X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A byłaś u lekarza paolcia88? Czy skąd ci się wzięlo że urósł 5mm?

• Anula1986 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chantel wrote:
    8t1d to jest 9 tydzień. U mnie w szpitalu tak liczą, a nie skończone

Jak ja byłam 2 tyg temu u gina i powiedziałam mu wtedy, ze jestem w 6 tyg, to powiedział, ze on to liczy jako skończony 5 tydzień.
    Dzisiaj mam 8 tydzień, więc dla niego będzie to skończony 7 tydzień.

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A obliczenia wg USG wychodzą jeszcze inaczej. Np. na moim przykładzie - byłam na USG w 7t 3d liczonym w ostatniej miesiączki i zarodek mierzył 12 mm, co wg USG faktycznie dało 7t 3d. Wg moich ustaleń na parenting powinnam patrzeć na 8t 3d, ale wtedy wychodzi że dzieć powinien mieć 15 mm. Jak jednak patrzę na 7t 3d na parenting, to wychodzi tylko 9 mm. Tak więc według parenting wpasowuję się w 7t 6d. Czyli ani moja teoria się nie potwierdza ani to co tam piszą nie pokrywa się nijak z moją miesiączką i owulacją.
    ALE na parenting jest napisane, że te dane są orientacyjne i jest to średnia wielkość. Myślę osobiście że najlepiej się sugerować tym co wychodzi z USG, a jeszcze najlepiej jak się wie kiedy była owulacja i do tego dopasowywać. Nie wszyscy lekarze niestety biorą pod uwagę że owulacja mogła być np. w 21 dniu a nie w 14 i wtedy straszą niepotrzebnie babki że wiek ciąży się nie zgadza z wiekiem z miesiączki.

• wianna Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, potwierdzam Milmarta :) u mnie była owu ok 20 dc i Dzidzia na pierwszym USG mlodsza o 5 dni, drugie USG pokazało, że Dzidzia podskoczyla, podrosła i różnicy jest już tylko 3 dni :) Także nie martwię się tym, Dzidzia rośnie i to najważniejsze i ja też rosne :P

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarza... I wg usg to był 7t3d a tak naprawdę był 7t6d i to wg owu.

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • milmarta Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to teraz porównajmy USG, bo może maszyna maszynie też nierówna - czy Twój dzidziuś miał 12 mm? Bo mój jak miał tyle to właśnie USG pokazało 7t3d

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, miał 11,8 mm...

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Kolia Przyjaciółka

Wysłany: 11 maja 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kobietki pracujące do którego tygodnia planujecie pracować ? Zastanawiam sie nad L4 . Co prawda w pracy juz wiedza ale wstępnie uprzedziłam juz z w każdej chwili mogę iść na L4 aby szukali zastepstwa.

• wianna Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja póki co nie wybieram się, czuje się dobrze, prace swoją bardzo lubię, więc nie mam parcia :) wydaje mi się, że L4 to indywidualnie i nie ma co patrzeć na innych :) jeśli czujesz, że już musisz odpocząć, meczysz się w pracy to nikt nie powinien mieć pretensji, warto tylko dla własnej lojalności i uczciwosci powiedzieć, czy to L4 to już do końca ciąży, żeby wiedzieli czy mają już organizować zastępstwo :)

AgnOss lubi tę wiadomość

Igor - nasze szczęście <3 ur. 9.12.2016 r. <3 3430 g <3 54 cm <3
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2016, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie takie uczucie przejedzenia nawet po jednej kanapce?? Boze mecze sie strasznie juz 3 dzien, jakby mi wszystko na zoladku zalegalo.. odbija mi sie ciagle tym.. i zoladek obolaly. Nie wiem czy to sie wszystko podnioslo i uciska na zoladek, czy za wczesnie ... pomocy bo juz nie wiem co robic:(

f2w3vfxmr90vn12h.png

Kiedy decydujesz się na dziecko,
    zgadzasz się, że od tej chwili
    twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem...

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się przejadam byle czym... Dziś w ogóle jestem taka słaba i zniechęcona do pracy, że myślę nad L4 już, ale czuję się nieprzyzwoicie jak leniuch ostatni, że tak myślę... Ale poranki takie piękne o 8 rano! Najlepiej bym poszła na spacerek, potem po świeże bułeczki... i wypoczywała. :(

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Aga. Znajoma

Wysłany: 12 maja 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tak mam szczególnie na noc :( a koło 4 rano i tak się budzę i jestem głodna :(

cd9bvfxmflz35nej.png
  • AgnOss Koleżanka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zjadlam mala kanapeczke z Polska wedlina bo mi zapachniala z rana i tyle wiec nie mozna mowic , ze sie przejadlam. I czuje ze mi to zalega w zoladku od 7 non stop :/ Jakby moj zoladek nie mial miejsca na jedzenie

f2w3vfxmr90vn12h.png

• Izieth Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na L4, ale planuję wrócić, jak mdłości się uspokoją. Właśnie też czuję się jak leń, bo mało co w domu robię, po większym wysiłku czuję się jeszcze gorzej, mdłości nie do opanowania i zimno mi jak na gorączkę. Ale wolę być leniem i dużo wypoczywać, niż wyrzucać sobie, że się przemęczałam i za bardzo stresowałam ;)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Riri Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem już taka zmęczona, bardzo męczą mnie mdłości 24h, staram się jeść normalnie ale zaraz mi.nirdobrze czasem wymiotuje ale większość czasu mdli,nir mogę spać, nie mogę wyjść z domu chybaze z toaleta, doszedł ból głowy... Leżę na łóżku i nie jestem w stanie nic robić.... Nawet po wodzie mnie mdli

30.12.2014-poronienie 6 tydz.
    11.05.2015-poronienie 10 tydz.
    15.06.2015-podjęcie leczenia (naprotechnologia)
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    No powiem Wam że współczuję tych mdłości, no ale już pewnie niedługo miną :)
    Mnie czasami muli i zaciągnie ale na szczęście moge jako tako funkcjonować.
    Natomiast szybko się męczę, jak dłużej stoję muszę usiąść.
    Ale jest okej.
    Piękna pogoda, ale czad!!!

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 12 maja 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam to z tym meczeniem .. straszne. Przed ciaza maratony biegalam i ciezarami rzucalam , a teraz czuje sie juz jak wieloryb. Chwile cos porobie i musze odpoczac :O

f2w3vfxmr90vn12h.png

• jagooo90 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się też tak czuje jak wy-zmęczenie mnie dopada przy najmniejszej czynności..ale ponoć moc wraca ze zdwojoną siłą w drugim trymestrze.. śmieją się znajomi co już mają dzieci, że dom będzie błyszczał ;) także głowa do góry

pięknego dnia dla Was ;)

Jago
  • Siwa1001 Autorytet

Wysłany: 12 maja 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolia wrote:
    hej kobietki pracujące do którego tygodnia planujecie pracować ? Zastanawiam sie nad L4 . Co prawda w pracy juz wiedza ale wstępnie uprzedziłam juz z w każdej chwili mogę iść na L4 aby szukali zastepstwa.

Kolia już jestem na L4 i nie żałuję, odpoczywam potrzebne mi to było.
    Też się szybko męczę, zwłaszcza jak wchodzę po schodach. Jak idę po prostym jest ok, ale schody to jakaś masakra.

Natalia i Michał ur. 2 grudnia 2016 r.
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 12 maja 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, czytam o zakazanych kosmetykach w ciąży... Jest tego tak długa lista, że dla bezpieczeństwa lepiej chyba używać wszystkiego ciążowego...
    A jak jest u Was? Odstawiłyście jakieś kosmetyki przez ich skład?

hchy3e3ky0mvg7aj.png
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ