I trymestr ciąży
-
WIADOMOŚĆ
-
fifi a ja depczę ci po piętach;)
a tak w ogóle to kiedy w końcu zaczyna się drugi trymestr??wg ovu 13 tc to już drugi, a gdzieś widziałam że dopiero 15... -
Ja to czekam aż będę mogla wszystkim powiedzieć bo wiecie tylko Wy, mąż i siostra:) Mamie powiem po USG pierwszym jak będzie wszystko ok:)
Ciesze się bardzo ale tez martwię czy dobrze wszystko będzie dlatego też czekam z utęsknieniem na pierwsze USG i bicie serducha:)Czasem łapią mnie myśli jak ja sobie poradzę, jak to wszystko będzie ale to chyba normalne:) -
Hej!
Witam nowe dziewczyny Ale fajnie, że nas przybywa Będziemy nawzajem wspierać się podczas tych wszystkich miesięcy naszych ciąż
Byłam na usg prenatalnym i z dzieciątkiem wszystko w porządku. Rośnie, rozwija się i non stop się wierci. Popłakałam się ze szczęścia
Czekać muszę parę dni na wyniki testu PAPP-a, ale wierzę, że i te wyjdą wzorowo.kaaasiaczek_ lubi tę wiadomość
Mama najcudowniejszych skarbów -
milola86 wrote:fifi a ja depczę ci po piętach;)
a tak w ogóle to kiedy w końcu zaczyna się drugi trymestr??wg ovu 13 tc to już drugi, a gdzieś widziałam że dopiero 15...
Też się zastanawiam jak w końcu liczy się te trymestry. Byłam przekonana, że 13 tydzień jest ostatnim tygodniem I trymestru, bo to równo 3 miesiące wychodzi licząc od ostatniej @.
Koniec 13 tygodnia, to koniec I trymestru wg słynnej książki "W oczekiwaniu na dziecko" H. Murkoff i S. Mazel, ale na różnych portalach w internecie trymestry są bardzo różnie podzielone. Nie wiem z czego wynika taka różnica.
Jak nie zapomnę to zapytam swojego lekarza jak to się w końcu liczy.Mama najcudowniejszych skarbów -
Matylda, bardzo się cieszę, że wszystko dobrze z maluszkiem;)to niesamowite ,że takie małe szkraby tak się już poruszają, też mnie rozczulił ten widok.test PAPP-a też na pewno wyjdzie dobrze.ja na swój też jeszcze muszę poczekac.powodzenia;)
Matylda36 lubi tę wiadomość
-
między 11 a 13 tygodniem.nie ma żadnego ryzyka bo to badanie nieinwazyjne.usg najczęściej przez brzuch, czasami dopochwowo no i oczywiście nie boli...do tego można zrobić test PAPP-a czyli pobranie krwi.porównuje się wtedy usg do poziomu beta hcg i obliczane jest ryzyko wystąpienia chorób genetycznych np Downa.Najważniejsze jest jednak badanie usg, to ono najwięcej mówi.
-
Lissa usg prenatalne robi się pomiędzy 11 tyg. 1 d. a 13 tyg. 6 d ciąży. Ryzyko? Hmmm, chyba tylko stres czy z dzidziusiem jest wszystko w porządku Jeśli jest dla kogoś to usg bolesne, to albo lekarz jakiś narwany, albo nie wiem jaki może być powód. Mnie nic nie bolało, raz musiał tylko lekarz mocniej nacisnąć na kość łonową, ale z bólem nie miało to żadnego związku.
Samo usg trwa kilkadziesiąt minut. Kładziesz się na kozetce. Jest robione głowicą przez powłoki brzuszne (chociaż wiem, że jak mama jest przy tuszy, to mogą zrobić dopochwowo). Ja miałam przez brzuch. Smarują Cię, żelem i lekko naciskając brzuch, ja wiem, może nacisk do pół centymetra i jeżdżą tą głowicą po brzuchu oglądając Twoje dziecię, lekarz co chwilę zatrzymuje obraz, zaznacza, mierzy, sprawdza każdy narząd (kark, główkę, dokładnie serduszko, żołądek, jelita, płucka, liczy kończyny, paluszki, kość nosową, oczka, uszka, pęcherz, przepływ krwi, naczyń, pępowinkę. Zaznaczają też wiek płodu, termin porodu i inne parametry. Słucha bicia serduszka i na chwilę włącza obraz 3D, byś bardziej realnie mogła zobaczyć tę maleńką istotkę Mi trochę przypominał takiego stworka ulepionego z modeliny
Dostaliśmy szczegółowy opis tego usg, 10 zdjęć i film z nagraniem badania.
Także badanie nic mnie nie bolało. Jestem bogatsza o wiedzę, że z moim dzieckiem na tym etapie jest wszystko idealnie. Miałam ogromnego stresa, ale polecam takie badanie, bo jest bardzo dokładne.
To ryzyko, o którym piszesz, to chyba bardziej ma związek z tym, że jeśli coś na tym usg wyjdzie z dzieckiem nie tak, to proponują bardziej inwazyjne badanie jakim jest amniopunkcja i tutaj jest ryzyko, ale to już inna historia i mnie na szczęście nie dotyczy.Mama najcudowniejszych skarbów -
Matylda dziekuje za nieoceniona pomoc
Z pewnoscia sama takie badania sobie zrobie
dziewczynki ehhh jestem taki siwezaczek i do tego nieprzygotowany Prosze wiec nie denerwujcie sie jesli bede zadawac duzo pytac ,
buziaczki mamuskiMatylda36 lubi tę wiadomość
-
Jestem w 6 tygodniu ciąży
(5 tyg. i 3 dni)
Miesiąc: 2
Trymestr: 1 a poród ovu wyznaczył na 10 kwietnia czyli jakoś razem będziemy rodzić.
Ja wczoraj była na pierwszej wizycie u gina widziałam na tą swoją kropeczkę już mi lekarka dała skierowania na wszystkie badania przygotowuje mnie na badania prenatalne