Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi dal książęczkę jak skończyłam 7 pełnych tygodni

Nemini w którym tygodniu jesteś?

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 maja 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja paracetamol też brałam niedawno (przy kolce nerkowej) i na SORze mówili że spokojnie paracetamol można

• nemini86 Debiutantka

Wysłany: 8 maja 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diana0501 wrote:
    mi dal książęczkę jak skończyłam 7 pełnych tygodni

Nemini w którym tygodniu jesteś?
    Dziś ostatni dzień 9 tygodnia

6a0bc5f677787519aec09b19456f85a8.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2016, 20:24

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diana0501 wrote:
    Anula możesz wziąć paracetamol na ból-ja jak poszłam z przeziębieniem do lekarza to pozwolił mi tylko paracetamol, woda morska, wit. c, wapno i tamtum verde. Nic więj nie można w ciąży
    Można można ;-) Prenalen jest DEDYKOWANY kobietom w ciąży. ;-)

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale to chyba zależy jaki skład witamin, za dużo też nie wolno bo jak jest przesyt to może być kuku.
    Ja jem euthyrox, kwas i tyle. Nic więcej.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 8 maja 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o prenalenie nikt mi nie mówił a że jestem pierwszy raz w ciąży to panikuuję nad wszytskim :D ostatnio była taka sytuacja; mamy prawie roczną sunie, w nocy musiała pazurem zrobić dziurę w prześcieradle a tapcan jest koloru brązowego. Wstaję rano i patrzę że trochę niżej pod pupą jest krew-od razu płacz i krzyczę do narzeczonego że do szpitala że krew że poroniłam, tak płakałam że kompletnego zdania wydusić niemoggłm. Mój spojrzał i palcem musiał pociągnąć za dziurę żebym mogła mu uwierzyć że to dziura a nie krew. Długo jeszcze dojść nmie mogłam z płaczu i musiał jak małe dziecko tulić i uspokajać

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • OnA66 Nowa

Wysłany: 8 maja 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciocia Jola- nie ma czego zazdrościć ;) Ja na początku też żadnych objawów nie miałam, dopóki nie zaczęłam leżeć...teraz się zaczęło - mdłości, zgaga, wzdęcia...Nie mogę jeść żadnych owoców, bo od razu mnie pali w przełyku, to chyba od kwasów :/
    A jak na leżąco się czas ciągnie. Myślałam, że 10 dni do kolejnej wizyty to wieczność ;) A to już jutro! Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.
    Irmelin - czuje się podobnie, też cały czas towarzyszy mi strach o maleństwo, ale staram się myśleć pozytywnie, chociaż na leżąco to mega trudne ;) Zajmuje sobie czas oglądaniem łóżeczek, wózków itp i dużo mówię do brzucha, z czego mój mąż ma radochę;)
    Trzymajcie się, bedzie dobrze! :)

thgfvfxmq79c9nwl.png
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 8 maja 2016, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle wrote:
    Ale to chyba zależy jaki skład witamin, za dużo też nie wolno bo jak jest przesyt to może być kuku.
    Ja jem euthyrox, kwas i tyle. Nic więcej.
    Jak ktoś zdrowy to może sobie tak pozwolić. Ja bez ciąży musiałam brać milion witamin bo wszystko pod kreską i krytyczne wartości. Dlatego o przesyt to ja się nie martwię, raczej o braki :-D

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haj
    Paolcia, ni wiadomo :)
    Ja się cieszę że mój lekarz zwrócił uwagę na tsh i dostałam dodatkową dawkę hormonów
    Bo czytam że w ciąży wzrasta zapotrzebowanie...
    1.06 mam usg genetyczne, przyziernosc karkową, 4.06 kontrol u lekarza a jeszcze między tym znowu krew :) koniec miesiąca na pełnym obrocie :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 9 maja 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie tez problemy z diaslami? Tak mnie bola przy jedzeniu ze trafia mnie :/ moj ortodonta mowil ze sa delikatniejsze w ciazy ale zeby az tak :( Macie jakies sposoby?

f2w3vfxmr90vn12h.png

Kiedy decydujesz się na dziecko,
    zgadzasz się, że od tej chwili
    twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem...

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Euthyrox biorę od 8 lat więc jak tylko dowiedziałam się o ciąży to od razu zadzwoniłam do mojej endokrynolog i dostałam wyższą dawkę.
    A ja spanikowałam, nie wytrzymałam i idę dziś na usg. Potrzebuję wiedzieć że jest oki...

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 9 maja 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paolcia88 wrote:
    Euthyrox biorę od 8 lat więc jak tylko dowiedziałam się o ciąży to od razu zadzwoniłam do mojej endokrynolog i dostałam wyższą dawkę.
    A ja spanikowałam, nie wytrzymałam i idę dziś na usg. Potrzebuję wiedzieć że jest oki...

Widze , ze tutak wiecej tarczycowych jest.. Ja przed ciaza 125/150mg bralam, a teraz 150mg . bo dziecko zabiera wszystko :P

f2w3vfxmr90vn12h.png

• wianna Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shantelle wrote:
    Haj
    Paolcia, ni wiadomo :)
    Ja się cieszę że mój lekarz zwrócił uwagę na tsh i dostałam dodatkową dawkę hormonów
    Bo czytam że w ciąży wzrasta zapotrzebowanie...
    1.06 mam usg genetyczne, przyziernosc karkową, 4.06 kontrol u lekarza a jeszcze między tym znowu krew :) koniec miesiąca na pełnym obrocie :)
    Shantelle, a jaki wynik miałaś TSH?

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh miałam 2,88 a norma 0,27 do 4,20. Czyli dla mnie w normie ale niskie. Dla kobiet w ciąży jest inna skala więc u mnie jest niskie, a zapotrzebowanie wzrasta dlatego dostałam euthyrox 50 :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 9 maja 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wianna a Ty?
    Przepraszam mam euthyrox 25:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 maja 2016, 12:22

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Irmelin Przyjaciółka

Wysłany: 9 maja 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    Masz alergię? Ja nie mam alergii, ale jeszcze podczas starań moja ginekolog zaleciła dietę bez glutenu, bez laktozy i oczywiście bez słodyczy. Na następnej wizycie zapytam, czy mogę wrócić do produktów mlecznych. Ale taka bułeczka mi się marzy :) Albo jakieś ciasteczko, czy pączek :)

Chodzi o to że mam Hashimmoto i przez 2 lata starałam się o Maleństwo - bez efektów. Trafiłam z Mężem do Naprotechnologa, który skierował mnie na dietę dedykowaną Hashimmoto - zero glutenu i mleka. Po trzech miesiącach diety - dwie kreseczki na teście ciążowym:)
    Okazała się, że gluten wywoływał u mnie straszny skok przeciwciał, przy próbie zajścia w ciażę moje własne przeciwciała się aktywowały nie pozwalały mi zagnieźcić sie zarodkowi.
    Przez całą ciążę będę na tej diecie, aby przypadkiem nie poronić.

f2w3ol2a4nszssgo.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 9 maja 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Irmelin wrote:
    Chodzi o to że mam Hashimmoto i przez 2 lata starałam się o Maleństwo - bez efektów. Trafiłam z Mężem do Naprotechnologa, który skierował mnie na dietę dedykowaną Hashimmoto - zero glutenu i mleka. Po trzech miesiącach diety - dwie kreseczki na teście ciążowym:)
    Okazała się, że gluten wywoływał u mnie straszny skok przeciwciał, przy próbie zajścia w ciażę moje własne przeciwciała się aktywowały nie pozwalały mi zagnieźcić sie zarodkowi.
    Przez całą ciążę będę na tej diecie, aby przypadkiem nie poronić.

tez mam Hashi i staralam sie ponad 3 lata , ale na diete nie przeszlam, bo nikt nie zalecal...

f2w3vfxmr90vn12h.png

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarza. Dzidziol ma 11,6 mm i akcja serca 156 :-D

kalina123, Izieth, diana0501, OnA66 lubią tę wiadomość

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 maja 2016, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolcia super wieści;) Dobrze że poszłaś, to przynajmniej się uspokoiłaś.

Mnie dziś co chwjile kłuje w macicy albo po bokach....eh czy ja doczekam w końcu tego II trymestru;/

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 9 maja 2016, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, jestem dużo spokojniejsza i teraz zaczynam się powoli nieśmiało tym cieszyć. :-)

hchy3e3ky0mvg7aj.png
‹‹ 65 66 67 68 69 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pomagając szczęściu, czyli jak szybko zajść  w ciążę

Czy jest coś, co możesz zrobić, by zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę? Co może pomóc? Optymalny czas współżycia, „akrobacje łóżkowe” czy zdrowa dieta? Przeczytaj na co warto zwrócić uwagę starając się o dziecko, jakie są sposoby na zwiększenie szans na zajście w ciążę, a co najlepiej odłożyć na bok i skupić myśli na czymś innym.

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ