cm 💕
  • DzulkaJ Autorytet
    Postów: 824 1115

    Wysłany: 4 października 2019, 21:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za informację i rady 😊 faktycznie, lepiej jak się okaże, że teraz się udało, wtedy będą musieli z automatu przedłużyć mi umowę.

    Oby ten 14.10 był szczęśliwy dla nas wszystkich 😍

    Ania_85_, aeiouy, Sasanka55, i'm_back, MagdalenaMaria2, Kittinka83 lubią tę wiadomość

    ❌PCOS stwierdzone 05.19(Brak owulacji naturalnych)
    ❌30.01.20-HyCoSy- oba jajowody drożne
    ❌On: morfologia 3% przy innych parametrach w normie

    Starania od 11.2018 r. z przerwami
  • Szczesliwa_mamusia Autorytet
    Postów: 6024 5834

    Wysłany: 4 października 2019, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastina2005 wrote:
    Nie wiem dlaczego ale jakoś wewnętrznie boję się tej inseminacji i tego jak na to zareaguje mój mąż.
    To nie jest skomplikowany zabieg :-) czego sie boisz? Masz mozliwosc zrobienia go nfz? Bo inseminacja jest refundowana

    Wojtuś- nasz cud ❤ 01.12.2017
    Tymuś- nasz cud ❤ 05.11.2019
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 2197 1501

    Wysłany: 5 października 2019, 07:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczesliwa_mamusia wrote:
    To nie jest skomplikowany zabieg :-) czego sie boisz? Masz mozliwosc zrobienia go nfz? Bo inseminacja jest refundowana

    U tego lekarza 800zl. Zastanawiałam się nad klinika leczenia niepłodności w Katowicach tam może będzie refundowana.

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍
    13.04.2021 mamy ♥️
    20.05.2021 🎂 prenatalne
    15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
    18.08.2021 960g
    30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
    02.11.2021 2800g
    08.11.2021 3400g
    16.11.2021 przyjęcie na odział CC.

    17.11.2021 Anielka ♥️
    3100g, 55cm szczęścia 😍
  • Iseko Autorytet
    Postów: 1425 2384

    Wysłany: 5 października 2019, 08:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję u mnie biel vizira..

    31 lat | starania od stycznia 2017
    👩
    Inozytol | Siofor 1500 | Letrox 62,5 - Niedoczynność i IO
    ✔️Laparo i drożność - ok (04.2019)
    ✔️AMH: 1,49
    ✔️TSH: 1,3
    ✔️FT4: 14,6 (9-19)
    ✔️ANA, ASA, AOA: ok
    ❗Brak ochrony zarodka
    ❗ mutacja PAI hetero

    🤵
    ❗Morfologia 3%
    ❗Koncentracja 9,6mln/ml
    ❗HBA 72%
    ❗Ruch postępowy 30%
    ✔ Fragmentacja 9,7

    3.02.2021- 1. IUI (clo+ovitrelle+duphaston) ❌
    3.03.2021 - 2. IUI (clo+NAC+ovitrelle+duphaston) ❌

    💉Szczepienia limfocytami męża - 12.10✔, 2.11✔, 23.11.2021✔

    📚" Uczyła się. Także tego, by nie dziwić się za dużo i za dużo nie oczekiwać – bo wtedy rozczarowanie bywa mniej dotkliwe. "
  • Pati96 Autorytet
    Postów: 2216 3227

    Wysłany: 5 października 2019, 08:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też melduję biel vizira..

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2019, 08:24

    mhsv2n0a4bxtclwx.png
    23.04.2019 - poronienie zatrzymane 8 tc [*]
    Niedoczynność tarczycy, insulinooporność,PCOS,MTHFR 1298A-C homo,PAI-1 4G

    Euthyrox 50, Glucophage xr 2000
  • Malgonia Autorytet
    Postów: 7497 11423

    Wysłany: 5 października 2019, 08:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iseko no nie no :( ale czemu to tak?
    To, ze szonka zarezerwowala brzuch po Moni to jeszcze nie znaczy, ze nie mozesz tez czegos wysikac... ech

    Ochmanka, szona, Iseko lubią tę wiadomość


    age.png

    Kariotyp nieprawidłowy 45XX der(13;14)(q10,q10)
    [*] 02.2018 - Byłeś marzeniem - jesteś wspomnieniem...
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ