Prośba o pomoc w interpretacji wykresu
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Witam Was kobietki.
Jestem tu nowa i mam do Was pytanie odnośnie interpretacji owulacji z mojego wykresu (nie wiem czy się załączy - w razie wu będę walczyć ).
Większość z Was jest tu dłużej i ma większe doświadczenie ode mnie. Mój problem polega na tym, że ovufriend wyznacza moją owulację na 14 dzień cyklu.
Z tego co mnie uczono w poradni o temperaturze (6 temp. niższych, następne 3 wyższe od najwyższej z niższych itd, więc w ostatni dzień tych niższych była owulacja), więc moja owulacja była 12 dnia cyklu.
Przyznaję bez bicia, że ze śluzem to mogłam ostro namieszać w tym miesiącu, bo dopiero wchodzę w etap badania go i sama się na tym złapałam, że zwyczajnie źle go badałam, o nim niestety praktycznie w ogóle nie było w poradni, o szyjce natomiast ani słowa.
Jak uważacie? Pomożecie? -
Maciejowa, Fasoleczka zaczyna pobierać wartości odżywcze z krwi matki dopiero ok. 7 dni po ewentualnym zapłodnieniu, w momencie kiedy następuje zagnieżdżenie. A jak analizowałam wykresy ciążowe i czytałam o tym, to najczęściej spadek temperatury wskazujący na zagnieżdżenie występował dopiero w 9 dniu po, więc u Ciebie będzie to już po weselu
Maciejowa lubi tę wiadomość
-
Bajka111 - patrząc na wykres można przypuszczać, ze owulacja odbyła się 12 dc
Tylko śluz wskazuje co innego. Najczęściej przyjmuje się, że skok temperatury następuje po szczycie śluzu, czyli po OSTATNIM dniu śluzu o właściwościach płodnych. U Ciebie śluz lepszej jakości (płodny) występował jeszcze 13.14.15 dc. Stąd,podejrzewam, program wyznaczył owulację w 14 dc
Owulacja najczęściej występuje od dwóch dni przed skokiem do dwóch dni po skoku temperatury.
Zastanawia mnie powolny wzrost temperatury do 18 dc, spadek a dopiero później "porządny" wzrost temperatury.
Obserwuj dalej temperaturę i śluz a w kolejnym cyklu jeszcze bardziej skup sie na śluzie, szczególnie w okresie okołoowulacyjnym.
Ile dni trwają średnio Twoje cykle?
Gdzie mierzysz temperaturę?
-
Meridian wrote:Dziewczyny mam pytanie. Na ustach zrobiło mi się okropne zimno. Czy któraś wie czy maści, kremy, plasterki szkodzą ewentualnej ciąży?
Najlepiej zapytaj w aptece czy jest coś na opryszczkę dla ciężarnych.
Jedno jest pewne: uważaj, żeby nie przenieść wirusa na narządy płciowe - to mogłoby zaszkodzić ciąży.
-
MMM2016
Tak jak mówiłam kurcze z tym śluzem to namieszałam, a teraz sama nie pamiętam jakie one były. Te obserwacje śluzu są takie jak wtedy przyjmowałam. Przy czym dopiero teraz się, że tak powiem w tej kwestii "doedukowałam" i wiem jak je rozróżniać i badać. Dlatego ten śluz tak traktuję z przymrużeniem oka.
Moje cykle przeważnie trwały 26-28 dni. Nigdy miesiączka mi się nie spóźniała, raczej w ogóle żadnych zaburzeń z tymi sprawami nie zaobserwowałam u siebie.
Temperaturę mierzę w ustach.
Niestety nie mam porównania z innymi cyklami. Nie znam się też na tym za bardzo, żeby rozpoznać jakie skoki i kiedy co mogą znaczyć, także dziękuję za każdą odpowiedź.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2016, 21:30
-
Bajka111 przy cyklach krótszych (np. 26 dni) owu może wystąpić 12 dc
Tak myślałam, ze mierzysz w ustach (ja również) wówczas temperatura jest trochę niższa niż mierzona w pochwie.
Tak jak mówisz - przyjrzyj się jeszcze dokładniej śluzowi a zobaczysz, że kolejny wykres będzie Ci łatwiej zinterpretować
Moje początki też były ciężkie...prawie wcale nie umiałam zinterpretować śluzu...ale wiedziałam, że sama temperatura to za mało do właściwej interpretacji.
Trzymam kciuki