I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
u mnie chyba ok jak narazie
pani doktor stwierdziła pęcherzyk ciażowy razem z żółtkiem ciążowym o wielkosci 3,17 mm
ale zarodka jeszcze nie widziala.
kontrolne usg mam 17czercwa .
fotke tez mam ale tylko pechrzyk widac z ty żółtkiem.
cytologia też pobrana
broszurki o ciazy dostałam i tyle na dzis.
mam nadzieje ze bedzie dobrze pani doktor jest dobrej mysli bo mam długie cykle i nie wiadomo dokładnie keidy miałam owulacje wiec stwierdziła że jeszcze za wczesnie. -
No pewnie, że za wczesnie:)) za jkies 2 tygodnie spokojnie bedzie juz dziecko z bijacym sercem:) Pewnie nawet wczesniej ale najlpij isc na wizytę w 7 tyg albo pozniej:) a jak ciałko żółte jest to super, dziecko na pewno już z niego czerpie sobie jedzonko:)))
Blondi22 lubi tę wiadomość
-
Lalita, pisałaś wcześniej o tym syropie Prenalen... kupiłam też go wczoraj i stosuje:P Szczerze super, wygrzało mnie tak po nim, ze masakra:) Ale jeden objaw mnie zastanwoil - po wypiciu tego syropku od razu mialam taki kaszel suchy, normlanie go nie mam teraz podczas tego "przeziebienia", myslalam poprostu, że doszedl kaszel z powodu choroby... ale potem przechodzilo i znow sie pojawial po tym syropku, taki suchy, duszacy ale nie jakis mega. Dziś znów to samo i cos mi nie pasowało, sprawdziłam w necie:
"w składzie tego syropu jest "sorbinian potasu", a to już jest konserwant. Na stronie internetowej www.alergik.info znalazłam taki cytat: "Szczególnie wystrzegać się go powinny dzieci i kobiety w ciąży", a na innych stronach: "sorbinian potasu wywołuje astmę, reakcje alergiczną, jest silnie drażniący", itd."
Hahahah ale jajca, nie biorę już go na wszelki wypadek, bo chyba na mnie tak działa bo ogolnie jestem alergikiem (na trawy pylki drzewa) i pewnie dlatego tak zareagowalam, wiem, że np syropu Pini? czy jakos tak z sosny(ktory polecil mi ostyatnio lekarz) nie moge pic bo mam po nim dusznosci, ale tego nie znalam wczesniej:P
-
Blondi22 jesteśmy na tym samym etapie:) u mnie też na usg był tylko pęcherzyk z żółtkiem. Niespodziewałam sie nic więcej ale nie moge sie doczekac az zobacze te bijące malutkie serduszko:) Gratuluje :*
też mam wizyte 17.06:PBlondi22 lubi tę wiadomość
-
gratuluje obrony
ja to już nie pamiętam jak to wszystko było czas leci jak cholera
a tymczasem jestem po pierwszej wizycie u gin
człowiek dusza, całkowicie bezstresowa wizyta, wszystko wytłumaczył, każdy najmniejszy szczegół opisał na zdjęciach
tatusiek wszedł razem ze mną i mało tam nie spadł z krzesła ogromnych w momencie, gdy lekarz pokazał mu kropeczkę w pęcherzyku i powiedział: o tu jest ten mały piękny robaczek, którego zmajstrowałeś jakieś 3 tyt temu w trakcie bzykanka. )))
Dostałam duphaston 2x1 ze względu na torbiel, który powstał w ostatnim czasie. Nigdy ich nie miałam, ale lekarz uspokoił że to bardzo powszechne przy ciąży i najprawdopodobniej się wchłonie.
Dla bezpieczeństwa mam brać leki i niczym nie przejmować.
Następna wizyta za miesiąc.
A powiedzcie mi jak to jest ze sportem w ciąży? Można lekko biegać, chodzić na basen itp. itd.?karoam, Kropka lubią tę wiadomość
-
Jak dla mnie fifi weź na logikę. Jesteś na początku... Ja już lekki bieg miałam na początku ciąży np na autobus i brzuch bolał. Jak biegniesz brzuch skaczę... A według mnie to nie jest zdrowe. Basen jak najbardziej o ile nie masz plamień itd. Basen jest zdrowy ,ale można dostać infekcję jeśli ktoś ma tendencję.
-
Fifi ja tak samo uwazam ze raczej bieganie,podskoki,rower w wertepach,a takze sporty silowe na poczatku odpadaja.tym bardziej ze na poczatku organizm potrzebuje wiecej spokoju i sily zeby sie przestawic na prace na 2osoby.hehe.basen owszem ale no wlasnie..czesto to zalegarnia bakterii i grzybow..wiec ja tez unikalam bo o infekcje na prawde latwo.zacznij od spacerkow a w miare samopoczucia jest joga dla ciezarnych albo specjalny trening dla ciezarnych uwzgledniajac ich stan i wydolnosc organizmu 2w1
Mozesz tez zapytac lekarza bo kazda kobietka inna i kazda ciaza inna -
fifi, ze sportem na początku to raczej na luzie, zwłaszcza jeśli to pierwsza ciąża i nie znasz jeszcze dobrze swojego organizmu. Basen rzeczywiście jest najbardziej bezpieczna opcją. Ja niestety chwilowo nie mogę ale kilkukilometrowe spacery z psem jak najbardziej. Ze wszystkim zdążymy, w II trymestrze mam zamiar pochodzić na aqua - aerobik dla ciężarnych i jogę to już na szczesie niedaleko... bo wysiedziec na miejscu nie mogę.
-
Jak tam dziewczyny nowe i nie nowe. Smarujecie się już kremami.
Ja babydream od początku. Nie dawno włączyłam palmersa i kupiłam se jeszcze ziajkę mamama mia.http://www.leki-apteka.pl/product/image/4955/C-fakepath-ziaja-mamma-mia-przeciw-rozst-pom.JPG Ziajka fajnie się rozsmarowuję i ma zapach ala jadore )
Mówię o tej nowej wersji. Bo starsza miała gorszy skład i dużo konserwantów.
Dla nowych dziewczyn podsyłam stronę o analizie kosmetyków : http://www.srokao.pl/2011/03/analiza.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2013, 09:17
Fedra lubi tę wiadomość
-
Wiesz lalita oglądałam program z panią kosmetolog, która mówiła właśnie że regularność jest najważniejsza i że dobrze jest w trakcie ciąży albo zmieniać peparaty żeby skóra sięnie przyzwyczaiła za bardzo do jednego kosmetyku, albo stosować 2 na zmiane wciągu dnia i zeb nie smarować tylko brzuszka tylko nie zapominać o reszcie wrazliwych miejsc.
-
Walurka gratulacje!
Fifi ja też bym nie biegała w ogóle w cciąży (nie tylko na początku) a osttanio ogladalam w tv jakis program o maratonczykach i pytali jak to jest zbieganiem w ciazy to laska sie smiala, że tak owszem można, ale po tkaim bieganiu można pobiec od razu na porodówkę Polecane sporty w ciąży to pływanie i jakaś rozciagajaca gimnastyka, chyba raczej nic wiecej, na pwno odpada rower, bieganie, wspinaczki i takie rzeczy gdzie mozna upasc, spaść itp.
Kurde ja nienawidze się smarować niczym:( Zawsze mi si wszytsko klei ble nie lubie... pewnie jak mi wyjdzie pierwszy rozstep to sie przestrasze i zaczne, poki co mam zwykla olivke i od czasu do czasu nią się smaruje:P -
Lalita2710 wrote:Jestem kosmetologiem:) Tak smaruję każde problematyczne miejsca. Dlatego zaczęłam od samego początku już od 4 tygodnia. Ja lałam krem babydream z oliwką na rękę i 2 razy dziennie.
O to super, będziesz naszym osobistym ekspertem od kosmetyków, wspaniale!Ana27 lubi tę wiadomość
-
To może tą mamamie zakupie jak się fjanie wchłania:P A oliwka smarowalam bo koelzanka mowila ze cala ciaze smarowala oliwka i ani jednego rozstepu nie miala hehehe ogolnie pewnie chodzi tez o jakies wlasnie predyspozycje do wystepowania rozstepow?ja mam cellulit na bioderkach i sama nie wiem czy rozstepy tez jak sa to delikatne jakos specjlanie nie zwracalalm nigdy na to uwagi:P:P
-
ja się póki co smaruje balsamem z serii perfecta mama, ale u mnie cięzko z regularnością bo najzwyczajniej w świecie zapominam Kochane a jak Wasze cery ?? u mnie dalej katastrofa i juz sama nie wiem co z tą facjatą począć za tydzień ide z małżem na wesele a przypominam dużego pryszcza