X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum I trymestr I trymestr ciąży
Odpowiedz

I trymestr ciąży

Oceń ten wątek:
  • Lissa Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2013, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki , zrobilam dzisiaj test !! Jak byk 2 czerwone krechy .... jestem w pierwszym trymestrze ciazy :-)

fifi83, Selena, Matylda36 lubią tę wiadomość

atdci09k18tcna0b.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa witam ją też od niedawna tu goszcze

klz9cwa175lwe78n.png
  • haybeauti Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześ Lissa. Chyba we trzy z Monią zaczynamy I trymestr

bhyw20mmdnokd5bw.png
    20110716580116.png
  • Lissa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziewczynki ja sie dopiero wczoraj dowiedzialam :-)
    Ovu mi podpowiada ze Jesteś w 5 tygodniu ciąży
    (4 tyg. i 4 dni)
    Miesiąc: 2
    Trymestr: 1
    Wiek płodu: 2 tydzień
    Data porodu:
    11 kwietnia 2014
    (pozostało 246 dni)
    A Jak u was ??

atdci09k18tcna0b.png
  • fifi83 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja wskakuję do II trymestru :) :) :)

dqprp07w0ymwd17k.png
    atdcp07w6kzt9dn9.png
  • Ewelina Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dołączam :)

Jesteś w 6 tygodniu ciąży
    (5 tyg. i 4 dni)
    Trymestr: 1
    Wiek płodu: 3 tydzień
    Data porodu:
    8 kwietnia 2014
    (pozostało 243 dni)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2013, 09:08

https://www.maluchy.pl/li-68384.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fifi a ja depczę ci po piętach;)
    a tak w ogóle to kiedy w końcu zaczyna się drugi trymestr??wg ovu 13 tc to już drugi, a gdzieś widziałam że dopiero 15...

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

Bóg mówi prosto o krzywych liniach naszego życia...
    Adaś Ewa Róża i Piotr-moje maleńkie aniołki
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lissa i Ewelina gratulacje:) Lissa 11 kwietnia moje urodziny bardzo dobra data:P

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Lissa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakie Wam towarzysza emocje? u mnie pomieszany strach z radoscia i niepewnoscia , strasznie sie boje wszystkeigo teraz

atdci09k18tcna0b.png
  • kozgo Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to czekam aż będę mogla wszystkim powiedzieć bo wiecie tylko Wy, mąż i siostra:) Mamie powiem po USG pierwszym jak będzie wszystko ok:)

Ciesze się bardzo ale tez martwię czy dobrze wszystko będzie dlatego też czekam z utęsknieniem na pierwsze USG i bicie serducha:)Czasem łapią mnie myśli jak ja sobie poradzę, jak to wszystko będzie ale to chyba normalne:)

qb3cpiqv120x7xhb.png
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!
    Witam nowe dziewczyny :-) Ale fajnie, że nas przybywa :-) Będziemy nawzajem wspierać się podczas tych wszystkich miesięcy naszych ciąż :-)

Byłam na usg prenatalnym i z dzieciątkiem wszystko w porządku. Rośnie, rozwija się i non stop się wierci. Popłakałam się ze szczęścia :-D
    Czekać muszę parę dni na wyniki testu PAPP-a, ale wierzę, że i te wyjdą wzorowo.

kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość

Mama najcudowniejszych skarbów :-)
  • Matylda36 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milola86 wrote:
    fifi a ja depczę ci po piętach;)
    a tak w ogóle to kiedy w końcu zaczyna się drugi trymestr??wg ovu 13 tc to już drugi, a gdzieś widziałam że dopiero 15...

Też się zastanawiam jak w końcu liczy się te trymestry. Byłam przekonana, że 13 tydzień jest ostatnim tygodniem I trymestru, bo to równo 3 miesiące wychodzi licząc od ostatniej @.
    Koniec 13 tygodnia, to koniec I trymestru wg słynnej książki "W oczekiwaniu na dziecko" H. Murkoff i S. Mazel, ale na różnych portalach w internecie trymestry są bardzo różnie podzielone. Nie wiem z czego wynika taka różnica.
    Jak nie zapomnę to zapytam swojego lekarza jak to się w końcu liczy.

• milola86 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda, bardzo się cieszę, że wszystko dobrze z maluszkiem;)to niesamowite ,że takie małe szkraby tak się już poruszają, też mnie rozczulił ten widok.test PAPP-a też na pewno wyjdzie dobrze.ja na swój też jeszcze muszę poczekac.powodzenia;)

Matylda36 lubi tę wiadomość

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

• milola86 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda, czyli czekam na ciebie w II trymestrze;)

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

• Lissa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ktorym miesiacu powinno sie zrobic to usg prenatalne i ja slyszalam ze jest jakies ryzyko i do dosc bardzo bolesne usg . Matylda 36 napisz cos wiecej o tym usb

atdci09k18tcna0b.png
  • milola86 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    między 11 a 13 tygodniem.nie ma żadnego ryzyka bo to badanie nieinwazyjne.usg najczęściej przez brzuch, czasami dopochwowo no i oczywiście nie boli...do tego można zrobić test PAPP-a czyli pobranie krwi.porównuje się wtedy usg do poziomu beta hcg i obliczane jest ryzyko wystąpienia chorób genetycznych np Downa.Najważniejsze jest jednak badanie usg, to ono najwięcej mówi.

atdcvcqgb9ua249c.png
    3i49df9h2ksxxkie.png

• Matylda36 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lissa usg prenatalne robi się pomiędzy 11 tyg. 1 d. a 13 tyg. 6 d ciąży. Ryzyko? Hmmm, chyba tylko stres czy z dzidziusiem jest wszystko w porządku :-) Jeśli jest dla kogoś to usg bolesne, to albo lekarz jakiś narwany, albo nie wiem jaki może być powód. Mnie nic nie bolało, raz musiał tylko lekarz mocniej nacisnąć na kość łonową, ale z bólem nie miało to żadnego związku.

Samo usg trwa kilkadziesiąt minut. Kładziesz się na kozetce. Jest robione głowicą przez powłoki brzuszne (chociaż wiem, że jak mama jest przy tuszy, to mogą zrobić dopochwowo). Ja miałam przez brzuch. Smarują Cię, żelem i lekko naciskając brzuch, ja wiem, może nacisk do pół centymetra i jeżdżą tą głowicą po brzuchu oglądając Twoje dziecię, lekarz co chwilę zatrzymuje obraz, zaznacza, mierzy, sprawdza każdy narząd (kark, główkę, dokładnie serduszko, żołądek, jelita, płucka, liczy kończyny, paluszki, kość nosową, oczka, uszka, pęcherz, przepływ krwi, naczyń, pępowinkę. Zaznaczają też wiek płodu, termin porodu i inne parametry. Słucha bicia serduszka i na chwilę włącza obraz 3D, byś bardziej realnie mogła zobaczyć tę maleńką istotkę :-) Mi trochę przypominał takiego stworka ulepionego z modeliny :-D
    Dostaliśmy szczegółowy opis tego usg, 10 zdjęć i film z nagraniem badania.

Także badanie nic mnie nie bolało. Jestem bogatsza o wiedzę, że z moim dzieckiem na tym etapie jest wszystko idealnie. Miałam ogromnego stresa, ale polecam takie badanie, bo jest bardzo dokładne.

To ryzyko, o którym piszesz, to chyba bardziej ma związek z tym, że jeśli coś na tym usg wyjdzie z dzieckiem nie tak, to proponują bardziej inwazyjne badanie jakim jest amniopunkcja i tutaj jest ryzyko, ale to już inna historia i mnie na szczęście nie dotyczy.

• Martusska Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    które początkowe mamusie widziały już kropeczke na usg ?>? :)

f2w33e3kmkr4l6vu.png
    ex2btgf6pw7pc9mw.png

1usa8u69sqqt0q6z.png

• Lissa Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda dziekuje za nieoceniona pomoc :-)
    Z pewnoscia sama takie badania sobie zrobie :-)
    dziewczynki ehhh jestem taki siwezaczek i do tego nieprzygotowany :-) Prosze wiec nie denerwujcie sie jesli bede zadawac duzo pytac , :-)
    buziaczki mamuski :)

atdci09k18tcna0b.png
  • MoniaT Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2013, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem w 6 tygodniu ciąży
    (5 tyg. i 3 dni)
    Trymestr: 1 a poród ovu wyznaczył na 10 kwietnia czyli jakoś razem będziemy rodzić.
    Ja wczoraj była na pierwszej wizycie u gina widziałam na tą swoją kropeczkę już mi lekarka dała skierowania na wszystkie badania przygotowuje mnie na badania prenatalne

klz9cwa175lwe78n.png
‹‹ 190 191 192 193 194 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ