X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnOss wrote:
    Akurat bede na urlopie jak bedziesz robic , ale pisz jak poszlo, bo slyszalam , ze doznania perfekcyjne Hahahaha niedobrze mi na sama mysl :) A kazali Ci przyjsc po sniadaniu??
    Nic mi nie mówili ale mam też krew więc i tak bez śniadania muszę pójść

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    michaela wrote:
    Diana, wiesz to i tak z nią nie jest tak źle;P Znam dwie dziewczyny które pierwszy raz lekarza ginekologa i położna w czasie trwania ciąży spotkały na porodówce. A przepraszam, jedna z nich dopiero po porodzie, bo urodziłasama w domu, w łazience - obie wyższe wykształcenie, rodziny lekarkie/profesorskie. ;)))

Dostałam zdjęcia z pikniku na którym byliśmy, wiecie co patrze i na prawdę nie wierze że to 6 miesiąc zaczęty i ponad 6 kg na plusie, poprzednio brzuch był ogromny (na tym zdjęciu ręka jakaś duża wyszła w rzeczywistości taka nie jest...

image.jpg
    Mam wrażenie że mój jest większy od Twojego chyba że bluzeczka dobrze maskuje :D

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moim zdaniem trzeba być na czczo, zwłaszcza że pierwsze pobranie robią przed wypiciem, więc zjedzenie czegokolwiek już daje niemiarodajny wynik
    Glukoze w 1trym robiłaś na czczo?
    Ja w 1 ciąży byłam na czczo i teraz też się tak wybieram

82doroeqdnooy9dr.png
  • michaela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina, masz rację teraz sobie przypomniałam ,że faktycznie na czczo robiłam, i znajoma w irlandii niedawno też
    diana no własnie jakiś taki mały ten brzuch, sama jestem zdziwiona :/

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• diana0501 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina ja w 1 trym glukozy nie musiałam pić. Nikt też o cytrynce nie mówił. Ale biorę na wszelki wypadek

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny rzucił mi się w oczy taki specjalny kosz na zużyte pieluchy, niby ma nie cuchnąć. Co o tym myślicie?

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diana nie picie w 1trym. tylko zwykłe badanie z krwi
    na pewno robiłyście razem z tymi pierwszymi badaniami glukozę
    To jest takie samo oznaczenie jak to pierwsze pobranie teraz, traktowane jako wyjściowe a dopiero po wypiciu kolejne dwa pobrania dają nam odpowiedź jak organizm radzi sobie z taką dawką glukozy

82doroeqdnooy9dr.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test obciążenia glukozą na czczo, na 100%.
    Książka, gazeta, cytryna przekrojona na pół, stołek (w zależności od laboratorium), warto kupić sobie od razu też glukozę w aptece.
    Nie stresować się ja piłam i żyję. No może smaczne to to nie jest - dla mnie bardzo mocno przesłodzona lemoniada :) Ot Napój Bogów-a właściwie Bogiń :)
    Samo badanie trzeba się na jakieś około 3 godziny nastawić. Najpierw jest pobranie na czczo, potem pijecie rozpuszczoną glukozę z wciśniętą cytryną(pewnie pielęgniarka Wam przygotuje), potem 2 pobrania krwi-po godzinie i po dwóch.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2016, 11:13

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • michaela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siwa fajnie że tak dobrze znosisz, kurcze jednak wszystko zależy od organizmu :(, pamiętam jak w poprzedniej ciąży jedna z dziewczyn na forum 3 razy podchodziła do testu biedna w końcu jej lekarka odpuściła, bo czego by nie robiła następowały zwroty... Ale raczej dobrze się to znosi, dużo dziewczyny mówiło właśnie tak - że to taka słodka oranżada. :))

Siwa1001 lubi tę wiadomość

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Michaela wiadomo, że zależy od organizmu, ale dobre nastawienie to połowa sukcesu :)
    Śliczny masz brzuszek, i dopinasz się w spodenki, ja już tylko leginsy ciążowe, sukienki i spódnice na gumce. Jak Ci dobrze :)

Diana wiesz nie myślałam o koszu, może fajna rzecz, ale chyba nie kupię.

Shantelle no i jak tam???????????

michaela lubi tę wiadomość

• Meg1987 Przyjaciółka

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ten kosz na pieluchy jest podobno na pierwszych miejscach we wszystkich zestawieniach z cyklu "czego nie warto kupować". Jest o tym kilka filmików na yt.

Wianna to bawimy się w piątek :) my z mężem lecimy dzisiaj o 16:00 samolotem. Mam trochę stracha ogólnie, ale musi być dobrze! martwi mnie tylko jutrzejszy upał zapowiadany w Wawie i spóźnienie naszej gwiazdy, ale może się nad nami zlituje. Co do wniesienia picia, jedzenia, to obawiam się, że nawet z brzuchem się nie przejdzie no ale warto spróbować.

Co do testu obciążenia glukozą jakoś się tego nie boję narazie, ale pewnie dlatego,że jeszcze nie wiem do końca co mnie czeka :)

eikt43r804tnuk7g.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam kupić ten kosz, ale dziewczyny stąd poleciły mi genialny, prosty zestaw z Ikei, który można powiesić przy większości przewijaków, komód czy łóżeczek i jest to:

http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/30199283/

Zapach (a w zasadzie smrodek :P) się praktycznie nie ulatnia, tylko jak podniesiesz pokrywkę, żeby wrzucić pieluchę. Dla mnie rewelacja.

W pozostałych pojemnikach trzymam kosmetyki, których używam przy codziennej higienie :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • michaela Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak z tym nastawieniem to święta racja:)a spodenki są na gumie ciążowe

lv6id5m.png

5mc5vbo.png

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie
    Mały ma 478g wagi dziś mi go Dr dokładnie pokazał mamy zdjęcie twarzy wiele nie widać ale było widoczne jak pcha rączkę do buzi, padłam i mam zdjęcie nóżek i jajek bo akurat wyprostował i kręgosłup, żebra, wszystko dokładnie pokazał, czad. Główka w porządku, serduszko też. Tak machał giramieże nie do wiary, non stop haha. Fajny widok.

diana0501 lubi tę wiadomość

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadal mam brać antybiotyk, pięć dni aby dobić lajze...
    A co do zapachowych koszy na śmieci, słyszałam że to totalna porażka i lepiej się sprawdzają zapachowe woreczki do pieluch.

Jeszcze a glukoze nie MMA skierowania, ale zrobił mi dziś cytologie.

Wianna haha, no nieźle, widzisz :) nawet Ci się śniłam, dobre :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2016, 15:44

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Tysia :) Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle gratulacje :) ale już duży chłop, prawie pół kilo :)

jeśli chodzi o kosz na pieluchy to ja nie miałam z pierwszym dzieckiem ale moja kuzynka miała i sobie chwaliła :) przede wszystkim nie śmierdziało w domu pampersami wiec ja teraz chyba zakupie taki kosz i będzie swiety spokoj z pampersami :)

a jeśli chodzi o termometr z pierwszym dzieckiem kupiłam taki zestaw z aventa i tam był termometr smoczek, i taki z miękką końcówką do tyłka :)
    i szczerze to odradzam ten termometr ze smoczkiem . Nigdy więcej . Dziecko w ogole nie chciało ciągnąc tego smoka . Chwile pociągło i wypluwało bo był za ciężki wiec nie dało się nim w ogole mierzyć temp :/
    Korzystaliśmy z tego do pupki i było ok :)

Tysia :) eiktflw12fwpveux.png
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejny duży, zdrowy maluszek, gratuluję.
    A miałyście USG 3D/4D, bo się zastanawiam czy się nie zapisać na takie?

• Shantelle Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki laski :) nooo od 19.07 jak miał 300g,tak teraz ma 478g więc już wiemy czemu mama też rośnie hehe.
    A tak sobie nóżkami machał, prostował że nie do wiary :).
    My termometr kupimy bezdotykowy. Nie wiem czy też takiego do ucha nie kupimy.

A tu usg co Siwa piszesz to w sumie się zastanawiamy, ale jeszcze decyzja indory końca podjęta :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2016, 15:43

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ruchów. Lekarz mnie pytał czy czuje i mówi że najlepiej zapytać koleżankę, bo on też nie wie jak to dokładnie jest.. A ja wtedy weszłam w słowo i mówię ze śmiechem, tak tak Doktorze wiem, motylki, rybki i on się śmieje że tak, dokładnie to jest opisywane. I mówił żebyesię absolutniienie martwić że nie czuje dziecka regularnie, bo przyjdzie z czasem i mówił że jego to śmieszy najbardziej jak jego koleżanki ginekolożki mówią że czują ruchy już od początku ciąży :) i mówi : ale co mam jej powiedzieć, nie powiem przecież że to nie możliwe. :) także uspokoił mnie, tym bardziej że widziałam jak Mały wierga a ja tego nie czułam. :D
    Michaela nie wiem czemu ale wyobrażałam sobie Ciebie właśnie w takich ciemnych włosach. Wianna też jakoś z ciemnymi mi się mi kojarzy :D Siwa i Diana w blondzie :D ale mogę się mylić hehe.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • wianna Autorytet

Wysłany: 4 sierpnia 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje sie i ja :) Synek ma 588 g, czyli dokladnie tyle ile przytyla mamusia od poczatku ciazy ;) poogladalismy go jeszcze raz dokladnie jak na polowkowych i wszystko oki :)

Ale dzis jakos nie chcial za bardzo wspolpracowac i nie udalo sie zrobic jakiegos portreciku ladnego :)

Usg 3d/4d mam za kazdym razem, chyba ze to nie to o czym mysle :P

Pogadalam z polozna troche o wyborze szpitala, poloznej itp no i szkole rodzenia :) musze przedzwonic do mojego szpitala, kiedy zaczynaja :)

Meg obawiam sie, ze moze troche sie spoznic, wiec mam plan, ze na supportach bede siedziec na tylku na ziemi, a dopiero na rihannie dac czadu :)

diana0501 lubi tę wiadomość

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
‹‹ 204 205 206 207 208 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ