Zdziska i Elbieta
-
WIADOMOŚĆ
-
pierwsze z brzegu
"owulacja może być za wczesna albo za późna. Za zbyt wczesną byłaby uważana ta przed 10. dniem cyklu, za zbyt późną po 20. Przy regularnych późnych owulacjach kobieta ma możliwość zajścia w ciążę. Ale jeśli jajeczkuje późno, szanse na ciążę maleją. Dzieje się tak dlatego, że owulacje są rzadsze (np. przy cyklu wynoszącym 39 dni to tylko 9 jajeczek w roku, przy 28-dniowym - 13), możliwość produkowania nieprawidłowych jajeczek (dotyczy to także owulacji zbyt wczesnych). To oznacza, że są nieodpowiednie do zapłodnienia i implantacji. Poza tym poziomy hormonów nie są zsynchronizowane. Endometrium może nie być gotowe na implantację, jeśli zbyt dużo (albo zbyt mało) czasu upłynęło od ostatniego okresu. Jajeczko może być zapłodnione, ale zarodek nie może się właściwie zagnieździć.
Problemem może okazać się też tzw. zespół luteinizacji niepękniętego pęcherzyka. Zazwyczaj w ciągu 38 godzin od wyrzutu LH pęcherzyk pęka, ale oocyt nie zostaje uwolniony. Może to być spowodowane problemami hormonalnymi - złą pracą przysadki i zbyt niskim stężeniem LH. Przyczyną może być również zespół policystycznych jajników. Zaburzenie to wykrywa się dzięki badaniom USG i testom na LH. Czasem niepęknięty pęcherzyk przekształca się w ciałko żółte bez uwolnienia jajeczka, dlatego też testy na progesteron w drugiej fazie cyklu mogą nie wykazywać nieprawidłowości, a w przypadku mierzenia temperatury podstawowej ciała obserwuje się hipertermię. Leczenie polega na podawaniu HCG, jeśli problem spowodowany jest zaburzeniami hormonalnymi. Pomaga też laparoskopia i „nakłuwanie" jajników"
miej wiecej to samo mowil mi moj endo.
jednak kazda baba jest inna i moje zdanie jest takie ze kazdy organizm powinno traktowac sie indywidualnie a i na ovu widzialam nie raz ciaze z poznych owulek.
doticzku lowju
asha dupa juz mnie boli
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 19:01
dotik lubi tę wiadomość
-
Asha wrote:Ale Bunia to ze owu bedzie pozna to jeszcze nie znaczy ze fz bedzie krotka , nie kumam czemu akurat to wstawilas
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2015, 19:03
-
Asha wrote:No teraz jest na temat hahhahah
Ale czyje to badania sa?
to akurat zwykle info z netu, ale podobnie mowi moj endo i dlatego dawal mi lute. chcial zapobiec dlugim cyklom i jak on to mowi przyzwyczaic organizm do krotszych i lepszych cykli.
mi sie udalo- owulka w okolicy 18 dc. ale zaznaczyl ze to nie znaczy ze tak dziala kazdy kobiecy organizm -
amelia04072006 wrote:
to akurat zwykle info z netu, ale podobnie mowi moj endo i dlatego dawal mi lute. chcial zapobiec dlugim cyklom i jak on to mowi przyzwyczaic organizm do krotszych i lepszych cykli.
mi sie udalo- owulka w okolicy 18 dc. ale zaznaczyl ze to nie znaczy ze tak dziala kazdy kobiecy organizm
Aha no moze i tak jest