X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr Grudniówki z pierwszych objawów :)
Odpowiedz

Grudniówki z pierwszych objawów :)

Oceń ten wątek:
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2016, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to chyba wyniklo z dlugiego starania sie i jakas swiadomosc , ze jak juz sie udalo - nie wiadomo dlaczego :) to moze warto sprawdzic. Wiadomo , ze nie pojde i nie bede tych inwazyjnych robic, ale skoro to tylko usg , ktore moze jakos uspokoic. Poki co umowilam sie tylko na usg bez pobierania krwi , bo nie widze wskazan. Zobaczymy co lekarz powie to wtedy mozna dalej myslec :) Chociaz nie zakladam niczego zlego :D

diana0501 lubi tę wiadomość

f2w3vfxmr90vn12h.png

Kiedy decydujesz się na dziecko,
    zgadzasz się, że od tej chwili
    twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem...

• diana0501 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I bardzo dobrze :) nie wolno myśleć negatywnie :) a kiedy idziesz?

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • Anula1986 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnOss wrote:
    ja tak mialam od ok 4tyg do doslownie 8 tyg mialam straszne na wszystko mdlosci ... a pamietam jakk dzis ze bylam robic badania w 8 tyg bez tabletki na tarczce i czulam sie cudownie jak dawno nie bylo . zastanawialam sie czy to wlasnie bylo przez ta tabl :P Ale na szczescie kolejny dzien tez juz byl lepszy i tak do teraz :D Zostaly tylko zachcianki ale juz bez mdlosci :D

Czyli mówisz, ze mam zluzować i takie objawy nie muszą świadczyć o czymś złym? Masakra, wieczny strach :(

xnw4lhb8dt2ans8c.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umowilam sie na 21.05 to wtedy bedzie 11t + 5d . Musialam szukac w sobote bo musze 150km jechac , a w tyg pracujemy. W Pl to kosztuje 200zl , a u nas 150€ dlatego bardziej nam sie kalkuluje jechac i 100% zrozumiec lekarskiego slownictwa :) A przy okazji zrobic Polskie zakupy :D

f2w3vfxmr90vn12h.png

• anna123 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz te badania kazda dostaje. Ja jade do katowic za 2 tygodnie. Troche ze strachem czy wszystko ok ale jak trzeba to trzeba.

j36regz209hdv9cb.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się cieszę na to badanie bo będę wiedzieć czy Mały Marcin dobrze się rozwija, szkoda tylko że narzeczony nie dostał wolnego w pracy by być razem ze mną , bo jeszcze nie miał okazji zobaczyć naszego Maleństwa. Całe szczęście , że termin mamy na 2 grudnia ponieważ będziemy już po ślubie i bedzie mu przysługiwało w pracy 2 tyg wolnego na opiekę nade mną i potem bierze urlop i tak cały grudzień z nami :) Fajnie to wyszło :)

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • anna123 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z mezem z racji ze pracujemy w jednej firmie to wzielismy urlop na lipiec wiec czekam na niego do tego lipca... bedziemy z balkonu patrzec jak sie nasz domek buduje.

j36regz209hdv9cb.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2016, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kazdy dostaje chyba prywatnie , albo jak ma wskazania - powyzej 35 roku lub w rodzinie

f2w3vfxmr90vn12h.png

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też będę robić prenatalne, chociaż mój gin ma najnowocześniejszy sprzęt i mówi że jak jakaś wada, to serce jest nieprawidłowej budowy i on to od razu wtedy wypatrzy.
    Ale i tak się uprę na Pappę.
    Ja od 3 dni czuję się super. Aż dziwne. Dziś może lekko słaba, ale jakoś daję radę w pracy.

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    Ja jeżeli Pappa nie muszę robić to nie chce. Jest to oparte na statystykach. Mojej koleżance lekarz wpisał dwa wskaźniki o skrajnych normach i wyszło że dziecko będzie chore na Downa. Tak biedna płakała. Z kolei usg pokazywalo że wszystko dobrze. Czy to usg genetyczne czy zwykłe. Już ją na amniopukncje wysyłali.
    I osobiście powiedziała, że jak nie mam skierowania, to abym go nie robiłam, bo nie ma to sensu.
    Dlatego nie mam na niego parcia, ale oczywiście każdy podejmuje decyzje jak uważa.

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • Shantelle Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam super dzień. Ćwiczyłam sobie i czuje się w swoim żywiole :)
    Jutro idę obczaić pilates dla kobiet w ciąży.
    Tak jest ładnie w końcu za oknem :)
    Ach!!! :)

dqpr82c3ifg4d39u.png
    3jgx43r8ff2ms451.png
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się martwię, bo wg suwaczka jestem 8t1d a wg liczenia normalnego - 9tc.
    Jak przeliczać normy wielkości zarodka? Czy to możliwe że za 11 dni urósł raptem tylko 5 mm? Denerwuję się tym :(

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • diana0501 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paolcia88 wrote:
    Ja się martwię, bo wg suwaczka jestem 8t1d a wg liczenia normalnego - 9tc.
    Jak przeliczać normy wielkości zarodka? Czy to możliwe że za 11 dni urósł raptem tylko 5 mm? Denerwuję się tym :(

suwaczkiem się nie martw bo liczy pełne tygodnie plus kolejny dzień z następnego tygodnia. Mój lekarz tak mi tłumaczył, dla niego liczą się skończone tygodnie pełne a nie te które są dlatego na suwaczku masz 8t1d czyli 9 tydzień ciąży. To samo z liczeniem cm Maleństwa: pzreliczenia są na Twój 8t1d a nie 9tc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 14:04

3jgxvfxmdt0xa9ha.png
  • paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diana0501 wrote:
    suwaczkiem się nie martw bo liczy pełne tygodnie plus kolejny dzień z następnego tygodnia. Mój lekarz tak mi tłumaczył, dla niego liczą się skończone tygodnie pełne a nie te które są dlatego na suwaczku masz 8t1d czyli 9 tydzień ciąży. To samo z liczeniem cm Maleństwa: pzreliczenia są na Twój 8t1d a nie 9tc.
    jak na 8t1d to byłoby jeszcze w miarę bo wtedy to jest 13-15 mm. Ale z newsletterów "Twój 9 tydzień" itp. piszą "Twoje dziecko ma już 2.2-3.5 cm!" - a ja siedzę i włosy mi dęba stają bo moje nawet 1,5 nie ma :(

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2016, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paolcia88 nie panikuj , przeciez chyba wiesz , ze rodza sie dzieci ktore maja 2kg a sa i 7 kg wiec kazde inaczej. Wszystko zalezy od genow :D

f2w3vfxmr90vn12h.png

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnOss wrote:
    paolcia88 nie panikuj , przeciez chyba wiesz , ze rodza sie dzieci ktore maja 2kg a sa i 7 kg wiec kazde inaczej. Wszystko zalezy od genow :D
    Myśmy ważyły z siorą jakoś normalnie... Jedna 3,300, druga 3,600... więc chyba tak prawidłowo...

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 11 maja 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu masz bardziej dokładny opis wymiarów z terminami:
    https://parenting.pl/portal/8-tydzien-ciazy
    a na Twój czas wygląda to tak:
    Wiek ciąży Pęcherzyk ciążowy CRL
    8 tydzień 1 dzień 26 mm 13 mm
    8 tydzień 2 dzień 27 mm 14 mm
    8 tydzień 3 dzień 28 mm 15 mm
    8 tydzień 4 dzień 29 mm 16 mm
    8 tydzień 5 dzień 30 mm 17 mm
    8 tydzień 6 dzień 31 mm 18 mm
    Więc wygląda na to, że wszystko ok :)

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wy tak, ale poki lekarz nie robi paniki to Tobie nerwy tez nie pomoga. Moj tata wazyl ponad 5 kg przy porodzie a jego rodzenstwo w normach wiec tez ne ma normy.

f2w3vfxmr90vn12h.png

• paolcia88 Ekspertka

Wysłany: 11 maja 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia - no właśnie. Parenting swoje, babyonline swoje, belly też swoje... I komu wierzyć? :D

hchy3e3ky0mvg7aj.png
  • AgnOss Koleżanka

Wysłany: 11 maja 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam 8t+4d 2,10cm Czyli tez mnniej :D

f2w3vfxmr90vn12h.png

‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ