Grudniówki z pierwszych objawów :)
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas to chyba wyniklo z dlugiego starania sie i jakas swiadomosc , ze jak juz sie udalo - nie wiadomo dlaczego to moze warto sprawdzic. Wiadomo , ze nie pojde i nie bede tych inwazyjnych robic, ale skoro to tylko usg , ktore moze jakos uspokoic. Poki co umowilam sie tylko na usg bez pobierania krwi , bo nie widze wskazan. Zobaczymy co lekarz powie to wtedy mozna dalej myslec Chociaz nie zakladam niczego zlego
diana0501 lubi tę wiadomość
-
AgnOss wrote:ja tak mialam od ok 4tyg do doslownie 8 tyg mialam straszne na wszystko mdlosci ... a pamietam jakk dzis ze bylam robic badania w 8 tyg bez tabletki na tarczce i czulam sie cudownie jak dawno nie bylo . zastanawialam sie czy to wlasnie bylo przez ta tabl Ale na szczescie kolejny dzien tez juz byl lepszy i tak do teraz Zostaly tylko zachcianki ale juz bez mdlosci
Czyli mówisz, ze mam zluzować i takie objawy nie muszą świadczyć o czymś złym? Masakra, wieczny strach
-
Umowilam sie na 21.05 to wtedy bedzie 11t + 5d . Musialam szukac w sobote bo musze 150km jechac , a w tyg pracujemy. W Pl to kosztuje 200zl , a u nas 150€ dlatego bardziej nam sie kalkuluje jechac i 100% zrozumiec lekarskiego slownictwa A przy okazji zrobic Polskie zakupy
-
Ja się cieszę na to badanie bo będę wiedzieć czy Mały Marcin dobrze się rozwija, szkoda tylko że narzeczony nie dostał wolnego w pracy by być razem ze mną , bo jeszcze nie miał okazji zobaczyć naszego Maleństwa. Całe szczęście , że termin mamy na 2 grudnia ponieważ będziemy już po ślubie i bedzie mu przysługiwało w pracy 2 tyg wolnego na opiekę nade mną i potem bierze urlop i tak cały grudzień z nami Fajnie to wyszło
-
też będę robić prenatalne, chociaż mój gin ma najnowocześniejszy sprzęt i mówi że jak jakaś wada, to serce jest nieprawidłowej budowy i on to od razu wtedy wypatrzy.
Ale i tak się uprę na Pappę.
Ja od 3 dni czuję się super. Aż dziwne. Dziś może lekko słaba, ale jakoś daję radę w pracy. -
Hej
Ja jeżeli Pappa nie muszę robić to nie chce. Jest to oparte na statystykach. Mojej koleżance lekarz wpisał dwa wskaźniki o skrajnych normach i wyszło że dziecko będzie chore na Downa. Tak biedna płakała. Z kolei usg pokazywalo że wszystko dobrze. Czy to usg genetyczne czy zwykłe. Już ją na amniopukncje wysyłali.
I osobiście powiedziała, że jak nie mam skierowania, to abym go nie robiłam, bo nie ma to sensu.
Dlatego nie mam na niego parcia, ale oczywiście każdy podejmuje decyzje jak uważa.
-
paolcia88 wrote:Ja się martwię, bo wg suwaczka jestem 8t1d a wg liczenia normalnego - 9tc.
Jak przeliczać normy wielkości zarodka? Czy to możliwe że za 11 dni urósł raptem tylko 5 mm? Denerwuję się tym
suwaczkiem się nie martw bo liczy pełne tygodnie plus kolejny dzień z następnego tygodnia. Mój lekarz tak mi tłumaczył, dla niego liczą się skończone tygodnie pełne a nie te które są dlatego na suwaczku masz 8t1d czyli 9 tydzień ciąży. To samo z liczeniem cm Maleństwa: pzreliczenia są na Twój 8t1d a nie 9tc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 maja 2016, 14:04
-
diana0501 wrote:suwaczkiem się nie martw bo liczy pełne tygodnie plus kolejny dzień z następnego tygodnia. Mój lekarz tak mi tłumaczył, dla niego liczą się skończone tygodnie pełne a nie te które są dlatego na suwaczku masz 8t1d czyli 9 tydzień ciąży. To samo z liczeniem cm Maleństwa: pzreliczenia są na Twój 8t1d a nie 9tc.
-
paolcia88 nie panikuj , przeciez chyba wiesz , ze rodza sie dzieci ktore maja 2kg a sa i 7 kg wiec kazde inaczej. Wszystko zalezy od genow
-
AgnOss wrote:paolcia88 nie panikuj , przeciez chyba wiesz , ze rodza sie dzieci ktore maja 2kg a sa i 7 kg wiec kazde inaczej. Wszystko zalezy od genow
-
tu masz bardziej dokładny opis wymiarów z terminami:
https://parenting.pl/portal/8-tydzien-ciazy
a na Twój czas wygląda to tak:
Wiek ciąży Pęcherzyk ciążowy CRL
8 tydzień 1 dzień 26 mm 13 mm
8 tydzień 2 dzień 27 mm 14 mm
8 tydzień 3 dzień 28 mm 15 mm
8 tydzień 4 dzień 29 mm 16 mm
8 tydzień 5 dzień 30 mm 17 mm
8 tydzień 6 dzień 31 mm 18 mm
Więc wygląda na to, że wszystko ok -
No wy tak, ale poki lekarz nie robi paniki to Tobie nerwy tez nie pomoga. Moj tata wazyl ponad 5 kg przy porodzie a jego rodzenstwo w normach wiec tez ne ma normy.